Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Čtyři stěny

11. 11. 2006
5
8
1991
Autor
Myna

Jsem blízko u tvého srdce Jsi můj plamen Za okny sníh A havrani na něm Galczyňski

Tlukot osamělosti ve čtyřech stěnách srdce
Zbabělá nejistota nenávratna
Chtěla jsem létat v oblacích
Teď
v prachu na zemi
Křičím své
Miluji tě!
Prosím tě
Vrať se mi

Čtyři stěny chladné ložnice, v pocuchaných peřinách, nahá těla, vinoucí se k sobě v předstírané vášni.
Posadila se nahá na parapet otevřeného okna. Noční město ji ozářilo teplým oranžovým světlem. Svírala v ruce chladné hrdlo láhve vína. Zapálila si cigaretu a pohlédla na zmuchlanou postel s tmavými obrysy mužského těla.
"Co je to za báseň?" ozval se hlas z postele. Neochotně se otočila, šel k ní.
"Kdysi jsem ji našla v jedné knížce a líbila se mi." Vzal ji víno a napil se.
"Nastydneš." Líně se sesunula z okna a přemístila do křesla.
"A proto jsi vyřezala do trámu?"
"Ano."
Posadil se k jejím nohám a hladil je. Nejraději by ho poslala pryč a zůstala sama. Z duše se jí příčí, to pomilostné mazlení, osahávání a prázdná slova. S těžkým vzdychnutím se odtáhla. Ruce mu bezděčně klesly do klína.
"Asi bych měl jít, evidentně chceš být sama."
Schoulila se do sebe  a pohlédla na něj. Chvíli ji pozoroval.
"Někdy ti nerozumím."
"Máš chuť ve dvě ráno filozofovat?" povytáhla obočí. "Myslela jsem, že máš chuť jen na sex, na filozofování kdo a jaká jsem, jsme se nedomluvili."
Oblékal se. Pohrdavě se ušklíbla a přehodila přes sebe župan.

Práskl dveřmi. Poslouchala jeho spěšné kroky, jak se vzdalují a mizí ve tmě schodiště. Na okamžik, jako by sis svůj úprk rozmyslel, zastavil. Pak ale pokračoval v dusotu dál.
Osaměla. S rozhodností sobě vlastní dopila láhev vína. Rozhodla se utápět ve svých smutcích, vášních a přáních. Bylo jí jedno, že odešel, vždyť si to přála. Černá kočka se vyplížila ze svého úkrytu a vyskočila na parapet. Sledovala ji svýma zelenýma očima, občas na ni mrkla.
Ten, který před pár minutami odešel, ji netrápil.
Pohlédla na trám s vyrytými verši:

Prosím tě
vrať se mi

A pochopila, že nemůže věčně čekat. Princ na bílém koni, zůstal stát za zabouchnutou branou mládí. Ani jeho nepustila dál a teď v prachu na zemi, ho volá zpátky.
Ulehla do postele, záclona se zdvihala jemným pohybem, černá kočka seskočila do města, plného oranžových světel a pokojů s osamělými čtyřmi stěnami...

8 názorů

Lakrov
03. 05. 2007
Dát tip
Smutné a bezvýchodné (i když kočka díru našla). Proč se nám s každým dalším jarem víc vybavují vzpomínky na ta minulá? '...jako by sis...' má asi být 'jako by si...'

MAJKL65
11. 04. 2007
Dát tip
Nikdo neví jakým pocitem skončí příběh. A jen právě proto, že je tahle povídka tak skvěle napsaná se s ní dá identifikovat - jak se zde dámám stalo. Moc se mi líbí. Tím jak je neotřepaná. Tím jak je upřímná. Tím jak jsi upřímná především sama k sobě a my smíme u toho mlčet. A už mlčím...

tanec
01. 12. 2006
Dát tip
Trochu otřepaná povídka již z každé strany. Věřím, že umíš napsat něco co ještě nikdo nenapsal.To je podle tohoto díla poznat, ale jak říkám, napiš něco nad čím bych se mohla pozastavit a divit se.Prpmiň zatím se nemám čemu..

Myna
16. 11. 2006
Dát tip
Peeta: Já bych ráda, lae mám pocit, že delší povídky tu nikdo moc nečte, ale pokud ty se k téhle věci vrátíš, dopíšu ji.

Peeta
15. 11. 2006
Dát tip
Mynko, mas tu krasne naznacenej pocit a atmosferu, neplanujes dilko trosku vic rozvest? Kez by bylo delsi!:)

Myna
14. 11. 2006
Dát tip
Rabb:děkuju moc, už jsem přemýšlela, že bych to smahla, bo to nikdo ani moc neviděl, natož, aby zanechal kritiku.takže, vážně díky

Rabb
14. 11. 2006
Dát tip
dobrej pocit.. dobře vykreslenej moment.. ..hezky napsaný.. líbí..*

eulálie
11. 11. 2006
Dát tip
nějak mi bylo skoro od začátku jasný jak a s jakym pocitem to skončí mám pocit že jsem to už jen asi stokrát četla a že je to docela jednoduchý snadný mám pocit že o ničem /pár věcí je tak patetickejch že už jsem to chtěla utnout ty jo../

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru