Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Pracovní tábor

28. 05. 2006
5
0
1620
Autor
Čáčulka

Zpověď jedné dívky

Po té vzpouře, zbyla polovina pecí a teď nás k nim vezou společně.
Hořím rychle.
Část mého těla stoupá v hustém dýmu, který se mísí s dýmem ostatních.
Pak v popelu zůstanou ležet kosti a oni je smetou. A odvezou do řeky.
A nakonec, se ve vzduchu snášejí jenom částečky prachu, tam kde pracuje ta nová skupina.
Ten prach je šedý. Snášíme se na jejich boty, na jejich tváře, usazujeme se jim na plicích.
A oni si na nás tak zvyknou, že brzy přestanou kašlat a ani se nás nepokoušejí setřít.
V tu chvíli se už jenom pohybují, jenom dýchají a pohybují se.
Stejně jako všichni ostatní, kteří jsou na tomhle místě, ještě stále naživu.
A tak se pracuje dál.Dokud i je nezabijí a nenahradí novou skupinou.


V
13. 06. 2006
Dát tip
1)popel se nesype do řeky, z živočišných zbytků a kostí zůstává po spálení tzv. spodium, které se dále rozkládá kyselinou sírovou a získává se tak výtečné hnojivo superfosfát případně rovnou kyselina fosforečná nebo dalšími pochody až fosfor popřípadě se dá hnojit pole tzv. kostní moučkou (mleté kosti) Možná to zní cynicky, ale svojho času jsme nemohli splašit větší množství fosforu, a nejschůdnější cesta jeho výroby byla, jak jsme zvěděli v staré učebnici anorganické chemie, právě přes spodium získané ve výsypné jámě Motolského krematoria. Navíc, chromniklové kyčelní klouby nalezené při první výpravě jsme směnili u kovářských učňů (byly z výtečné nerez chirurgické oceli, velmi vhodné pro výrobu nožů) ..joj to byly časy pubertálně zvídavých a ztřeštěných středoškoláků průmyslováků.. vzhledem k množství zubního amalgámu (slitina stříbra a rtuti) ovšem nedoporučuji užívat popel z lidských těl přímo jako hnojivo

Narvah
29. 05. 2006
Dát tip
díla podobného typu jsou postavena na jediném: zmíníme osvětim, pracovní tábor, židovskou hvězdu či nějaký symbol utrpení a pak to něčím pěkně obalíme a dáme do vody. je to vlastně taková velice levná návnada a rybičky ji hltají a zapomínají na to, že jedí pouze ty symboly utopené v ničem..

Čáčulka
28. 05. 2006
Dát tip
asi jo , bude to tak lepší. Ale stejně díky za kritiku. Cením si toho

Winter
28. 05. 2006
Dát tip
Fajn o to se nehádám, mě šlo jenom o rozlišení pracovní/likvidační tábor...no asi jsem se nechal trochu unést, o čemž svědčí i ty chyby, které jsem v těch svých emotivních postech nasekal. Neuložíme to k ledu?

Čáčulka
28. 05. 2006
Dát tip
máš pravdu , ale jestli si to dobře četl ta dívka pracovala ve skupině a byla pak následně zlikvidována. Nahradili jejich skupinu jinou a ta dýchala, spálený prach z té první.

Winter
28. 05. 2006
Dát tip
Za to zvířecým bych si vlepil facku.

Winter
28. 05. 2006
Dát tip
Mimochodem přišla ti moje reakce? Ještě nevím, jak to tady s těmi avízy funguje...

Winter
28. 05. 2006
Dát tip
Mimochodem přišla ti moje reakce? Ještě nevím, jak to tady s těmi avízy funguje...

Winter
28. 05. 2006
Dát tip
Jenže pracovní skupina nedělá z likvidačního tábora tábor pracovní. Pracovní tábory byly zřizovány fabrikami jako Opel, Junkers nebo Siemens (mám mobil téhle značky - mimochodem) a pracovali v nich zpravidla lidé "nižší" rasy, jako třeba Čechoslováci - tedy nikoliv čistí Židé. Navíc pracovní tábory byly oproti těm likvidačním hotový Exelsior - Volná neděle, mimopracovní kroužky, jakýstakýs plat (spíše iluze platu) a strava zdarma. Samozřejně, že jisté, řekněme pracovní, útvary, určené k odklízení mrtvol, existovaly i v Osvětimi (který Němec by tohle jinak dělal dobrovolně), ale to je stejné, jako když zajatí Britové stavěli most přes řeku Kwai (mimochodem, z historického hledisky zvířecým způsoben zkreslující film) a taky byli internováni v zajateckém, nikoliv pracovním taáboře. Ale zpátky k Osvětimi: Nakonec všichni z tebou zmňovaných oddílů byli také postupně zplynováni, když už byli nepoužitelní ke svému účelu - čili zlikvidování - a to byl koneckonců první a jediný účel tábora Osvětim. Není to nic osobního, ale ta chyba v terminologii tu prostě je a z toho se už nikdo nevymluví. To jsem se ale rozepsal...

Jakubisko
28. 05. 2006
Dát tip
To zpracování je velmi strohé, jako by tomu chyběla pointa, nebo tak.....ale to téma je působivé samo o sobě, takže TIP

Čáčulka
28. 05. 2006
Dát tip
Winter:asi ti nic neříká pracovní skupina Sonderkommandos co?jednalo se vesměs o maďarské židy určeny k likvidacím jiných židů v osvětimi 2 Birkenau. Taky asi ani ťuk co? Než tu začneš někoho napadat, přečti si něco o doktoru Mengele a jeho pomocníku Dr.Milkos. potom můžeš říct že o tom nic nevým.Ale jinak díky za kritiku

znechuceně du ocaď pryč

Winter
28. 05. 2006
Dát tip
Hele, když už chceš psát o takovýhle věcech, tak si, sakra, zjisti fakta. Oháníš se tady jakousi návštěvou neznámého místa, ale pokud to byl opravdu pracovní tábor, tak by mě zajímalo, kdes tam viděla ty pece, když ty se umisťovaly výhradně do táborů LIKVIDAČNÍCH (ani pracovních, ani koncentračních). Klasický pracovní tábor je třeba Jáchymov, zatímco koncentrační Terezín a likvidační Březinka, případně Osvětim (ty poslední dva stojí hned vedle sebe). Takže až zase budež žonglovat s tématem pracovních táborů, tak si o nich alespoň něco zjisti, takhle to zní jako výsměch.

Nickyx
28. 05. 2006
Dát tip
tvrdé jak dnešní svět...*

Myslím že tyhle situace byly kruté a velice emotivní a touhu psát co všichni víme? To znamená nezapomenout a tímpádem neudělat stejnou chybu. Někdo to musí připomínat.

StvN
28. 05. 2006
Dát tip
Neřekl jsem, že je to pubescentní. Ovšem úroveň to má veškerou žádnou. Četl jsem od tebe víc děl a zdá se, že máš trochu problém s tím, dívat se na věci s nadhledem. A to je pro spisovatele vůbec nejdůležitější.

Čáčulka
28. 05. 2006
Dát tip
jestli ti to příjde pubescentní tak promiň, ale podle mě, je to dost dospělý

StvN
28. 05. 2006
Dát tip
Atmosféra dýchne na každého. Já si ovšem myslím, že jestli bude každý psát takové průměrné výkřiky, tak se to téma spíš ponižuje mezi ty obyčejné pubescentní zpovědi. Jestli má něco zůstat vážné a vážené, pak i způsob, jakým se o tom mluví, musí být takový.

Čáčulka
28. 05. 2006
Dát tip
jestli si byl někdy v pracovním táboře, jistě na tebe dýchla ta atmosféra. a tohle je věčné téma. Nikdy by se o tom nemělo přestat psát. Stejně jako se dodnes točí filmy.

StvN
28. 05. 2006
Dát tip
Tohle všichni známe. Nechápu, že má ještě touhu někdo takvý věci psát. Navíc, když je ani nezažil a nedokáže si představit, jaký to je.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru