Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Recenze filmu Blade Runner

04. 09. 2006
3
0
1513
Autor
Karels

Je velice obtížné napsat recenzi k tak kultovnímu, k tak sugestivnímu dílu, jakým Blade Runner bezesporu je. Blade Runner je už starší dílo, premiéru měl film už v roce 1982. Film režiséra Ridley Scotta je „zasazen“ do vcelku ponuré atmosféry, atmosféry, kde je téměř pořád deštivo. Jakoby tato „kontura“ umocnila sugestivnost samotného filmu. Nepřeslechnutelná je také hudební kulisa filmu, kterou složil hudební „mág“ Vangelis.

Výrazným „tahem štětce“ Ridley Scotta, tohoto umělce filmového plátna, je jeho pohled na multikulturní společnost. Děj filmu se odehrává v Los Angeles budoucnosti, konkrétně v roce 2019. V celém filmu jsou různé náznaky multikulturního soužití. V Los Angeles budoucnosti je čínská čtvrť, japonské reklamy. Ilustrativním příkladem možného multikulturního soužití je, když v ději filmu projde skupina vyznavačů Hare Kršna, nebo ortodoxních židů. Tito všichni dohromady žijí v jakési společné symbióze, v jakémsi společném soužití.

Ostatně jméno jedné z hlavních postav filmu – Ráchel (hebrejsky רחל) dokazuje, že Ridley Scottovi není inspirace z hebrejské tradice cizí. Její jméno totiž doslovně přeložené znamená – ovečku. A jakoby ve filmu Blade Runner tato postava, Ráchel zcela naplnila svůj vlastní osud determinovaný, určený jejím jménem. Nemůžeme si rovněž nepovšimnout jistých christologických prvků, kdy si android Roy Batty své dlaně propíchne hřeby.

Ale všechno to – multikulturní společnost se vzájemnou symbiózou kultur, náboženství, jazyků je jenom jakýsi kolorit, pozadí k vlastnímu ději filmu. Blade Runner v překladu znamená „ostré komando.“ Bývalý detektiv z ostrého komanda – Rick Deckard, kterého hraje Harrison Ford, byl znovu povolaný do akce. Dostává za úkol ukončit existenci několika umělým bytostem, androidům. Rick se nejprve úkolu brání, ale posléze se zcela ponoří do jeho plnění. Jeho práce se zkomplikovala, když se sblížil s jedním androidem, tedy s ženským androidem – s Ráchel.

Při plnění svého úkolu musí Rick Deckard postupně řešit morální problémy. Umělé bytosti, androidi mají totiž své city, emoce a rovněž vzpomínky. Tyto city, emoce a vzpomínky jim byly uměle implantovány, ale už tyto umělé bytosti činí bližšími nám lidem. Rick Deckard si začne uvědomovat, že mu činí potíže s ukončením existence každého dalšího androida. Pozměněný vztah k těmto umělým bytostem se jasně prokáže v jeho náklonnosti k Ráchel, a tak u Ricka postupně dochází ke konfliktu mezi povinností vůči společnosti a jeho vnitřním hlasem.

Poselství filmu Blade Runner není snadné rozluštit. Film je o hledání smyslu našeho bytí, je o hledání smyslu života, což je i v samotném závěru filmu přímo řečeno. Ale hledání smyslu života nikoliv za každou cenu, za cenu ztrát jiných lidských životů. Smrt je cosi negativního, nepřirozeného a vědí to i umělé bytosti v ději filmu. Jejich hledání jak si prodloužit život je hledáním „Svatého grálu“ věčného života a je vlastně také naším hledáním.

Film nám má rovněž uštědřit morální lekci o toleranci k něčemu jinému, odlišnému, než na co jsme zvyklí. Androidi mohou docela dobře představovat národnostní menšinu, náboženské vyznání, či člověka žijícího alternativním způsobem života. Ale všechna odlišnost, či avantgarda od mainstreamového způsobu života má své hranice! Touto hranicí je bytí jiného člověka. V ději filmu se některé umělé bytosti ocitly v konfliktu se společenským systémem právě díky vraždám, které provedly.

Jedna konkrétní věc mi utkvěla v mysli při shlédnutí tohoto uměleckého snímku. V mnoha amerických filmech je jedním z nejústřednějších motivů oběť hlavního hrdiny. Hlavní hrdina obětuje svůj život, nebo něco ze svého života. Jednoduše se hlavní hrdina obětuje pro společnost, pro ostatní. Typickým příkladem může být film Armageddon, kde se hlavní hrdina Harry obětuje pro záchranu lidstva. Harry musí ručně odpálit výbušninu na asteroidu, aby asteroid zničil, avšak spolu se zničením asteroidu umírá i on sám.

Ve filmu Blade Runner to není hlavní hrdina, ale naopak android Roy Batty, který v samotném závěru děje zachraňuje Ricka Deckarda před pádem z výškové budovy. Roy Batty je tím, kdo obětuje nikoliv svůj život, ale své hodnoty, své nazírání na svět. Protože to byla Rick Deckard, který Roymu zabil přítelkyni podobně jako i další androidy. Ačkoliv Roy dobře ví, že stejně sám zemře, nakonec neváhá a zachrání život svému protivníkovi – Ricku Deckardovi.

Poselství filmu se zdá být tím pádem „rozluštěno“. Je to život, který je výjimečný, vzácný ve všech svých proměnách. Film Blade Runner v nás má vzbudit úctu k životu i přes jeho složitost a komplikovanost. Tento film určitě doporučuji ke shlédnutí nejenom příznivcům žánru sci-fi, ale všem vám, kteří se zamýšlíte nad tím, kam se ubírá naše civilizace.

Karels


Blade Runner. Režie: Ridley Scott.
Hrají: Harrison Ford, Rutger Hauer, Sean Young, Edward James Olmos, M. Emmet Walsh, Daryl Hannah, William Sanderson, Brion James, Joanna Cassidy, James Hong, Morgan Paull

Zly
24. 09. 2006
Dát tip
Jak jsem slíbil. Dávám tip. Zde: http://www.pismak.cz/index.php?data=read&id=217866 je k nalezení "rozhořčená" verze reference tohoto filmového opusu od Pišty, která vznikla jako reakce na tento počin. Příjemné. Někdy není až tak úplně důležité, jak dokonalou věc jste vytvořili, ale spíše, že váš mravenčí pohyb se stéblem trávy v chapadlech uvolní mimoděk pohyby celého roje.

Karels: Tak už jsem se k tomu konečně dokopal, najdeš to na hlavní straně... A nešetři to! :))))

Karels
07. 09. 2006
Dát tip
ale klidně...

Návody... :)

JiKo
06. 09. 2006
Dát tip
recenzní závody? :-)

Mno... Pokusím se, kvůli tobě, o recenzi na stejný film. Třeba ti to něco řekne...

Karels
06. 09. 2006
Dát tip
Jsem už trochu starší... je mi 33 let... :) s tím pokusem studovat obor filmová věda to byl nejspíš omyl... tahle recenze asi taky... Karels

"poněvadž je ani nečtu..." No nevím. S tímhle přístupem chceš jít studovat, najmě filmovou vědu? Skripta taky číst nebudeš? Předpokládáš, že se struktury recenze, resp. eseje na dané filmové téma dopídíš sám samotinký metodou pokus-omyl? Ono by to asi šlo, to ano, nicméně nepočítej s tím, že tě na základě tohohle názoru na tu univerzitu vezmou... Jestli pravdu díš a hlásil ses na vysokou školu, bude ti patrně nejméně 17 let - a v takovém případě nelze tvoji "recenzi" označit jinak než jako blábol. Nebude to (třeba!, nic ti nevnucuji) tím, že "kritiky nečteš)?...

Karels
05. 09. 2006
Dát tip
Žádný kritiky jsem neopisoval, poněvadž je ani nečtu... Tuhle recenzi jsem byl nucený vytvořit pro přijímačky na obor filmová věda při Universitě Palackého. Jinak píšu tady to: http://www.blisty.cz/aut/1354/art.html Karels

Já už to čet, jen jsem raděj nic neříkal... V podstatě má Jiko s tím čtenářským deníčkem pravdu, až na to vyzrazení pointy. Ta je, zaplaťbůh, u tohohle filmu ještě kousilínek pozdějš:) P.S. Smetiprach: Když posíláš avízo, posílej ho pořádně, nic mi nepřišlo:)

Smetiprach
05. 09. 2006
Dát tip
že je první by nevadilo, vadí spíš, že opisuješ ty nejpitomější fráze ze všechmožnejch kritik, chybí ti tam už jenom červená niť... :-/

Karels
05. 09. 2006
Dát tip
Dobře, možná je to vyumělkovaný až moc, ale je to moje první recenze...

JiKo
05. 09. 2006
Dát tip
Smeťa já si to říkal u úplně první věty: "Výrazným „tahem štětce“ Ridley Scotta, tohoto umělce filmového plátna" :))) Jestli je ta recenze jeho první tak i když nic moc tak furt lepší než ta s tím kouzelníkem manipulátorem müsli :-)

Delahaye
05. 09. 2006
Dát tip
"Film nám má rovněž uštědřit..." "Film Blade Runner v nás má vzbudit úctu k životu.." z toho je cítit skepse k autorskému záměru ... ale z dalšího textu je patrné, že s ním souzníš ... chybně volené obraty ? celkově to na mě působí ... rozháraně. Měl jsem cukání neustále skákat očima níž do textu ... P.S. a vyzradit v jedné recenzi konce dokonce dvou filmů, to už je priveľa :-)))

Smetiprach
05. 09. 2006
Dát tip
- Jakoby tato „kontura“ umocnila sugestivnost samotného filmu. Nepřeslechnutelná je také hudební kulisa filmu, kterou složil hudební „mág“ Vangelis. - Ilustrativním příkladem možného multikulturního soužití je, když v ději filmu projde skupina vyznavačů Hare Kršna, nebo ortodoxních židů. Tito všichni dohromady žijí v jakési společné symbióze, v jakémsi společném soužití. -Ostatně jméno jedné z hlavních postav filmu – Ráchel (hebrejsky רחל) dokazuje, že Ridley Scottovi není inspirace z hebrejské tradice cizí. atd. atd... Milej jikouši, to buďto strýček Pišta zažertoval a sesbíral oblíbené pitomé fráze filmovejch kritiků od počátků stvoření, nebo někomu docela ruplo v kouli... soudě dle průzkumu ostatních děl téhož autora, za b. je správně, ale pošlem strýčkovi pištovi avi, ať se nám chlapec vyjádří...

Karels
05. 09. 2006
Dát tip
Ano, na filmy4you jsem to dal já, je to moje recenze. Já nikdy v životě žádnou recenzi nenapsal, až tady tu. Tahle byla přidaná k přihlášce na obor filmová věda při UP (měli jsme to za úkol). Ale já se na to studium stejně nedostal... Jinak píšu úplně jiný věci...

JiKo
05. 09. 2006
Dát tip
http://www.filmy4you.info/view.php?nazevclanku=recenze-filmu-blade-runner&cisloclanku=2006050014 :-) Inu konečně po čase srandy taky nějaká recenze. Měl bych k tomu pár věcí... podívěj jak se v prvním ostavci stále motáš kolem termínu multikulturní soužití. Je to tam v podstatě 5x. A protože se jedná o hooodně starej snímek odpustím ti fatální chybu.... vyzradils závěr a pointu filmu, to se nedělá. Recenze není obsah ve čtenářském deníku!

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru