Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

NETYPICKÁ NÁVŠTĚVA HRADU

07. 03. 2008
0
2
2269
Autor
fungus2

Část první

Proslunění den mne zlákal na výlet. Rozhodl jsem se navštívit jeden hrad, který se nacházel nedaleko za městem. V mém plánu však nebylo za návštěvu hradu platit. Provaz mi posloužil jako laso, jenž jsem chtěl použít ke vniknutí na hradby. Při pokusu o hození provazu na hradby jsem se však do něho nějakým řízením osudu zamotal. To mělo za následek můj pád do vodního příkopu, přičemž jsem si nechtěně prohlédl jeho dno a vyzkoušel si, jaké je to plavat tam, kde není voda.
  Lehce otřesen jsem za nějaký čas vylezl a znovu bylo mou snahou hodit provaz na hradby. Tentokráte se mi to podařilo, načež jsem začal po provaze šplhat. O chvíli později mi neunikla ta skutečnost, že provaz rupnul. A tak jsem opět pocítil na vlastní kůži dopadnutí do příkopu.
  Sotva se mi vše srovnalo v hlavě, tak jsem přemýšlel, jak se dostat přes hradby. Neuniklo mi, že nedaleko hradu se pořádá atletický mítink pod širým nebem. A z onoho nebe vypadl náhle kulový blesk. Možná si chtěl také za závodit, ale sportovci i diváci se rozprchli všemi směry. Někteří možná přitom překonali běžecký rekord na sto i více metrů. Já jsem pohotově využil zmatku a zmocnil se tyče, z jejíž pomocí se skákalo do výšky. A tak jsem se zanedlouho s ní rozeběhl k hradbám. Těsně před příkopem se mi jí podařilo zabodnout do země, přičemž se ona ohnula a současně se také otočila. To mělo za následek, že jsem svištěl vzduchem ne k hradbám, ale od nich. Již z výšky jsem vytušil místo svého dopadu. Tím se stal stánek s občerstvením. Rána to byla velká a prodavač byl notně překvapen.
„Já se omlouvám. Já se přitom skoku nějak netrefil,“ sdělil jsem muži, který se vyhrabával z trosek stánku. Muž se začal tvářit výhružně a já jsem vzápětí zažil, co jsou to přesné trefy pěstmi. Zachránil jsem se útěkem do lesa, kde bylo mou snahou se maskovat v krmelci.
  Po čase mi to zase nedalo a znovu mě to lákalo vniknout na hrad bez placení. Zanedlouho jsem spatřil skupinu zpívajících a vrávorajících postav v brnění u katapultu.
„Vážení urození rytíři prostého původu, mohl bych váš katapult využít ke své přepravě?“ zněla má otázka.
„Inu proč ne!“ vyhrkl jeden z mužů a všichni začali zpívat jakousi sprostou bojovou píseň. Já se jim potom snažil vysvětlit, aby mne katapultem odpálili na hrad. Jejich ochota byla velká, načež jsem zažil, co je to být odpálen katapultem. Za táhlého řevu se mi naskytl pohled na rychle přibližující se nádvoří hradu. Místem mého dopadu se stala jakási studna, do níž jsem vletěl, jako nějaké vzdušné torpédo. Otřesený jsem vyplaval na hladinu a snažil se vylézt nahoru. Přitom mi neunikla ta skutečnost, že mi na hlavu dopadají nějaké mince. Letmý pohled nahoru prozrazoval, že nějací lidé je hází do studny.
„Dobrý den. To jste teda bohatý, když takhle zahazujete peníze,“ řekl jsem jim po vylezení. Návštěvníci hradu na mne zkoprněle hleděli a jednomu dokonce vypadla úžasem zubní protéza z úst. Vzápětí na nádvoří nastalo pozdvižení. A to proto, že na něj dopadli opilí rytíři, kteří se mne rozhodli napodobit. Mnozí to považovali za hradní atrakci, přičemž jsem využil rozruchu a vnikl jsem do jedněch dveří. A má individuální prohlídka hradu začala.
KONEC PRVNÍ ČÁSTI

2 názory

fungus2
20. 11. 2006
Dát tip
Vím jaký máš film na mysli. Ale tohle je o něčem jiném.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru