Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Takový běžný večer

28. 08. 2006
6
0
1933
Autor
Pavel_Antad

"Hej, nalej mi ještě jednu, dokud mám za co pít."

Barman zády k pultu uložil vyleštěnou skleničku a obrátil oči v sloup. Tenhle snad nebude mít nikdy dost. Otočil se zpět do místnosti, která díky osvětlení působila ponurým dojmem, obratně přistavil skleničku hostovi a v následující vteřině ji naplnil. Další proslov, pomyslel si.

To, že hosté jsou různí, to už dávno věděl a tenhle už tu seděl pěkně dlouho a neustále mluvil. S postupem času se rozhovor změnil na monolog. Barman se ani nesnažil zapojit a ze slušnosti jen občas pokyvoval a myslel na něco jiného. Dlouhá léta zkušeností mu opakovaně potvrzovala, že jsou chvíle, kdy se hostovi nemá odporovat, obzvláště po delší konzumaci. A tak vyrovnaně sáhl po další skleničce, aby ji začal leštit, zatímco host trochu upil a nadechl se:

"Někdy si říkám, že jako rodiče máme znát odpověď na všechno, už proto abychom si udrželi autoritu před vlastníma potomkama. A škola by nás v tom měla podporovat... Tak třeba včera, mladej přišel ze školy a ptá se, jestli jsme na světě sami."

"Myslel ve vesmíru, že?" slušně napověděl barman.

"No jasně, že ve vesmíru. Jenže mi řekni, co jsem mu měl na to říct? Zatracená autorita. Kdybych mu řekl rázně jo nebo ne, abych se ho zbavil, vím, že bych si naběh, protože by se zeptal proč. Za mejch let jsme tohle ve škole vůbec neprobírali."

Znovu se napil a pokračoval: "Naštěstí jsem si vzpomněl, že jsem o tom nedávno někde čet. Svejma slovama jsem mu vysvětlil, že pravděpodobnost, že existujou někde jiný inteligentní bytosti je moc malá, takže asi ne. A taky to, že my jsme tady vznikli spíš náhodou."

"A jak na to zareagoval váš syn?"

"Chvilku to převaloval v hlavě, ale asi mu to stačilo a odběh za něčím jiným," odstrčil prázdnou skleničku a uchopil další. "To ale nebyl konec, protože pak to začalo vrtat hlavou mně. Co ty myslíš, jsme takhle úplně sami v tý vesmírný prázdnotě?"

"Nevím" začal se ošívat barman, ale vzápětí byl osvobozen.

"To fakt jednomu nedá spát. Jestli je vesmír tak velkej, jak ty všechny chytrý hlavy tvrděj, je přece aspoň trochu možný, že někde tam jsou jiný inteligence, ne? Třeba vypadaj jako my a maj stejný starosti. Bylo by to dost divný, kdybychom tu byli úplně sami, nemyslíš?" jazyk se mu už hodně motal. Barman neodpověděl a mimoděk se podíval na hodinky. Host se narovnal a podíval se kolem sebe: "Koukám, že už tu jsem poslední, tak mi to teda spočítej. Je čas jít spát."

To byla dneska šichta, povzdechl si barman a vzpomněl si na poslední větu dnešního neúnavného hosta. "Kdoví, možná opravdu nejsme v celém vesmíru sami," odpověděl si sám, když zamykal vstupní dveře. Později, po cestě domů, letmo pohlédl vzhůru.

Oba měsíce na noční obloze byly v úplňku.

 


exorcista
03. 09. 2006
Dát tip
omluva...měl jsem za to, že tohle napsala Milly...samosebou platí hodnocení i na Pavla_Antada :)

exorcista
03. 09. 2006
Dát tip
felmi pěkné, millýsku, felmi pěkné. skvělá myšlenka a perfektní zpracování. četl jsem to já a poslední věta měla efekt "rozšíření pusy do úsměvu" a četl to Kachna a mělo to na něho lautr ten samý oučinnek.

Milly
02. 09. 2006
Dát tip
avi

Milly
02. 09. 2006
Dát tip
chybička: "už proto, abychom si udrželi autoritu.... Hm, je to docela kraťoučký a, bohužel, mi zak slítnul dolů dřív, než jsem dočetla... -t-

Winter
29. 08. 2006
Dát tip
Ta pointa je fajn...to, jo - dodává šmrnc té obyčejnosti, o které tady mluví marlene. Je to fakt fajn a kdo ví možná mi to i zůstane v hlavě, narozdíl od jiných věcí tady na Písmáku.

reka
29. 08. 2006
Dát tip
ajo, tohle je dobry zertik; cekal jsem pointu, ze barman nasedne do pristaveny ufonsky lodi a odlitne, ale tohle je mnohem mnohem lepsi; tip; a hodne stesti na pismaku

marlene
28. 08. 2006
Dát tip
no...je to takový...zajímavý...ale závěr je docela dobrej, každopádně nezazdívací. Nějak na mě z toho moc nepromlouvá...přijde mi to jako takovej ledabyle ušitej popis, jako bys měl nápad a honem honem ho bez velkejch cavyků napsal. Není to vyloženě úplně špatný...spíš takový obyčejný... s lehce oživovacím závěrem. Nevím, jaký byl slovosled před opravou, ale tady bych se tě zase zastala - pokud to není vyloženě drhnoucí zakopnutí, pak si myslím, že slovosled je věcí výhradně autorovou a těžko se dá někým opravovat...ve smyslu, že tomu, kdo píše, ty slova ve větě nějak zněj a třeba to tak chce schválně mít...

Rabb
28. 08. 2006
Dát tip
no vidíš to.. teď to vypadá kuásně.. :-)

Pavel_Antad
28. 08. 2006
Dát tip
Diky za nazor a kritiku, tu primou rec jsem pozmenil - kurzivu zrusil. Pavel

Rabb
28. 08. 2006
Dát tip
..pro myšlenky bych raději volil kurzívu bez uvozovek ("Další proslov,"), ty uvozovky trochu matou.. a naopak, kurzívu bych nepoužíval pro přímou řeč.. ..sem tam chybný slovosled.. Ale to všechno jsou jen drobnosti, kosmetické úpravy. K příběhu: líbí se mi ten "monolog" opilce (trochu mne zarazilo, když je to takovej násoska, jak jsem z textu vytušil, že se drinku jen napil a nevyklopil ho do sebe celýho).. má takový opilecký kecy, živě si ho dokážu představit.. ..pointa mi došla až po delší době.. jako by mi někdo dal facku.. ..opravdui nejsou sami, ti s dvěma měsíci.. ..*

fungus2
28. 08. 2006
Dát tip
Zajímavá povídka.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru