Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Equilibrium

14. 05. 2006
0
0
2494
Autor
Gagga

Skvělý počin Kurta Wimmera z roku 2002 je jistou alternativou k Orwellově klasice 1984 – s větším množstvím propracovaných bojových scén i poněkud odlišným koncem. Stejně jako v 1984 se děj odehrává v budoucnosti. Aby se lidstvo zbavilo neustálých válek, bylo ochotno vzdát se všech lidských emocí. „Cítit“ je nezákonné, jakýkoliv předmět, zvíře nebo i člověk, který by mohl v lidech vzbudit emoce, je likvidován. Existuje dokonce lék na potlačení citů – Prozium. Svět je ovládán jedním Otcem, který vládne prostřednictvím armády a hlídačů – kleriků. Jedním z nejlepších kleriků je John Preston (Christian Bale). Tvrdí, že má schopnost „poznat, když lidé cítí“. Tím na sebe přitáhne pozornost jak vyšších autorit, tak rozsáhlého podsvětí, které touží po svobodě. Poté co je nucen zabít svého „pracovního partnera“ (Sean Bean), se i on ale dostává na scestí. Přestává brát Prozium, a proto se jeho původní pocity obnovují, což ho pochopitelně staví do velkého nebezpečí. Pak se setká s dívkou (Emily Watson), kterou jeho partner miloval, a i on podlehne tomuto citu – nemůže ale zabránit tomu, aby byla popravena upálením zaživa. Teď už je Preston rozhodnutý – naváže kontakty s podsvětím a rozhodne se zabít Otce. Cesta k tomu je složitá a nebezpečná, musí si dát pozor na udavačské spolupracovníky, nového pracovního partnera i vlastního syna. Nakonec se mu však podaří dostat se až k Otci – k jeho překvapení to není nikdo jiný než jeho nejbližší nadřízený. Střetne se s ním v boji a nakonec jej porazí. Zničí řídící centrum a dá tak signál k chystanému povstání podsvětí. Svět je opět svobodný.

Příběh možná občas působí trochu kýčovitě, zároveň ale ukazuje, že bez citů se lidstvo neobejde – i za cenu války. Bez citů by totiž byl život, jak poznamenává Emily Watson, „jen dýcháním a tikotem hodin“. Vedlejší role filmu jsou pak obsazeny plejádou známých herců, které jste vídali spíše v jiných žánrech – v muzikálech či historických velkofilmech. Také použitá hudba vystihuje atmosféru.


Beezer
27. 05. 2006
Dát tip
Je to moc velkej spoiler. Někteří neznalý by z tebe neměli radost :) Film je to ne zrovna úplně dobrý. Spíš bych volil Radfordův 1984, což je k orwellovi bezpochyby lepší alternativa :-)

Garage
25. 05. 2006
Dát tip
Film jsem neviděl, jen mě v recenzi zarazilo, že důvodem válek jsou emoce. Trochu zjednodušený, ne? Spíš blbost, řek bych. Jestli je film postavený na takovýhle základní myšlence, tak by mě už asi nebavilo se na něj koukat jako na nějaký seriozní dílko.

No to pak jo, když to rovnou označíš za anotaci k filmu, to je něco jinýho:) Škoda, že tu není možnost "upřesnění kategorie" jako na SP.

Gagga
19. 05. 2006
Dát tip
Zajímavá debata, tohle tady. Nevím, já si za většinou věcí, co napíšu, dost stojím... a ohledně recenzí mi osobně mnohem víc dá, když autor napíše, o čem ten film skutečně je, než když vyplodí rádoby umělecké žvatlání a hodí odkazy na díla, ke kterým se stejně nikdy nedostanu, takže mi moc neřeknou. Berte to spíš jako info o filmech - taková kategorie tu ale bohužel není... ;-)

Mortimer
18. 05. 2006
Dát tip
Možná je to béčko, možná je to vykrádačka ale Equilibrium stejně patří mezi moje neojoblíbenější filmy :) Btw, co je natom obrázku, mě se to nezobrazilo...

StvN
18. 05. 2006
Dát tip
Pišta má recht. Je snadný, když člověk viděl pár filmů, říkat, že se vykrádají. Jo jo. Širší souvislosti.

Jako v ostatních "recenzích" - nemyslíte, jen popisujete. P.S. Doporučuji ke studiu Brazil, THX 1138 a ohledně 1984 jak obě původní verze (1954 a 56), tak i tu "novou", stylově z roku 1984. Tedy pochopitelně krom přečtení knihy, že. S motivem kontroly emocí či jiných "lidských" vlastností si ostatně pohrává i spousta jiných snímků, včetně slavné polské Sexmise či vcelku stupidního Soudce Dredda... Nakonec i ve filmu "Tron" by se dala najít jistá paralela v náhledu na budoucnost. Následně se od těchhle úvah můžeš odpíchnout k asijské kinematografii, kde, zejména v anime žánru, je schéma "systému který je nadřazen jednotlivci" akcentováno zhusta "použitím" dětských hrdinů, a konflikt mezi tím, co "musím" a co "chci" tak nabývá intenzivnosti (viz. kupříkladu Shin seiki evangelion). A když zkombinuješ všechny tyhle vlivy, popřemýšlíš nad nimi - tak ti pak vyleze skutečná recenze, ne tenhle paskvil. V recenzi, aby jí opravdu byla, je třeba zabývat se právě vyzněním filmu, kýčovitě řečeno jeho "poselstvím", a ne přepisem scénáře. Věřím, žes film viděl - ale nevěřím, žes ho pochopil, resp. viděl v širších souvislostech.

Gagga
17. 05. 2006
Dát tip
to StvN : kde já tam proboha mám, že byl syn proti otci??? A jinak, ohledně 1984 - máš pravdu, každé je o něčem jiném, jen několik paralel navozuje zdání podobnosti, takže když o tom někdo píše, celkem automaticky cítí potřebu se o nich zmínit... žel bohu většinou jako tu hlavní věc, o čem ten film je - což snad není můj případ. ;-)

Delahaye
17. 05. 2006
Dát tip
a navíc je ten vobrázek pěkně vošklivej ... no fuj :-)

JiKo
17. 05. 2006
Dát tip
Repulsion: máš výstrahu (žlutou kartu chceš-li) za porušování pravidel, přestože se ti nepovedlo ten obrázek vložit.

StvN
15. 05. 2006
Dát tip
Ach jo. Kluku kolik ti je? Snaž se víc.

Repulsion
15. 05. 2006
Dát tip

Repulsion
15. 05. 2006
Dát tip
A to je dobrý... zkusíme to ještě jednou:
hehe

Repulsion
15. 05. 2006
Dát tip
Stývne, co vidíš, když se podíváš do zrcadla? Není to náhodou tohle:
StvN
15. 05. 2006
Dát tip
:) No ovšem. Tak tě prosim příště nemel nesmysly.

Repulsion
15. 05. 2006
Dát tip
Pro mě ten film není vůbec důležitý, tudíž nemám potřebu dál se o něm bavit.

StvN
15. 05. 2006
Dát tip
A tobě přijde, že člověk, který v jedné větě třikrát použije slovo cool, má názor hodný citace? Mimochodem ukaž mi, kde ten film vykrádá Orwela, Matrix nebo Minority report. Tohle umí naspat dvanáctiletá puberťačka, ale na tobě je to obhájit, což jsi doteď neučinil. Pouze ses schoval pod plášť čehosi, co ve vnějším světě má váhu asi jako Písmák mezi spisovateli.

Repulsion
15. 05. 2006
Dát tip
Já se hádat nebudu. Ale se svým názorem nejsem sám. Pár názorů z CSFD: Slušné béčko, ťažiace z dobrého vizuálu a námetu, a padajúce na klišovitosti a predvídateľnosti. Je to taká menej artová a viacej popovejšia verzia Lucasovho THX 1138, určená mladšiemu publiku, odrastenému na počítačových hrách. Wimmer má niečo do seba - keď dospeje, bude z neho veľký režisér. Slušné skorobéčko s cool atmosférou, trochu tupým příběhem a mnoha velice emitivními scénami. Kdyby si tvůrci více vyhráli s koncem a nedávali tam ten "uřízlej ksicht", tak by šlo takřka o překvapení roku. Takhle je to "jen" celkem povedený akční film, který pobaví, ale v paměti příliš dlouho nezůstane. Ovšem Christian Bale předvádí výtečný výkon, možná nejlepší od svých dvanácti let, kdy hrál hlavní roli ve Spielbergově Říši slunce. Trošku schizofrenní mix 1984, 451 stupňů Fahrenheita, Minority Report a Matrixu. Někomu se to může líbit, podle mého vkusu to dohromady nefunguje. Začátek byl ovšem slibný - tíživá vize Orwellovské společnosti a v ní vynikající Bale v roli klerika, který objevuje city. Mělo to atmosféru, mělo to hloubku, ale postupem času se z toho stále více stávala slátanina, kterou drželo nad vodou těch pár společných scén Baleho a Emily Watson. Přál bych si, aby Wimmer příště natočil nějakou pořádnou řežbu, protože závěrečná akční sekvence byla vynikající. (tenhle názor vypadá skoro, jako bych ho opsal :o)) Akce cool, Christian Bale cool, nápad cool (i když je to vlastně mix všeho možného, od Fahrenheita po 1984). Většina filmu je ale natočena uplně jalově a scénárista si bohužel hodněkrát musel pomáhat různými zjednodušováky v ději a nebo se hodně stříhalo, to nevim. A tyto dvě chyby jsou na filmu vidět poměrně dost. Napětí stoupá, děj se stupňuje a vždy do toho skočí nějaký dějově velice jednoduchý skok. Škoda, mohlo to být lepší, ale za vidění tento film rozhodně stojí. Equilibrium velmi okatě vykrádá 1984 a Matrix. Příběh není z nejlepších a samotný princip společnosti, která díky přípravku potlačuje emoce, je velmi.. hloupý a nedomyšlený. Ovšem jinak to je velmi cool akce s pár opravdu skvělým scénami. 70% ( ty 3* jsou kvůli celkovému ČSFD průměru) Ale mně se ten film stejně líbil

StvN
15. 05. 2006
Dát tip
Ano, recenze není recenze, ale psíš slohovka - o čem to bylo. I když i v tom máš chyby. Například syn nebyl proti otci atd. Jinak samozřejmě nesouhlasím s mistrem Repulsionem. Film je originální, na to, že podobných je mnoho (viz nepodařená Vendetta), má atmosféru a myšlenku. K 1984 bych to nepřirovnával vůbec, protože to je něco docela jiného. Četl to tady vůbec někdo? Matrix? Jestli chceš každej film s dobrou choreografií bojových scén srovnávat s matrixem, jsi ubohej. Minority report? Bože, viděls to vůbec? To je zase jako bys chtěl každé sci-fi házet do jednoho koše. Je tohle možný? A zopakuj si, čemu se říká béčko. Prostě číst po tobě, to je radost. Jestli se chceš hádat, nereaguj. Jestli máš slušnou obhajobu týkající se 1984, Matrixu, Minority report, tak sem s ní.

Repulsion
15. 05. 2006
Dát tip
Další recenze-nerecenze. Equilibrium je neuvěřitelná vykrádačka - jak již bylo zmíňeno - 1984, Matrix, Minority report a další. Ale jako zábava to jde. Slušné béčko.

Ferrda
15. 05. 2006
Dát tip
dotaz jak najdeme to dnešní centrum pomatenosti ? a kdo půjde se mnou ? žádný "běžící muž", musí nás být daleko víc !

Rabb
15. 05. 2006
Dát tip
chtělo by to jen nástin děje a vlastní názor.. ..ale prozrazení děje od začátku až do konce?? To fakt ne.. ..jinak film je fajn.. připomíná Matrix.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru