Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Na okraji

22. 05. 2006
0
0
2189
Autor
Salmar

Beznaděj a strach, překvapení a prach. Křídla místo rukou, krev místo slz, všechna srdce puknou a ty jsi sám.

Vidím pod sebou zelené pole ohromných stromů. Jsou velké, jsou nádherné. V jednom místě však ustupují travnatému paloučku a dávají mu možnost také se hřát ve svitu slunce. Udělám pár temp vzduchem a propluji trošku níže. Na paloučku rozeznávám nějaké postavy. Ještě pár temp. Je to chlapec a dívka, ale nevidím přesně, co dělají. Zabrat rukama, zabrat nohama. Já chci letět. Chci letět blíže.

Ona má dlouhé, hnědé vlasy. Směje se, když ji ten blonďatý chlapec něco říká. Sedí proti sobě a pomalu se utišují. Začínají na sebe dlouze hledět a přibližovat se jeden k druhému. Políbí se.

Vzduchem už se střemhlav blížím dolů. Cítím, že musím vidět více. Musím také cítit jejich osud. Jako by mi vánek šeptal do ucha příkazy, co dělat. Mé ruce už jsou přimáčknuté k pasu. Nejsem už klidným motýlem nad lesem, nýbrž orel blížící se za svým cílem.

Po polibku se od sebe na moment odvrátili, ale ona se na něj vzápětí usmála. Jeho koutky se také rozšířili.

 

Jsem už jenom pár desítek metrů. Stačí, aby vzhlédli a uvidí mě, jak k nim letím. Neustále nabírám na rychlosti a každou sekundu se přibližuji.

Ona si rozpouští vlasy a do rukou bere růžovou gumičku. Skoro jako bych slyšel, jak mu říká, aby si ji vzal na ruku a nikdy nesundal. Jako bych slyšel lásku v jejím hlase. On gumičku sevře v dlani a chvíli hledí do země. Potom si ji navlékne na ruku a políbí ji.

 

Když jsem pár centimetrů nad zemí, všechno zmizí a místo paloučky s dvěmi osobami je všude jenom mlha, temno a prázdno. Se zvyšujícím se bušením srdce si uvědomuji, že na levé ruce mám růžovou gumičku.



Chce se mi strašně křičet, ale nejde to. Chce se mi dýchat, ale mé plíce jsou zatíženy. Neustále klesám, ale už ne takovou rychlostí. Pomalu. Asi aby bolestivý let trval déle. Cítím, jak se mi zkrvavují oči, jak mi větřík pohazuje vlasy všude kolem. Zdá se mi, že ulehám do měkké postele. Chce se mi strašně spát...

Když v tom si z nějakého důvodu uvědomím, že spát nesmím, tak oči rychle otevřu a pocítím, jak mým tělem projela ohromná bolest. Neustupuje. Snad mi krvácí duše, nevím.

Bolest nechce ustupovat. Snažím se hýbat, snažím se opět letět. V tom si všimnu okénka na konci tunelu. Okénko do Ráje. Ano, to je moje záchrana. Celé zářivě svítí. Volá mě a já odpovídám.

Jak se snažím začít pohybovat směrem k němu, všechno najednou zešediví. Na stěnách se objevují vybledlé tváře lidí. Jejich oči jsou plné bělma, vlající vlasy jim přebíhají po tváři a jejich tváře jsou zubožené. Volají na mě. Snažím se je nevidět. Snažím se je neslyšet. Ale ani jedno se mi nedaří, jsou moc silní. Jakoby se dostali do mé hlavy. Volají na mě, abych se k nim vrátil. Ukazují mi všechny mé životní události. Cítím, jak se mi po tváři snaží téct slza, když vidím sebe se školní taškou Ferdy mravence. Cítím strašnou zlost, když zřím auto srážející mou sestru k zemi.

Zabodávají do mě své prázdné pohledy. Probodávají mne jimi a já si uvědomuji tu mrtvou podobu všech mých známých a přátel. A to světlo v okýnku se blíží čím dál tím rychleji...




Voda mi stéká po bradě. Nádech, výdech. Chvilku trvá, než si zvyknu na sluneční záři. Zjistím, že nade mnou se sklání Viktor, můj nejlepší přítel a Bára, moje láska. „Měl jsi štěstí, málem jsi se utopil. Teď si ale odpočiň, miláčku. Viktor tě z nejhoršího vytáhl.“ Až teď si všímám, že je můj kamarád celý zadýchaný a jeho šat je mokrý. Jsem ale tak vyčerpá, že nedbám ničeho a usínám. Už nikdy se nechci topit.


StvN
24. 05. 2006
Dát tip
Narvah to za mě ve žluté kritice celkem rozumně vysvětlil. Já na to nemájm sílu.

Lakrov
24. 05. 2006
Dát tip
Pro Narvah: No právě! Ty popisované představy vůbec nezapadají do shchématu příběhu, který proto působí vykonstruovaně. Takové to 'co je po životě' ale v podání z druhé ruky. Snad se na mě nezlobíš? (I tak si od Tebe zas něco přečtu) Nemachruju.Občas to učím :-)

Narvah
24. 05. 2006
Dát tip
že vy ste přívrženci velkého demagoga danikena kluci :)

Narvah
24. 05. 2006
Dát tip
teda viktor.. :)

Narvah
24. 05. 2006
Dát tip
lakrove: když měl na bazéně topil jjako dítě jeden spoluobčan, měl jsem potřebu dostat hlavu ź vody ven a nadechnout se za každou cenu.. proč sem pleteš potápění a proč machruješ? je snad tahle povídka o potápění nebo co? vytáhl ho vyktor za neoprén nebo co? ste se tu dnes nějak rozmnožili, ne? :)))

Lakrov
24. 05. 2006
Dát tip
a.

Lakrov
24. 05. 2006
Dát tip
Pro Narvah: > když se člověk topí, má především instinktivní potřebu se zachránit.. Co ty o tom tak můžeš vědět... shallow water black out - říká ti to něco? Pokles ppO2 v důsledku snižování okolního tlaku. Žádný instinktivní 'boj o přežití', panáčku. Vynořuješ se... a najednou usneš. A pak tě parťák vytakne a ty na něj koukáš jako 'Co tu dělá? Proč tě budí.' Dávej si na sebe pozor :-)

Narvah
24. 05. 2006
Dát tip
..zkus prostě příště napsat něco lepšího a nesnažit se za každou cenu obhajovat něco, co za to nestojí..

Narvah
24. 05. 2006
Dát tip
salmar: "Myšlená psychologie znamená jakési vysvětlení a ukázání možných skutečností z psychologického hlediska." dvě možnosti: buď se děláš legraci, nebo je tu ještě jedna možnost.. :) stvn nenapsal nic takového, jako "že v literatuře (tvorbě) bysme měli psát pouze takové věci, které jsme sami zažili, či přesně známe jejich rámec." to je další z tvých bohužel hloupých závěrů v důsledku chabého usuzování.. tvoje pojetí literatury ve smyslu: "Od toho je to přeci literatura, že popisuji věci, které neznám a popisuje je literárně" rázem hodně věcí vysvětluje.. pro příště bych doporučoval se zamyslet nad tím co píšu a raději nepoužívat žádné cizí výrazy ani novotvary typu "myšlená psychologie" ani nevymýšlet nesmyslné věty typu: "Celé je to konstrukčně vymyšlené na základě potenciálnosti." "Jakési vznášení vzdcuhem je vyjádřením realným splýváním ve vodě na hranici bezvědomí těla." "klesání vědomí na větší úrovni" čao!

Salmar
24. 05. 2006
Dát tip
Narvah: podle toho v jaké části topení se nachází. Lakrov: Beru. Díky za informaci.

Narvah
24. 05. 2006
Dát tip
lakrov: když se člověk topí, má především instinktivní potřebu se zachránit..

Lakrov
24. 05. 2006
Dát tip
Když se člověk topí, (v té fázi, kdy už to spíš 'zabalil') mozek plodí nečekané představy (hypoxické sny se tomu snad nadává). Ani se mu z nich moc nechce zpátky. Námětem povídky jsou tyhle sny. Nepůsobí authenticky, ale to asi ani nebylo záměrem.

Salmar
24. 05. 2006
Dát tip
Narvah: Myšlená psychologie znamená jakési vysvětlení a ukázání možných skutečností z psychologického hlediska. Ale on přece nikdy nebyl žádný orel ani motýl. To je pouze poukázání na změnu v přirovnání. Ano, nemusíte souhlasit s vysvětlením možnosti "jak_to_bude_vypadat". ALe na druhou stranu sám nemůžete přinést jiná objektivní fakta (obecná).

Salmar
24. 05. 2006
Dát tip
StvN: Od někoho, kdo má u profilu napsáno admin/redaktor bych toto opravdu nečekal. Vy říkáte, že v literatuře (tvorbě) bysme měli psát pouze takové věci, které jsme sami zažili, či přesně známe jejich rámec. To byste ale potom musel smazat žánr fantasy a sci-fi mimo jiné. Od toho je to přeci literatura, že popisuji věci, které neznám a popisuje je literárně. Tedy neznám jejich přesnou podobu, ale píšu o nich. Samozřejmě je to nadsázka, ale nikde není psáno, že to takto je. Také to nemá být vyjádření skutečnosti, ale spíše poukázání na potenciální podnět. Konec je pouze vysvětlením toho, co znamená všechno před tím. Celé je to konstrukčně vymyšlené na základě potenciálnosti. Tedy, že spadnu do vody, a začíná mi docházet dech. První, co se mi vybaví je vzpomínka na někoho, koho miluji a jak jsem se s ní potkal. Jakési vznášení vzdcuhem je vyjádřením realným splýváním ve vodě na hranici bezvědomí těla. Rychlý střemhlavý let směrem dolů může vyjadřovat dvojí - klesání vědomí na větší úrovni, či ho něco stahuje níže do vody (klesá). Příchod temna je již skoro bezvědomí. Tlak na plicích je samozřejmě voda. Náznak tužby spánku je vyjádření blízké smrti. apod. Pokud nebudete schopen přistupovat k textům tak, jak jsou zařazeny a budete v nich hledat něco jiného, jste jako astrofyzik, který pochybuje o existenci světla. Zdá se mi, že nemáte pravděpodobně takový přehled, jaký byste mít měl. Lakrov: Samozřejmě se nemusíte stotožnit s potenciální situací a chtít ji vidět jinak. To je ale již běžným případem literatury jako takové.

Narvah
24. 05. 2006
Dát tip
kdy se člověk topí, tak se prostě topí.. aby si představoval že se z motýla mění v orla atd., na to prostě nemá čas, protože se kurňa topí.. když uvažuji o tomto tvrzení: "Motiv topení je převeden do motivu myšlené psychologie, tudíž se může zdát být jiným rozměrem, ale vlastně to je rozměr stejný, jenom s jiným odstínem." přicházím na to, že jsi v podstatě nic nevysvětlil. je to blábolení..

Narvah
24. 05. 2006
Dát tip
salmar: co je to ta tvoje "myšlená psychologie"? to jsem v životě neslyšel.. aplikovaná psychologie? :))))))

Lakrov
24. 05. 2006
Dát tip
Topil ses někdy, nebo je to 'konstrukce'? Pokud je to ten první případ, musím nesouhlasit s Narvahem. Je to líčení představ, které jsou (vzhledem k okolnostem) 'PROSTĚ UHOZENÝ' :-) (Ten 'Smíšek' platí pro případy, kdy pak můžeš vyprávět...) Pokud je to konstrukce, dovoluji si varovat: Nedělejme si srandu z vážných věcí.

StvN
24. 05. 2006
Dát tip
Na konci to vypadá, že všechno, co se odehrává před záchranou - vytažením z vody, se mu zdá, něco jako promítání života před smrtí. To jsou zvláštní chvíle, které si doklážeme těžko představit, když jsme je nezažili a je odvážné pustit se do jejich popisu.

Salmar
24. 05. 2006
Dát tip
Motiv topení je převeden do motivu myšlené psychologie, tudíž se může zdát být jiným rozměrem, ale vlastně to je rozměr stejný, jenom s jiným odstínem.

StvN
23. 05. 2006
Dát tip
Trochu na škodu, že hlavní motiv topení je utopen v motivu docela jiném, a tak text nabírá zřejmě docela jiný rozměr, než by asi měl, ale možná to tak není. Jsem na rozpacích.

Salmar
22. 05. 2006
Dát tip
Milý Narvahu, diskuse pod příspěvkem přeci nejsou od toho, aby autora potěšili, ale aby mu ukázali potenciální chyby v textu a dali mu možnost je opravit. Já osobně tomu říkám kritika ( :-) ). Z tvé zprávy vyznívá, že nic nenapíšeš, protože mě nechceš "nepotěšit" (pardon za to divné slovo, ale rád bych, aby byla zřetelná ona asociace). Pokud tomu tak opravdu je, můžu tě ujistit, že tvou případnou - tvrdou kritiku rád přijmu a také na ní velice rád odpovím. Pokud se ti ale pouze nechce nic psát, nic jsi psát nemusel.

Narvah
22. 05. 2006
Dát tip
začíná to jako relaxace: zavřete oči a představujte si, že..

Narvah
22. 05. 2006
Dát tip
možná jako pohádka pro děti.. :)

Narvah
22. 05. 2006
Dát tip
přijde mi to prostě uhozený.. to používání zdrobnělin, ten motýl co se promění v orla, ta růžová gumička, ten konec s tím topením.. na druhou stranu je z toho cítit, že jsi citlivý, ale že by to bylo něco literárního, něco hodnotného, tak to ne..

Salmar
22. 05. 2006
Dát tip
Milý Narvahu, diskuse pod příspěvkem přeci nejsou od toho, aby autora potěšili, ale aby mu ukázali potenciální chyby v textu a dali mu možnost je opravit. Já osobně tomu říkám kritika ( :-) ). Z tvé zprávy vyznívá, že nic nenapíšeš, protože mě nechceš "nepotěšit" (pardon za to divné slovo, ale rád bych, aby byla zřetelná ona asociace). Pokud tomu tak opravdu je, můžu tě ujistit, že tvou případnou - tvrdou kritiku rád přijmu a také na ní velice rád odpovím. Pokud se ti ale pouze nechce nic psát, nic jsi psát nemusel.

Narvah
22. 05. 2006
Dát tip
k tomu se nedá nic co by autora potěšilo říct..

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru