Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Fotokritika http://brainscream.net

12. 06. 2006
2
0
2070
Autor
JiKo

Navštívil jsem fotostránky autora http://www.pismak.cz/index.php?data=user&id=18519 to_místo_pod_hvězdami (Josef Vanžura) se záměrem napsat trochu té kritiky (viz žádost http://www.pismak.cz/index.php?data=read&id=209737). Vzhledem k literární tvorbě autora, kterou lze s úspěchem strčit do šuplete dekadence, jsem očekával stejně tematicky omezenou tvorbu vizuální. Autor mě ale překvapil svým tvůrčím rozpětím a tak fotografie na webu http://brainscream.net jsou spíše pelmelem než ucelenou tvorbou.

Úvod
V úvodu mě zarazilo třídění, web obsahuje devět provozuschopných sad fotografií, na prvý pohled bez ladu a skladu. Nalezneme zde makra, kolorované věci, portréty a věci všedního dne. S mírným smutkem, ale musím uvést, že velikost fotografií je zcela nedostatečná. Skoro až na hranici recenzovatelnosti technických parametrů.

Technická stránka věci
A právě za technické parametry bych autora mírně zatahal za uši. Na fotografiích je vidět absence postprocesingových prací. Nejvíce mě zranila téměř absolutní rezignace na doostřování před publikací, jenž je zejména u černobílé fotografie velmi důležité. Také práce s barevnými rozsahy, kontrasty a využití histogramů je opomíjeno. Dalším autorovým neduhem je nedůrazné využívání hloubky ostrosti, kdy má v ruce možnost navést divákovo oko patřičným směrem a vytáhnout tak motiv z balastu všednosti.
Srovnej např: http://brainscream.net/fotografie/9/2.jpg

Autorův originál


a
http://sweb.cz/jikous/obr/2_zmena.jpg

kontrast, doostření

 

Kontrasty
A tak musím konstatovat, že mnoho fotografií, kde bylo záměrem pracovat s kontrastem vyznívá do ztracena, neboť k čemu jsou na fotografii neprokleslené stíny a přepálená světla? Odpovím si sám: k ničemu. Je to nevyužitá plocha, která nenese informaci. A je to právě černobílá fotografie, která by měla přinášet informace o tvarech a kontrastech.
(http://brainscream.net/fotografie/7/1.jpg , http://brainscream.net/fotografie/5/2.jpg , http://brainscream.net/fotografie/5/6.jpg)
 
Portréty
Rozpačité dojmy z téma "Kontrasty" se nepodařilo rozehnat ani u portrétních fotografií. K čem slouží u portrétu (snad) záměrná neostrost? (http://brainscream.net/fotografie/4/6.jpg , http://brainscream.net/fotografie/2/8.jpg) Obávám se že ani autorské vyjádření jakési spirituality momentu nebo kouzlo osobnosti v okamžiku času pomocí vytvoření dojmu papíru o hrubé gradaci se na této (http://brainscream.net/fotografie/2/4.jpg , http://brainscream.net/fotografie/7/2.jpg) fotografii nepovedlo. Mnohem víc zde fotky zavání dojmem silné podexpozice v barvě a následného odšumování. Autorovi se ani zde pocit a sdělení předat nepodařilo.

Nebe, hřbitovy, krajinka, architektura
Pokud dovolíte raději tuto kategorii nebudu hodnotit, myslím, že namíření fotoaparátu směrem vzhůru dnes musí nutně přinést pouze kýč a krajinářskou fotografii nemám v lásce. Snad jen rada pro architekturu - pozor na padání svislic pane fotografe.

Věci
A konečně se dostávám na pole, kde si mé chuťové buňky užily. Myslím, že tato tematika, kde je nutné neomšelé oko a cit pro správný výřez autorovi jde asi nejlépe. Pomineme-li dříve zmíněné technické aspekty, nalezl jsem zde několik výrazných fotografií.
(http://brainscream.net/fotografie/1/1.jpg , http://brainscream.net/fotografie/2/5.jpg , http://brainscream.net/fotografie/4/7.jpg , http://brainscream.net/fotografie/4/1.jpg , http://brainscream.net/fotografie/6/3.jpg)

Na závěr doslovně třešnička na dortu, která je perfektní ukázkou sladění barev a minimalizace počtu objektů využitím hloubky ostrosti, čímž fotografie získala silný emotivní náboj (http://brainscream.net/fotografie/5/3.jpg) - předává totiž pocit. 

Závěr
Úvodník zmíněného webu zní: Na tomto to webu naleznete fotografie obyčejných věcí, které však při správném pohledu mohou být těmi nejkouzelnějšími na tomto světě...
Ze svého pohledu však mohu pouze konstatovat, že záměr autora není zdaleka naplněn a ještě nějaký ten letokruh autorského růstu bude potřeba. Na druhou stranu lze i mezi těmi pár fotografiemi učiněné perly, které by se na zdi galerií špendlit daly.


JiKo
23. 07. 2006
Dát tip
c_u: jj to by nikdo nečekal

ježiš, ty seš nečekaně šikovnej, viď :-)

Rabb
11. 07. 2006
Dát tip
ona upraveá fotka je opravdu o řád lepší, ale ty stromy vzadu ruší a oko neví na co se soustředit dřív.. chce to ještě nějakou tu snahu.. :-)

JiKo
23. 06. 2006
Dát tip
to _místo ph: přesně tak, tvá ZMĚNA je přesně to o čem mluvím, motiv byl rázně opticky vytažen; nyní se dá fotografii tleskat. Dosahuje mnohem lépe svého cíle.

Já jsem tu druhou fotku (změnu) pochopil jako přehnání. Nevypadá líp, fakt není hezká (nelahodí mému oku), ale pravděpodobně měl na mysli prostě, že zvýšení kontrastu by prospělo (ne až tak extrémní jak naznačil). Je pravda, že strom, který je popředím a vlastně fotografovaným objektem, nedostatečně vyniká oproti zemi a pozadí. Jestli se mýlím opravte mě. tady drobnost: ZMĚNA

JiKo
21. 06. 2006
Dát tip
fotky se upravojou aby byly technicky kvalitenější

xoxox
21. 06. 2006
Dát tip
"Druhá verze je tam z důvodu příkladu, lépe se tak pochopí co jsem měl na mysli." - co jsi mel na mysli? Ze se fotky daji upravovat? Ano, daji.. Ale za nejakym ucelem, ne? Nechapu, proc tam ty priklady jsou, kdyz mi ta druha fotka nepripada v zadnem ohledu umelecky kvalitnejsi (viz Miroslav Tichy).

JiKo
21. 06. 2006
Dát tip
jako literární kritika může reflektovat hrubky v prozaickém díle, může výtvarná kritika reflektovat nedostatky v technice. Druhá verze je tam z důvodu příkladu, lépe se tak pochopí cojsem měl na mysli. Kritika se má nejen vyjadřovat negativně ale podávat i návrhy, otevírat nové cesty, předávat zkušenosti. A všednost je na fotografiích z mého pohledu kritiky záporný a nežádoucí element, proto se k ní vyjadřuji.

xoxox
21. 06. 2006
Dát tip
to pak patri do clanku o uprave fotogafii, a ne ke kritice, ne? no, ja teda takove snimky nemam ve fotoalbu.. vyvolava to vzpominky z detstvi, z mist, kde jsem vyrustala.. ziju ted ve velkomeste a ma to pro me emocionalni hodnotu..

JiKo
15. 06. 2006
Dát tip
xoxo: chtěl jsem poukázat na nedostatky v technickém zpracování. druhá verze je příkladem toho kam lze fotku dotáhnout (např.) všednost> inu cílem fotografa a i jiného umělce má ale být právě nevšední, jeho originální pohled na svět. jinak bychom si vystačili s fotkami z našich fotoalb ... a to je kapku málo čekat od umění

xoxox
15. 06. 2006
Dát tip
Srovnala jsem a musim rici, ze puvodni (autorova) verze se mi libi vic.. ta vsednost ve mne vyvolava prislusne emoce a balastem bych ji v tomto pripade nenazvala.

JiKo
14. 06. 2006
Dát tip
no jo, ale je tu o hodně víc horších peetschovin čili se nestydím. Navíc kritiky tu stejně nikdo nepíše

Zly
14. 06. 2006
Dát tip
hele, tohle patří spíš na photopost.cz

JiKo
13. 06. 2006
Dát tip
že nám tady ale ten kritický literární život kvete :-)

JiKo
13. 06. 2006
Dát tip
Myslím že to je nějaká zkomolenina, snad to původně bylo Ten díž ve špatném rodě, čili nějaká mísa asi

Hele, myslíš, že "Tentýž" by mohl být druh mlže, nebo spíš houba?

Hele, myslíš, že "Tentýž" by mohl být druh mlže, nebo spíš houba?

JiKo
13. 06. 2006
Dát tip
Vábba ;-) jj efekt na hovno

To je slovíčkaření. Efekt je tentýž...:)

JiKo
13. 06. 2006
Dát tip
Spíš Bába na prameni

Možná žába na prameni?

JiKo
12. 06. 2006
Dát tip
No tak já mám čtyřmegovou a člověče představ si, že jako na potvoru... taky mi to jede jako v internetové kavárně U šneků... esli to nebude něčím jiným :-)

Mno... Rád bych se vyjádřil ke kritice, ale nějak nemohu, a to díky pánům z Českého Telekomu. Platím si u nich dvoumegovou nelimitovanou linku, a tohle dílo se mi načítalo přesně 7 minut a 26 sekund. Vím to přesně, dělal jsem si čárky jak hrabě Monte Christo. To už bych měl rychlejší, kdybych si ty jedničky a nuly opisoval na papírek... Je to ale uličnický podnik, ten Telekom, žeano? :)

Děkuji moc za kritiku. Nechtěl bych se nějak moc vymlouvat, ale důvodem nekvality některých fotek (třeba http://brainscream.net/fotografie/4/6.jpg) je 1. je to fotografie "z fotky". foceno přes velkou čočku (všimněte si zakřivení na okrajích) a 2. moje (ne)umění postprocesingu 3. nedostačující technika (fotím kamerou Mustek DV9300 - nemá ostření). Až udělám scan z negativu snad budu moct ukázat některé fotky v lepší kvalitě. Děkuji, budu se to všechno snažit rozvíjet.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru