Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

31/05/2005

04. 11. 2006
1
0
1698
Autor
Darek Jedzok

31/05/2005

 

Zvu Tě na poslední soud

Andělé Apokalypsy

budou projíždět kolem

na italských mopedech

a Babylónská coura

Tě poprosí o cigáro

vytáhne z výstřihu

zapalovač

a zažehne hemisféru obzoru

Neboj se

pokud se budeš nudit

půjdeme domů


katugiro
06. 11. 2006
Dát tip
Dočtu k italským mopedům - krása, napadá mě - ale hned vzápětí "Babylónská coura", to je spojení jak pěst na oko, jako by z něj už zbytečně moc čišela nějaká snaha.

Mno jo, ale kdybych to napsal vyrazneji, pak mi tady nekdo vycte, ze urazim ctenarovu inteligenci :) Kazdopadne diky moc za nazor, moc si vsech reakci vazim.

Noe1
04. 11. 2006
Dát tip
btw ... na to si budeš muset tady zvyknout, vzniká tady hodně nedorozumění ... a taky protichůdných pohledů

Noe1
04. 11. 2006
Dát tip
opravdu si nerozumíme ... postup mi nepřipadá banální ale často používaný, v tom je podle mne velký rozdíl ... nečitelmý není kontrast - ten je krystalově čirý - ale to že ses snažil bomatičnost zesměšnit ... někdy holt těžko rozeznáš, co je parodie a co originál :-)))

martinez
04. 11. 2006
Dát tip
nejsu redaktor, ani kritik - je mi jedno co chtěl básník říct, pokud mi to něco dá pro mne... ať si používá co chce... já buď beru nebo ne... (beru... *)

Neodporuje si to, co jsi napsal? Ted mi pripada, ze tady kazdy mluvi o necem jinem :))) Strucne - kdybych chtel pompeznost, nedavam tam mopedy a zapalovace. Pokud jsem pouzil banalni postup, pak nemuze byt zaroven necitelny (protoze kdyby byl necitelny, pak neni banalni). Predstav si raut, na kterem ve dve v noci chodi babylonska coura a cigara, protoze ji dosly startky. Je to kontrast a ironie, nebo neni? Nebo se alepson rozhodnete, jestli to je oklepana pompeznost nebo oklepana ironie, protoze oboji najednou to byt nemuze :)

Noe1
04. 11. 2006
Dát tip
gusta nebo zkušemosti ... mně ten postup vytvářemí komtrastu příjde velmi často používaný a tudíž - pokud v něm má být ironiie - mi připadá nečitelný

no já nevím, většinou píšu dost impulzivně a pak už to neměním - teď jsem si to párkrát pročetl a připadá mi, že spojení těch pompézních andělů apokalypsy s lacinými italskými mopedy je dost výmluvné ... ale jak říkám, je to věc gusta.

Noe1
04. 11. 2006
Dát tip
tady holt nikdo neví ... co je myšleno jako vážně myšlený prostředek a kdy jde o snahu "zesměšnit" určité prostředky ... kdysi sem nap sal takovou koncentrovanou podobu omšelých prostředků ... a koukal bys kolik lidí to vzalo vážně a kolika z ních se to líbilo ... a navíc se přiznám, že když na ně mám náladu, i mně se občas "velká" slova líbí

Hm, spis jsem se snazil prave tu bombasticnost zesmesnit ... ale to je subjektivni vec, jako ostatne jakekoliv debaty o poezii :)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru