Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

SVĚT ZA ZDÍ-15

21. 07. 2008
0
0
1098
Autor
fungus2

Část patnáctá

Křik a šustění křídel poletujících ptáků se ozývalo v lese, když jím projížděla početná skupina jezdců vedená Asimem.
„Nemáme šanci jim ujet. Koně jsou vyčerpaný!“ vyhrkl Imar.
„To mi je jasný. Podívej! Před náma je řeka!“ řekl Asim, když postřehl mezi stromy vodní plochu, k níž za okamžik dojeli.
„Támhle je brod!“ vykřikl jeden z bojovníků a ukázal vpravo. Okamžitě se k němu rozjeli, aby se zanedlouho přes něho dostali na druhou stranu, kde byl také les. Za ním se rozkládal velký kopec, na němž se táhla řada kůlů.
„Za tím lesem jsou hranice tohohle barbarskýho území!“ vyhrkl Imar.
„A ještě na nich nejsou napíchnutý žádný hlavy. Dvacet mužů zůstane tady semnou! Ty s vostaníma následuj Ora. My je tady zdržíme. Buď vás doženeme a nebo ne,“ řekl Asim, přičemž vjeli do lesa.
„Aby na těch kůlech neskončily vaše hlavy. Doufám, že se ještě uvidíme,“ pronesl Imar.
„V to doufám také. Když tak dosáhni cíle cesty i beze mě!“
  Dravec Oro poletoval mezi stromy následován schvácenými koni. To už na opačné straně řeky tryskem jelo velké množství jezdců. Asim s bojovníky sesedl z koní a ukryl se s nimi za stromy a porost na okraji lesa.
„Miřte přesně a rychle nasazujte šípy. Šípů máme každý dost!“ řekl Asim. Přitom si do luku nasadil šíp, natáhl tětivu a zpoza kmen stromu začal lícit. Po chvíli přes hrot šípu hleděl na jednoho z prvních jezdců, který se začal brodit přes řeku.
„Palte!“ rozkázal vzápětí Asim a současně vystřelil šíp, načež hned do luku obratně nasadil další. To se dělo v ten okamžik, kdy muž, na kterého předtím mířil, měl probodnutý krk a hroutil se ze sedla. I několik dalších jezdců bylo šípy zasaženo a někteří za výkřiku skončili bezvládně ve vodě. To už však vzduchem svištěly další šípy. Brzo se na brodu za ržáni vzpínali koně a šípy zasažení bojovníci z nich padali. Asim v rychlém sledu vypálil deset šípů, přičemž i ostatní muži stříleli jeden šíp za druhým a desítky barbarů bylo zabito a nebo zraněno. K řece však přijížděli další jezdci a ti začali střílet z luků šípy přes řeku. Skryté lukostřelce v porostu lesa však nezasáhli.
  Pojednou však na bojovníky přestaly létat šípy. Řeka byla plná mrtvých těl a mnohá začala plavat po proudu. Muži na koních se přes štíty pátravě zadívali přes brod, zatímco k břehu přijela další početná skupina bojovníků. V ní byl muž, který měl na hlavě bílou helmici ve tvaru lebky. Ten poté zamával širokým mečem a něco hlasitě vykřikl. Pak se jezdci rozjeli brodem přes řeku a brzo se dostali na druhý břeh. Zároveň se drobně rozpršelo, ale nad řekou zůstal pruh modravého nebe.
KONEC PATNÁCTÉ ČÁSTI
 

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru