Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Z okna

Výběr: jenyk, a2a2a
24. 06. 2006
24
13
5351
Autor
Yeziiinka

Co děláte, když nemůžete spát?

Ve dvě ráno

vítr zadržuje dech

a věže kostelů jsou přesto trochu nakřivo

-

Měsíc je dnes s titulky

"SUBTERRA"

a nesmysl to bude jenom chvíli

Vždyť co my víme o někom

kdo rozhoupává oceány

hlavy do závratí

psy k vášni (- tedy pláči)

a oblý je jak naše chtění

nejoblejší ze všech nadějí... ?

.

-že rukama bílýma od čepců

a ticha

by nedokázal kráčet nitrem světa?

.

Ve dvě ráno Měsíc

vyražený do kulata obroučkami triedrů

neoblomně                ANO

.

Už proto, že má barvu křemene

že horký je

a v naději


13 názorů

A.H.
16. 11. 2009
Dát tip
Úchvatný začátek *t*

Smíšek:-)
22. 03. 2008
Dát tip
*

Anetté
27. 10. 2007
Dát tip
Tak já jsem mimo z volných veršů...* :)

Yeziiinka
02. 09. 2007
Dát tip
Já věděla, že to bude on! Je to on!!! Hugo Haas!!! Je nádhernej, lezu za ním, děkujůůů!

Yeziiinka
02. 09. 2007
Dát tip
Miluju tyhle originální zhmotnělé lži - zajímalo by mě, kolik kolemjdoucích a kolemlezoucích se ve tři ráno (třeba cestou od Frymlů nebo od Malinů) nachytalo :) Díky!

Yeziiinka
14. 04. 2007
Dát tip
Děkuji a to tak, že podobně :)

satannáš
13. 04. 2007
Dát tip
Líbí a to tak, že velmi...:o))) T

dapler
13. 12. 2006
Dát tip
Dobře...chápu.:)

Yeziiinka
12. 12. 2006
Dát tip
Děkuju moc, Daplere. Já Ti rozumím, ale ono to tady opravdu nezastupitelně a za každou cenu "musí být"... protože bylo. :)

dapler
12. 12. 2006
Dát tip
Je křehká,hezky odstupňovaná...jen mi trošku vadí slovo: "SUBTERRA". t

pampelin
07. 10. 2006
Dát tip
*

Diana
04. 09. 2006
Dát tip
Armand: Krásný sonet jsem tu našla! Jak Ti mám teď jenom říct: "Klidně na klub můžeš kašlat, je to fikce, podvod, nic" Tohle vezmi za doušku, aby ses víc dozvěděl: měl to být klub fanoušků R. Fulghuma, jeho děl.

Anyz
20. 08. 2006
Dát tip
:o)*

Armand
19. 08. 2006
Dát tip
Jo, čtení, to já flákám moc jsem čtenář, ehm, na tentononc ani na baterky ne občas projdu, nahlédnu ale víc? to po mě nechtějte .-)

Yeziiinka
19. 08. 2006
Dát tip
Na klub se zeptej ředitelky - vždyť nejsi malý Smolíček Dej ale pozor: bude Tě lákat jenomže chceš-li čtení flákat jako já - sklidíš políček! (Fakty, je strašně přísná, tybrďo!)

a2a2a
19. 08. 2006
Dát tip
Znovu se přesvědčuji, jak často se mi stává, že některé básně, snad z nějakého zatmění únvy, neumím ocenit hned napoprvé ( k mé škodě). Tato je jedna z nich. Přitom má duši, dívá se kolem ( na rozdíl ode mne ) Výběr

Armand
18. 08. 2006
Dát tip
yeziiinky jste, lichotnice! znám vás, dva, prý, prsty a pak o dva více... a kde byl chudák knihovník? To svým andělům teď dlužím dík! že knihy nejsou mojí zhoubou že prsty strun se dotknout mohou že nejsem kapr v moři štik. Však zvědavost mi přece nedá Yeziiince bledé třikrát běda, jestli mě kousne do tlapky! protože zeptat se chci na ten klub jaký má líc a jaký rub a že tam možná, možná! ...chci :)

Diana
18. 08. 2006
Dát tip
No vidíš, to je správná volba! mohu tě jenom pochválit K těm nejchytřejším patří Smolda a nechybí mu ani cit. I já bych dala zlata unci za jeho ahoj, dobrýtro! Třeba by v klubu zastal funkci (a nechtěl jenom koryto) odjíždím zítra v Dolomity (lépe by bylo na Jávě) Smolíčku, snaž se - ale i ty!, ať už je ruka v rukávě!

Yeziiinka
17. 08. 2006
Dát tip
Má milá, rozmilá, Ty jsi mě uzemnilá, že jsem se, tralalá, víc do rýmů nedalá dup dup dupy dup teď však přišel mezi nás kník kník knihovník poprosím ho o souhlás Dup dup dupy dup zeptám se jen nevinně Ar ar Armandé nepracuješ v knihovně? Dup dup. :)

Armand
17. 08. 2006
Dát tip
Yeziiinka, Diana: krásně si povídáte... piju víno rudé a usmívám se :))) krásné, krásné a krásné verše... *****

DarkMind
17. 08. 2006
Dát tip
Krása.. a nielen kvôli môjmu obľúbencovi.. :) -t-

Diana
12. 08. 2006
Dát tip
Ježíši, tohle snad nepřežiju!!! Dávali mi umělé dýchání a masáž srdce, uchechtala jsem se totiž do klinické smrti.... :-))) Tvá balada mi bere dech jak Šifra mistra Leonarda vidím tě mizet v šanonech... A co náš klub? to není sranda! Nesmíš lpět přesně na slovech tvořivě přistupuj k pokynu vím, že to zvládneš, jsem tvůj šéf jestli mne opustíš - zahynu! Mám já to s tebou ale pech! Nespadne všechno samo shora - tu knihovnici zavčas nech a sežeň nám informátora

Yeziiinka
12. 08. 2006
Dát tip
Ve hvozdu regálů s beletrií ztepilý, hlavu plnou dat... Ach, jak je ladný! Trému skryji za knihou - zkouším nedýchat Fulghum mi brání ve výhledu i řada Topolů - žádný rozestup! Tak beru všechny, svazků pět, šest, sedm - nakládám jimi tašku na nákup Za plachty šanon, pluje napříč sálem v básních se ztratí, u skript vynoří tak chvátám za ním, regál za regálem do tašky padá Řím i Kokořín Už jsem mu blízko, snad se pootočí! - Pro-prossím... těchto třicet knih a... Vás...! - Cože to druhé?? - v nalíčených očích knihovník-slečna sbírá na úžas. No.:)

Diana
09. 08. 2006
Dát tip
Tobě snad slouží inferno! knihovníka bych brala hned a měla bych to za terno.. A ty? - Ty ohrnuješ ret. Mysli!: Informační zóna, stavovská spiklenců klika... Chceš dotáhnout to na špióna? NABRNKNI SI KNIHOVNÍKA!

Yeziiinka
09. 08. 2006
Dát tip
Poslední Býšek zdrhá středem zašláp´ i kořen Protekčníka Toužila jsem být čestným zvědem teď...?? - abych klofla knihovníka! :( Tak dobře, úplně jsi mě odzubila, šéfe. Jsem nejmenší ze všech maličkých podvodníků a hned příští týden si v knihkupectví za regálem strašně rychle přečtu aspoň jednu RF historku o tom, jak měl někdo někoho opravdu rád... myslím, že to prostě nemůže nestát za to! :) Tisíceré díky za Tvou - jistě dočasnou, přesto však hvězd se dotýkající - shovívavost, má drahá.

Diana
05. 08. 2006
Dát tip
Yezi, porazila jsi mne jak ta vlečka křečka. Nemám co dodat. Takže v dobrém i zlém! (Ostatně jako posledních pár roků...) Zděsila jsem se výčtem tvé četby. Obhájila jsi všechny dodatky své přezdívky - děsidlo luční a hajní. Rozhodla jsem, že v klubu RF zůstáváš jh dokud nenabudeš členství řádného přečtením alespoň jedné povídky z alespoň jedné knihy. V klubu RF totiž nevládně žádná bezzubá demokracie, ale osvícený despotismus s lidskou tváří, totiž mou vlastní. (Jó, marné je teď honit bycha, dosadili jste si mne sami). Každý z nás někdy honí bycha - leč bez úspěchu, to se ví! Čas totiž zřídka nepospíchá, klas nevrací se k osení. Nevstoupíš dvakrát v tutéž řeku, co bylo, nepřivoláš zpět - to platí dnes jak v starověku a na to můžeme vzít jed. Plout si tak v čase - jak na voru! nekalit vodu, ani vzduch a večer, až spatřím závoru, ať je nám milosrdný Bůh!

Yeziiinka
31. 07. 2006
Dát tip
Má jediná, závojíček je kolem Tebe neustále, takže měla, a vlečku? Vlečku Ti přeci dělám já! :) A máš pravdu, seznam je tak trochu jako... prázdný. Zato jsem dneska přečetla: Obal od sýrů Apetito, zápis z porady vedení, seznam hotovek na lístku v jídelně, asi sedm expiračních dat z krabiček některých léků, 3 x nápis ZÁKAZ VSTUPU, mnohem víckrát svůj výpis z účtu za telefon a na okraj trochu Klímy Ivana. Chápu, jestli jsem byla právě teď vyřazena z Klubu RF. Vyprošuji si ale, aby se kvůli takové prkotině odsud stěhovala Klubovna!!! :)

Diana
31. 07. 2006
Dát tip
Safraporte a mně se nic neřekne... Yezi, měla jsem závojíček a vlečku? Řekni, že měla, nebo se rozvedu:-))! Vítku, nejsme žádní snobi. Bereme tě do klubu i bez otisku RF (ať nežeru) a dokonce i bez Třetího přání (když nám splníš aspoň dvě). Sestřičko, ten seznam je prázdný????????????????

Yeziiinka
27. 07. 2006
Dát tip
Děkuju... Naděje je jako kynutý knedlík. Často vybubří z nepatrného nic a jak pak stojí za to...! A zůstane dlouho v nás. :)

bestye
27. 07. 2006
Dát tip
nejen za pěknou básničku, ale hlavně za tu naději *

Yeziiinka
27. 07. 2006
Dát tip
To by od Tebe bylo moc hezké, jenže... ono to nepůjde. Žádné registrované pantherství se uzavírat nebude. Já už jsem si jí (jako tu Dianu) za ženu vzala. Je to prostě ta žena, co je Moje Žena a stalo se tak onehdá, přesně ve chvíli, kdy jsem to tady napsala :)) A nyní seznam děl, které jsem já sama osobně od pana Fulghuma přečetla :

guy
27. 07. 2006
Dát tip
jé - tak já bych asi s přijetím do klubu RF neuspěl .. já ještě ani nemám pokračování Třetího přání za sebou .. jedině kdybyste mě přijali se závazkem, že v důchodu to všechno doženu .. :-) ale jestli budete spolu uzavírat registrované partnerství, tak se nabízím za svědka .. při tom by snad skutečnost, že taky v žádném díle RF, které vlastním, nemám otisk jeho palce ani malíčku, nebyla na závadu .. svou mírně omezenou svéprávnost by se mi snad na úřadě podařilo zamaskovat .. :-)

Diana
26. 07. 2006
Dát tip
Chachá, já se picnu! Tvé originalitě se kořím, ale vždycky ještě trumfneš i ty nejfantastičtější očekávání! ;-)))

Yeziiinka
26. 07. 2006
Dát tip
Nevím, co s tím naděláš, ale rozhodla jsem se, že si Tě vezmu za ženu. Takovou ženu, jako jsi Ty, potřebuje každý na světě. :)

Diana
25. 07. 2006
Dát tip
Ó, děkuji za důvěru! Přijímám. Opravdová láska jsou autentické příběhy, které RF posbíral. A když tu knížku přečteš, tak zase zadoufáš, že snad přece jen existuje.... A budeš spát lépe A věže kostelů se napřímí A všechna oblost měsíce se prostře pod střevíčky Yezinek...

Yeziiinka
25. 07. 2006
Dát tip
Di, moje milá, stáváš se samozřejmě prezidentkou klubu fanoušků a jestli máš někde v knížce opravdový otisk palce RF, je Tvá funkce neodvolatelná! A Opravdová láska? Ne... dokonce jsem ji ani nečetla...

Diana
24. 07. 2006
Dát tip
Čtu si tvou báseň asi po sté a pořád jsem ve zmatku. Snad proto, že ve dvě v noci vždycky spím, snad proto, že můj měsíc shlíží vážně a stříbrně na vzdálené město bez titulků - bez naděje? Krásné **** Zaujala mne tvá diskuse s Vítkem o RF. Vezměte mne do klubu jeho fanoušků! Přečetla jsem úplně všechno a viděla jsem ho i nedávno osobně v Brně, když podepisoval Třetí přání. Znáte jeho knížku Opravdová láska? To je tedy něco!

mperdik
22. 07. 2006
Dát tip
jo pěkné celkem to je

Yeziiinka
17. 07. 2006
Dát tip
Doufám, že ta noc byla tichá přiměřeně, Armi...

Armand
11. 07. 2006
Dát tip
dnes se vracím, velmi aktuálně, pod tvou mnohomluvnou a přesto krutě tichou báseň... ... i když je jen 30 minut po půlnoci.... *

Yeziiinka
05. 07. 2006
Dát tip
Jé... děkuji za návštěvu, Á :)

Armand
04. 07. 2006
Dát tip
"-že rukama bílýma od čepců a ticha by nedokázal kráčet nitrem světa?" moc rád čtu cokoliv co píšeš Yezí :)

guy
03. 07. 2006
Dát tip
Yes-I see :-) chudáci budulínci - ještě že mají občas k ruce ty jeleny :-)

Yeziiinka
03. 07. 2006
Dát tip
Zapomněla jsem - čtu ještě reklamy v metru! A Jezinka je od slova Jez, event. Jezulátko! :)

guy
03. 07. 2006
Dát tip
a taky teď už vím, proč tenhle nick :-)

guy
03. 07. 2006
Dát tip
podvodnice - povídej, že čteš jenom Reflex a manuály :-))

Yeziiinka
03. 07. 2006
Dát tip
Ach Jo...těžší, než jsem myslela! Třetí přání už mít nemůžu... tak co teď? A pak, že se všechno, co potřebuji doopravdy znát, naučím v mateřské školce! :( Houby - teď mi nezbývá, než se podpálit, abych Už hořela, když... - a vůbec, děkuju!:))

guy
03. 07. 2006
Dát tip
o.k. - tak já zkusím dát hned dvě indicie najednou - iniciály autora jsou RF, knížka má dvouslovný název a ta slova začínají písmeny A a J .. a přidám i třetí indicii, ať nežeru - každé z těch dvou slov toho názvu se skládá ze dvou hlásek .. příjemné luštění, čtenářko Reflexu :-)

Yeziiinka
02. 07. 2006
Dát tip
Ach milý Vítku, jestli máš po ruce další indicii, sem s ní! Jsem čtenářka novin jednou za měsíc, Reflexu jednou za týden, manuálů k různým předmětům denní potřeby (k nimž jiní manuály nepotřebují), knížek zhola nebeletristických a jednoho Havla a tedy - bude to se mnou ještě dřina :)

guy
01. 07. 2006
Dát tip
Pokud v tu dobu slastně nespíte, dvě hodiny po půlnoci není právě ten nejpříjemnější okamžik. Často je vyměřený odměřování podlahy při nějaké krizi nebo trápení – případně se konejší miminka, která v noci pláčou. Když ve dvě v noci zazvoní telefon, obvykle to znamená nějaký problém, nic dobrého ani nevěstí zvuky vydávané mládeží, která se pozdě v noci vrací domů, probuzenými psisky, kapající vodou a těmi záhadnými tvory, kteří ve stěnách něco ohryzávají. V tuto hodinu spolu lidé hovoří o vážných věcech. dál to pokračuje už v méně vážném tónu - dávám ti to sem jako hádanku, je to úryvek z povídky současného světoznámého autora je dost pravděpodobný, že ho znáš, pokud se ti ale hned nevybaví a budeš-li mít zájem pokračovat v hádání, řekni si o další indicii .. :-)

Yeziiinka
29. 06. 2006
Dát tip
Děkuju moc... Papí: je to ta firma, co vrtá tunely pod zemí, staví domy a obrdomy a silnice. Řekla bych, že hodně vrtá a staví v Praze, ale nevylučuji, že je z Tišnova. Má v Braníku takový vysokánský věžák a úplně nahoře ten nápis. Žlutý.

Bacil
27. 06. 2006
Dát tip
nádherné...

papouch
26. 06. 2006
Dát tip
Subterra je firma z Tišnova ... ale to asi nebude ono... :-) píp :>

guy
26. 06. 2006
Dát tip
ve dvě v noci možná někteří, co nemůžou spát, zkoušejí napsat báseň .. ale pokud to neumějí aspoň z poloviny tak dobře jak ty, tak by si radši měli vzít rohypnol nebo něco takovýho .. *

Toscana
26. 06. 2006
Dát tip
moc krásná - tip

dadik
25. 06. 2006
Dát tip
t

Yeziiinka
25. 06. 2006
Dát tip
Všem Vám moc děkuji za zastavení. Sví: doufám, že i toto "nezapadání" je v pořádku. Jeňa: špatná noc? A živý... jsi? A2: Má poklona...

a2a2a
25. 06. 2006
Dát tip
Se zájmem jsem si přečetl volné verše přední dámy verše vázaného a určitě dám tip za přemýšlivost, poslední sloku a takové hezké věci, jako např: "oblý je jak naše chtění" - nebo "rukama bílýma od čepců a ticha" PS: Nicméně pořád velmi oceňuji lehkost tvého vázaného verše

Vždyť co my víme o někom kdo rozhoupává oceány hlavy do závratí psy k vášni (- tedy pláči) a oblý je jak naše chtění nejoblejší ze všech nadějí... ? píšeš krásně... dík za ta slova *

Yeziiinka
24. 06. 2006
Dát tip
Děkuju, Vy tam... A Jeňa - ad 1) No jo, ono to ale v takovou chvíli opravdu nahlas bouchá (pokud bouchá) v tom hrudníku, všiml sis? To proto, aby člověk nebyl nejistý moc dlouho. ad 2)... a že je to v noci dvakrát takové, co? :)

Markéta
24. 06. 2006
Dát tip
už...

Markéta
24. 06. 2006
Dát tip
tak nevím. dala jsem tip, ale vůbec se nezobrazil...

Markéta
24. 06. 2006
Dát tip
*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru