Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Ranní káva

19. 09. 2006
0
0
1017
Autor
ted

Po procitnutí v tom ospalém a ještě chladném letním dni se mi do hlavy dere jen myšlenka na to, jak asi bude chutnan na špičce jazyku první hlt ranního, na někohomoc mléka a moc cukru, kafe. Chutnalo skvěle, ani nevím proč to říkám, vždyť káva je přeci pochutina značně hořkého kalibru a bývá často označována za legální drogu naší společnosti. Možná mají kritikové "kofeinového průmyslu" pravdu, nicméně to je víc informací než potřebuji, a proto nepohrdnu téměř nikdy hrnkem čerstvého nápoje, co má barvu jako sama Afrika.

Konečně jsem vstal. To rozhodnutí zřejmě nebylo správné, nýbrž chci-li stihnout vlak, nemám na výběr. Vím, že s přebytečným časem nemůžu plýtvat, no dám se do  posledních příprav na vždy tolik neubíhající cestu po dráze. Tak tak bych zabouchl dveře bytu; neudělám to a ještě v klidu vyjdu obut v balkon a už jenom pohledem přeletím ranní krajinu toho už docela probraného dne. Další zdržení již není možné, a tak jakýms takýms způsobem dostanu s jistými časovými prodlevami až do vlaku. Cesta je dlouhá jako samotný den a se mnou pořád hází síla, která asi vzniká někde mezi kolejí a mým zadkem. Najednou všechen hluk, který máme jistě všichni vryt do paměti, ne že by utichl, ale najednou je naprosto ticho a když se po chvíli ozve hlas z praštících reproduktorů a já jsem konečně přesvědčen, že ta téměř nekonečná jízda je u konce.

Večer když pln zážitků z nového prostředí ulehám, si zavzpomínám na ráno, kdy jsem stál na balkoně, ne na tohle. Až potom, spíše vybavuje se mi zážitek co přostřednictvím úst se do mne dostal a povzbudil natolik, že hlavně tady (poklepání na spánek) jsem to přeži.

Má káva skutečně nějakou moc, či je to jen sugesce? Nevím, i když ano vím... zjistím to zas další ráno s hrníčkem toho čeného zlata


ted
20. 09. 2006
Dát tip
dejme tomu, kazdy to vidi jinak.... recnicka otazka proto, aby to melo otevreny konec, proto to vlastne ani nema uzavreny dej. Jen tak pro radost =)

Nicollette
19. 09. 2006
Dát tip
asi bude chutnan na špičce jazyku první hlt ranního, na někohomoc mléka a moc cukru, kafe. tohle bych rozhodně neoddělovala čárkami, spíše bych to dala do uvozovek, nebo oddělila pomlčkama.. nějak mi unikla pointa, proč je tam na konci ta řečnická otázka

Zoraja
19. 09. 2006
Dát tip
...príjemné a "atmosferické", bola som celý čas tam

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru