Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Písmáktrix

Výběr: StvN, pozorovatel
14. 09. 2006
13
1
4362
Autor
JiKo

K večeru se smráklo zase o trochu temněji než včera či předevčírem a Neo začal tušit, že deště které Vědma předpovídala jsou tady. Druhý den spolu s Trinity za vydatné pomoci Morphea. Měli to trochu jednodušší než kdokoliv před nimi. Prostě se připojili do Písmáktrixu.

"Tenku!" kontroloval Neo spojení, když vše kolem obklopilo bílé nic. Byli v zásobovací místnosti.
"Sekyry naostřené, kladiva 250 gramová i kilová, kleště štípací, klíče různých velikostí a hřebíky, nezapomeň hřebíky ... hodně hřebíků," vypočítával Neo.

Pozvolna odkudsi zezadu vyjelo plno regálů. Písmáktrix je po těch letech už nepřekvapoval. Nikdo se nelekl. Prostě tu byly. Přesněji nikoliv tu, ale jen poblíž. Co je trochu zarazilo, byla pomalost tohodle programu.

Tenku co se děje, proč je to tak pomalý, takhle se nám všichni utopí! řekla Trinity, až dosud mlčící. Snad si vychutnávala zvuky kožené bundy, když se o sebe třely jednotlivé záhyby. Nebo jen nechtěla být autorem zbytečných žbleptů bez aspirace na tip.

Máme prostě starý hardware, konstatoval Tenk bez zájmu, "Koupit nebo pronajmout lepší stroj nepřipadá v úvahu. Takže jsem se včera pustil do optimalizace dotazů. Ale výrazné zlepšení nenastalo. Musíte to prostě vydržet."

Po pěti minutách se k nim konečně regály přiblížily natolik, aby si mohli vybrat patřičné nářadí.

Tenk využil hluchého místa, kdy se na scéně ozývalo pouze chřestění a kovový cinkot nářadí a začal vysvětlovat: "Abych byl konkrétní uvedu pár čísel. Víte, můj modelový Písmáktrix obsahuje 42 tabulek, v databázi je registrováno k dnešnímu dni 23.330 druhů nářadí. Uloženo je k tomuto okamžiku (teď je přesně 9:10) 147.734 různých položek v tabulce nářadí. Přes komunikátor jste mi poslali 865.312 zpráv. A také jste si do vlastních stránek uložili 2.464.144 vzkazů. Abyste se dověděli kolik máme třeba jen kladiv, program musí projít 6.043.933 záznamů!"

Kdyby měli zuby, bylo by slyšet jen trojí klapnutí, jenže tohle byl program. Tréningový program. Do opravdového Písmáktrixu půjdou až za chvíli. Až budou připraveni. Agent Vella Smith už jistě čeká.

***

Tenk, kdoví jak to dělal, je nakonec přenesl do skutečného Písmáktrixu. Jejich první cesta byla jako vždy za Vědmou. Morpheus, který zasvětil hledání Nea celý život, jí věřil víc než sobě. Proroctví, které tenkrát slyšel znělo: "Ty ho najdeš."

U Vědmy vše proběhlo hladce, Neo snědl pár buchet, naučil se, že né prostor, to jeho mysl se ohýbá tak jako lžíce v rukou při jídle, ale to už tu byla Vědma.
"Ty víš co ti řeknu Neo, cesta je daná. Jestli jsi opravdu vyvolený Neo, postavíš loď, obrovskou loď. Je jen na tobě jakou cestu zvolíš. Jestli ze dřeva, papíru či železa. Vše je jen na tobě Neo. Vyvolený jsi jen pokud tomu sám věříš!"

Když Neo odcházel, byl jako vždy téměř na začátku. Vědma mu nikdy nedala přímou odpověď. Vždy ji musel hledat v sobě. Copak já mohu postavit loď která zachrání lidstvo uvězněné v Písmáktrixu? To je nemožné. Morfeus mi sice věří, je přesvědčený, že já jsem vyvolený, Trinity se jen potutelně pousmívá.

***

Poté co vybrali místo začli se stavbou lodi, destrukce Písmáktrixu se zdála být neodkladná. Všude bylo vidět, jak je program pomalý, lidi auta i zvířata se často na ulicích zastavovali, neměli svůj program, nevěděli co dál. Svět se na chvilku zastavoval a zase spouštěl. Za vším byla agentka Vella Smith a její programátoři. Sama byla už velmi starý program, silnější než všechny ostatní programy. Přeci jen jí ale chybělo něco co Neovi nemohla vzít. Jeho svoboda. Svoboda jeho rozhodnutí.

Křehká rovnováha programů Písmáktrixu byla porušena, což se projevovalo neustálým čekáním na chod Písmáktrixu, okolo samé Déja vu, některé programy chyběly. Některé se zacyklily. Nejhorší ze všeho byl déšť. Voda stoupala a zahlcení Písmáktrixu se stalo neodvratným. Stará věštba se začala naplňovat. Tohle byla už druhá verze Písmáktrixu a nakonec začala trpět stejnými neduhy jako ta první.

Každý proti tomu bojoval svými prostředky, zatímco Neo, Trinity, Morpheus a další z lidí odpojených z Písmáktrixu již před časem pomocí červeného brufenu, stavěli obří loď na které by zachránili co nejvíce lidí z Písmáktrixu, záměry agentky Velly Smith byly naprosto jiné.

Chtěla přesunout ty nejstarší obyvatele do jakéhosi archivu, který by nebyl veřejně přístupný, jen na vyžádání a na omezenou dobu. Taky zvažovala o vymazání těch co se již tři roky nepodíleli na provozu. Spíš víc než tři roky? Smazat a do archivu s tebou. Agenti Brown a Jones, přezdívaní Linuxový a Databázový Guru na to neměli žádný názor. Prostě jen dělali na co stačili. Zrychlí se tak Písmáktrix? Možná by agentka Vella Smith měla také zajít za Vědmou.

***

Začalo pršet ještě hustěji než kdy dřív. Neo, Trinity a Morpheus přidali na spěchu. Loď musí být postavena co nejdřív... Písmáktrix musí přežít...

 

 
 


1 názor

Milly
24. 09. 2006
Dát tip
Taky jsem zvědavá na pokračování.. :-)

Zbora
19. 09. 2006
Dát tip
Americké drama má vždy šťastný konec!!!

dadik
15. 09. 2006
Dát tip
..photo..:)

StvN
14. 09. 2006
Dát tip
Fajn hlášky.

JiKo
14. 09. 2006
Dát tip
sakra... mám auto...hmmm

Dobrá. V neděli, po páté odpoledne. Bude burčák:)

Pacer
14. 09. 2006
Dát tip
:) kdyby to aspoň bylo sci-fi. Tohle je moc ze života.. Zkus nějakou veselou, prosím :)*

JiKo
14. 09. 2006
Dát tip
navrhuji u vozovny či spíš obratiště tramvaje 11 nebo o trochu níž :-)

Dobrá. Bude provedeno u vozovky. :)

JiKo
14. 09. 2006
Dát tip
pH z Ůvozovek si dám klidně školení :-)

martinez
14. 09. 2006
Dát tip
ty rozto/milé psavé JiKo... :o) snad to máš zaarchivované i jinde než jen tady, vzhledem k funkčnosti Písmáktrixu... i jiným románovým a filmovým okolnostem...

Úvozovky, čárky, překlepy... Čuně! :)

sklenář
14. 09. 2006
Dát tip
:-)

JiKo
14. 09. 2006
Dát tip
Já jsem to původně začal psát s Noem abych tam dal tu loď jako...sem se překlepl a bylo z toho Neo.. můžu nechat o 5 deka víc mladá paní?...taxem to tak nechal

JiKo
14. 09. 2006
Dát tip
Jááák úprava? Odstavce dělám pomocí ENTERŮ, font je krasopisný... za zbytek neručím, protože editor je produktem třetí strany :)- dík

Ženyjální, to ano... Ale ta úprava!!!!! :)))))))))) (tíííp)

Vědma
14. 09. 2006
Dát tip
Písmáktrix taky není všechno, život je i jinde ;-)

Rabb
14. 09. 2006
Dát tip
nj.. naučná literatura to tedy je.. :-)

JiKo
14. 09. 2006
Dát tip
Jsou to jen možnosti jak by to mohlo být :))) Je to jenom na vás, odpověď hledejte v sobě!

Zuzulinka
14. 09. 2006
Dát tip
:-)

JiKo
14. 09. 2006
Dát tip
Věnujte prosím pozornost diskusi o možnostech zrychlení serveru. Viz. dlouhodobé odkazy. a reklamní ávie:-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru