Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Zpocená opice

27. 06. 2006
0
0
827

Dneska je fakt vedro... všude bouřky, jenom ve Valmezu nic.

,Prší - neprší - prší - neprší - prší - neprší...' neustále opakuje asi pětiletá holčička, která už dobrých pět minut chodí kolem pískoviště a s každým prší (a neprší) utrhne své oblíbené panence Barbie (jmenovala se Marta) jeden vlas. Vlasy se pomalu snáší na vyprahlou trávu, která řídce roste kolem pískoviště a každý jejich dopad jakoby volal po kapce vody, kterou holčička marně očekává. Vlastně jí nejde ani tak o déšť - má jen žízeň. Snad kdyby měla jen o trochu menší žízeň, šla by domů nebo by se možná rozplakala. Ale žízeň přišla nečekaně a přidal se k ní úpal s úžehem, takže holčička je malátná a nadto zmatená. O to víc zmatená proto, že včera večer viděla předpověď počasí a tam hlásili bouřky a krupobití. Ostatní děti šly s maminkami k řece nebo na koupaliště, ale ona maminku přesvědčila, že si bude raději hrát na pískovišti, protože kdyby přišla bouřka, mohla by rychle utíkat domů a tam se schovat. Jenže bouřka nikde a maminka z bytu na pískoviště nevidí.

Malá holčička, nevím, jak se jmenuje - můžeme jí říkat třeba Anička - ne, Anička je příliš lidové pro panelákové dítě, takže to bude třeba Dita... Takže, kde jsem to přestal...? Aha, Dita už mezitím co takhle vykecávám chodí dalších pět minut okolo a stále trhá panence vlasy. Protože má tím vedrem prsty zpocené a vůbec trochu nemotorné, málokdy se jí podaří utrhnout jen jeden vlas, a tak už má panenka vlasy víc než z poloviny vytrhané. ,Proč ten pán v televizi neměl pravdu? A proč neprší? A proč už mě Marta nemá ráda? A proč má tak málo vlasů? A proč tu jsem sama? A proč jsou ve světě války? A proč tu se mnou není maminka?' přemýšlí děvčátko. Zavře oči a sní o světě, jak by měl podle ní vypadat.

,Hlavně by tam mělo být dost sladkostí pro všechny a tatínci v tom světě si budou hrát a nebudou pořád chodit do práce a panenky budou umět mluvit a chodit a nebudou tam žádní zlí psi co štěkají za plotem a bude tam spousta hodných kočiček, které si budu moct pohladit když budu chtít a maminka mi to nebude pořát zakazovat a budou tam kolotoče zadarmo a zmrzlina a cukrová vata a ledová tříšť,' ukončí Dita nepříliš paradoxně své přemítání. Pomalu otevírá oči a před nimi se začíná objevovat něco černého. ,Mrak!' vykřikne Dita a naplno otevře oči. V tom se jí zmocní hrůza, není to mrak, ale hnusný zpocený černý opičák, co se škrábe na břiše a na hlavě. Dita chce křičet, ale z úpalu a z úžehu a snad i z leknutí ztratí nad sebou vládu.

Asi za tři minuty se šla na Ditu podívat maminka, a když zjistila, jak Dita vypadá, na nic nečekala, naložila Ditu do auta a upalovala s ní do nemocnice. Tam Ditu napojili na přístroje a maminku uklidnili, že to je jen úpal a snad i úžeh. Ale maminka u Dity zůstala celou bezesnou noc, jak už to u maminek bývá zvykem a budiž jim za to dík. 

,Dito, otevři oči... Dito, tady jsem...Dito!' slyší Dita něčí hlas. Už si vzpomíná - to je maminka! Dita pomalu otvírá oči. Vidí nezvyklé bílo, ale v tom zahlédne něco černého a kulatého přímo před sebou. Okamžitě zavře oči, začne ječet a kopat okolo. Mamince vykopne tři zuby, strhne přitom kapačku s nitrožilní výživou a nakonec jí chudák sestřička musí dát injekci sedativ. Dita si pospí přinejmenším do večera...

Náhoda je blbec. Kdyby tak té mamince tatínek nedovezl do nemocnice toho pitomého černého maňáska...


martinez
07. 11. 2006
Dát tip
docela mě to zaujalo... jen to spojení tady mi nesedí... ukončí Dita NEPŘÍLIŠ PARADOXNĚ své přemítání

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru