Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Pusť mě a běž

27. 08. 2006
6
2
1877
Autor
anaisette

Někdy jsem smíření s našimi rozhodnutími, o kterých víme, že jsou čistě z rozumu. Je to nutnost. Ale za tím smířením, za tou zdánlivou úlevou je něco.....smutek.

Víš….

 

Moje večery i dny jsou už dlouho stejné. Vzpomínám, vybavuji si detaily, maličkosti tak živé, planoucí…. Vzpomínáš, chodívali jsme do té čajovny pod knihovnou, držel jsi mě za ruku, pamatuji si, jak se nám tehdy potily, ale bylo to jedno, všechno bylo jedno…. Ležela jsem Ti v náručí a dívala se zdola do těch Tvých očí. Nikdy jsi neuhnul, jen jsi mě pohladil, skoro jako bys věděl že se snažím pochopit, kolik je v nich jistoty a nejistoty, nevědomosti a pochybností, kolik pravdy a kolik lži, vědomé i nevědomé. Vodíval jsi mě za tmy domů, musela jsem tehdy stát na jednom schodě, když jsi mě líbával, a Tys mě držel, když jsem z něj padala. Stýská se mi….po těch polibcích, po Tvých pohlazeních, po prvních dotecích, po nočních procházkách parkem, po tom, jak jsi mi hřál ruce ve svých kapsách, když jsem neměla rukavice…. Pamatuji si úplně všechno, jizvu na tvé ruce, pihu vzadu na krku, i zimu, která tehdy byla, ale která nebolela, protože nebylo nic teplejšího než Tvoje slova, než Tvůj úsměv…..Pamatuji si  všechny barvy a vůně, celý svět byl barevný a voňavý….pamatuji si vůni Tvého svetru, Tvůj deodorant, pamatuji si, jak jsi mi voněl Ty, když jsi ležel tak blízko, že jsem cítila tlukot Tvého srdce….

 

….pak jsi odešel.

 

Hledala jsem Tě. Kamkoliv jsem přišla. Chodila jsem městem, všemi uličkami, jen abych měla šanci Tě potkat. Nahlížela jsem do projíždějících aut i autobusů, jen abych Tě náhodou na okamžik spatřila. A viděla jsem Tě všude, nejvíc sama v sobě. Když jsem nemohla být s Tebou, toužila jsem po Tvojí blízkosti, když jsme se potkali, dělala jsem, že Tě nevidím nebo že mě nezajímáš. Z té doby mi zůstala bolest, která neodchází se slzami, je tak hluboko, že se zarývá do konečků prstů, bolest, která ovládne všechno, čeho se dotkne.

 

Jeden pán, Paulo Coelho, mi řekl, kdo jsi. Ty jsi Záhir. V islámské tradici něco nebo někdo, kdo vyplňuje celý prostor, všechny myšlenky, řídí všechny činy a je v každé větě…..člověk ovládaný Záhirem je uvězněný, jeho život se točí jen kolem Záhiru, pořád ve stejném kruhu, nikdy se nepohne dál….

 

Chtěla bych už vzpomínat jinak, naposled, bez bolesti, smířená a s klidem v srdci. Chci a potřebuji sebrat síly k zapomnění, zapomenout na nejšťastnější chvíle svého života, nemyslet na to, že už nikdy nic s nikým nebude tak moc…. Po Tobě už nebylo nic. Nic barevného, nic voňavého, nic živého, nic intenzivního. Nechci už Tě hledat a nechci Tě nacházet, nechci Tě potkávat a předstírat, že se ve mně nic neděje, chci aby se ve mně nic nedělo.

 

Chci z vězení ven. Nemůžu se hýbat, nemůžu dýchat, existuju a nežiju, tisíce malých smrtí s každým Tvým nadechnutím, které mi už nepatří…

 

Tak už prosím odejdi. Nedrž mě, už nestojím na schůdku a Ty mě nelíbáš, tak mě nech, ať třeba spadnu, ale už ne Tobě k nohám.

 

Pusť mě, pusť mě a běž…………

 

 


2 názory

lisbethka
02. 02. 2007
Dát tip
tsí jo...asi bez komentare, ale s tipem!

martinez
31. 10. 2006
Dát tip
u mne to vyřešila kdysi "Poprava"...

malá*
22. 09. 2006
Dát tip
krásné... Také jsem byla v zajetí Záhiru. Že všechno vyléčí čas je sice klišé, ale založené na pravdě. Každá minuta jako by byla tím fáčem mezi naší bolestí a současností. Časem se sice otevřená rána zahojí, ale jizvy zůstanou a dokážou potrápit ještě po letech - jak už to u jizev bývá... Moc moc Ti držím palce, ať brzy opustíš brány svého současného vězení. Jen nedoufej, že se Záhir pustí sám-je třeba sebrat všechnu sílu a vytrhnout se mu, jen tak zas budeš svou paní... Hodně štěstí :)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru