Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

...O ŽIVOTĚ...

04. 04. 2001
1
0
1409
Autor
Ondrej_Fiala

(…) …v každé vteřině Tvého Života je Zázrak v každém Tvém pohledu se skrývá Tajemství …je Planeta a na ní Život který je i Tvým Životem se všemi rovný i se Stromy - uč se je ctít …jsi Ty a vnímáš Čas… záhadné Dění ve Tvé hlavě… …jsi Ty a přesto nevíš Kdo jsi… …a Já Ti pravím: Jsi Pozorovatel. …nic Nevlastníš nic Nemáš… jen Vzpomínku na dávný odraz Světla jen Myšlenky… …snaž se proto proniknout pod povrch věcí… …nevěř bludům… …jsou jen Tajemství a Zázraky - nic víc… …a pokud jsou nemůžeš je Poznat… …dokud jsou - Nahlížej jim… (2000)
ady
10. 04. 2001
Dát tip
Cha chá :)

Inventore, Tvé pravdy jsou vskutku milé. Ale ptám se dál, co je to vědomí? Když člověk nedokáže ani říci, co je on sám, kde vzal pocit vlastní identity, odkud vyvěrá jeho myšlení a kam odtéká - pak nezná nic, potože nezná ani sám sebe, byť si myslí že on je on a ne jiný... Těch několik desítek miliard neuronů v našich hlavách má prazvláštní NELINEÁRNÍ vlastnosti a zkrze ně se uvědomujeme, tvoříme fyzikální zákony, milujeme, spíme... Narazil jsi na problematiku času... není snad čas pouze významný ve vztahu k vědomí, které ho může vnímat...bez něj ztrácí svůj smysl... Není žádný náš svět, je jen jakási interpretace Něčeho v Našem individuálním vědomí o jehož prapodstatě víme jen pramálo... Neboť něco, co zkoumá samo sebe, je věc krajně ošemetná... V bratru věř, že vše je jenom iluze. Tento poznatek však nemá vliv na "praktický život" jelikož je sám iluzí... Nevyzývám k tomu, že se lidé mají na všechno vykašlat... Chci jen ukázat, že Naše vnímání světa je jen Naše a je krajně námi omezeno... Posuneš-li se z úrovně lidských problémů a záležitostí výše, zjistíš, že nevíš vůbec nic... Nezbývá Ti pak, než li se s tím prostě smířit a chápat svět jako tajemný a krásný zázrak a být rád, že máš možnost jej pozorovat a popisovat jej ("poznávat") skrze svůj primitivní mozek, nebo uvěřit v nějakou víru, což nedoporučuji! Ba i to, co teď píšu je jen smyšlenka a iluze. Ten počítač přede nou, není počítač předemnou, ale vzpomínka na odraz světla od něj v mé hlavě... Tomu lidé říkají - stojí předemnou počítač. Venku není nic, vše opravdové je uvnitř. Důležité je zraku neviditelné, to věděl i Malý princ. Popřemýšlej o tom. Ondřej.

inventor
04. 04. 2001
Dát tip
staré známé pravdy, ale myslím, že by se tu měl zavést žánr "Kázání", začíná tu být dost religiózno... a kde je krása?? jen mezi tajemstvím a zázrakem?? neexistuje krása poznání?? nejde jen o filosoficku podstatu světa, ale třeba o vynalezení léku na smrtelnou nemoc...

Ber
04. 04. 2001
Dát tip
souhlas s inventorem ..je to do kategorie -Kázání ..není moje parketa

Milý inventore, řekni mi, co v životě víš jistě, a já Ti povím, co je to krása poznání...

Verita
04. 04. 2001
Dát tip
ano, ano, já chci kategorii kázání !!!!...hned bych se tam zapojila... :-)))))))))))))))))))))))))))))))

inventor
04. 04. 2001
Dát tip
Určitě vím, že jsem strašnej hňup, ale najdou se i tací, kteří mi to vymlouvaj' :-) Ale vážně, část našeho světa je poznatelná, některé věci se časem sice neověří, jiné pak ano, třeba Einsteinův rudý posuv, zkrátka řečeno, žádné lidské vyjádření nemůže být úplně konečné pro všechny ostatní lidi, ale v rámci velké části sledovatelného vlastního života jsou skutečnosti poznatelné; chceš snad popírat, že moje tři dcery nejsou chlapci?? Chceš popírat, že je mám rád?? a podobných poznatelných věcí, které jsou krásné je prostě řada... milý O_F

ulita
04. 04. 2001
Dát tip
osvoboďme Fojtíka !! lehké nepříjemnosti na hlavy našich nepřátel!!

Danny
23. 03. 2001
Dát tip
v každém řádku té Básně je Odlesk toho prvotního Světla velmi citelně vidět

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru