Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Tajemství Kafky odhaleno :-) !

24. 03. 2001
2
0
5605
Autor
Morava

Ne že by to něco měnilo na jejích verších, ale snad to někoho z Vás potěší.

Pokud jste se dosud domnívali, že Kafka je z Prahy: narodila se v Moravské Třebové ! Takže z Moravy, krajánci :-)
Morava
09. 10. 2001
Dát tip
Zloděj křičí: chyťte zloděje ? To, o čem mluvím, je právo, ne bezpráví. Rovnost mezi národy se nemůže vyhnout vztahu mezi Moravany a Čechy, jinak by o žádnou rovnost nešlo. Pokud jde o Moraváky v Praze, je nutné se ptát, PROČ tam jsou. Protože v Praze prostě chtějí žít ? Nebo mají v Praze lepší pracovní uplatnění (umělci, herci, ale i např. zedníci aj.) a vyšší platy ?

Doubi
28. 09. 2001
Dát tip
já jenom zíííráááám... co všechno se tu najde.... nejsem tu ani týden s kufrem a kolik už hádek jsem tu našla.. fuj... tuhle jsem ani nedokázala přečíst do konce.. skončila jsem u reakce Moravy, kde chce "svoji autonomii, svoje školy, učebnice moravské literatury"... a ptám se - jak to hodlá provést, když je Praha PLNÁ Moraváků? Budeme je deportovat???

Bacil
02. 04. 2001
Dát tip
Ochechuliško, Ty jsi tu jediný rozumný žvíže...

Morava
01. 04. 2001
Dát tip
kalinko, dostaneš * :-D

Morava
31. 03. 2001
Dát tip
ochechulko: měla bys psát o maminčiných názorech častěji: *** !

kalinka
31. 03. 2001
Dát tip
Navrhuju vydat jako "Sebraný Písmákův úlet!":o))) ******************************************************** a jako odstrašující učebnici zaslat parlamentu a základním školám!:o) Dost míst mě pobavilo. Kafka sama v závěru nejvíc. Hele, dyk se máme i tak rádi, ne?!:o))) I když si vobčas hamtneme na nějaký to fakt hodně subjektivní, a občas trošku spíš paranoiou zhmotněný, kuří vočičko. Jáááuuuuu, vy hajzlové, kdo to byl?! :o( /:o))))/

Jarodějka
31. 03. 2001
Dát tip
kalinko, já to fakt nebyla :o) nejspíš nějaký ministr z opozice

Bacil
30. 03. 2001
Dát tip
@-'-,------>-----> Falčí, Břízo, _JiKo_, díky... i když Rivčin názor je pro mě taky pochopitelný... je to těžké, ale hlavně už to propánajána nerozpitvávejme dál, a žlučovitost kvítím nahraďme :-))

Bříza
30. 03. 2001
Dát tip
Rivenko nerozhořčuj se. Čtu Tě velmi pozorně. ad 1) (Riv.29.3.01) "....Argumentace a vlastní názorová zakotvenost... je krásná věc a (pokolikáté už) MĚLA by být účinnější. Ale NENÍ. Na některé názory imho nemá smysl reagovat JEN argumentací ...." - vyvozuji, že na některé názory je třeba argumentovat jinými prostředky než debatou. Nic jiného, než násilí mne nenapadlo (v tom kontextu to bylo uvedeno) - lhostejno, zda verbální, či brachiální. Měla -li bys nějaký názor, a kdosi na něj reagoval agresí - povede to k tomu, že jej změníš ? Pokud to ale myslíš, že na některé názory se nereaguje debatou, ale "nedebatou" a společenskou izolací, pak to podepisuji. Verbální agrese je agrese, jako jakákoli jiná - k neverbální má dost blízko. (nebejt toho, že jsem schovanej za monitorem, třeba bys mi jednu vlepila ;c) ... (Riv.: 27.3.01) "....To je (poprvé a naposledy, slibuju a omlouvám se) o tom, poslat někoho, kdo svými příspěvky směřuje s rozviřování nacionálních pudů, item nenávisti (a ještě jednou se omlouvám) do prdele...." - tohle myslím patřilo Moravovi a ne Hitlerovi ... (jméno "člověka" s knírkem padlo až později) - víš, myslím, že "nacionální pudy" - tak jako mnoho jiných lidských věcí mohou sloužit ke zlému, ale i k dobrému. Nebýt jistého "lokálpatriotismu", tak možná pro smetí kolem popelnic ani neprojdeš ulicí. Zřejmě by také nevzniklo Národní divadlo a mnoho jiných krásných věcí. Jde o to, jestli Morava chce "pěstovat vlastní zahrádku", nebo šlapat po zahrádkách ostatních. Já také z jeho příspěvků cítím, že má pocit, že mu někdo šlape po zahrádce (a dokonce mám i pocit, že on ví, kdo by to mohl být - a že se mýlí .... říká se tomu "stihomam", či "paranoia"). Přesto je to pouze můj dojem. Z těch pár příspěvků od něho mi sice zapadá do jisté "formy" primitivního nacionalisty, tím ale nemůže být řečeno, že jej ztotožním s touto mojí představou - na to ho znám zatím málo... Určitým mým osobním vodítkem o jakou osobu jde mi bude, zda se Kafce omluví, jak jsem ho vyzval, či nikoli. ad 2): pokud hovoříš s fanatikem a nemá to cenu, nemá cenu jej ani verbálně napadnout. Zejména, pokud on jedná slušně. Pro nezúčastněného pozorovatele, který se v problému neorientuje tím diskredituješ názor, který představuješ a fanatika stejně nepřesvědčíš. Do jaké míry je Morava fanatik ? Ještě to nevím. ad 3) Pokud agrese není v rovině názorů řešením, nezbývá než čekat do chvíle, kdy se pokusí o trestný čin - a pak jednat již neverbálně. V oblasti zcestných názorů je prevence kontraproduktivní - asi jako bys preventivně pozavírala držitele střelné zbraně. k poslednímu odstavci: znáš mě- a tak víš, jak MOC Ti rozumím. A v žádném případě nezpochybňuji Tvé právo svobodného názoru i projevu - prostředky, kterými uznáš za vhodné. Jenom se snažím upozornit, že ta obrana Tě nijak nebrání ... ( - a věřím, že to "mrzení" je jenom nedorozumnění ... :c) - hezký den !!!

Bříza
30. 03. 2001
Dát tip
Cava: :c) ... nehloupni! Vždyť já Ti nic nepodsouvám.... proč ten problém stavíš do osobní roviny ? Vždyť nám to k jeho řešení nepomůže, jestli Tě mám, nebo nemám rád, či jestli máš rád Ty mě ... Já si Tě vážím (a jsi mi sympatický) - doopravdy! Jinak bych vůbec nereagoval. Jen se Tě pokouším vyprovokovat k novým pohledům na věci. I já se učím a neustále dozvídám fakta o sobě a ostatních - (jestli Tě ale štve, že - a jak - reaguju a k ničemu ti to není, napiš to - a já už neřeknu ani "popel"). To, že třeba někdy deklasuješ svoje názory způsobem, jak je řekneš by Ti mělo vadit kvůli těm názorům - ne kvůli sobě samému, nebo tomu, jestli získáš "sympatizanty". Vzhledem k Tobě je naopak dobře, že jsi upřímný a autenticky otevřený (a špatně, že já moc nad věcma přemýšlím - protože holt už jsem takový...). Těm názorům ale tenhle způsob ubližuje. Vzpomeň na prastarou pravdu "šaty dělaj člověka". Existujou lidi, kterejm bude sympatyčtější mladý upravený ostříhaný muž v kravatě a saku (přestože náhodou nacista), nežli nekonformní špinavý a neupravený "muž Boží", kdyby měl tisíckrát víc v hlavě.... V rovnině jazyka je to podobné ... hezký den :c) !!!

Climaster
30. 03. 2001
Dát tip
....NO VY SE TU PŘEDVÁDÍTE.... . . . p p p p p p p p p p p p p p p p p p p p p p p p p p p p p p p p p p p p p p p p p p o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t t o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o p p p p p p p p p p p p p p p p p p p p p p p p p p p p p p p p p p a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a .....koncept....:))

JiKo
30. 03. 2001
Dát tip
Tragická chyba odhalena!!!!!!!!!!!!!!!! Kafka se nenarodil na Moravě!

Franz Kafka (1883-1924)

--------------------------------------------------------
Německý spisovatel židovského původu, nejvýznamnější představitel pražské německé literatury. Narodil se a žil v Praze, kde vystudoval práva na německé univerzitě, poté byl zaměstnán v úrazové pojišťovně. Od roku 1917 trpěl tuberkulózou, které předčasně podlehl. Přátelil se s Maxem Brodem, který jeho knihy (přes Kafkovo výslovné přání o jejich zničení) vydal in memoriam a dodatečně jej tak proslavil. Kafkovo dílo je určováno pocitem rezignace způsobené bezmocností jedince v odcizeném světě. Charakterizuje ho humanistické cítění a myšlení s krizovými pocity nejistoty a absurdity, stejně jako rozčarování z kapitalistické reality. Vylíčil rozpad měšťácké třídy. Významný dokument tehdejší doby představují i jeho dopisy a deníky.
--------------------------------------------------------------------------------
Aforismy Deníky z let 1902-1904 Dopis otci Dopisy Mileně Nezvěstný/Amerika Ortel Popis jednoho zápasu Proces (Der andere Prozess), 1914 Proměna Rozjímání Topič Umělec v hladovění V kárném táboře Venkovský lékař Zámek, 1926

kafka
30. 03. 2001
Dát tip
Bravo! Vivat Kafka!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Vivat Proces! Vivat Zámek!!! Vivat Proměna!!!!! Vivat Umělec v hladovění!!!!!!!!! Živjó živjó živjó živjó!!! Mnoga ljeta mnoga ljeta....... Kafka!!!!!!!!!!!!!!!! MOMENT! .........JIKO nemyslíš, že si zahráváš s ohněm??????? Co chceš říct tím, že Kafka se narodil v Praze, he??? co máš proti jeho původu? proti barvě jeho rozdrásané pleti? proti tvaru jeho rovnátek? proti gumičce na knoflíku u jeho příliš volných kalhot? co máš proti jeho paranoidnímu pohledu? proti pohledu s panoramatem Hradčan, kterej vždycky pošle, když má z Prahy depku??? čekám na odpověď... škoda, že si ji už nepřečtu.... ale že je to pokušení!!!!!! Zkusím nepodlehnout...mno, do pondělí času dost! ;-)))))

Pája
30. 03. 2001
Dát tip
;-)))K A F K O !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Rivka
30. 03. 2001
Dát tip
Ou-kej, Břízko zelená:) Tak: 1) Neomylná logika, špatné východisko:) Napsala jsem, že se opakuji. Poprvé jsem tuhle tezi přednesla Falce, v jasném kontextu - šlo o sprostá slova. Tudíž mě pak nenapadlo, že sis to s tím nespojil... K "násilí verbálnímu" - mně pořád nějak připadá, že to příliš ztotožňuješ s násilím, jak říkáš, brachiálním (ano, dívala jsem se kvůli tomu do Klimeše:c)). S tím nemůžu souhlasit - podle mě je to dost odlišné, zbytek tohoto bodu viz. moje příspěvky výše... (Btw, když už jsme tak u toho, nevlepila,neboť je to proti mému přesvědčení, ale chuť bych možná měla...:c))) ad odchod do háje zeleného (já říkala, že poprvé a naposledy) - ale to přece není o násilí, nebo ano? Maximálně o verbálním, na nějž se naše názory různí, ale ještě spíš o té izolaci... (ano, tady jsem mluvila o Moravovi, nicméně skutečně souvislost nevidím, možná tě nechápu já...) 2) A když slušnost nepomáhá? (Též se již rozebíralo. Sám možná víš, že příliš často expresivní výrazy /to jsem se naučila dnes na lexikologii, heč/ moc nepoužívám, nicméně se domnívám, že v jistých chvílích je jejich použití ospravedlnitelné, ne-li nutné. V tom se zřejmě neshodneme.) 3) Nemyslím, že by tohle byl nejlepší příklad... omezovat svobodu někoho, kdo se ničím neprovinil. Nejsem si jistá, jak moc je ten příklad srovnatelný (a bylo by to asi na dlouhou debatu), ale pokud izolace v tomto případě, pak společenská... rozumíš mi? A hezký den i tobě:) JiKo: :))))))))

ochechule
30. 03. 2001
Dát tip
ochochoch...žbluňk.....och...nešlapejte plosím po mě....dětuju.... já se tu vynořila omylem....och....jujkííííí Merlééééééé jůůůů ty máš taky úplně nejvíc nejlepší mámu, jaká je? No to je plíííímááá plotože já takíííí....:o))))))))))))))) ale tomu ostatnímu co říkáš nerozumím ani vám ostatním... ale to bude asi tím že jsem jen hloupý zvíže... jen...moje maminka říkává... že kdo moc mluví tak toho pak v životě o to mín krásnýho a potšebnýho stihne udělat.... a že je to plej škoda... ale když mluví krásně a rozdává slovíčkama světlo...tak že je to plej taky doblí....jen...ochochoch... toho světla tady moc ....ochoch nevidím.... ale jak už jsem žeklo....jsem jen hloupé zvíže... tak poklačujte....a nezlobte se.... jůůůů chaluha.... pšinesu jí mamince... ta bude mít radost!!!!:o)))) ŽBLUŇK!

Falka
30. 03. 2001
Dát tip
ochechkuliško... :o)))) Pozdlavuj mamí, ju...? Je to chytlí zvíííže, až vylosteš (i když, jaktak koukám, nevimnevim...), budeš takííí :o)))

Dantte
29. 03. 2001
Dát tip
Bambulka - he?..to znamená, že jsem zaměnil nicka, viď?..to neva, pakliže pidižvíka eče nemáš nesmutni, všechno přijde..:o)

Bacil
29. 03. 2001
Dát tip
Jedenáctá... :-)) =+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=

Merle
29. 03. 2001
Dát tip
vidím, že ostří hoši (dívky) dostávají rozum a chladnou jim vášně... fajn. I inventor se kupodivu projevil rozumě ;-)) tak ještě ty Moravo... zamysli se nad tímhle servrem, co sem patří a co ne... nikomu není nic do toho, jako co kdo se cítíš, natož aby ti to upíral... ale nemusíš nám to pravidelně vmetat do tváře. Tady nás národnost ani rasa nedělí, leda by ses vydělil sám... Třeba já cítím obrovsku hrdost, že jsem se narodil mojí mámě, protože je ta úplně nejvíc nejlepší máma, jaká je. A taky ti to neotloukám o hlavu.

Albireo
29. 03. 2001
Dát tip
Merle: :-) !!!

djPes
29. 03. 2001
Dát tip
Merle! Už jsem chtěl mlčet, ale za tu mámu - díky *! Poděkování všem, kteří se vůbec tady zastavili a zamysleli. A Rivce zvlášť *!!

hermit
29. 03. 2001
Dát tip
Merle: pěkně jsi to napsal, díky

Bříza
29. 03. 2001
Dát tip
svůdná moc slova...... nechci ........... ale nemám sil - musím některým položit pár otázek (když už je to namazanym dólu, stejně to příliš škody nenadělá) Cava: kdo myslíš je blíž k násilí: kdo má doma "buchnu" a je evidentně plný agrese, nebo ten, kdo zmateně hlásá profánní nacionalismus ? Napadneš mne taky, že jsem nepřišel na začátku debaty ? Rivka: Je vzbuzování pudu agresivity (verbálně, brachiálně) méně nebezpečné, než vzbuzování pudu nacionálního ? Je řešením existence nebezpečných ideologií násilí, nebo argumentace a vlastní názorová zakotvenost ? Není lépe násilí ponechat jako prostředek pro případ ohrožení násilím ? (mluvím o SOUČASNÉ situaci !) Morava: jsi křesťan ? Naznačuješ, že ano. Pokud je tomu tak, podívej se na výsledky svých činů - přispěl jsi k dobrému ? Jsi čistý ? Nevidíš, co jsi způsobil ? Máš ve svém svědomí potřebu se Kafce (a nejen jí) omluvit ? Myslím, že tu čáru můžeš udělat jedině ty ... (rád jsem Vás poznal ... těší mne, že jste lidi :c) krásný den !!!

Jarodějka
29. 03. 2001
Dát tip
Rivko, ještě jednou, protože jsi to zase nepochopila.. xenofobie, rasismus, antisemitismus a nacionalismus bohužel existují. A mluvit se o tom musí. Mně jde o to, že je tahle debata nefér vůči kafce, že se to rozmazává pod jejím jménem, když ona o to nestojí..

Jarodějka
29. 03. 2001
Dát tip
Merlík je po mamince :o)

Cavalera
29. 03. 2001
Dát tip
Jarodějka: Myslím, že tahle debata dávno není o Kafce a předpokládám, že Kafka už jí dávno nečte. A pokud tady někdo udělal něco nefér vůči Kafce, tak to byl Morava, tak zase nepřekrucuj a nesnaž se najít vyníka někde, kde není. Bříza: Tvá otázka na mě mi přijde více než laciná. Skutečně nevím, mám-li Ti odpovídat a především takto veřejně. Ale když to neudělám, tak to bude vypadat, že se vyhybám, takže tedy: Jednak předpokládám, že když si teď přečteš svou otázku, jen si řekneš, že jsi trochu ujel, ale ikdyby ne, tak já osobně se nedomnívám, že mezi držením zbraně a násilím je přímá vazba. Je pod mou úroveň, abych tu teď sám sebe obhajoval a vysvětloval, jestli jsem v realitě agresivní, anebo ne. To vím já, ví to Ti co mě znaj a ví to ten "nahoře" a na Tvém názoru na mě mi pramálo záleží, neb nejsem jak Morava a nepotřebuji miliony přátel po celém světě, ze všech ras a tříd ... ostatně zní to jak plán na další pětiletku. Ovšem i tak se možná dají "sbírat" přátelství. A pokud jsi chtěl slyšet obecnou teorii, tak víš sám dobře, že taková neexistuje. Znám lidi beze zbraně, kteří by měli být za mřížema a lidi se zbrojákem, kteří by neublížili kuřeti. Taky znám lidi, kteří si nakoupili neprůstřelný vesty a střílejí po sobě. Prostě lidi, žádná obecná teorie na ně nesedí (krom jediné, ale to by bylo na jinou debatu:-). No ale k odpovědi na Tvou otázku: Jsem to já, samozřejmě, jsem cynik, nekrofyl, pedofyl, hulvát a k tomu se ještě opásávám zásobníky a s kolty proklatě nízko vyrážím do ulic. Tím můžeme konečně udělat tu tlustou čáru, neb se ukázalo, kdo je tu ten špatnej. Jestli Tě napadnu jako inventora? Přečti si co jsem napsal jemu a porovnej se sebou. Odpověď znáš Ty. No a závěrem, ještě než se otočím a se slzou v oku opustím tuto upoutávku, bych chtěl již po čtvrté a naposledy poslat Moravu za všechna jeho slova DO PRDELE! A to i přesto, že už to není moc populární, neb z Moravy se postupně stává hrdina.

Rivka
29. 03. 2001
Dát tip
Jarodějka: Já jsem otázala, zda když se otočíš, strašidlo zmizí. Strašidlo těch věcí, o kterých jsem mluvila. Tys odpověděla, že strašidlo neexistuje. Nechci se příliš přít, ale obávám se, že nejsem to nejsem já, kdo nepochopil... (Jinak jistě, vůči kafce to svým způsobem nefér je.) Bříza: Já si doopravdy nemyslím, že by násilí někdy něco dobře vyřešilo. Argumentace a vlastní názorová zakotvenost... je krásná věc a (pokolikáté už) MĚLA by být účinnější. Ale NENÍ. Na některé názory imho nemá smysl reagovat JEN argumentací - protože to prostě nepomáhá. Ale už to, že mluvím o reakci, znamená, že moje (byť - připusťme to - agresivní) jednání není tím prvním. A není samoúčelné. Může-li v tomto případě včasný křik zabránit tomu, aby došlo (někdy a někde) k první ráně, pak jsem pro křik. Kolikrát se už stalo, že čekání přesáhlo mez... Ostatně, sprosté slovo ještě nikoho nezabilo... (Já si stejně myslím, že mi rozumíš.)

Bříza
29. 03. 2001
Dát tip
Cava: děkuji za odpověď. Že Ti na mém názoru nezáleží mne samosebou mrzí. To pak není o čem debatovat. Mě na Tvém záleží - proto jsem reagoval. Snažil jsem se pouze nastavit bílé "projekční plátno", abys měl šanci vidět, jak na okolí snad můžeš působit. Nic jsem netvrdil. Ptal jsem se. Porovnám-li, jak na mne působí Tvá slova a slova Moravy, bál bych se spíš potkat tebe, protože působíš dojmem agresivního "zlého muže". Morava mi připomíná spíše jistého "Chrjace" (pro pamětníky). Mírně zfanatizovaného a ideologicky indoktrinovaného člověka, který snad není osobně zlý. Rozhodně ne do té míry, abych izoloval a nedebatoval s ním. Jak jistě víš, nadávky jsou konec debaty. Křik a agrese bývá projevem strachu. V tomto případě možná obavou, kterou vzbuzuje nepřijímání argumentů protihráčem. Obavou oprávněnou - protože dvacáté století bylo opravdu fatálně poznamenáno nacionalistickými ideologiemi. Obavou z nepoučitelnosti a z oné destruktivní síly, která v KAŽDÉM člověku (tedy i Tobě) dříme. Uvědom si CO vlastně vulgaritou, kterou používáš deklasuješ. Především názory, které zastáváš, a které mi jsou rovněž blízké. Systém, který jediný má snad jakous-takous šanci oné destruktivitě postavit. Nechť si sílu a agresi schová na chvíli, kdy ji bude doopravdy potřebovat. Ta podle mého přesvědčení dosud nenastala. bavme se - argumentujme, ukazujme cesty a porovnávejme je. Žádnej učenej z nebe nespadl - třeba za nějakou dobu zjistíš, že Morava je príma chlapík ..... netvrdím, že to tak bude - ale kdo ví ? hezký den (upřímně) Rivka: myslíš si, že z někoho názory vytlučeš ? Že agrese bude účinnější, než názorné příklady, kam vedou zcestné názory ? Pokud bude kdosi ignorantem do té míry, že bude objektivně nebezpečný, nechť je izolován - třeba za použití násilí. Je Morava s naší současnou historickou zkušeností zde na Písmáku objektivně nebezpečný ? Já o tom pochybuji. Více než cokoli jiného se zde blamoval a diskreditoval ... naše agresivita je v tomto případě známkou naší slabosti a strachu před (uznávám) vážnou disharmonií našeho nitra.... ale v tom jedeme všichni společně....

Jarodějka
29. 03. 2001
Dát tip
Cavalero, tak si založ vlastní auditorium, tohle mělo být přece o něčem jiném.. Rivka tam určitě něco připíše. Já ne. Břízko.. alespoň z Tebe nejde strach. Moravu jsem dvakrát viděla, mohu dosvědčit, že v té době se choval mírumilovně, ale ještě to přešetřím :o)

kafka
29. 03. 2001
Dát tip
už jsem slavná.......??? .... ještě neeeee??? tak prosím pokračujte...už mě tu beztak neuvidíte!!! ;-)))) od pondělí naneshledanou... :-(

ruby
29. 03. 2001
Dát tip
kafko co blbnes?

kafka
29. 03. 2001
Dát tip
samozřejmě, že pak .... zase někdy .... nashledanou :-))) těším se na vás, žijte!!!

Cavalera
29. 03. 2001
Dát tip
Jarodějka: nechápu .... Bříza: Neřekl jsem, že mi nezáleží na Tvém názoru, nýbrž na názoru na mě. Skutečně je mi úplně jedno jestli jsem v Tvých očích tím největším odpadem. Jsem si vědom toho, že použitým slovníkem deklasuju svoje názory a má mi to vadit? Nehledám zástupy fanoušků a už vůbec né těch, kteří se mnou budou souhlasit, protože mluvím jak řečník z TV a naopak. Říkám tu svůj názor, sám za sebe, nic víc. bla bla bla bla ... prostě když mě někdo sere, tak mu řeknu, že mě sere a nemyslím tím, že vytáhnu bouchačku a vpálím mu kulku do hlavy, jak ses mi snažil podsunout. Ani netrpím tím pocitem, že když mě někdo naštve, tak s ním přestanu mluvit a přestanu číst jeho věci, jak zde ukázalo několik oněch slušných a mravokárných. ... bla bla bla ... S úctou? Bez úcty? S láskou? Bez lásky? Co z toho. Prostě jen sedící, píšící Cavalera!

Falka
29. 03. 2001
Dát tip
Cavalero, nedá mi to, musím se přece jenom ohradit... já jsem to tu nepřestala sledovat a číst, pokud jsi v posledním příspěvku narážel na mě... jen jsem se zařekla, že už sem nic nenapíšu... Řekla jsem už všechno, co jsem potřebovala říct, a upřímně - nemám pocit, že bys to snad četl natolik pozorně, aby ses pokusil pochopit, o co mi šlo... Pořád vedeš svou, že označujeme Moravu za hrdinu a špatnej nakonec budeš ty... tu nesmyslnou rozdurděnou připomínku už jsem tu pod touhle upoutávkou od tebe 'zaslechla' mockrát, trošku mi to připadá jako křik malého kluka, kterému docházejí argumenty... Nechce se mi pokračovat v debatě, kde bych se musela dál už jenom opakovat, jsem z toho unavená a nevidím žádné výsledky, protože mi to připadá, že věci, s jejichž napsáním jsem si dala takovou práci, jenom rychle přeletíš, bez většího zamyšlení se, abys užuž mohl odpovědět... Navíc mám pocit, že to tu za mě statečně vedl dál Bříza, kterého bych mohla podepsat (+++), takhle nějak jsem chtěla odpovědět tobě, Rivko, ale už jsem to tu řekla, jen jinými slovy...

Rivka
29. 03. 2001
Dát tip
BOHA JEHO, BŘÍZO! (Promiň za zvýšený hlas, reprezentovaný velkým písmem.) Promiň, že to říkám takhle narovinu - ale zkus se mírně, docela maličko vzpamatovat... a ani nemusíš, stačí, když budeš číst, co píšu a nevkládat do mých slov významy, které v nich NEJSOU. 1) Agresí z nikoho názory nevytluču. Taky nikoho nebiju (či snad ano?). Křik je něco jiného než rána. Ostatně - nenabízel jsi i Ty kdysi B.Ezíkovi (na oplátku) přátelskou facku, aby se probral? (Samozřejmě vím, žes to nemyslel vážně - ale chytáš mě za stejná slovíčka. Nikdo Moravu netluče, protože to není zapotřebí. Tu poznámku jsem vyslovila u jména Hitler, nevšiml sis?) 2) Ad názorné ukázky: Názorně ukazovat můžeš tomu, kdo a) nesouhlasí - pak je to zbytečné, b) tomu, kdo váhá - tam to cenu má a jinou cestu bych nevolila, c) tomu, kdo souhlasí a na argumenty nereaguje (viz. předchozí auditka, btw, u nás se něčemu podobnému říká fanatismus) - Zkoušel jsi to někdy? (Věřím že ano - pak si zkus vzpomenout, kam to vedlo.) Já to zkoušela a mohu potvrdit, že v žádném z případů, kdy jsem toho byla účastna, to nevedlo NIKAM. Takového člověka argumenty nepřesvědčíš - má svou jedinou a svatou pravdu. (Mimochodem, když už jsme tak u těch argumentů - maně si vzpomínám na paragraf o jakési „osvětimské lži"... že by přesvědčování, logika a argumenty někde selhaly?) 3) Jak jsem pochopila, většina tvého nesouhlasu pramení z toho, že Morava není, jak říkáš „objektivně nebezpečný". A zcela upřímně se (už asi popáté) ptám: A to je SKUTEČNĚ zapotřebí čekat, až někdo přijde s podobným názorem a časem ho vyhrotí? Je skutečně třeba čekat, až takový člověk nebezpečný BUDE? Třeba ne přímo tady. Třeba ne přímo teď. (Doufám, že to už říkám naposledy.) Nesouhlasím s Moravou. Nesouhlasím s jeho nacionalismem a nesouhlasím s formou, kterou to prezentuje. A považuji za své legitimní právo se proti tomu ozvat. Nepokládám to za hysterii ani za prvotní agresi (My, lépe - já ho přece nekritizuju za tvářičku. Reaguji na to, co říká. To, co Ty nazýváš agresí, je pro mě přípustná OBRANA, kterou považuji za trochu něco jiného.) A v tomto případě, ač jinak snad slušně vychovaná, souhlasím i s použitím sprostých slov, která použita byla. Znamenají razantní odmítnutí a já se domnívám, že kritizované věci, které tu Morava řekl, by se razantně odmítnou měly. Můžeš se mnou nesouhlasit. Ale ráda bych, abys místo (jistě fundovaného) psychologického pohledu do našeho nitra, když už se mnou polemizuješ, zkusil řádně číst co říkám... Máme-li špatná východiska a dokonalou logiku, bude náš výsledek nutně mylný, říká Murphy. (Aneb - pořád nemůžu uvěřit, že si snad doopravdy myslíš, že moje stanovisko začíná a končí u hole. Ani nevíš, jak moc mě to mrzí - od tebe zvlášť.) A - Jarodějko... Kytičku... upřímně Ti závidím Tvůj svět... Ráda bych v něm žila - dokázala žít.

Cavalera
29. 03. 2001
Dát tip
Jéé Falko o Tobě jsem vůbec nemluvil, ani o této upoutávce. Tím nečtením jsem myslel dílka, nikoli tuto upoutávku. A dokonce ani u těch dílek jsem nemyslel Tebe. Úplně upřímně!

Cavalera
29. 03. 2001
Dát tip
Rivko: napiš nějakou hovadinu, už je to nuda s Tebou furt souhlasit:-))) (vtip) .. souhlasím a díky:-)

Jarodějka
29. 03. 2001
Dát tip
Rivko :) děkuji, a snad je to náš svět plný kytiček.. Cavalero, Tobě taky jednu kytku, i s kořínky, dokonce hezkou :) vlastně všem

Falka
29. 03. 2001
Dát tip
OK, Cavalero, promiň, taky upřímně... a věř, konečně jsem se tu i usmála, když jsem si přečetla to tvoje Jééé... :o) A tohle je vážně můj poslední příspěvek tu... A když jsme u těch kytiček... ------<--'-<---@ (Ale zapojte trochu fantazii, sííím)

Vojtek
28. 03. 2001
Dát tip
Bambulka: no jo někdy prostě nejde být milý víš. :-))))

Vojtek
28. 03. 2001
Dát tip
RIVKA..... obdivuji Tvé umění přesné formulace.... dvakrát jsem Tě podtrhnul :-)))

hermit
28. 03. 2001
Dát tip
Některé z vás mám rád, některé miluju, u některých budu ještě víc zdrženlivější než dřív... Vy to víte... :´-(( Jděme už všichni do prdele s předváděním vlastních zvratků ostatním !!! Kafko, tohle všechno mě moc mrzí. Už asi opravdu přestávám některým ... a něčemu rozumět... Nechci tomu rozumět...

Jarodějka
28. 03. 2001
Dát tip
podtržítko pro Rivku, neřeším, pokud z toho řešení nemám radost :o| *~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~

Cavalera
28. 03. 2001
Dát tip
viz. Rivka

Bacil
28. 03. 2001
Dát tip
tuším osmá tlustá čára: _____________________________________________________

Dantte
28. 03. 2001
Dát tip
Bambulko a japa se vede "pidižvíííkovi"?

inventor
28. 03. 2001
Dát tip
Drobná připomínka adekvátnosti. Přiměřená slova k přiměřeným činům. Jistěže se Morava dopustil osobního prohřešku vůči kafce, a možná se i mýlí v některých oblastech, ale jak můžete překračovat rámec presumpce neviny a házet mu na krk nacistu Hitlera nebo nacionalistu Slobodana..? On k žádnému násilí nevyzývá. Doslova zírám, řadu z vás znám osobně a s řadou z vás nesouhlasím, ale podobné invektivy bych nevznesl, ani zde neuvedu v jakých případech bych mohl; přilévání do ohně by byla hloupost. Je nutné odpouštět, je nutné se umět bránit a je nutno zkoumat obšírněji skutečné (provedené) činy i s jejich motivy. Prevence dopředu neexistuje, prevencí je jedině naše dlouhodobá inteligence, nemanipulovatelnost a té se dosahuje především znalostmi. Když tu padly argumenty o případné preventivní eliminaci Hitlera, musel jsem se v duchu smát, kdosi jiný odkazuje na „skvělé demokratické a tolerantní Švýcarsko“. Hitler by se nedostal ze své hospody nebo nanejvýš z přilehlé ulice, kdyby na to neměl peníze. Pokud čtete noviny alespoň jednou měsíčně, musíte vědět, že nejen švýcarské banky, ale i některé americké firmy mají dnes potíže se žalobami o odškodné za spolupráci s nacistickým Německem v době 2.světové války. Kdyby Švýcarsko nebylo neutrální, skončila by válka v Evropě nejméně o tři roky dříve, to je holý fakt, protože Hitler by neměl kam prodávat zlato vytrhané z židovských čelistí; spojenci proti prodeji zlata neudělali nic, protože celou válku inkasovali přes švýcarský fond směšné splátky německých reparací z prohrané 1.světové války. To jsou fakta, v Německu křičela řada vlivných lidí, dokonce i významní němečtí generálové spáchali na Hitlera (bohužel neúspěšný) atentát – což doufám na Moravu nikdo ani nezkusí! Obecně vás zklamaly pocity, bez odstupu logiky jste vyvolali emoce, které se mi zdají stejně špatné a neuvážené jako samotný postoj Moravy. Rozhořčujte se nad sjednocováním nacionalistů se skinhaedy, nad vraždami Romů Čechy a Čechů Romy, vyřešte napřed bídu sami sobě doma a pak si budeme vyprávět o ohrožení neuváženou větou od Moravy. Část nějaké pravdy mají ovšem všichni, jejich hypotézy o způsobu řešení konfliktu jsou zajisté oprávněné, ale jen v adekvátní situaci, a adekvátně se zachovala a vyjádřila z mého pohledu Falka, ačkoliv s jejími názory se neztotožňuji často, tentokrát ovšem úplně. Naši ostří chlapci by měli jet dělat válečné zpravodaje do oblastí, kde opravdu jde o to co zde vybuzují, ona by je bojovnost přešla při hvizdu skutečné zbytečně zabíjející kulky během pár vteřin. Ale koneckonců trocha pokřiku nám naši fasádu nepoškodí, všem ještě jednou děkuji, že nešli bránit někdejší československou integritu se zbraní v ruce a z toho vycházejme a na to buďme hrdí, vy Češi i Moravané (díky Slováci), ale hrdý jsem i já, původem víc Němec, než sudetský…

Bambulka
28. 03. 2001
Dát tip
Dantte: he???

Bacil
28. 03. 2001
Dát tip
Devátá tlustá čára... ________________________________________________

kafka
28. 03. 2001
Dát tip
nechte toho nebo neodejdu....

Pája
28. 03. 2001
Dát tip
neodcházej

Cavalera
28. 03. 2001
Dát tip
K tlustým čárám: jedinou tlustou čarou je dojít k nějakému cíly, řešení, závěru. Pokusy udělat tlustou čáru uprostřed rozhovoru, diskuze, křiku, hádky a řevu je jen dalším odsouváním nedorozumění, konfliktu, averze na neurčito dopředu. Každý spor, který ať již v průběhu, nebo hned ze začátku se změní ve řvaní a v hrození pěstí, se postupně uklidní, pokud se mu dá čas. inventor: opět jak je Tvým zvykem jsi přišel, aby jsi stanul na stupni nejvyšším a mravokárným proslovem vybral vítěze a ukázal na poražené. Zajímalo by mě proč ses nevyjádřil v začátku této diskuze. Že jsi k ní neměl příliš co říct? Teď už máš? Nyní už můžeš přijít v tatíčkově rouše a své vyvolené pohladit po vláskách, zatímco výtržníky poplácat po prdelkách? Zajímavý postup. O tom to je umění v pravou chvíli vstoupit, v pravou chvíli pronést své a v pravou chvíli zmizet. Špinavou práci ať udělají jiní. Naprosto teď tuším Tvou obvyklou odpověď o Tvé zaneprázdněnosti a o tom, jak ses chtěl vyjádřit, už dávno, ale z časových důvodů to nešlo. Snad tomu tak skutečně bylo. O Hitlerovi polemizovat asi nemá cenu, neboť je to téma na tolik složité, že pravděpodobně ani neni nijak řešitelné. Je jen otázkou, zdali lze takto jednoduše hodit dáíl viny na Švýcarsko, ono je vždycky dost těch, kteří se na jakémkoli konfliktu přiživí a kdyby to neudělalo Švýcarsko, udělá to někdo jiný. Tím nechci schvalovat tenhle princip, naopak, pouze chci říct, že ten největší problém byl v Hitlerovi a okolní Evropě. Co se týká ostrých hochů. Nelze než nesouhlasit. Ač držitel zbrojního průkazu a několika slušných "hraček", bych se zřejmě přinejmenším počůral strachy, když by mi kolem hlavy proletěla kulka. Nejsem hrdina a statečný Rambo je jen mým snem. Oba dva a určitě všichnio statní, víme jak snadné je z pozice pohodlného sesla kritizovat, nadávat a řvát, stejně tak se v anonymitě mnohem snadněji vyjadřují i ty pozitivní emoce a oba dva taky víme, jak dalece by se diskuze v reálu na tohle téma v použitém výrazivu shodovala. Ale přesto ... Morava sám řekl, že otázka Moravy je pro něho problém. Dostalo se mu jak ostrých slov, tak těch mírných. Můžem jen doufat, že si ať z těch, nebo těch něco veme. Já se ovšem ptám: "Budeme Písmáka využívat k šíření politických a národnostních názorů, otázek a teorií?" Budeme tu za měsíc řešit Slezsko? Pokud ano, tak je vše v pořádku, ale pokud ne, tak se to musí nahlas a důrazně říct! Budeme zde zveřejňovat co jsme na koho zjistili? Předpokládám, že ne a tak věřím, že to tu rázně zazní a opak se nebude tolerovat. Jedinou tlustou čarou za touhle upoutávkou je jasné stanovisko všech co se tu objevili. ANO, nebo NE. Bez jakýchkoli přívlastků, oklik apod. ANO, budeme hledat a zneužívat osobní data a budeme zde prosazovat politické, rasové a národnostní postoje, názory a programy. NE, ani jedno z toho sem nepatří a nebude ani do budoucna tolerováno. A pokud ano, tak ovšem nechť vznikne kategorie politických a bulvárních prezentací. Myslím, že nejen já, ale i řada ostatních nemá náladu po kliknutí na odkaz se přesunout do Blesku, nebo na politický mýting. Já tedy říkám - NE!

Cavalera
28. 03. 2001
Dát tip
uf ... co se týká ostrých hochů ... mělo být, že samozřejmě nelze, než SOUHLASIT!!

JiKo
28. 03. 2001
Dát tip
Mám desátou ....ha!!!! :-))))) wooowwww
ps: kdyby to někomu nedošlo taxi dělám už jen srandu

Rivka
28. 03. 2001
Dát tip
Jarodějka: Chápu, ale nedokážu. Ty, když se otočíš - skutečně strašidlo zmizí? inventore: Moravu s Hitlerem explicite nikdo neztotožňuje. První, kdo na tenhle problém upozornil, byl djPes - a ten pouze oznámil, že na základě historických zkušeností víme, kam mohou podobné postoje dojít. Tedy - nikoliv stávající situace, ale možnost (pravděpodobnost) - to je trochu o něčem jiném. V ostatních příspěvcích (i v mém) je sice Hitler jako příklad, nicméně zdůrazněno (pokud jsem si všimla), že o ztotožnění nejde (to bych si nedovolila a velmi bych se bránila i tomu, kdyby to napsal někdo jiný). ad "Je nutné odpouštět" - mimovolná poznámka - máme na to v případě Hitlera vůbec právo? Za koho? Odpustit jemu nelze - a lze-li, rozhodně to nemůžeme udělat my... To s tou eliminací - ano, byla jsem to já - to byla samozřejmě zkratka. Ale také jsem netušila, že se tu vede debata o historických příčinách pokračování 2. světové války (neudělala bych ji). I když nepopírám - Švýcary jejich chování nijak nešlechtí. Hitler je symbol - a jako takový jsem ho použila... ad logika a emoce: Jistě, tato debata je spojena s mnohými emocemi. A bylo by divné, kdyby nebyla. Logika tu úplně chybí? A můžeš to podepřít citátem? Mně totiž není zcela jasné kde... ad přecházející bojovnost: Znovu, snad naposledy. Ozvat se včas a dostatečně nahlas (snad) může být prevence proti svištějícím kulkám. Cavalera: ad čáry podtržítka - podpis a děkuju.

Jarodějka
28. 03. 2001
Dát tip
Rivko, strašidlo neexistuje. A pokud si myslíš, že tohle dílo od Moravy nebyl vstup bez zaklepání, prostě, že bychom měly poslouchat, co k tomu říká kafka.. Nechcete si k tomuhle založit vlastní auditorium.. Slibuji, že tam neudělám žádnou čáru, asi tam ani nevstoupím, protože už mi nedojdou avíza.. Měj se hezky, jestli chceš :o)

Morava
28. 03. 2001
Dát tip
Děkuju, inventore ! Vlastně ale děkuji i agresorům (odkudkoli) - dosud jsem sdílel Váš názor, že vlastenectví může být zneužito k násilí, k zabíjení -narozdíl od kosmopolitismu. Mýlil jsem se. O kosmopolitismu to platí taky. Vzpomeňme dřívější vztahy Němců k Čechům (např. v Rakousku), Maďarů ke Slovákům (v Uhersku), Ruska k Čečensku, NATO k Jugoslávii za S. Miloševiče. Najít "svaté" zdůvodnění pro válku nebývá těžké. Kde je tedy problém ? V PROSTŘEDCÍCH ! Poušť i povodeň zná stejnou vodu. Vlastenectví není špatné ani dobré. Vlastenectví může být důvodem pro nezištnou práci i pro výstřely. Dobří a špatní jsou jenom vlastenci - lidi v konkrétní situaci ! Moje chování se Vám možná někdy zdá přepjaté - je ale obranou něčeho slabšího. Situace, ve kterých jsem byl umlčen pro svou národnost, jsem zažil. Paradoxně častěji v Brně než v Čechách. Možná, že na přísloví o Poturčencích horších Turka něco je. Cenzura u nás úředně neexistuje, ale zkuste napsat něco v moravském duchu do novin - jsem zvědav, zda Vám to otisknou. Na Moravě máme mnoho radiostanic, novin a časopisů. Počet televizních programů (českých) je stejný jako v Čechách. Kolik ale máme televizních programů, novin, časopisů moravských ? Ve kterých by se mluvilo či psalo tak, jak to cítíme my ?Omlouvám se za to množné číslo, ale odmítám tvrdit, že moravský národ jsem jenom já. Stejně tak nemůžu souhlasit s odsuzováním víry. Ano, křesťanství bylo zneužito k upalování "nevěřících" (a věřících jinak). Ale není podstata křesťanství někdě jinde ? Mimo jiné i v charitních domovech, ve sbírkách na hladovějící v Etiopii a jižním Sudánu ? Nemáme právo kohokoliv a cokoliv dobrého vylučovat z lásky (nemluvím o sexu). O Bohu a přírodě to neplatí ? Ubližujeme nedostatkem lásky jenom druhým ? Nebo i sobě ? Dnešní stav Moravy necítím především jako vinu českých politiků. Problém je v nás samých. Někteří z nás nechtějí být sami sebou. Možná proto, že to není v módě. Možná se jim to ekonomicky nevyplatí. Možná něco neznají nebo necítí nebo nevím. Řekl jsem, že Morava je pro mne problém. Ekonomický ? Především citový. Znám lidi, kteří jsou "bezejmenní", neubližují - a když se řekne Morava, rozpláčou se. Dnes, po dvanácti letech od listopadu. PROČ ? Chci mít přátele všude na světě, mezi všemi lidmi, všemi národy, všemi rasami. Bez výjimky. Ale očekávám od přátel, že mne nebudou nutit ke lži. Jsem člověk (chcete-li pozemšťan, jak to napsal někdo přede mnou), Evropan, Slovan, Moravan - nejsem Čech. Karel starší ze Žerotína (místem narození Čech, cítěním Moravan) prosazoval ve věcech národních harmonii. Věřil, že je dobré, být velkým vlastencem a současně velkým kosmopolitou. Já jeho názor sdílím. Vy ne ? A co dnes ? Nebylo 20. století dobou rozumu ? A nezačíná jako doba rozumu i toto tisíciletí ? Jenže rozum není všechno. Kam vede cit bez rozumu (někdy) ? A rozum bez citu ? Přiznejme si, že mnozí z nás jsme v mnoha ohledech citově otupěli. Někdo ke své rodné Moravě, jiný k něčemu, někomu jinému. Láska není zlá, dokud nepřekročí práh nenávisti, za kterým zešílí. V ukazováčku na spoušti, v pohybu ruky, ve slově. Do časů příštích přeju všem, Vám i sobě, aby se nám to nestalo. "Málo je, málo je lásky ..."

Cavalera
28. 03. 2001
Dát tip
Víš Moravo ... já neznám jaký jsou na Moravě regionální noviny a televize, ale předpokládám, že nevycházejí ve spisovné češtině a pokud ano, tak je to problém nikoli Čechů, ale konkrétních lidí v konkrétních krajích a městech. A co se týká celostátního tisku, je celkem logické, že vychází psán ve spisovné češtině, která je úředním jazykem .. A znovu připomínám, že ani Češi nemluví spisovnou češtinou a že samotní češi z různých oblastí si spolu v některých výrazech nerozumí. Takže kde je pořád ten problém? Když jsme byli Československo, dávali slovenský filmy, ani mě a předpokládám, že ani nikoho z Vás nenapadlo, že by to mělo být nadabováno, pro všechny to bylo přirozené a klidně bych moh říct, že jsem Čech a chci to poslouchat česky! Ostatně pokud si stačím všímat, tak v řadě filmech se mluví moravským nářečím. Víru nikdo neodsuzoval, nýbrž církev a její postavy a to je docela zásadní rozdíl. Dál už se k ostatnímu vyjadřovat nebudu, protože mi to především z Tvých úst a Tvých upoutávek poněkud zavání. Popravdě mi to připomíná komunistickej mýting v čele s Grebeníčkem. Toť vše.

inventor
28. 03. 2001
Dát tip
Pěkné, Moravo, Rivko, Cavalero přátelé na nenásilí jsme se shodli, že nejsme dokonalí?, že jsem přišel pozdě?, na tom nezáleží, beru to na sebe, hlavně, že jsme společně zmírnili co se dalo... A pro Cavaleru říkám za sebe NE, ohrazujme se, ale nevysokými ploty... :-))) dokud je přes ně vidět, je to dobré...

Rivka
28. 03. 2001
Dát tip
Jarodějka: Takže neexistuje xenofobie, rasismus, antisemitismus...??? Uf... (a nacionalismus samozřejmě taky ne, že?)... Zřejmě jsem z jiné planety, omlouvám se.

Rivka
28. 03. 2001
Dát tip
... a končím - neboť vše, co jsem mohla říct, jsem řekla (a ne jednou):) Moravo - velmi ráda bych věřila tvé snaze mít přátele mezi všemi, bez rozdílu - bohužel tak dost často nezníš... je mi líto. A doufám, že se pletu. Doopravdy.

Cavalera
28. 03. 2001
Dát tip
I v tom nejvyšším plotě se najde dírka po vypadlém suku:-.))

Morava
27. 03. 2001
Dát tip
Tomáš G. Masaryk o sobě taky říkal, že je z Moravy. Václav Havel to stejné napsal o své mamince. Byli taky moravskými nacionalisty ? Nemyslím. Mimochodem, šovinismus není jenom moravský. Jestli je dnes pro některé z Vás nacionalismem, když o někom řeknu, že je z Moravy, tak si zřejmě zítra budu muset dávat pozor, abych o někom neřekl, že je z Jihočeského kraje (pokud vím, tak jeho zastupitelé název Budějovický odmítli). K Albireovi: vadí Ti, že jsem prozradil Kafčino místo narození. Podívej se na mou stránku - není tam nic o tom, že se jmenuju Keprt, a není tam nic o tom, že by moje křestní jméno bylo Slobodan. Ještě ad přátelství: nevybírám si přátele podle národnosti, ale podle toho, jací jsou svým srdcem. Baví Vás překrucování toho, co píšu ? Pokud ne, přečtěte si ostatní moje příspěvky. Pokud Vám moje příspěvky vadí, ignorujte je (to už tu napsal někdo přede mnou). Myslím, že po přečtení této stránky každý chápe, že národnost není žádnou kvalitou. Ani národnost moravská. Pro názory některých Moraváků na tomto serveru lituji, že dosud nebylo vynalezeno virtuální splachovadlo. Některá Vaše slova z WC vyšla - a měla by se tam také vrátit. Mluvím o slovech, ne o někom z Vás. Nedomnívám se, že bych Kafce nějak vědomě ublížil. Pokud máš Kafko, pocit, že jsem Tě zranil - seš si jistá, že mi rozumíš ? Vzhledem k některým reakcím ale možná skutečně mají pravdu Ti, kdo se domnívají, že jsem tuto upoutávku psát neměl. Ne kvůli tomu, co jsem o Kafce napsal, ale kvůli tomu, co následovalo. Na druhé straně - někdy je dobré vědět, kdo je kdo. Výjimečně ad Cavalera: členem KSČ jsem nikdy nebyl. Je-li ale pro Tebe papež komunistou, protože propaguje solidaritu se slabými, chudými a nemocnými, tak se někoho zeptej, co to solidarita je. Neměl by být solidární (soucitný) každý ? Falko, Regis, JiKo, Cavalera a další: děkuju. Třetí pokus ______________________________________________________

Cavalera
27. 03. 2001
Dát tip
MORAVO: Kdyby pro nic jiného, tak už proto, že sama kafka vyjádří svou nelibost nad touhle upoutávkou, se chytnu za rypák a se sklopenou hlavou to smažu. Pan Morava, který nám tu káže o morálce bude raději přesvědčovat kafku. Jsi vážně vyjímečnej ... ale KRETÉN!!!! Neoháněj se tady institucí, která má na svědomí miliony mrtvých, která ač se slovy o ráji stvořila pro miliony neviných peklo na zemi. A umělý žvásty o soucitu na tribuně mě nějak moc neberou. Jsou tu tisíce jiných, kteří si zaslouží úctu, né figurky v obrovské hře o moc a prachy. Myslím, že už jsem toudělal dvakrát, ale za ty tvý demagogicky stupidní žvásty tě s chutí pošlu ještě jednou DO PRDELE!!

Cavalera
27. 03. 2001
Dát tip
Falka: Vy jste holky fakt ulítlý. Zajímalo by mě jestli ten Váš andílkovský postoj je jen póza, zastydlá puberta, nebo to skutečně myslíte vážně:-)) ... fakt nevím nevím .. ale to až na jindy, to by bylo mimo témě této upoutávky, upoutávky milé, dobře míněné, srdečné a pro všechny zajímavé, která byla bohužel díky několika hulvátům v čele s djPsem a Cavalerou, degradována na vylévání si osobních hořkostí, nenávisti a zloby nahromaděné během několika posledních týdnů. Chudák Morava byl výše uvedenými hulváty zostuzen a sprostě napadnut a přitom je to právě on, kdo si zaslouží uznání a respekt za svou snahu změnit tento svět k lepšímu, ulehčit trpícím v jejich tísni a sjednotit národy v boji proti celosvětové bídě a nemocem. Je dnes pro mě velkou ctí, že jsem to právě já, kdo může Moravovi předat vyznamenání za jeho celoživotní neutuchající snahy být o kousek blíž k lepším zítřkům. Gratuluji a jménem nás všech předávám Moravský humanitární kříž. Dámy a pánové, připijme nyní na další úspěchy a nezlomnou odhodlanost, s jakou se náš dnešní vzácný host pere s bezprávím tohoto světa. Budiž mu vzdána čest!

JiKo
27. 03. 2001
Dát tip
Tak sakra!!!

rs232
27. 03. 2001
Dát tip
Proč já jsem se narodil v Mostě?!

Bacil
27. 03. 2001
Dát tip
Díky, Falčí, Regisi, _JiKo_ a další rozumní a asertivní lidé. Pátý pokus: _____________________________________________________

Dantte
27. 03. 2001
Dát tip
rs232 - čéče buď rád, že to bylo právě v Mostě a ne pod ním (mostem)...mám dojem, že se odtud někam vytratil smysl pro humor..a smát se je přeci lidské..mnohem lidštější než "blábolit o svém hezkém dresu"...a přitom jsem chtěl psát a fandit zase jen zvířátkům..že jo...kafčíííí?..:o)

Jarodějka
27. 03. 2001
Dát tip
*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~

Wopi
27. 03. 2001
Dát tip
Dantte: :-))). Všem: Fakt už asi bylo řečeno všechno. Nechte už tu "upoutávku" konečně uhnít...

Albireo
27. 03. 2001
Dát tip
... (neslušný nick vytečkován), nikdy bych tady Tvé občanské jméno nevyzradil, kdyby se tak nestalo už v jiném předchozím příspěvku. A křestním jnémem Slobodan jsem Tě obdařil proto, že mezi Tebou a nechvalně známým nositelem tohoto jména vidím jediný rozdíl: jemu se už podařilo chopit se moci a zneužít ji ke zločinným záměrům krytým národními tlachy, Tobě naštěstí zatím ne.

Vojtek
27. 03. 2001
Dát tip
Moravo: Co kdybych použil Tvé jméno???? já radši vyhlašuju ignoranci...já bych byl nechutnej...ale je mi z tebe zle..... Falko promiň...někdy nemůžu jinak....nemám rád zneužívání lidiček k reklamě :-(...otázka Moravy je mi v této upoutávce ukradená...a to si o sobě myslím, že jssem Moravák jak poleno...a vlastně né já jsem Hanák...jdu zakládat auditorium :-)) konec...

Rivka
27. 03. 2001
Dát tip
Milí podtržítkáři prokoneční - myslíte, že mlčením se něco vyřeší? Falčí: Jenže já si na rozdíl od tebe, promiň, nemyslím, že djPes a Cavalera (popřípadě další) si jen vylévali emoce. Netvrdím, že emoce v jejich příspěvcích nefigurovali - a naprosto se nedivím jejich rozhořčení (chápu-li to správně?). A také jsem přesvědčena, že se hluboce mýlíš, říkáš-li, že něco jiného jsou emoce a diskuse, třeba se silnými slovy. Ne snad proto, že sama tahle věta by byla nepravdivá, ale pro to, co z ní vyplývá - tedy že jim (lépe - nám) šlo jen o vylévání vzteku. NE, NE a ještě jednou NE. Za sebe - necítím vztek, který bych si musela na někom vylévat. To není o nenávisti, plodící nenávist. To je (poprvé a naposledy, slibuju a omlouvám se) o tom, poslat někoho, kdo svými příspěvky směřuje s rozviřování nacionálních pudů, item nenávisti (a ještě jednou se omlouvám) do prdele. Ad Hitler: Nezlob se na mě - ale ještě je to nakonec chudáček, kterého nutili v dětství příliš brzo na nočník? (Ano, teď je to velmi emoční.) To snad nemyslíš vážně! Ať už mu kdokoliv způsobil cokoliv, NIKDO nemá právo zabít lidskou bytost - a on jich sprovodil ze světa jen v koncentrácích šest milionů. Tady přesvědčování nepomůže. Kdyby ho svět (či lépe Němci ve 30. letech) poslali i s jeho nacionalismem tam, kam patří, bez rukaviček, třeba mohl být klid. Neposlali - a víme, jak to dopadlo. A víme, jak dopadlo přesvědčování hodných demokratů, začínají slovy "PANE Hitlere"... Bylo to NANIC. Moravo: Tady jde o dvě věci: 1) CO říkáš (tedy že jsi z Moravy - a nikdo ti neupírá právo být na to patřičně hrdý, ale hlavně že kafka je z Moravy - a k tomu jsi žádné právo nedostal, je to - imho - porušení práva na soukromí, v rámci pravidel, zde respektovaných. Asi jako bys zveřejňoval soukromou korespondenci - to se prostě NEDĚLÁ.) 2) JAK to říkáš - opět: Nikdo tě nenutí zapírat svou hrdost na Moravu. Ale z tohoto, i z jiných příspěvků mi vysvítá netolerance vůči Čechům - a to považuji za velmi nedobrou věc. Být hrdý, ANO - ale nemůžu kývnout na vymezování-se vůči ostatním (a to je důsledkem). Tvoje příspěvky mi vadí, ale promiň, číst je nepřestanu. Protože se skutečně upřímně domnívám, že se člověk má a musí ohradit proti něčemu, s čím nesouhlasí. Ignorace nepomůže.

Rivka
27. 03. 2001
Dát tip
Fuj... nefigurovalY, samozřejmě:) To z toho rozčilení, člověk přestává hledat podměty...:)))

JiKo
27. 03. 2001
Dát tip
... v červeném rohu ringu, v bledězeleném trikotu nastupuje .....

Ostrich
27. 03. 2001
Dát tip
Jo, i u nás by mohla být válka... Kdekoliv mezi lidmi. Je to prostě jako infekce. Zárodky jsou všude kolem pořád. V příhodné chvíli, kdy se na jednom místě najde dost oslabených jedinců vypukne epidemie. A kdybychom ty zárodky jednou provždy odstranili? Ale ono to asi úplně nejde, to bychom asi jaksi museli přest existovat - a tak nás takové uměle naordinované odstranění posléze skosí jak mouchy, až se zárodky znovu objeví. Nezbývá než se trénovat. Jenom pozor na to, že přílišný trénink a přílišná ostražitost se může samo o sobě stát nemocí...

Bambulka
27. 03. 2001
Dát tip
no... a mě se po vás, milých písmáčcích, tolik stýskalo...:o(((((

Bambulka
27. 03. 2001
Dát tip
rs232: já taky, a neberu to jako "předemodsouzení" k neúspěchu, je to spíš něco opačnýho... ve vztahu k Tvému okolí...

Jarodějka
26. 03. 2001
Dát tip
Kafko ! už mohu soudit podle těchto Tvých řádků, jsi něco, co jsem pro sebe právě objevila :o) ..napsala jsi to nádherně česky, já bych chtěla bydlet u Jihlavy, a mít zahradu deset metrů v Čechách a deset na Moravě - všude barevné brambory, a klidně i cizí kytky. Barvoslepý motýl by si taky mohl vybrat.. Ale díky této upoutávce se podívám, kde je Moravská Třebová.. S autorem si to už vyřidili Písmáci. Příště mu nic neříkej :o)

Merle
26. 03. 2001
Dát tip
bohajeho :-( Moravo, svoje fixní idee si ventiluj někde jinde... kurva

Dantte
26. 03. 2001
Dát tip
Smutné čtení ..jo jo...smutné ...odshora až dolů..:o( Oč jsou na tom líp zvířátka, kterým je fuk jestli se poprvé rozhlédli po té krásné planetě v lese Řáholci nebo někde úplně jinde..Ona (ta zvířátka) se taky "žerou", ale má to jinou logiku než když se "žerou" lidi... Všem Pozemšťanům přeji hezké pondělní ráno a více slunka nejen na obloze..:o)

Dantte
26. 03. 2001
Dát tip
..je možno namítnout, že se "zvířátka rozhlédla"...češtinovi se omlouvám...asi to je tím smutkem..

Vio
26. 03. 2001
Dát tip
FUJ!!!!! HNUS!!!!! Tohle nemá obdoby!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! JiKo, Cavlera, djPes!!!!!!!!!!!!!!!!! Díky... Škoda, že jsem přišel tak pozdě, jelikož jsem byl odříznut od Netu... teď už nemám co dodat...

Bacil
26. 03. 2001
Dát tip
Moravo, já už jsem Ti to chtěl říct mockrát... Ty jsi hrozně fajn, ale tímhle zdůrazňováním si moc ubližuješ. Víš, já mám Moravu v srdci, a občas cítím i já za nutné připomenout, že i když nám rozparcelovali naši zemi na nesmyslné kraje nerespektující historické hranice, cítím se být Moravanem. Ale stavět na tom téměř veškerou komunikaci znamená odsoudit se k nekomunikaci, věř mi. Mě moc mrzí, že Ti přišlo tak málo lidí na Tvoje čtení (na moje přišlo ještě méně, ale to byla na sídlišti) - ale myslím si, že to bylo i tím... že na Tvoje básně by rádi přišli, ale měli strach... V dnešní době, kdy se na Balkáně pro otázky národa vraždí, dost lidí tyhle věci odmítá úplně... pochop je, prosím, a trochu se v tomhle zmírni. Je to škoda... jsem přesvědčen, že by Tě lidé mohli mít raději...

Miroslawek
26. 03. 2001
Dát tip
viz... viz.. viz Morava: Vyčítáte mi a nadáváte, protože ke mně nemáte úctu. Keprte, přesto a nebo právě proto, že jsem s Tebou měl čest i osobně, nedals mi žádný důvod, abych si Tě vážil nebo měl k Tobě úctu ba právě naopak. Nedělávám předčasné a ukvapené závěry o lidech, nicméně si myslím, že právě nastal ten správný čas, abych Ti oznámil, že Tě považuju za pseudointelektuálního kokotka první třídy, který tady narcisisticky masturbuje se svým Egem v rámci svých jednorozměrných a zdráhám se říci myšlenkových konstrukcí, jež mne skutečně ohromují svou omezeností a plochostí. Strči si svou zabedněnost do prdele a hlavně si už nehraj na inteligenta, bolí mne z toho nejen hlava. Jinak nic osobního, já jen, aby bylo jasno. Přeju hezký den

Bacil
26. 03. 2001
Dát tip
Míwo, křivdíš mu, já ho taky trochu znám i z osobních setkání. Samozřejmě, občas si sám škodí svými projevy, to je jasné. Ale jako člověka se ho musím zastat.

Jochanien
26. 03. 2001
Dát tip
kuš už. TEČKA. KONEC. PUNKTUM. ps. Třeba si Morava přečte, co mu tu napsala sama Kafka - a té se to týká z nás všech v tuto chvíli asi nejvíc a smaže to.:-)))

Pája
26. 03. 2001
Dát tip
Ale mě pronásleduje v Praze.

Falka
26. 03. 2001
Dát tip
Lidičkové, vám všem... Čtu to tady příspěvek po příspěvku, znovu a znovu... a je mi čím dál smutněji... Skoro se divím, co se v nás dá všechno najít... jak snadné je pro nás sáhnout pro slova, která v sobě nemají ani trošičku úcty, hážeme je po sobě a divíme se, že nám to ti druzí vracejí... a nebo se nedivíme, čekáme to... Ale líbí se nám to...? SKUTEČNĚ??? Vio, zarazilo mě to tvé: "Škoda, že jsem přišel tak pozdě, jelikož jsem byl odříznut od Netu... teď už nemám co dodat... " Tak moc ti chybí, žes to nemohl říct sám? Že sis taky nehodil? Míwo: Mám pocit, že jestli už chceš někomu říct něco takového, a nesouhlasím s tím, aby tyhle věty vůbec někdy zazněly (protože každý má své kvality a možnosti, svoje city a názory, vzdělání, svůj způsob, jak se pokoušet překonat samotu v komunikaci s lidmi, a kdo má právo říct - ty jsi k ničemu, protože JÁ si to myslím; nikdy nemůžeš takhle odsuzovat, nevíš, co se v člověku, ke kterému mluvíš, děje... zvlášť když ho znáš takhle málo), měl bys mu to říct osobně, bez účasti dalších lidí, protože tohle je ponižující (a možná víc pro tebe)... Je to mnohem horší, než to, co napsal Morava... Prosím vás, zamyslete se, pojďte dělat tenhle svět hezčí a snesitelnější a nezačínejte tím, že takhle zle a nenávistně odsoudíte všechno, co se vám nelíbí. Kde je nenávist a zášť, tam nemůže růst láska... A kde budeme, když zapomeneme milovat...

Falka
26. 03. 2001
Dát tip
Moravo, možná to radši nemaž, ať to tu zůstane jako připomínka všeho, co bychom měli odstranit z našich srdcí... ať nás to nutí se zamýšlet nad tím, jací chceme být... Opravdu takoví, jak se tu projevujeme...?

kafka
26. 03. 2001
Dát tip
...... Falko...? děkuju, za sebe děkuju...* (a je to pořád strašně málo...)

Cavalera
26. 03. 2001
Dát tip
Výborně Falko, myslel jsem si, že nakonec budou špatní všichni ostatní. A chudince Moravě povoukáme bebíčko a koupíme lízátko, aby jí nebylo smutno. Falko, Tobě bych rád věnoval svůj komentář, který jsem původně napsal Jochanien a pak Wopimu. Když už jsme u té úcty a tolerance, asi nejvíc jí předvedl sám Morava. Ještě nikdo se nevyjádřil k tomu co napsal žlutě. Jo hochu tohle svinstvo zabaleý do praporu ctnostného slova tolerance na tomhle světě už nějaká ta generace zažila a miliony lidí na ni jen s hořkostí vzpomínají. Takže buď jseš tak mladej a tak naivní, anebo naprostý hovado. At tak či tak, jdi si se svýma idejema DO PRDELE! Falka, Falka, tenhle alibismus, aby jsme to nebyli my, kdo řekne něco tak jak to je .. jo je to krásný, když je někdo kdo to řekne za nás a my pak můžem s Ješíkovsky útrpným výrazem přijít a politovat chudinku. Jo a teď mě můžete, taky poslat do prdele, neboť jsem obyčejný hulvát, který už asi nemá žádný ideály a co jke nejhorší, ještě je bere druhým. V rámci tolerance, lidskosti a lásky k bližnímu zakládám fond na odškodnění postiženého Moravy a jako první vkládám ušetřenou pětikorunačku. Musím se k Tobě Falko vrátit, fakt je fascinuješ. Dala jsi tomu celýmu krásnou korunu, tak ať se Ti krásně nosí.

Vio
26. 03. 2001
Dát tip
Falko, ANO! Proti podlosti a nízkosti se musí bojovat a ne ji mlčky tolerovat! Získat od někoho osobní informaci a pak ji takto zneužít k propagaci vlastních zvrácených demagogických myšlenek a cílů, to je HNUS! A jsem rád, že nemlčím! Ty si snad taky myslíš, že Moraváci píšou líp? Protože nic jiného jsem z této šovinistické demagogie nevyčetl. Chce se mi zvracet...

Falka
26. 03. 2001
Dát tip
Cavalero, já se neschovávám za alibismus, já všechno, co jsem tu napsala, myslím naprosto vážně, říkám to srdcem, zkus se zaposlouchat, přečti si to, prosím, ještě jednou... chtěla jsem říct, že nenávistí a záští cesta nevede... Když chceš někomu ukázat, že něco dělá špatně, ukaž mu to sám svým příkladem, chovej se lépe... ve slovech to není, v těch silných už vůbec ne. Co dokážeš tím, že se tu takhle rozčiluješ...? Chceš vážně, aby se Morava zamyslel, jestli neudělal chybu, a nebo chceš jenom dát světu najevo svůj názor...? V prvním případě mi věř, že nevolíš správná slova, protože skrze urážení a křik nikoho nic nenaučíš, těžko tě Morava bude poslouchat... V tom druhém jsi uspěl, svět se dozvěděl, co všechno nenávidíš a že to umíš dát najevo... A co? Změnil jsi něco? Ne, byl to jen planý křik, podívejte, tady jsem JÁ a TOHLE si myslím... K ničemu to nebylo, nedosáhl jsi ničeho, snad jen reklamy na sebe sama... Byl to účel? Nezakládej žádný fond na odškodnění Moravy, ale zkus mu pomoct a neodsuzuj ho, na to někoho odsoudit, jsme všichni moc malí, tu ušetřenou pětikorunu schovej a v rámci tolerance, lidskosti a lásky vymysli, co s ní uděláš...

Falka
26. 03. 2001
Dát tip
Vio: asi stejná odpověď, jako pro Cavaleru.... :o(

Pája
26. 03. 2001
Dát tip
Trochu mi to připomíná situaci, kdy jsem poznala jednu skvělou holku, a zjistila po půl roce, že bydlí ve stejném baráku jako já (dvanáctipatrový panelák). Né že by mi byla potom bližší, ale člověka vždycky potěší, když někdo zná stejná místa jako on. °!° Jestli to bylo míňeno takto, pak ;-)

Bacil
26. 03. 2001
Dát tip
Falčí, díky, řeklas to, co cítím i já, ale mnohem líp.

Climaster
26. 03. 2001
Dát tip
:)))))))...tady to všechno jsou jen zbytečný keci co nic nevyřešej...teda ono neni hlavně co řešit......většina tady nesouhlasí s názory Moravy...ale nikoho z Vás nezajímá, kde k nim přišla...to je ta PODSTATA...tak tomu jde zabránit...a ne rovnou odsuzovat....taky s Mor. názorem samozřejmě nesouhlasím....ale nevim proč....kde berete tu jistotu, že máte pravdu....tady to bych nazval: KONEČNÁ FÁZE PROBLÉMU..a ne její řešení....:)))))...radši toho nechám....zatim

Morava
26. 03. 2001
Dát tip
Přesně, Pájo :-)) Není to, co se tu odehrává, histerickou reakcí někoho, komu narušuji představu jednobarevných Čech od Aše po Jablunkov ? Toho, kdo má pocit, že po třiapadesáti letech od likvidace Moravy už si může doopravdy do mne i mého nicku beztrestně kopnout ? Píšete o Jugoslávii - ano, tam také měli představu o jednobarevných etnicky čistých státech. Pokud mne chcete také zjednobarevnit, vyhoďte mne z tohoto serveru. V oficiálních publikacích mne jako Moravana připočítávají bez mého souhlasu do české národnosti už několik let. JiKo, Jochanien a Kubálku: Píšete o zneužití osobních dat. Dobře - zakažme slovníky spisovatelů a básníků, kde se také objevují údaje o místu a datu narození. A nejen u nás - v celém světě. Tam to přece také - z Vašeho úhlu pohledu - nemá žádnou souvislost s dílem. Kafka věděla, že místo jejího narození zde zveřejním - věděla to předem a neprotestovala. Pokud JiKo, píšeš, že moje sféry zájmu končí u Moravské Třebové - pracovně do značné míry ano. Mirosláwku, některé Tvoje verše jsou skutečně skvělé. Myslím, že je lepší, mít na světě přátele, ale neboj se, nehodlám Ti to svoje vnucovat. Ke Tvým názorům, názorům Cavalery a djPsa nemám co dodat - řekli jste to sami. A i když se nezdá, že byste o to stáli, klidně si s Vámi ruku podám. Falko, Jarodějko a Kafko: i když to zní paradoxně - rozumím Vám a přiměřeně souhlasím - mince má dvě strany, a Vy se na ni díváte z té druhé. Sečteno a odečteno: Morava je problém. Ne pro každého. Pro mne ano. A Falčí - každý den, kdy Tě v Brně vidím, je sváteční. Moravskými vlajkoslávami Tě sice nevítám, ale vždycky, když přijedeš, mám radost, že Tě vidím. A netěším se na Tebe v Brně sám.

djPes
26. 03. 2001
Dát tip
Climaster, Falka: kdyby vysledkem reci a nazoru, jako ma Morava, nebyly hory mrtvol na Balkane (dnes) nebo v Osvetimy (nedavno), tak bych mlcel nebo byl jemny. Jenze je to historicka zkusenost, ze jednas-li v rukacickach s nekym podobnym, on s Tebou takhle jednak nebude. Prectete si Hitleruv Mein Kampf, jak s vysmechem hovori o demokracii ...ale jak je potreba ji vyuzit pro ziskani moci... Climaster, jistota je v tom, ze to lidstvo uz zazilo...samozrejme, pokud nebudes tvrdit, ze Osvetim je lez

kafka
26. 03. 2001
Dát tip
uffff.... Dovoluji si nesouhlasit! Moravo, Moravo, možná jsem byla zčásti MIMO, ale nepamatuji se, že bych souhlasila s tím, že to zveřejníš na Písmákovi a taky, proč, že... Už toho mám dost. Je to trapné... Dejte mi pokoj... čím dál víc se mi tu přestává líbit... :-(

Vio
26. 03. 2001
Dát tip
> JiKo, Jochanien a Kubálku: Píšete o zneužití osobních dat. > Dobře - zakažme slovníky spisovatelů a básníků, kde se také > objevují údaje o místu a datu narození. Moravo, jsi demagog. Tady jsme všichni anonymní, pokud sami neuznáme za vhodné zveřejnit svá soukromá data. Když ve slovníku zveřejní takové údaje, musí mít souhlas autora, pokud je žijící, nebo souhlas jeho dědiců. Pokud ovšem ty údaje nejsou již dávno veřejně známé či dříve publikované. A to zde rozhodně neplatí! Kafčí, promiň, ale mlčet nebudu...

Vojtek
26. 03. 2001
Dát tip
Moravo ty kreténe, ty debile co si to dovoluješ?????? Jak můžeš vůbec využít nějakýho člověka.....tý vole to je ta nejodpornější reklama....seš hulvát ...bléééééééééééé Kafko *!

Vojtek
26. 03. 2001
Dát tip
pardon....

Cavalera
26. 03. 2001
Dát tip
Kdyby už nic jinýho a všechno co jsi řek byla pravda, tak minimálně to že na písmáku prosazuješ politický a národnostní postoj sem nepatří a jseš jen obyčejná zkurvená krysa! Založ si hnutí, nebo stranu a jdi si žvatlat na náměstí ukřivděná Moravo. Když už jsme u tý Jugoslávie, tak se nejdřív zamysli, než něco vybleješ. A co se týká Moravy, podívej se laskavě pořádně do historie 19. a 20. století a laskavě si projdi všechna jména. Laskavě se taky koukni na jména současná a laskavě se koukni na některá hospodářská opatření v tomhle státě, která ač vydaná v Praze okatě diskriminují Čechy. Už mě sere jak každej v televizi třikrát zdůrazní, že je z Moravy a né z Čech .. on není z Olomouce, z Brna .. on je z Brna z jeho milované a krásné Moravěnky. Za komoušů zde vznikl jakýsi pocit jedinečnosti Moravy. Namyšlenost postavená na meruňkách,. broskvích a odpadovému vínu, který se podávalo čehům. Co se týče učebnic atd. Je nás 10 milionů. Jsou desítky měst, která mají více obyvatel. Žijeme v jednom státě (laskavě si přečti definici státu) a nikdo Ti nezakazuje, aby jsi mluvil nářečím, aby jsi udržoval svoje krajový zvyky, nic, můžeš si dělat co chceš. Vadí Ti úřední jazyk .. hm.. to už tak ve státech bývá, že je stanoven nějaký úřední jazyk, až na vyjímky jako třeba švýcarsko, kde jsou 4 jestli se nepletu. Copak si myslíš, že Češi mluví úřední češtinou? Nebo že všichni Češi mluví stejně? Co ze sebe pořád děláte chudáčky? Autonomii Moravy? Fajn a jakou? Dotace ale budete chtít stejný předpokládám. A ještě poznámka k těm Tvým rudým idejím. Můj děda umřel v koministickým lágru. Lágru, který založili lidi, se stejnýma idejema jako Ty. Tak s nima jdi laskavě doprdele a vyřvávej si na náměstí, hlavně se pak nediv, ač Ti dá někdo po držce. A vůbec se nediv až ten někdo bude Moravák! A vodpusť si ty keci o podávání ruky!!! A dále viz. Vio!

Valkýra
26. 03. 2001
Dát tip
Z jedné věty dokázalo vzniknout něco naprosto obludného - nesouhlasím s tím, že to sem Morava napsal (na to nemá nikdo právo) - ale to co tu předvádíte -uffffff - nene. Komentáře ostatních - souhlasím s Falkou. Vyříkejte si tohle sami mezi sebou a nedělejte ze sebe bůhvíjaké borce - nechápu o čem tohle je

kafka
26. 03. 2001
Dát tip
Efi...*

JiKo
26. 03. 2001
Dát tip
Moravo. To s těma kruhama je přirovnání, nejde o to kde sou hranice měst apod ale o hranice práv člověka. Tvoje kruhy - práva jsou říkat cokoliv co se nedotkne nikoho jiného, protože tam začínaj jeho kruhy. Chápeš co tím myslím? Dostal ses někam doprostřed a tam je potřeba dohoda a kompromis. Kafka tvrdí, že ti žádné svolení nedávala, takžes neměl právo to říkat. VIO? jednou se mnou souhlasíš a podruhé ne? ;-)

JiKo
26. 03. 2001
Dát tip
ps: já jsem ze Znojma tedy taky z Moravy jsem na to hrdej a cítím sounáležitost s tou zemí. Jenže nemám ambice nosit jakékoli "prapory" Navrhuji aby se pod tuto čáru už nic nepsalo .... spolkněte to zapomenem

Regis
26. 03. 2001
Dát tip
JiKo (poslední): nesouhlas... ;-) Vanitas vanitatum et omnia vanitas est... Co jiného, než mlácení prázdné slámy... Můj komentář není o nic cennější než ty vaše, jen si utřiďuji dojmy nahlas. djPes: cituji "kdyby vysledkem reci a nazoru, jako ma Morava, nebyly hory mrtvol na Balkane (dnes) nebo v Osvetimy (nedavno), tak bych mlcel nebo byl jemny. Jenze je to historicka zkusenost, ze jednas-li v rukacickach s nekym podobnym, on s Tebou takhle jednak nebude. Prectete si Hitleruv Mein Kampf, jak s vysmechem hovori o demokracii ...ale jak je potreba ji vyuzit pro ziskani moci..." Milý drahý, zneužít ke vraždění lidí se dá JAKÁKOLIV idea, nacionalismus je jen jednou z nich. Četls "Hodiny u profesora Tarantogy" od s. Lema? Moudří ve Francii přišli na to, že pod heslem "Liberté, egalité, fraternité" mohou páchat takové příšernosti, že si o nich mohli monarchisté nechat jen zdát. Je tedy svoboda, rovnost a bratrství zavrženíhodné???? Žonglování se slůfky, poď navlečem jim podkůfky... Spravedlnost je jen pomsta v nóbl šasiblé... Co blbnete lidi? Ječíte tu jeden na druhého jako z rozumu sešlí, jste vulgární a vůbec... Stejně nic nevyřešíte (Climaster!!!!!!)... Falka, snažící se najít asertivní postoj je označena málem za stejnou zrůdu jako Morava a Climaster, který podotkne, že plašíte marně, též. Místo slov jako: "Myslím si, Moravo, že použití upoutávky nebylo vhodné." či čehokoliv podobně asertivního, jsem si tu mohl přečíst vaše duše a předsudky, jež v nich chováte. Ano, Morava udělal chybu, ale máte zatřebí tu ventilovat své nevybité agrese, páni testosteronisté? Cavalero, co takhle někdy myslet před tím, než něco plkneš? djPes dtto... a jiní... ech, Valkýra :-))))) Tož, raději končím... Pojem národa je stejně falešný jako pojem spravedlnosti, dobra a pojem čehokoliv jiného. Jsou to jen pojmy, ne skutečnost... Vivat Claude Hagege!! Nejsem Čech, ani Moravan, jsem člověk... je vám to málo?

Albireo
26. 03. 2001
Dát tip
Slobodane Keprte, u mne jsi docílil tří věcí: 1. Tvůj nick považuji od nynějška za sprosté slovo. 2. Je mi líto, že krajští zastupitelé prosazují přejmenování Brněnského kraje. 3. Dožiji-li se příštího sčítání lidu, uvedu jako svou národnost "Pozemšťan".

Cavalera
26. 03. 2001
Dát tip
Víš co je nejlepší Regisi? Označíš Moravu za zrůdu, ale špatní jsou všichni Ti ostatní, kteří mu to dali vědět nahlas. JInak mi když tak můžeš ukázat, kde jsem ujel. Asettivní chování? Hmm zajímavé ..asi viz. ignorance. Použití upoutávky není vhodné? A Báseň epická by na to sedla víc? Snad obsah není vhodný, ne? Ach jo.

Falka
26. 03. 2001
Dát tip
Cava (a zároveň i djPes, Rivka, Albireo, Merle, Vio, Miroslawek a Vojtek - a všechna tahle jména mě bolí, že je sem musím psát): Ono nejde o to, kdo koho za co označil... cítíš se být uražen proto, že neodsuzujeme Moravu stejnými slovy jako ty? Že ho neodsuzujeme? (Netroufnu si kohokoli odsoudit) Čeho docílíš urážkami a odsuzováním...? Jestli chceš něco změnit, tak to vysvětli a sám jdi příkladem... napadáním a urážením cílů nedosáhneš... Říkáš, že se ti nelíbí, že podle nás, podle Regise, jsou špatní všichni ostatní, kteří mu to dali vědět nahlas... Nemám pocit, že mohu kohokoli označit za špatného, protože nevidím dovnitř, do svědomí a do pohnutek nikomu, ale nad vaším chováním cítím větší smutek než nad poznámkou Moravy... Přečti si znovu, co nahoru napsal, a přečti si ještě jednou všechny ty kruté, zuřivé, vybíjející se reakce... co to o kom vypovídá...? Já přece netvrdím, že když se ti něco nelíbí, máš mlčet a nebo to laskavě přejít... ani bych to neschválila... ale je třeba si uvědomit, čeho chceš dosáhnout, a zvolit adekvátní prostředky... Smysluplné by bylo přimět Moravu k polemice a pokusit se mu vysvětlit, že jeho názor je zaslepený, že si toho hodně neuvědomuje a že spoustu věcí přehlíží... možná by se ti povedlo obohatit toho člověka, naučit ho víc, než zná... a mohl bys žít o to klidněji, že by ses přestal bát toho, čím by jeho myšlenky mohly ublížit... Pokud se ti polemizovat nechce? a budeš tady jenom prázdně křičet a urážet (a znovu říkám, že tím vůbec nemyslím jen tebe, ale všechny, kteří tu tak zběsile útočili), je to jen alibismus. Ve skutečnosti to znamená, že Moravův názor změnit nechceš, že je ti úplně jedno, co si myslí a jak to může být nebezpečné, protože s tím nic neděláš. Vždyť je jisté, že na urážky a vulgární útoky nikdo nebude ragovat tak, že se nad sebou zamyslí. Podněcuješ jenom další nenávist a hněv - ve jménu boje proti demagogii, nacionalismu a válčení. Místo toho, aby ses to skutečně pokusil ovlivnit. Je mi moc smutno, že vás poznávám i z téhle stránky, ale právě proto to píšu, nechci vás osočovat, přála bych si, abyste se nad tím doopravdy zamysleli a skutečně vnímali, co vám chci říct...

Cavalera
26. 03. 2001
Dát tip
Víš Falko máš pravdu. Prostě někdo je diplomat, někdo ne. Bohužel většina těch diplomatů, většinu svých slov věnovala nikoli Moravovi, nýbrž mě, Psovi atd., čiliani oni se moc nesnažili o to o čem píšeš, ale to je jedno. Když Morava napsal první upoutávku, poslal jsem ho a jemu podobné do prdele, rázem se na mě všichni vrhli právě s onimi slovy telerance apod. Výsledek? Morava vložil další upoutávku, tentokrát to ovšem už séře téměř všechny, jedny kvůli údajům, druhé kvůli Moravě a některé kvůli obojímu. Aznovu tu budem diskutovat o toleranci. A Morava? No má z toho prdel, protože se zase hádají Ti druzí. Jestliže tu někdo vyřejně rozuhazuje osobní věci a zneužívá písmáka k šíření politický propagandy tak je to SVINĚ!!! A na tom trvám. Tu lásku, pochopení a porozumění mu bude muset věnovat někdo jinej, já ne!

Rivka
26. 03. 2001
Dát tip
Ach Falčí... To je o těch rukavičkách. Jde ti o sprostá slova? Ano, jsem přesvědčena, že bez nich jde diskuse lépe (či, spíš, že s nimi moc nejde). ALE jsou názory, o kterých se NEDISKUTUJE. Jediné, co by se tolerovat nemělo, je netolerance. A příspěvek výše vložený k tomu směřuje. Jak daleko jsme od kastování "onodsusjáodjinud" - nebo spíš "jáODSUDonodjinud" ke koncentračním táborům? Jsme blíž, než si myslíš. Já chápu (respektive snažím se pochopit) tvou snahu být ke všem milá, protože tak by to MĚLO fungovat lépe. Mělo, ale NEFUNGUJE. V tom je podstata problému. Odkazuješ nás do mezí ideálního přístupu, ale svět, v němž žijeme, není ideální. Snad tě tím ještě víc rozzlobím (nebo rozesmutním). Snažím se neodsuzovat a nesoudit nikoho, protože nejsem ten, který by to měl dělat (a dle mého skromného názoru jen jediný má na to právo - ale to ti nevnucuju:)). Jen si říkám, kdyby Hitlera včas ukřičeli (a ačkoliv rozhodně nejsem příznivcem násilí - možná mu i "nějakou včas natáhli"), nemuselo dojít, k čemu došlo. Nechci být demagogická, samozřejmě tohle je svým způsobem nesrovnatelná věc a URČITĚ nesrovnatelné osoby. Něco však srovnatelné je. Netolerance jako netolerance. A - Moravo - Můžeme se přít o to, zda moravština existuje jako samostatný jazyk nebo ne. Jsem přesvědčena, že nikoliv. A i kdyby, je natolik spjata se svou sestrou češtinou, že ani v ní se hYsterie nepíše s měkkým "i". Když už Ti na tom jazyce (krom národnostní příslušnosti) tak záleží...

Cavalera
26. 03. 2001
Dát tip
Díky Rivko!

JiKo
26. 03. 2001
Dát tip
Druhý pokus

Falka
26. 03. 2001
Dát tip
Rivenko, jenže já nemluvím o rukavičkách, ono něco jiného je ukřičet a vylít si tak zlobu a něco jiného je opravdu se snažit to vyřešit, třeba i za občasného použití silnějších slov. Jenže nenávist prostě rodí nenávist. Hitlera mohli ukřičet, možná... ale třeba to je o tom, že s ním ani nikdo včas nepromluvil, jakkoli se to může zdát směšné, možná to tak je. A možná právě jen navzdory ignoraci a křiku si začal vést zarputile svou, aby jim to ukázal... možná stačilo polemizovat, možná se mu prostě nikdo nevěnoval...

rs232
25. 03. 2001
Dát tip
Jo jo falko mas pravdu. Muj dedecek Rus babka Nemka a otec Rumun a co jsem ja? Opravdu je tu spoustu kritiky pro nic. Cavalero mas spravne nazory jen je mi lito zes stahl tu basen (nebo byla stazena? Mohl jsem pratelum ukazovat co jsi za exemplar) ale jinak s tebou souhlasim byt to receno mene vulgarne.

djPes
25. 03. 2001
Dát tip
Wopi: skutecne si myslis, ze je ignorace nejlepsi reseni? I Hitlera cely svet ignoroval jako neskodneho rvouna. Precti si treba pameti W.Churchilla, jak mu v Anglii spilali za jeho postoj k Mnichovu (navrhoval vyhlasit Nemecku valku), k obsazeni CR, k napadeni Polska. Presne to co rikas Ty, ze jsou to jen Hitlerovy provokace a ze je treba v ramci zachovani miru je ignorovat. A nejsou oni stejnymi viniky a vrahy? Muj postoj je takovy, ze nemohu a ani nechci k zadne narodni, rasove ci jine segrgaci mlcet. A ze na hruby pytel jemna zaplata nepatri.

JiKo
25. 03. 2001
Dát tip
Je už jedno zda Kafka o sobě šíří osobní informace či ne. To odkad je i ostatní osobní informace jsou její soukromá věc. Ventilovat veřejně o někom cokoliv je PODLÉ PODLÉ a ještě jednou PODLÉ. Zamysli se Moravo a SMAŽ tohle auditorium

Cavalera
25. 03. 2001
Dát tip
viz. JiKo!!!!

Wopi
25. 03. 2001
Dát tip
_JiKo_ : přesně. Smazat a konec.

Albireo
25. 03. 2001
Dát tip
Souhlasím s _JiKem_. Führera, co děla poctivým Moravanům ostudu, budu dílem ignorovat a dílem mu oponovat - podle toho, co budu považovat v dané situaci za menší zlo.

Jochanien
25. 03. 2001
Dát tip
Ona je Kafka o sobě možná nešíří, on Morava na brněnském šuplíku zjišťoval, kdo má jaký nick a jaké má ještě další nicky, třeba se dočkáme nějaké databáze, kde si o sobě všechno přečteme...:-((((

Morava
25. 03. 2001
Dát tip
Vyčítáte mi a nadáváte, protože ke mně nemáte úctu. Nevím, co je špatného na tom, že jsem upozornil na skutečnost, že se Kafka narodila na Moravě nebo v Moravské Třebové. Kdybych napsal, že se narodila u lesa, na ostrově nebo ve stejném domě jako já, taky byste mi to vyčítali ? Upřímně: není pro některé z Vás slovo tolerance jenom zástěrkou pro pendrek ? Kromě těch, co jsou zde agresivní, jsou tu ale i jiní, jako Albireo, který mne nazývá Führerem, protože mi nerozumí. Je mi to líto, Albi. Kdyby lidé měli úctu ke všemu, co není zlé, ke světu kolem sebe, k přírodě, k sobě navzájem i k sobě samým, svět by byl jiný. Lidé by se nemohli zabíjet. Nejen pro svou národnost, ani pro nic jiného. Mezi Moravany a Čechy by nebyl žádný problém, Morava by měla svoji autonomii, svoje školy, učebnice moravské literatury a v nich Kafku, která tím, že se rozhodla žít svůj život v Čechách (a proč ne ?), by vstoupila stejně tak i do učebnic literatury české. To všechno by bylo samozřejmé. Žili bychom v tolerantním světě, ve kterém by neexistovaly války, genocidy, koncentrační tábory, tisíce lidí umírající právě v této době na hlad a snadno vyléčitelné nemoci. Bohatí, inteligentní a schopní by byli solidární k chudým a méně nadaným.Talentovaní by měli možnost uplatnit se v oblasti svého nadání tak, aby co nejvíce prospěli ostatním, a vlastně všem na naší planetě. Každý by měl alespoň skromný vlastní byt, dost jídla na přežití a na lékaře by nepotřeboval peníze ani kartičku zdravotní pojišťovny. Ti pracovitější, pilnější by toho možná měli víc, ale nikdo by je nepřepadával na ulicích. Daně by sloužily zdravotnictví a rozvoji společnosti, včetně účinné pomoci rozvojovým zemím. Za to, co jsem napsal, mne můžete nazývat kýmkoli: komunistou, klerikálem, levičákem, pravičákem, ekoteroristou nebo bláznem. Ale nic nezměníte na mých slovech o tom, že tento svět úctu potřebuje. Potřeboval ji vždycky a vždycky ji potřebovat bude.

JiKo
25. 03. 2001
Dát tip
Moravo ty nejsi komunista apod, jen sis neuvědomil že tvé kruhy končí tam kde začínají Kafčiny.

ruby
25. 03. 2001
Dát tip
kafko! ty jsi z moravy???? no t je bomba!!!!!!!! ted te zacnu cist a davat ti tipy!!!!!!!!!!! na pismaku totiz jde jen o cteni a davani tipu.( ale jsme talentovani stihame se jeste milovat, nenavidet hadat a usmirovat...) takze k cemu je tahle upoutavka, k cemu? ja nevim jak vy, ale ja nemam doma notysek, kam bych si psala osobni pismacke udaje. k cemu je???????? ma se tu cist, kritizovat a tipovat, ke cteni se musi chodit do skoly, ke kritizovani se musi umet cist a psat (lze se naucit take na ZS) a k tipovani se musi zaskrtnout tamto takovy to maly policko....ani k jedne z tech veci nepotrebuju vedet ze kafka je z moravske trebove! tak co tu placas mistem, myma i cizima nervama a kafcinym soukromim?

Jochanien
25. 03. 2001
Dát tip
Moravo trochu zakrýváš podstatu - myslíš si, že stoupneš v ceně, když budeš mít Moravskou národnost? Myslíš že si napravíš vlastní nízké sebehodnocení? Tos krásně použil (chudáka) Kafku - promiň Kafčí. Vozit svoje problémy na cizích zádech a ještě k tomu ženských zádech... fuj. moravo - chceš po nás úctu - ta se takhle nezískává.... nemůžeme mít k Tobě úctu. A měl bys mít nick s malým písmenem, protože já osobně Moravu zem miluju. Z Tebe je mi nanic..

Prokletí
25. 03. 2001
Dát tip
no a? trapnééé m.

kafka
25. 03. 2001
Dát tip
...odkud jdu a kam když klepou se mi kolena když ťukám vzteky do jména tajemství moře co lije se mi ze mne ven nevyslovitelně nechtěně jak sten odtud sem a tam... . . . (zapomeňte, prosím...) (to nebylo šťastné, Moravo...)

Rivka
25. 03. 2001
Dát tip
kafčí - *!

Falka
25. 03. 2001
Dát tip
Kaf kaf :o) * Moravo, nějak jsi mi neodpověděl...

Cavalera
24. 03. 2001
Dát tip
????????????????????? budem se legitimovat, kdo je z Čech a kdo z Prahy?

Cavalera
24. 03. 2001
Dát tip
Kurňa to sem se usek ... samozřejmě kdo je z Čech a kdo z Moravy:-((((((((((((((((((((((((((((((((((((

Jochanien
24. 03. 2001
Dát tip
to je přeci jedno, krásná srdce rozkvétají všude, jenom je nutno je oslovit stříbrným klíčem, pak vám zazvoní:-)))))

Wopi
24. 03. 2001
Dát tip
Joch. - přesně :-))) Plzeňák s moravskými předky.

Wopi
24. 03. 2001
Dát tip
P.S. Kafka kráká krásně, je mi fuk, i kdyby byla z předměstí Chicaga.

rs232
24. 03. 2001
Dát tip
Eště že není muž.To by pak bylo jak v Blesku!

Rivka
24. 03. 2001
Dát tip
A když člověk pozorně poslouchá, tak to i sám pozná. Měla bych každého legitimovat?:c))

djPes
24. 03. 2001
Dát tip
Jsem taky z Moravy, dokonce nas rod nepretrzite uz od 14. stoleti. Ale jakekoliv kadrovani je mne odporne. Takze, mezi nama, jak Te sleduji Moravo, uprimne a vulgarne: vyliz si prdel kretene!!!!!!!!!!!!!! Kvuli takovym idiotum s podobe debilnim mysleni jako Ty se lide uz par stoleti zabijeji. Za takovymi lidmi jako Ty jsou ohne Osvetimsky krematorii nebo mrtvoly deti na Balkane ci v Africe. Bliju na Tebe zvysoka...a stydim se, ze na Morave ziji podobne primitivni individua.. Tesis se, az ty a tobe podobni (skoda, ze neexistuje jeste mensi t) budete nekoho veset, znasilnovat a zabijet s myslenkou na krasnou svobodnou tvoji Moravu jako tridniho narodniho a rasoveho nepritele? Ostatni at prominou moje sprosta nepoeticka slova....

Cavalera
24. 03. 2001
Dát tip
viz. djPes ....

Jochanien
24. 03. 2001
Dát tip
TO : dj Pes: no nemuselo to být tak sprosté:-((( neb bych navázala na jedno auditko - tuším, kde jsme se všichni snažili o jakési zkvalitnění písmáka. Netřeba se ráchat v hnoji vulgarismů.

Cavalera
24. 03. 2001
Dát tip
Jochanien: je větší sprostota používat vulgární slova, nebo je větší sprostota propaganda, kterou tady Morava neustále vede? Ono to není jen tohla upoutávka, ono jich s poseromoravským tématem bylo od Moravy víc. A nejhorší na tom je, že mu to ještě někdo žere. Takovejhle ksindl by se měl od rána do večera kopat do prdele, protože jak řekl djPes, kvůli takovýmhle lidem se lidi nakonec zabijejí.

djPes
24. 03. 2001
Dát tip
Jochanien: prave diky tomu, ze se kolem fasistu, nacionalistu a podobne verbeze chodilo po spickach, mohli se v klidu realizovat. Pokud dnes nekdo provadi segregaci na moravany, cechy, zidy nebo cikany tady, zitra ji bude provadet na rampe koncentracniho tabora, kde Ti jedno dite zastreli rovnou pred Tvyma ocima a pak se Te s usmevem zepta, jestli pujdes doleva nebo doprava ( a k tomu bude hrat Mozartova Mala nocni hudba). A jen tak mimochodem, vetsina tech ss-vrahu mluvila slusne a kultivovane, mela humanitni vzdelani (docela mne sokovalo, kdyz jsem se docetl, ze jeden z masovych vrahu byl evangelicky knez) a urcite by se s nimi nad salkem caje dalo mluvit o zkvalitnovani literatury bez hnoje vulgarismu. Nebyla to zadna banda nevzdelancu a primitivu...

Rivka
24. 03. 2001
Dát tip
djPes: *! (a když už jsme u toho - ono sprosté slovo na správném místě, ve vhodný čas...):)

Janis
24. 03. 2001
Dát tip
..no já jen..už číst je to dost hrozný.ale ono ještě to slyšet na wlastní uši... :-(

Jochanien
24. 03. 2001
Dát tip
To: djPes, Cavalera: jasně že mne netěší rozřazování Moravy na sorty, ale to slovo mi tam nesedlo - tolik k tomu já. díky

Wopi
24. 03. 2001
Dát tip
No, když už se mluví o tom válčení, myslím, že chuť se rvát mají nejdřív ti samí, kteří první přecházejí k vulgarismům. Verbální agresivita má k té fyzické dost blízko. Nejlepší reakcí by bylo ignorovat...

Cavalera
24. 03. 2001
Dát tip
Vidíš Jochanien, přesně takhle to chodí. Místo aby jsi jasně řekla, že na Moravu sereš. Začneš paradoxně vyčítat djPsovi způsob, jakým on mu to řek, ačkoli s ním souhlasíš. A tak se tady ztrhne hádka mravokárců a pseudohumaniťáků nad slovním výrazivem několika jedinců. Někteří jako Wopi dokonce z nich udělají agresory. A Morava? Vesele se směje, protože on si nejen může dělat co chce, ale on je nakonec ještě ta chudinka, které nějaký nevychovaný hulvát sprostě nadával. Neměli bychom se ještě omluvit a se slzou v oku poprosit o prominutí?

Wopi
24. 03. 2001
Dát tip
Cava: nedělám z nikoho chudinku ani nejsem pseudohumaniťák. Moravu neznám a nevidím do souvislostí. Proto mě možná tak zarazila velmi ostrá reakce. Ale ať už je pozadí jaké je, pokud je někdo provokatér, nelepší je ho ignorovat, na tom trvám. Ne, nejsem mravokárce a už vůbec ne člověk typu "nastav ještě druhou", ale když dávám ránu, vždycky až jako druhý.

Cavalera
24. 03. 2001
Dát tip
A není tohle od Moravy první rána? Resp. ona je už nějaká pátá. Co pro Tebe bude tou první ranou? Hajlující bastardi na náměstích? Namyšlení nacionalisti v parlamentu? Na co pořád čekáme? Na to až první dostaneme nožem do zad, aby jsme to náhodou nebyli mi kdo preventivně zakročil? Myslím, že kolem jedné postavy celosvětové historie se taky chodilo po špičkách a čekalo se na tu první ránu a ona přišla a byla zatraceně tvrdá. Tím zdaleka nechci Moravu ztotožňovat s touto postavou, jednak pro to, že takový hovado to předpokládám není a zároveň na něco takovýho nemá. Jsou však jiní, kterým Morava a podobní nahrávají. Ignorance je účinná pouze za předpokladu, že provokatér je obyčejný řvoun, na kterého stačí v případě potřeby zadupat. V opačném případě je ignorance tou nejnebezpečnější obranou. A stejná poznámka jako k Jochanien. Říkáš, že nevidíš do souvislostí a tak řekneš něco alespoň neutrálního, místo aby jsi buď mlčel, nebo se postavil na stranu djPsa, který ví moc dobře proč napsal, to co napsal a se kterým v podstatě souhlasíš. Ne ne ne ....

Falka
24. 03. 2001
Dát tip
Moravo, je mi z toho vážně smutno... nevím, proč by to mělo být důležité... moje maminka je napůl z Moravy, napůl ze Slovenska... můj tatínek ze západních Čech... já žiju chvíli tam, chvíli tady, kde je mi právě dobře a kde mám milované lidi... země je všude krásná, když ji vnímáš svýma očima... ne očima moravana nebo čecha (schválně s malými písmeny), ale očima člověka, dítěte Země... Co to mění na Kafčiných slovech a názorech, když víš, kde se narodila? Co nám to dává, když víme, kde nás jako malé nemluvně položili na bílý porodní stůl? Ty stoly jsou si přece tak podobné...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru