Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Podělte se

18. 03. 2001
0
0
1280
Autor
Rubiko

Napište mi prosím vaše názora na téma \Zájmy mladých jsou formovány přes zájmy bohatých\ O Písmáku jsem se totiž dozvěděla díky debatě na táma o eutanazii. Velmi mě to zaujalo, a protože výče zmínené téma je v těchto dnech náplní debatního klubu, jehož jsem členkou, velice by mi pomohlo znát , co nejvíce názorů. Veškeré dotazy směřujte prosím na moji emailovou adresu. Děkuji všem ochotníkům. Ahoj vaše nová členka Rubiko!
Rubiko
04. 04. 2001
Dát tip
Já Vám všem moc děkuji za vyjádření názoru. Tuto diskusi již ukončím, poněvadž se debata týkající se tohoto tématu kvapem blíží a strategie našeho týmu je již vytvořena. Určitým dílem jste přispěli i vy, za to jsem moc vděčná. Držte nám palce, ať vyhrajeme a někdy příště se zase ozvu. Ahoj Rubiko

Merle
27. 03. 2001
Dát tip
tak... Helča! oki, nebudem zabíhat od tématu

Merle
26. 03. 2001
Dát tip
Jiko: mě ekonomika nepřipadá vyvážená, když je levnější (tedy společensky přijatelnější) koupit novou věc, než opravit starou... podívej se, jak upadá vše, co si na sebe nemůže vydělat

JiKo
26. 03. 2001
Dát tip
M: vyváženost ekonomiky je asi o něčem jiném... ps: tak máš za méně peněz znovu novou ve, to je klad ne?

Helča
26. 03. 2001
Dát tip
Merle + _JiKo: Vyvážený je trh. Ekonomika jako celek...nevím nevím. Trh všechno nevyřeší. V ekonomické vědě existuje pojem externalita thu, tj. hodnota nebo efekt, který neprochází trhem. Takové externality mohou být kladné i záporné. Záporné: znečištění ovzduší, vody, půdy, hluk..., kladné se už hledají obtížněji - ale je to například možnost přejít po mostě nebo cestě bez mýtného... Proto je sice ekonomičtější ve smyslu úspornější kopit si novou věc, ale ekonomičtější ve smyslu hospodárnější to být nemusí, není započítaná cena za likvidaci staré věci (např. jak se sníží estetická hodnota lokality, kam bude stará věc odložena nebo emise při spálení, poplatek ze popelnice to myslím nepokryje), není započítáno, jak mohou v budoucnu vzrůst ceny surovin díky tomu, že se dnes nerecykluje... (ikdyž může se stát, že i pak by to vyšlo ve prospěch nové věci). Některé škodlivé externality se do cen už zahrnují (firma si do ceny může započítat riziko placení pokuty za znečištění), ale stále se to podceňuje. Je to oblast, kterou má na triku stát a větší postihy za znečišťování by hodně zvedly ceny a to by se lidem nelíbilo. Vláda jedná spíš krátkodobě (horizont pár let) a občané mnohdy taky. Další věc je, že se tyto externali špatně oceňují: 1) neznají se všechny dopady, 2) i známé dopady se špatně oceňují. (např z důvodů znešitění ovzduší se oslabí x hektarů lesa, les napadno škůdci a musí se vykácet - dřevo je vhodné tak na otop - je cenou znečištění pouze rozdíl mezi cenou kvalitního dřeva a dřeva na otop? Nebo se má připočítat riziko eroze, záplavy, zhoršené zdraví lidí - taky kolik to stojí?) No nějak jsem se rozjela a trochu od tématu (Rubiko promine), ale dokončím to. Jaká je cesta z toho ven? Uvědomit si, že existují hodnoty nevyčíslitelné nebo těžkovyčíslitelné penězi. Pro uvědomělého jednotlivce z toho plyne, aby při rozhodování nebral cenu jako jediné kritérium. Cesta, že by se externality zahrnuly do ceny nevidím moc reálně.

JiKo
26. 03. 2001
Dát tip
HE: beru ekonomiku v globálu. Zajišťuje nám jakousi rovnováhu (jako lidstvu) psal bych ale to bysme fakt ujeli od tématu..

Rubiko
24. 03. 2001
Dát tip
Rubiko- Dědouch¨: Tvůj názor je jistě zajímavý, ale díval si se na to i z druhé strany. Masovost, kterou v poslední době zaznamenala právě ta zmíněná východní náboženství apod., se stává cílem bohatých, kteří se snaží ovlvnit, co největší množství lidí. BTW: jsem členkou debat. klubu, jichž je po celé republice několik a vzájemně spolu soutěží na různá témata. To, o kterém se tu právě bavíme je jedno z nich. Popeluše: Myslím, že jsi měla dobrý postřeh( tedy co se týká hodných bohatých). Nesoudila bych Tě tak příkře, jako Jarodějka. Přispěla s svým dílem Jen tak dál. JIKO: Někdy si člověk ani neuvědomuje, že ho někdo fomuje k obrazu svému. Např. skrytá reklama apod.

JiKo
24. 03. 2001
Dát tip
Rubiko: no pokud uvažujem takhle pak ta otázka postrádá smysl a odpověď je vždy ano...

Helča
23. 03. 2001
Dát tip
V podstatě souhlasím s _Jikem_. Myslím si, že je zájmem bohatých formovat zájmy mladých, z důvodů, jak je uvedl Merle. Možná bohaté lidi bych spíš nahradila bohatými společnostmi (ve smyslu firmy). A zájmy mladých, přimění mladých ke konzumnímu stytu života. Otázkou zůstává jestli se mladí dají formovat. Myslím si, že hlavní vzory chování mladý člověk získává v rodině, dále mezi přáteli, ve škole... Samozřejmě na ně působí i reklama, ale je otázkou, jak se k ní postaví a to je ovlivněno spíše vzory z okolí (viz výše) než reklamou samotnou. Takže jak kdo.

Jarodějka
22. 03. 2001
Dát tip
Rubiko, já nemám žádné vážné myšlenky. A zájmy bohatých u mě vyvolávají asi paradoxní nezájem o jejich auta, kromě žlutých kabrioeletounů, ach jo. Zájmy bohatých především formují lidskou postavu. Jediný svůj názor mám na eutanazii. Pokud jde o mě, volím, bolest vydržet :-) Pokřtil mě můj kmotřík, bráška, jenom zatím ne milenec, Merlík

Merle
22. 03. 2001
Dát tip
Jarodějka: ehm, to zatím si budu moc moc pamatovat ;-)))(-:

Popelucha
22. 03. 2001
Dát tip
Ehm, já nevím, proč by bohatec měl být nutně blbec (s autem). Existují bohatí lidé, kteří třeba materiálně podporují nějaké aktivity, takže svým způsobem "formují zájmy mladých". Existují taky jiní bohatí, kteří by možná rádi "formovali zájmy mladých" například předvedením vlastního bohatství, ale těm podléhají jenom mladí, kteří by chtěli být bohatí, ale neví jak na to. Těch je vlastně asi většina. Pak jsou taky mladí a chudí (a možná i zamindrákovaní), kteří chtějí mít "zájmy formovány bohatými". To bude pravděpodobně ta výše uvedená většina. Pak jsou jiní mladí a chudí (a možná taky zamindrákovaní), kteří právě proto, že existují mladí, kteří o formaci stojí, o "formování svých zájmů bohatými" nestojí. Těch bude menšina. Navíc bude ne většina, ale mnoho těch, kteří se tváří být těmi druhými, ale jsou těmi prvními mladými. Na závěr by bylo dobré vyjasnit si pojmy: bohatí = ti, kteří mají majetek a nestydí se za to, mladí = ti, kteří chodí do školy nebo z ní čerstvě vylezli, formování = ovlivnění, zájmy = to fakt nevím, myslí se tím třeba akvaristika nebo něco obecnějšího jako životní styl?

Jarodějka
22. 03. 2001
Dát tip
Popelucho, máš pravdu, že jsou i hodní bohatí, ale myslela jsem, že Rubiko psala o těch ostatních :-)

Vojtek
22. 03. 2001
Dát tip
To záleží na dané skupině těch mladých a bohatých... máme takové ty skupiny šampónů a adidasů, a těch to platí...... zbytek ani moc né.. :-)))) ale řekl bych, že obecně se to dost liší, skupina od skupiny....

FLO
22. 03. 2001
Dát tip
Žerte bohatý! A systém těch hnusných peněz nás nesmí dostat.Rozhodně ale netvrdím, že nejsou potřeba :o)

Prokletí
22. 03. 2001
Dát tip
nejsem bohatý, jsem mladý, netoužím být bohatý, mladý zůstávám jak dlouho chci... a nenechávám se ovlivňovat..... k čemu? m.

JiKo
22. 03. 2001
Dát tip
Zájmy mladých jsou formovány zájmy bohatých.. ANO také, ale je spousta dalších možností jak se člověk může formovat. A vždy má právo se rozhodnout do které skupiny chce patřit. Merle: ekonomika je vskutku systém zakousnutý do vlastního ocasu ale všechny jeho části jsou vyvážené a ne jak to tady popisuješ že hybným momentem je reklama tech co hrabou (předpokládám páčs to tam neuvedl)

Merle
21. 03. 2001
Dát tip
tak o tomhle tématu se tady asi mnoho nedozvíš.... navíc to není téma běžně "zajímavé", tudíž na něj nikdo povětšinou názor hotový nemá... Trochu ti zkusím pomoct, a třeba se něco rozproudí. Já bych principy viděl jinak (podle mě je už špatně položená otázka)... celkově tuhle společnost ovládá ekonomika zakouslá do vlastního ocasu. Většina věcí je závislá na ekonomice, a nejdůležitějším bodem je, aby lidé chtěli peníze... protože kdo peníze nechce, vlastně ekonomiku ničí. Tedy jsme ze všech stran bombardování obrázky usměvavých milionářů v luxusních vilách, a reklámami typy: "ti vod vedle si zase koupili novou pračku. kde na to berou?" Už teď se počítá s inflací, která jednou naše důchdy promění v bezcených pár drobných, a tedy si máme připojistně spořit, abychom pak vůbec mohli žít. U mnoha lidí se už samotný prostředek k získání chtěného (peníze) stal sám chtěným. A právě ona proekonomická kampaň působí i na mladé lidi. Také oni chtějí ukázat, že jsou IN, že na to MAJÍ, že jsou fakt, ale fakticky moc děsný frajeři. Do hlavy je jim vtloukáno, že mají být úspěšní, že mají tvrdě pracovat, aby si jednou mohli užívat. A, aby přitom nebrali ohledy, protože ohled je slabost. Poctivost je slabost. A slabí v této "hře" podpírají spodek pyramidy... Kdo by chtěl být dole, když se "všichni" snaží dostat nahoru? Kdo by chtěl nést na ramenou váhu ostatních? Nejkrásnější ukázkou vrcholu manipulačních tendencí je soutěž: chcete být milionářem. Celá soutěž je jen jedním obrovským, po psychologické stránce dokonale propracovaným, způsobem, jak donutit lidi chtít další, a víc a víc peněz. Zkuste si jednou trochu analyzovat postupy a principy v téhle soutěži použité... vy co jste neviděli, přežijte aspoň jeden díl. Připomělo mi to starou sci-fi klasiku - Obchodníci s Vesmírem (Frederic Pohl+někdo), kde hlavní pozemské války vedly mezi obrovskými reklamními agenturami (dětské cigarety Šlučík :). BTW: nemohl by mi někdo sehnat druhý díl Obchodníci s Venuší? Takže závěrem řekl bych že zájmy většiny lidí jsou formovány zájmy bohatých. Konkrétně mladí podle mě trochu víc odolávají těmto tendencím, než v pozdějším věku podlehnout tlaku a změní svůj žebříček hodnot (takový byt, a pár dětí.....). Tento rys byl ale v naší společnosti přítomen vždy, jen ne v takové míře a ne tak podporován kampaněmi podobného rozsahu... Jarodějka: BTW: fajn přezdívka :-)))

Dědouch
21. 03. 2001
Dát tip
Jak kterých mladých...Stále rostoucí obliba dejme tomu "východních" filozofií a životního stylu který s tím souvisí svědčí spíš o tom že zájmy bohatých lezou velké části mladých krkem...:) Co je to za debatní klub jehož seš členem?

Anonym
20. 03. 2001
Dát tip
Ahoj Jarodějko! ( mimochodem prima přezdívka ) Díky za tvou odpověď, byť poněkud krátkou. Dojdeš svého uspokojení. Moje e-mailová adresa je loupacek@email.cz. Promiň, byla jsem tu tenkrát poprvé a prostě jsem si maslela, že v nějakém seznamu bude moje adresa k mání. Nejspíš chyba lávky. Co se týče toho tématu, doufám, že sepodělíš o své dojmy a názory.

Jarodějka
18. 03. 2001
Dát tip
ahoj Rubiko ! :-) není ta adresa z průhledného porcelánu, že ji přehlížím ?

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru