Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Sídelní kaše

25. 07. 2006
0
0
1424
Autor
Vasa

A jedeme dál...

Sídelní kaše


V poslední době rozpučeného mládí se stává náš životní prostor stále menším a menším. Přesouváme se tedy do nového a lepšího, do nových krásných domů ve stylu „podnikatelského baroka“,rozšiřujeme vlastní životní prostor. Vytvoří se místo na garáž,vlastní telefonní ustřednu,anglický trávník, pár nových sousedů. Přesunuli jsme se od „ošklivých,smrdutých,původních“ sousedů v naději na „nové,příjemné“ sousedy,kteří jen doplní už tak celkově příjemný dojem z nového bydliště...

Toto je jako vystřižené z deníčku realitního agenta, realita je však jiná. Někde na světě by to určitě fungovalo,ale ne tak v u nás. :-D

Co je první věc kterou průměrný občan začne stavět chce-li mít nové bydlení? Možná vás to překvapí,ale je to... PLOT! Co jen nás nutí začít zrovna u plotu? Proč neznáme jméno rodiny,která bydlí naproti a nechává nás to chladnými? Proč 25% z nás neumí telefonovat(ve smyslu komunikace, ne technického nadání) a považuje to za obtěžování? Jak je možné,že upadnete na ulici a nikdo se nezastvaví aby vám pomohl? Proč přítel,kterého jste pozvali na večer, a se kterým stačí dohodnout termín, si stále není jistý a je líný se vám věnovat?

Těžko bych mohl říct,že mám na všechny tyhle otázky odpovědi!Snad jen osobní zkušenost.

Kdybych věděl přesně co se za tím skrývá,tak bych musel přijít rovnou i s možným řešením a to nemám. Zkusme se ale nad tím zamyslet.

Pro stavbu plotu najdeme snadný důvod.... strach! Z čeho však? Z loupeže,přepadení,poškození a dokonce i z prostého osobního kontaktu. Mnoho lidí má strach ze svých spoluobčanů,někteří i ze svých bližních. Může za to snad nějaká zkušenost z minulosti? Nebo je to trend? Zdá se že obojí,neboť je trendem mít špatnou zkušenost. Lidé, co žijí naproti v ulici jsou samozřejmě cizí a není žádný důvod se s nimi nějak seznamovat. Jsou to většinou podivíni a ještě by nás mohli okrást nebo na nás poštvat exekuci. Vyloženě nepříjemné jen pomyslet na sousedy! Nebohá oběť asmatického nebo epileptického šoku spadne uprostřed Václavského náměstí na zem a nekontrolovaně sobou škube. V okamžiku se připlíží neznámé existence, prošacují nešťastníka a zmizí v davu. Kolemjdoucí zatím po ochablém těle šlapou,div že ho neokřiknou,kdo že se jim to plete do cesty. Nicnetušící sympatická operátorka zavolá zákazníkovi a dozví se aby již nikdy netelefonovala a psala na e-mail, že na takovéhle způsoby není nikdo zvědavý! Přátelé a známý jsou vždy nadšeni vaším nápadem, ale aby pak sami hnuli prstem u nohy k vašim dveřím....to se zdá příliš.

Bez tohohle dlouhého zoufání si,jsem klidně mohl napsat, že lidé jsou jednoduše nesoudržní! Nečestní,neupřímní a bezohlední. AVŠAK CO JE PŘÍČINOU?


Vasa
27. 07. 2006
Dát tip
To Norsko: Naopak,vyrostl jsem ve velkoměstě! :-) A žiju tam pořád. A měl jsem na mysli spíš městské periferie. Nejde ani tolik o místo jako o mentalitu lidí...P.S. Mě se zas líbí Hrbolovo "dvousloví" :-D

Muamarek
26. 07. 2006
Dát tip
Příčinou bude společnost, kde hlavní hodnotou je zisk, kde nerovnováhy je dost, každý chce vše mít, žádný risk, Kdo hodně namazal si pysk, chce otupit rizika hrot, druhý ať pozná silný stisk, on opevní se ve svůj plot :-))Muamarek

Norsko
26. 07. 2006
Dát tip
že tys dřív žil na vesnici a teď si nemůžeš zvyknout na město ? ... ale o tom to je, město je anonymita, to není žádné české specifikum ... jinak za poslední dvě věty dávám zámotkovi jedničku :-)

Vasa
25. 07. 2006
Dát tip
To _Jiko_: :-D

JiKo
25. 07. 2006
Dát tip
Furt jsem přemýšlel co míníš termínem "Sdílení kaše", až pak mi ten přehmat došel :-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru