Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Včera jsi to hrál na klavír

04. 06. 2006
8
0
4071
Autor
Anyz

kostrbaté poskládané myšlenky, ohraný námět, popis,pocit- povídka se tomu řikat nedá

Řekla jsem příliš, nebo jsem až příliš mlčela. V našem divadelním představení to však nehrálo důležitou roli. Své vyhřáté místo v křesle bys opustil tak jako tak. Vstal jsi, pohladil mě smutnýma očima a odešel. Nechal jsi mě na verandě samotnou, schoulenou v proutěném křesle. Vdechovala jsem chladnoucí podzimní vzduch, naslouchala tvým krokům ztrácejícím se v domě a snažila se zahnat nepříjemné svírání v krku, které ohlašovalo příchod slz. Pak se ozvalo zavrzání stoličky u klavíru. Chvíli bylo ticho. Oba jsme jen poslouchali noc a hledali v ní toho druhého. Po chvíli jsi položil prsty na klávesy, zahrál tichý akord a dlouze mu naslouchal. Když se úplně vytratil, začal jsi pomalu hladit klávesy. Tvé prsty se roztančily, měkké tóny zaplňovaly ztichlý pokoj, rozbíhaly se do tmy a mě nesměle objímaly. Chtěl jsi možná říct, že víš, co přijde. Zahrál jsi vše, co se mělo druhý den stát. Některé tóny byly obmotané tvým strachem, jiné beznadějí, další němou prosbou. Nevěděl jsi, jak vše dopadne. Melodii jsi nedokončil. Nechal jsi ve vzduchu viset pár zmatených osamělých tónů a předal  noc zpět tichu.

Ráno jsem se probudila na verandě. V noci ses vrátil, přikryl mě dekou a skleničku s vínem postavil dostatečně daleko, abych ji nerozlila. Umím si tě představit, jak jsi nade mnou postával, dal mi polibek na čelo a zaprosil, ať to nedělám. Pak jsi odešel spát, musel jsi to nechat na mě.

Scházím po schodech ztuhlých nocí a rosou, vdechuji svěží ranní vzduch a odcházím. Slabé vrzání schodů tě možná vzbudilo. Teď hledíš z okna, sleduješ, jak se vzdaluji a doufáš, že další krok už neudělám. Nebo jsou to jen mé představy a ty stále spíš a nic netušíš.

Přicházím na nádraží, které je tak brzy ráno opuštěné, prázdné a celé takové posmutnělé. Jízdní řády jsou celé promáčené a tak mi nezbývá než čekat. Koupím si tedy kávu v automatu, utřu si navlhlou lavičku zapomenutými novinami a budu čekat na první vlak, který tu zastaví.

Vstupuji do kupé, ve kterém sedí malý chlapec s maminkou. Chlapec chroupá kakaové sušenky a zapíjí je kakaem. Můj příchod ho polekal, přitulil se prudce k mamince a zvrhl na sebe kakao. Obě nás tím rozesmál. Kývly jsme si na pozdrav , já se šla usadit a ona začala malého mužíka převlékat. Posadila jsem se k oknu proti směru jízdy a opřela si hlavu o studené sklo, abych mohla chvíli sledovat probouzející se krajinu, míhající se stromy a vše, co nechávám za sebou. Utíkám. V ruce svírám malé přesýpací hodiny a otáčím s nimi sem a tam. Mít tak možnost měnit směr času, jen na chvíli, možná bych něco napravila, neodešla bych, nenastoupila do vlaku. Místo abych šla na nádraží, šla bych jen do pekárny. Koupila čerstvé pečivo, vrátila se k tobě a zanesla ti snídani do postele. Nebylo by to příjemné? „Woodstock“ Další stanice. Můžu vystoupit. Ne, přenechám zatím své další kroky vlaku. Malý neználek mě sleduje svýma rozzářenýma očima a začíná brebentit. „Jedna, dva, tři, sedum, jedenáct, uvidíš, uvidí, uvidíme, vidím a ty nee.“ Chvilku mlčí a pak natáhne ručku po mých přesýpacích hodinách. Maminka se snaží rozpačitým úsměvem omluvit jeho chování. Jen se na ni usměji, neználkovo chování mi vůbec nevadí. Má vlastně pravdu, podám mu hodinky, teď už stejně nic nezměním, měla jsem vystoupit na minulé zastávce.


0x100
13. 06. 2006
Dát tip
ten Woodstock tam vážně působí rušivě. Jinak se mi to moc libi. Tip

pepička15
12. 06. 2006
Dát tip
ty jsi autor, na kterého se nezapomíná:o) ... jenom se tu a tam nemůžu na písmáka dostat pravděpodobně v důsledku přetížení sítě... :(

Anyz
10. 06. 2006
Dát tip
me to primo desi jak moc moc hje to realny jsem ani nezamyslela dekuju ze ses zastavila uz sem mela pocit ze se nedockam:o)

pepička15
09. 06. 2006
Dát tip
je to perfektní... do studánek padla rosa... jenom ten Woodstock trošku zamrazil... ale jinak je to strašně pěkný... a přitom drně reálný... *

Nickyx
09. 06. 2006
Dát tip
vždycky rád zavítám, jen jsem si toho všimnul pozdě :)

Anyz
09. 06. 2006
Dát tip
oh dekuji sem rada ze si zavital

Nickyx
09. 06. 2006
Dát tip
krásné...*

Anyz
07. 06. 2006
Dát tip
jej rada hladim po dusi :)

Rían
07. 06. 2006
Dát tip
pohladilo me to po dusi, chvala Tobe, Anyzku...:)

Anyz
05. 06. 2006
Dát tip
ale ale escape ne :o)

Anyz
05. 06. 2006
Dát tip
Kaczenka Sasa hm asi mate pravdu s tim Woodstockem dlouho sem nad tim vahala jenze z nasich azvu sem skoncila u Zaluzan a ty mi neprisly moc fajn jinak moc dekuju za hodnoceni moc moc

Anyz
05. 06. 2006
Dát tip
dekuji moc Vzdaleny_hlas_more takova chvala hmm:o)

escape8
05. 06. 2006
Dát tip
jo. ********

Kaczenka
05. 06. 2006
Dát tip
Tohle se mi libi:) Je to dostatecne konkretni(abych nemusela tapat a moc premyslet:), ale zaroven krasne zahalene do mlhy a rosy, ktera je na podzim tak typicka...celou dobu jsem tise prosila a doufala, aby se Ona vratila...ale treba to jeste nekdy udela..treba taky ne..kdo vi? Jo, a Sasa mela pravdu-Woodstock je tam trosku moc drsne vpasovanej..ale treba ma svy opodstatneni, co my vime, ze? Krasny. Co dodat?

Nádherná atmosféra...je to krásný příběh, naplněný touhou, nedočkavostí, strachem a zmateností, jak to všechno dopadne. one BIG tip for You -jedno z tvých nejlepších(zda-li ne úplně)

Saša Deda
05. 06. 2006
Dát tip
Moc hezké a smutné.* Ta snová romantika mi připomíná vlastní rozhodnutí a útěky, které možná byly, možná nebyly zbytečné... Snad jen maličkost- raději bych to zařadila do našeho prostředí (ten Woodstock mě ruší), možná není třeba vůbec přibližovat zastávku. Přesípací hodiny/hodinky jsou taky zmatečné. :-) Ale celkově se Ti to moc povedlo. Saša

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru