Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Umřel.

16. 11. 2006
0
10
793
Autor
Mannaz

... tak nějak furt nevím a nerozumím - a nechápu - moc mě potěší vaše reakce - třeba mi to pomůžou pochopit. Dík : )

 

Umřel nám kamarád – nebo spíš dobrý známý, nebo .. kdo ví, co to mezi námi bylo, ale bylo to milé – jen jsem si pak na pár lidech všimla, jako by měli potřebu přihřát si na jeho smrti svoji polívčičku (u sebe jsem si toho všimla nakonec taky).

 

Když o tom mluví, tváří se, jako by ta smrt byla fakt silná a navíc umělecky skvěle ztvárněná scéna ve filmu o nich samotných – když jsem je slýchávala mluvit o jeho smrti, mluvili povětšinou o sobě – a nezapomínali zdůrazňovat – za zhruba každým druhým slovem, jak moc k sobě měli blízko, jak s ním zrovna oni měli výjimečný vztah.

 

Jak jsem to tak poslouchala, měla jsem neskutečnou potřebu začít na ně křičet: „ALE O VÁS TADY KURVA PŘECE VŮBEC NEJDE!“

Jenže ono šlo – šlo o ně – o nás – a o něho už ne – proč by taky mělo jít o něho, když on už je vyřešený (jo, jo – on už je v klidu)?

 

To jenom my okolo něho jsme zůstali překvapeně stát nad jeho mrtvolou (myslím, že pro mnoho z nás to byl první mrtvý vrstevník, o kterém jsme věděli jinak než z televize) a naprosto nevěděli, co si s ní počít.

 

Bylo úžasně zajímavé sledovat, jak si s tím konkrétní jednotlivci poradí; nejsilněji ve mně zůstal pocit, že si s tím povětšinou poradili tak nějak narcistně: Umřel mi kamarád. Umřel MI kamarád. A teď všichni dobře poslouchejte, co to se mnou dělá – to je ale zajímavé, že? Dokonce jsem brečel, to je, co? – Tak tohle předváděli lidi, kteří o něm třeba půl roku neslyšeli a   víceméně ho nepostrádali.

 

A já – jak to teď píšu – nechápu, co mi na tom vlastně vadí – vždyť to byla prostě jenom hodně nezvyklá situace, se kterou jsme se ještě nenaučili vypořádat – no tak jsme to prostě dělali jak to přišlo a řešili to – náš vztah k ní, k němu, k nám, … nás - NÁS.

 

… i když … ale jo – už vím – vadí mi to neupřímné přehrávané zveličování smrti (umřít, to je něco extra speciálního – a když to tak necítíš, tak by ses tak měl aspoň tvářit) – a to, že jsme si prostě nebyli schopni přiznat, že řešíme vlastně SEBE a ne JEHO.


10 názorů

Honzyk
16. 11. 2006
Dát tip
..nebrečel...mně to přišlo hnusný a přetvářka samá!!!!

Mannaz
16. 11. 2006
Dát tip
HONZYK: Hele - a když brečeli všichni - tys taky brečel? XXX ... dá se vůbec brečet z jiného důvodu než kvůli sobě, když ti někdo umře? (pokud teda vyloučíme možnost,že brečíš kvůli nějaké třetí osoby) SOFIA: Tak jo - a pokud nelituješ, znamená to, že nejsi sobecká, nebo spíš žes nemilovala? Díky oběma : )

Deni
16. 11. 2006
Dát tip
Smrt je přirozená věc, proč se nad tím takhle pozastavovat a hloubat ? Jinak to dílko je takové nevyvážené, roztřesené ... ňo, asi tak ...

sofia
16. 11. 2006
Dát tip
hele v dnešní době se díváme na smrt jako na něco strašnýho, konec, tmu, neštěstí. Pak máme tendence dělat z toho tragédii a před všemi ukazovat jak moc sme zdrceni, ale třeba to tak není, nepřiznáváme si vnitřní pocit, sme vedeni jako ovce situací a lidmi okolo.ale jeden zvláštní genius jednou řek : "Smrt se nás netýká. Když sme my, není smrt,a když je smrt, nejsme my. Nebytí v budoucnu nás tedy může trápit stejně málo jako nebytí v minulosti." Ä aplikovala bych to i na lidi, co zůstali. Prostě umíráme, každým dnem víc a víc a někdo jen dřív nebo pozdějc, tak nedělejme z komára velblouda. Litujem spíš sebe, když se nad tím takhle sviňsky zvýrazňujeme...je to o nás, čistý sobectví můj pohled...

Honzyk
16. 11. 2006
Dát tip
...chápeš /mi/ to ????

Honzyk
16. 11. 2006
Dát tip
jo a eště dědovi řikali...stejně to byla kurva, samotnýmu vám bude líp...nic neni jednoznačný.....N I C----)))(((

Honzyk
16. 11. 2006
Dát tip
nechápou....mně když umřela babička, všichni brečekli, a nakonec se bavili sami vo sobě, ok...nechápu tě teda

Mannaz
16. 11. 2006
Dát tip
Zpomal : )

Mannaz
16. 11. 2006
Dát tip
Zpomal : )

Honzyk
16. 11. 2006
Dát tip
bejvá tak----------------------------------

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru