Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Co asi skrývá budoucnost?

29. 10. 2006
2
0
1310
Autor
Via_Apia

takový hokus-pokus..

Už je to dlouho, co můj bratr zemřel a nechal dokončení našeho vynálezu na mně. Když s tím začínal, vůbec jsem tomu nerozuměla a všechny ty fyzikální vzorečky a výpočty pro mě byly jako španělská vesnice, ale postupně jsem se do toho dostávala a nakonec jsem věděla a chápala vše, co jsem vědět a chápat potřebovala. Společně jsme naplánovali sestrojení přístroje, kterým by se dali posílat zprávy do budoucnosti a minulosti. Dokončovala jsem ho už sama a nebyla jsem si jistá, že bude fungovat správně, přece jenom tomu bratr rozuměl lépe. Taky jsem nevěděla, jestli bude na druhé straně někdo, kdo mi odepíše, protože bez toho to pochopitelně nejde.
Přišel čas na první zkoušku. Zkontrolovala jsem nastavení, napsala na papír své jméno, datum a o co mi vlastně jde a stisklo tlačítko pro odeslání. Okamžitě přišla odpověď. „Jako kdyby to někdo čekal..Jako kdyby o mně už někdo předem věděl..“ Trochu mi z toho mrazilo v zádech. Nejen z rychlé odpovědi, ale z celého přístroje, moc dobře jsem věděla, co by se mohlo stát, kdybych se v čase hrabala jako v hlíně na zahrádce.Ale musela jsem to vědět. Tak otázka mi už dlouho běhala hlavou.Coa si skrývá budoucnost? Už nevím, co jsem čekala, že se mi vrátí za odpověď, ale tu, co přišla, určitě ne. Byly to noviny z 29.11.2031. Papír jsem nepoznávala a písmo jako by se pohybovalo, i když tohle mě na první pohled nezaujalo. To spíš velká fotka ženy a něčeho, co se zdánlivě podobalo dnešní soudní síni. V článku pod tím se psalo o ženě, která po dvaceti letech manželství zjistila, že její manžel má milenku a oba zabila. Vypadala docela děsivě, krátká jizva nad pravým okem, dlouhé rozcuchané vlasy, pohled jako štvaná zvěř, lícní kosti jí vystupovaly do vyhublého obličeje. Jako by mi někoho připomínala, ale nemohla jsem si vzpomenout koho, tak jsem tenhle pocit připsala nervům a dál se tím nezabívala. Po chvíli přemýšlení jsem poslala druhou zprávu. Tentokrát obsahovala pouze jednu větu: Proč? Čekala jsem na odpověď, pohledem jsem skoro hypnotizovala přístroj, ale ten by mi přístroj výsměšně říkal: Jednou pochopíš…Neklidně jsem chodila po pokoji sem a tam, až mi nakonec podjela noha, spadla jsem a bouchla se hlavou do roku stolu.
Když mi v nemocnici dělali stehy na kůži nad okem, setkala jsem se tam s něčím, co zabralo mou pozornost na hodně dlouho dobu. Na přístroj jsem si už ani nevzpomněla. Jmenoval se George a byl tím nejúžasnějším mužem, jakého jsem kdy potkala...

Via_Apia
30. 10. 2006
Dát tip
no..Via Apia je cesta podél který ukřižovali povstalce ze Spartakova povstání, vede z Říma do Capuy

Print
30. 10. 2006
Dát tip
Já próze tady jaksi nerozumím a tudíž nehodnotím. Nicméně ta jiskřička z tvých slov, co do mě spadla...za tu díky:-)*

Flavia
30. 10. 2006
Dát tip
A ještě mě zajímá jedna věc: Proč Via Apia? Mě to asociuje Spartakovo povstání. Má to s tím něco společného?

Flavia
30. 10. 2006
Dát tip
Jo jo, taky mi to došlo hned po titulcích z novin. Ale to nevadí. Vyvolalo to ve mě zvláštní úvahu, že je vlastně jedno, jestli se koukáme do minulosti nebo do budoucnosti. Vždyť historie se neustále opakuje a řekla bych, že zatím nic nenasvědčuje tomu, že by to mělo být teď jinak. Díky tomuto historickému koloběhu vlastně jaksi známe budoucnost, ale není nám to nic platné, když pokaždé uděláme tvrdohlavě tu samou chybu, která vede ke špatnému konci, i když by nám to mělo být jasné. Tak, jako tvojí hrdince.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru