Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Na zdraví aneb imaginární pití čaje

13. 11. 2006
1
15
1820

Jednou, stala se strašlivá věc... nikdo mi neřekl, že nemáme na sedmou, a že jsem v poklidu mohla dospat alespoň těch pár minut (celkem 45). Avšak shodou okolnosti jsem nebyla jediná, co si přivstal, i když z jiného důvodu (už ho to na intru nebavilo a tak šel raději do školy, aktivista). Sedli jsme si do zóny klidu, on vytáhl buchty od snídaně, koupili jsme si ten hnusný čaj z automatu,a to všechno sme si před sebe prostřeli na rozviklanou židli. Lahodně se zakousli a zaroveň zaposlouchali do instumentální hudby nalévající nám teplý čaj... ech :)

Mléko, med a skorice...

Z mlýnku, kde byla rozemleta skořice, se line dřevitá sladká vůně. Do konvičky se pomalu nalévá teplé mléko. Z porcelánového hrnečku se nabere zlatavý med a nechá se potopit do čaje. U dna se rozplývá jako mlha nad jezerem.

Čaj se přelije do zdobené porcelánové konvičky. Dá se i s dvěma hrníčky na plechový tmavě zelený podstavec. Je zdoben černými ornamenty. Tác je přenesen na nízký mahagonový stoleček s malou střapatou dečkou. Kolem stolu byly rozkládány měkké velké polštáře vábící do svých náručí. Na stropě byly pověšeny těžké látky tlumených barev. Tvoří mořské vlnobití. Na stěnách byli rozvinuty papyry, na niž bylo psáno tuží.

Odkudsi začalo padat bíle pírko. Snášelo se, dokolébálo až nad otevřenou konvičku... hladina se rozčeřila. Kdo by pozoroval, a to nepozoroval nikdo, uslyšel by to neslyšné cinknuti,

připomínající zaznění struny kytary

... chvála čaji.

 

 


15 názorů

Ach, to bylo tak kouzelné! Sedět v kýčovitě vymalované chodbě, dávat si ten neskutečně umělý čaj z automatu zesvé poslední kapesné, poslouchat na jedno ucho hudbu pro rozjímání a přitom přemýtat nad: neslyšným cinknutim... CINK A pak PONG - kritika a bylo po pozemské nadobyčejně neobyčejné pokojné chvíli... Chvála čaji.

A.H.
12. 02. 2010
Dát tip
Nemyslím si, že autorka hodlala na svůj text upozorňovat bůhvíjakou kvalitou, spíš nechává pracovat čtenářovu fantazii! Mně se to líbí. *t*

Díky ti přemilý a drahý Dante, že si si ve svém nabitém programu našel i kousku času pro mne a napsal mi svůj názor, děkuji ti a zdravím... Chvála čaje

Dante
15. 11. 2006
Dát tip
Tak já bych se toho nějak ujal. Ten popis je velice zdařilý, jak z jiného světa. Teď to samozřejmě myslím v dobrém. Dost se my líbilo přirovnání mlha nad jezerem a mořské vlnobití. Na to bych nepřišel ani kdybych byl čajař. Z literárního hlediska jsem uvažoval nad tím, jaké by to bylo, kdybych se tvé dílo naučil nazpamět a přednesl v literatuře. Myslím, že to není nemožné. Chvála čaje!

Jenyk:Tedy jak si to čtu, tak to vypadá, jako kdyby sem si stěžovala na tvou kritičnost... ehm... tak sem to nemyslela :)) Neb je vážně míňeno to, co jsem řekla.

SENIOR: James Joyce - Odysseus, moderní prozaik To jen pro úplnost

Jenyk - děkuji za kritiku, jsem ráda, že si vyjádříl svůj názor, ono.. o čem by to bylo, kdyby se jen chválilo že? (zváště když se vždycky dá něco zlepšit :)

člověk_který_není: jsem ráda, že ti chutnal. Jinak yoggí čaj, můžeš ochutnat i reálně.

SENIOR - vidím, že čaj byl pro tebe moc hořký. Raději ti připravím limonádu ;) (mimochodem, nešlo mi o pointu, vůbec mi nezáleželo na nějaké myšlence... jediné co jsem chtěla vystihnout bylo náladu, taková ta vzácná chvíle, která ti utkne v hlavě a musím s hrdostí konstatovat, že s tím to posláním jsem se vypořádala se vší důstojností... Znáš dílo Odyseu (moderní próza) od ehm.. to dodám později :) ten napsal na 1000 s. jeden jediný den. Co myslíš že tam psal?:)

Physis-maš pravdu :)) Oprava neli hned, tak v brzké budoucnosti :)

ok, ok lidičky... zakusim si to opravit, ale hlavní je, pokud jste alespoň trochu ochutnali...

milé :o)

SENIOR
13. 11. 2006
Dát tip
Nepochopitelná zplácanina,která nemá hlavy ni paty, pointa plytká až povrchní. hodnotím horší nedostatečnou 4-

physis
13. 11. 2006
Dát tip
"Vůňe skořice se line z mlýnku, kde se před chvíli rozemlela řerstvá skořice" snad lehce neobratné zdá se

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru