Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Mandolína kapitána Corelliho (Captain Corelli's Mandolin)

16. 06. 2006
0
0
1205
Autor
Gagga

...spíš info o filmu, bla bla... kolikrát to budu ještě opakovat...?

Filmová adaptace románu britského spisovatele Louise de Bernières přináší nový pohled na průběh druhé světové války v Řecku. Obsazení hollywoodskými herci i podstatné zkrácení příběhu sice leccos zkresluje a zjednodušuje, ale i tak zůstává pořád ukázkou slušně odvedené filmařské i herecké práce.

Na začátku se samozřejmě musíme seznámit s hlavními hrdiny. Je to především 17-letá Pelagia (Penelope Cruz), dcera vesnického lékaře dr. Iannise (John Hurt) z ostrova Kefallénie. Pelagia má před svatbou s lehkomyslným rybářem Mandrasem (Christian Bale), což se jejímu otci příliš nezamlouvá. „Naštěstí“ zasáhnou okolnosti – vypukne válka a Mandras odchází bojovat na frontu za svobodné Řecko a svou Pelagii. Ta tedy zůstává sama s otcem. Řecko je napadeno Itálií a na Kefallénii přicházejí italské a německé vojenské jednotky. Zároveň se vrací i Mandras, ale jen co se vyléčí ze svých zranění, odchází do hor jako partyzán. Mezitím se italští vojáci ubytovávají v domácnostech hrdých Kefalléňanů, kterým jejich přítomnost není nikterak po chuti. V domě doktora Iannise je ubytován kapitán Antonio Corelli (Nicolas Cage) – zvláštní figurka, která s sebou raději než pušku nosí mandolínu a na jehož osobě je demonstrován pověstný italský šarm i touha po zábavě v každé situaci. Není divu, že Pelagia brzy podlehne a zamiluje se do něj. Má to ale háček – formálně je Corelli stále nepřítel. Přesto se ale Italové snaží na ostrově šířit dobrou náladu, na rozdíl od chladných a nepřátelských Němců. Pak ovšem skončí německo-italské příměří. Corelli musí odložit mandolínu a cvičit svou jednotku ve zbrani proti jejich bývalým německým přátelům na ostrově. Nakonec je nucen spolupracovat i s vůdcem partyzánů Mandrasem. Itálie ale válku s Německem prohraje a Italové musí formálně opustit ostrov – ve skutečnosti je však Němci nemilosrdně postřílí. Corelli přežije, je těžce raněn a léči se v úkrytu v domě dr.Iannise. Teprve až když se uzdraví, může odejít z ostrova. Pelagia je opět sama, neboť Mandras padl. Splní sen svého otce a stane se lékařkou. Po letech postihne ostrov silné zemětřesení, které oba jako zázrakem přežijí. Až poté se na Kefallénii vrací Corelli, a protože válka už dávno skončila, on i Pelagia mohou začít nový život.

Jak bylo řečeno, film se zkrácením vyhnul ožehavým tématům (politika, problém homosexuality v armádě). Příběh sám ale, doplněný skvělou hudbou Stephena Warbecka, dokázal zachytit onu jedinečnou středomořskou atmosféru i hrůzu války, aniž by použil množství dramatických efektů.


soske
15. 06. 2006
Dát tip
recenze je hodnocení, ne shrnutí obsahu. (Jinak ten film je výborný)

Za náběh na recenzi lze označit leda první tři a poslední tři řádky. Ach jo.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru