Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Malé zamyšlení nad "Umělci" tady na Písmáku

10. 11. 2006
2
5
884
Autor
Lejzyboy

Nebojte, nechystám se Vás teď ohromit svým literárním nadáním, jen mě při čtění "uměleckých děl" tady na písmáku, a to hlavně při čtení poezie, stále přepadávají pocity a kritiky, které bych rád uvedl na světlo světa a navedl vás se nad nimi taky trochu zamyslet.

Nevím jestli je to podstatou a náplní poetické tvorby jako takové a tudíž je to věc naprosto nutná a samozřejmá, aby vůbec poezie mohla vzniknout, ale osobně si myslím, že ne. O co mi jde. Při čtení básní od většiny autorů se nemůžu zbavit dojmu, že jejich "umění" spočívá v zakrývání pravdy, mlžení, zastírání, mystifikaci a nucení čtenáře se doslova pachtit v textu a neustále si klást otázku: Co tím chtěl říct? Chápu, že jistá podstata poezie v tomto konání jistě je (může to být nutnost pro zachování rýmu, jindy z hravosti, nebo z obav před cenzurou). Ale lezou mi krkem básně, které jsou natolik zastřené, prošpikované dvojsmysli a neprůhledné, že nelze jednoznačně určit, co tím chtěl básník říci. Pro všechny takto píšící: jsem si stoprocentně jist, že ve svých dílech chcete něco sdělit a učinit tak formou o níž by se dalo říct, že je umělecká, neotřelá. Jenže svým zastíráním a matením způsobujete, že každý si může vyložit vaši práci tisíci způsoby a ačkoliv nikdy nenalezne pravý smysl, který jste měli vy původně na mysli, řekne si, že jste fakt dobří a dokonce se s dílem ztotožní. Ale nikdy vás ve skutečnosti nepochopí. To chcete? Být nepochopeni.

Abych lépe osvětlil, co mám na mysli, popíši jednu věc dvěma způsoby.
1)

Tam leži pokroucená a zmuchlaná mrtvola
jež na svém těle nese poselství
leč nikdo už neprojeví o něj zájem
protože to bylo přání nespokojeného poselství autora.

Zamyslete se, co jsem asi tak popisoval, co jsem tím myslel. V bodě 2 je vysvětlení.

2)

V koši leží zmuchlaný papír, na kterém byl napsán text, se kterým autor nebyl spokojen a proto jej vyhodil.

Skoro bych se vsadil, že po přečtení prvního způsobu interpretace jste si představili ledasco, jen ne zmuchlaný papír od nespokojeného pisatele. A o to mi jde. Tohle by mělo být základním motivem každého autora, aby byl správně pochopen. To je totiž to pravé umění. Na formě jakou je dílo napsáno záleží z uměleckého hlediska o mnoho víc než jeho samotný obsah, tedy motiv. Ale jestliže se ve formě motiv (pravý autorův motiv) stratí, pak dílo není uměním.

Na mém příkladu se to dá jednoznačně odhalit. Jistě se vám umělecky víc líbila první forma jakou jsem papír v koši popsal. Ale pokud z něj nebyl pravý motiv alespoň někým správně pochopen, je k ničemu.

Z většiny na tomto webu uveřejněných mám pocit, že forma vítězí nad obsahem. A to je mi líto, protože jen ten kdo dokáže, aby forma a motiv, pro který bylo dílo stvořeno, byli v symbióze, bude umělcem.

Nechci říct, že není dobře, když čtenář musí před tím, než objeví pravý motiv, trochu tápat a namáhat se, ale když ani jeden nedotápe...

Nemusíte se mnou souhlasit a ani to po vás nechci, mě osobně stačí, že mám dobrý pocit z toho, že jsem pochopen a ne jen chybně interpretován. Nechci psát své výtvory jen proto abych udivoval čtenáře jejich složitostí a mým vytříbeným rádoby uměleckým jazykem, kterému stejně nikdo nerozumí.


5 názorů

Lioness
15. 11. 2006
Dát tip
Nevím, když je to hezky napsané a hezky se to čte, je už na každém, co si pak domyslí. V tom je to kouzlo. Ale uznávám ,že na tom něco bude. Popřemýšlím o tom...

Lejzyboy
13. 11. 2006
Dát tip
Sorry za duplicitu, teď už triplicitu, ale nevšim jsem si, že kritika už má druhou stranu a myslel jsem, že se přízpěvek neodeslal, tak jsem napsal pracně něco podobného ještě jednou a odeslal.

Lejzyboy
13. 11. 2006
Dát tip
Když jsem to po sobě asi po pěti dnech četl, zjistil jsem, že bych musel napsat buď deset stránek nebo jen dva řádky. No jo máte pravdu, tohle napsat je jako házet hrách na stěnu. Ale stejně si za tím stojím. Na vysvětlenou: dobře mě vystihl ve své kritice StvN, který mi dává za pravdu, ale zároveň nechápe pohnutku, která mě vedla k napsání takové úvahy. Mě právě vůbec nešlo o kritiku autorů (i když to tak pravda mohlo vyznít [zvláště těm, jež se poznali]). Mojí základní pohnutkou bylo (teď, než jsem se k tomu dobral, jsem musel vážně i já autor přemýšlet)ukázat čtenářům, že není všechno zlato, co se třpytí. A teď už si to přeberte každý jak chcete.

Lejzyboy
13. 11. 2006
Dát tip
Ne vždy jsem byl podle reakcí na mou úvahu přesvědčen, že byla správně pochopena. Tudíž bych se měl počítat mezi mnou kritizovné. A taky tak činím. Máte pravdu - psal jsem bez nadhledu, vlastně jsem házel hrách na stěnu, ano přiznávám poezie, je z větší části záležitostí srdce a citu a ne jen mozku. Ano to vše přiznávám. Ale přeci jen si myslím, že si z toho něco lze vzít. A vůbec, každý máme v sobě skrytý cit, jímž poznáme, kdy se autor přetvařuje a kdy z něj mluví cit, srdce, rozum a zkušenost. Já budu spokojen, když si na mě někdy vzpomenete až vám ten vnitřní cit řekne: Jo,tak to je to,o čem ten Lejzyboy psal.

MeTB
10. 11. 2006
Dát tip
Nu, u poezie by se to snad i dalo pochopit, jenze tady na Pismaku je z nejakeho duvodu takova i proza.

Ja nemam rad, ked sa da nieco pochopit :DD

StvN
10. 11. 2006
Dát tip
Zuzulinka - pak nejlepší báseň bude bubkukukd kakararat krkouou ahahaaj ík:)

Zuzulinka
10. 11. 2006
Dát tip
já si zase myslím, s prominutím, že kouzlo pravé poezie je právě tom, že ji každý vezme do svého srdce posvém, nemusí být vůbec pochopeno, co tím chtěl básník říci...to není podstatné..teda většinou né, pokud nejde o dílo v kategorii indispozice pro mě je poezi jako nikdy nedomalovaný obraz a ten kdo míchá barvy je čtenář

JirkaS
10. 11. 2006
Dát tip
Tento problém řeší nejen Písmák , ale i všechny jiné servery (myslím, že nejen v ČR). Tedy, lapidárně řečenko, nic nového pod sluncem...

StvN
10. 11. 2006
Dát tip
V mnohém máš jistě pravdu a dokonce jsi ještě mírný, protože značná část těch zastřených textů neříká zhola nic a neříkala by, ani kdyby byla rozšifrována. Ale na druhou stranu - Co tě pudí někomu říkat, že něco dělá špatně? Jejich věc, ne?

Natasha_
10. 11. 2006
Dát tip
Mám dojem, že obdobnou myšlenku tady před pár lety zpracovala Rowenna, ovšem v jejím případě to bylo psáno s nadhledem a daleko větší stylistickou obratností. Zkoušela jsem ten text najít, ale neuspěla jsem, bohužel. Ještě to zkusím znova.

Narvah
10. 11. 2006
Dát tip
nechápu, co máš za problém..

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru