Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Výlet

04. 09. 2006
1
0
740
Autor
Roland21

Evoluce


„I synové Boží sestupovali na Zem…“

„Tím chcete naznačit co, profesore?“ otázal se prezident.

„Já nic nenaznačuji.“ řekl profesor a dál se díval na dvě zmrzlá humanoidní těla, která se našla hluboko mezi ledovci Antarktidy. Těla se velice podobala lidským, jen chyběly vlasy, na končetinách byly pouze čtyři prsty a mozkovna se zdála být o něco větší. Profesor by se vsadil, že jim chybí slepé střevo, ale nemohl to dokázat, protože těla ještě nenechali rozmrazit. Bylo jasné, že se dívají na další vývojovou fázi člověka.

„Víte, že jsme spustili jejich zařízení?“

„Slyšel jsem o tom, ale jaké zařízení máte na mysli?“ zeptal prezident a jeho dva osobní strážci se neklidně zavrtěli, ale jinak se neustále dívali ostražitě kolem sebe.

„Když jsme je objevili, ležel vedle nich malý mechanizmus, který se samovolně spustil, druhé zařízení, jak vidíte, stále ještě drží v ruce.“

Profesor se odmlčel a stáhl se do sebe. Hledal vhodné věty, kterými by vysvětlil a objasnil situaci.

„Mám takovou teorii.“ začal nakonec. „Mechanismus je jakýsi záznamník s dataprojektorem, plný fotek a filmů o naší civilizaci. Studovali nás už od počátku objevení typu Homo erectus až do novověku. Vypadá to, že prošli s námi celou naši vývojovou fázi.“

Oni nás stvořili?“ zeptal se prezident. Celou dobu ho tato otázka evidentně trápila.

Ne. Proboha to ne.“ vyděsil se profesor.

Prezident si zřetelně oddychl. Nechtěl ani domyslet, co by se stalo, kdyby lidstvo stvořili mimozemšťané. Veškeré vědecké teorie o vzniku člověka by se vyškrtaly z učebnic, vznikla by jistě nová náboženství a objevily by se nové kulty nejrůznějších fanatiků.

Chci jen říci.“ pokračoval dál profesor, „že nás postrkovali vývojovými fázemi a ve vhodnou dobu nám předali určitou informaci.“ profesor se důležitě podíval na prezidenta, ale ten mu oplatil nepříjemným pohledem. Nehodlal připustit, aby si na něj vyskakoval bezvýznamný profesor, který pouze zkoumal dvě cizí těla.

Například?“ zeptal se po dlouhé pauze prezident.

Například výroba bronzu. Víte, že to je dost náročná technologie na tehdejší možnosti? To by musela být moc podivná náhoda, abychom na to přišli jen tak. “

Ale proč by to dělali?“

To nevím.“ řekl profesor a jen bezmocně ukázal prstem na dvě zmrzlá těla představitelů rasy, která bezpochyby, ale z nám neznámých důvodů, sledovala celý vývojový proces člověka a postrkovala ho kupředu.


Prezident se podíval na hodinky a rychle se s profesorem rozloučil. Nevypadal však, že by ho profesorova teorie příliš uspokojovala, avšak jenom strážci mohli zaslechnout tichý prezidentův komentář: „To by mě zajímalo, proč byli tak nalehko v jenom sandálech a s kamerou zrovna v Antarktidě a proč ten menší tak upřeně zírá na ten verk v ruce.“

Onen předmět se totiž nápadně podobal buzole.







Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru