Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Šrouby

21. 06. 2006
6
0
4020
Autor
JiKo

Věnováno Pomíjivé a Pištovi

 

Čekal na ni na nádraží. Richard byl postarší, ale velmi důležitý šroub s ostře řezanými závity, který pro nějakou tu drsnější koudel nejde nikdy daleko. Jako vždy, když někam cestovali, přišla Barbara pozdě. Nevyčítal jí to. Jak by také mohl - vlastní matce. Byla z těch starších dam, které se jen tak nějakého oleje nedotkly. Tatam byly doby, kdy se jako mladá M osmnáctka s kamarádkami vracívala ze zábav ve šroubárně skoro nad ránem celá zmazaná vazelínou. Po sedmi letech soužití s Richardem spolu měli tři krásné pérové podložky. Ty s nimi na dovolenou ovšem nejely. Povyrostly a tak se daleko raději zůčastnily odborné školy v přírodě, kde bylo několik přednášek o zvyšování pevnosti montovaných spojů a světoznámý profesor Závit pořádal seminář na téma: Jak si udržet mladickou pružnost i ve vysokém věku.

Richard a Barbara měli namířeno na každoroční dovolenou k odrezovacímu moři. Cestou ve vlaku sdíleli kupé vagónu s mladším párkem hrdliček. Vrut Vítek, mladík ošlehaný záseky od šroubováku a Emílie stydlivá primabalerína městského baletního souboru jejíž metrický závit prozrazoval evropský původ, se seznámili teprve před několika měsíci. Pro nedostatek příležitostí se seznámili přes prostředníka - seznamovací kancelář Podložka a spol. Někdo by mohl poukázat na poněkud opovrhovaný způsob seznámení, ale cožpak není ta pravá náhoda i to, že si oba podali inzerát ve stejný den a na první schůzce si oba padli do závitu? Měli se rádi a přes nějaké ty konstrukční nedostatky se lehce přenesou. Vítek byl pevně rozhodnutý, že si vezme tuto a žádnou jinou matku. Dokonce už měl v soustružírně zajištěn termín na přesoustružení závitu. Byl do Emílie zamilován tak bezvýhradně, že si nechá upravit závit na metrický.

***

Richard a Barbara viselo pyšně na jmenovce u hotelových dveří kolem nichž se po ránu motalo několik policejních šroubováků. Pevnou rukou jim vládla křížová náčelnice okresní policejní stanice - Kateřina Milevská, když musela prověřit svědectví spousty hotelových hřebíků, kteří měli noční službu. Celý ten rozruch byl kvůli Richardovi. Hned prvního rána zmizel. Barbara se dušovala, že večer uléhali spolu na lože již po osmé, protože byli z dlouhé cesty unaveni. Nebyl důvod nevěřit té staré dámě i když na konci své výpovědi se poměrně okatě snažila líčit jak pěkně mají vztah doma utáhnutý a že přeci stará láska nerezaví.

Výslechu neušli ani Vítek s Emílií. Na Kateřinin rozkaz se ho ujal seržant Pišta Há, jak mu každý přezdíval. Pišta začínal jako soukromá lupa, ale honit záletníky a městské paničky jej brzy přestalo bavit. Stal se základním vyšetřovatelem poměrně brzy po nástupu ke sboru a zrovna ve skupině Kateřiny. Lepší školu nemohl mít. Jenže nic platno, jak se dalo očekávat, mladí milenci se věnovali jen sobě a svým závitům a k objasnění příčin Richardova zmizení nijak nemohli přispět.

Koupele v odrezovacím moři s vysokým obsahem kyseliny trihydrogenfosforečné dělaly sjejich závity úplné divy. Jeden se cítil tak nějak čistější, svěžejší, mnohem lépe obratný, zkrátka samá pozitiva, která některým jedincům prodlužovala životnost až na dvojnásobek. Všeho příliš ale škodí a nejinak je tomu s odrezovacím mořem. Dlouhodobější vystavování povrchu těla účinkům kyseliny má totiž pro šrouby neblahý vliv na pevnost, o přesnosti závitu ani nemluvě.

Toto vše si Pišta a Kateřina uvědomovali a pomale jim docházelo, jak se asi celý případ stal. Matka Barbara byla patrně znuděna z partnerského vztahu s Richardem, tak jej pod nějakou záminkou vylákala již večer k moři na malou vyjížďku a uprostřed ho shodila do tmavých vln. Dlouhá expozice agresivních vod a Richardovo stáří ruku v ruce znamenalo jediné. Byl rozpušten. Klasická zápletka vraždy v této oblasti. Barbara ovšem podcenila důvtip místních strážců pořádku.

Druhý den ráno zastavilo před hotelem Oil paradise policejní auto. Kateřina si cestou výtahem v hlavě rovnala pořadí otázek, nejdůležitější je dostat podezřelého do presu, kdy se začne sám zaplétat do vlastních lží. Pišta byl klidný, poťouchle si hrál s náramky v kapse a mlčel. Oba vpadli do hotelového pokoje s razancí průbojníku. Překvapení v podobě Richarda poklidně popíjejícího drink jim rozbořilo pískový hrad obvinění. Barbara s omluvným posunkem poukazujícím na její negligé vlétla do koupelny.

Nastal čas vysvětování a Richard i když se mu pranic nechtělo, musel s pravdou ven. Loni se seznámil s jednou hotelovou servírkou, se kterou strávil noc v domnění, že Barbara usnula. Později se ukázalo, že ona o manželově avantýře věděla, ale z důvodu společenské prestiže se snažila vše raději tajit. Případný rozvod by pro ni byl větším ponížením než manželova nevěra. Byla přeci žena na úrovni a koneckonců, jak praví staré přísloví nakonec se každý šroub vrátí ke své matce.

***

Tím splaskla bublina trestného činu. Na hotelové pláži se pod slunečníky líně vyhřívali hoteloví hosté, vískot koupajících se dětí zanikal v mírném šumění moře a na pouličních balkoncích dál rostly květiny. Letní sezóna začala a kdoví co Kateřině a Pištovi přinese další den.

 


 
 

 


Myna
21. 06. 2006
Dát tip
ježííš, to se hezky četlo:)) TIP! TIP! TIP!

JiKo
21. 06. 2006
Dát tip
Kdyby se snad někomu zdálo, že dílo posunuji datumově dopředu tak se obracejte na majitelku, protože chyba neumožní provést opravu díla a systém vyžaduje zadat nejméně dnešní datum. Prý nelze dílo publikovat v minulosti :-)

JiKo
21. 06. 2006
Dát tip
Zámo: dík chyby máš pravdu jen "hřebíků, kteří" - tady váhám, protože jsou to v povídce persony; užitím které bych z nich udělal obyčejné věci.

JiKo
20. 06. 2006
Dát tip
Ale děkuji samo :-)

JiKo
20. 06. 2006
Dát tip
Zámo: jaký chyby, já opravil co Lakrov anoncuje

JiKo
15. 06. 2006
Dát tip
pišta: no právě proto jde na tu transexuální operaci :-)

fungus2
15. 06. 2006
Dát tip
Fajn čtení**

A ohledně toho vrutu... Celou dobu jsem čekal na dramatický moment, kdy vrut zjistí, že s matkou nikdy nebude moci mít fyzický kontakt, neb vruty patří do dřeva či sádroše...

Mám nápad na seriál: "Screw, She Wrote"... :)

StvN
15. 06. 2006
Dát tip
Zpočátku dobrý nápad, hodně nápadů vtipně poskládaných za sebe. Později se, jak už to u takto zaměřených děl bývá, text obrátí jaksi sám do sebe a žije jen díky původnímu nápadu. Detektivní zápletka, řekl bych, je chabým pokusem pozvednout příběh. Jinak napsaný dobře, čtivě. Technickou připomínku mám jedinou. Jsi si jist, že má vrut palcový závit?

JiKo
15. 06. 2006
Dát tip
áájo :-) dík

Lakrov
15. 06. 2006
Dát tip
To je krásné! Přiznám se, že už mě (za ta léta) napadlo lecos, ale tohle ještě ne. A pak, že bajky mohou být jen o zvířatech. TiP ...pišně na jmenovce u... to je schválně :-) (adept do 'Erotického klubu') ...richard (někde je tam s malým; taky er. klub? :-) ) A hurá na dovolenou...

JiKo
15. 06. 2006
Dát tip
ávie pár lidem o jejichž názor bych stál

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru