Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Ráno ve městě

29. 11. 2006
0
4
1128
Autor
warman
Modravé ráno hrdě se vznášející nad ponurým betonovým městem snažící se paprsky slunce vzbudit poslední ospalce a vysypat je z postelí zahřátých celonočním sněním o překrásných neznámých krajích vyplývajících z mezihvězdných prostorů mentality všedního člověka unaveného prožitým všedním dnem podobajícímu se spíše krátkému okamžiku probuzení ze snu a následnému proděravění se do dalšího spánku vstříc novým modravým ránům vznášejícím se nad ponurými betonovými městy plnými spících nebožáků snažících se dospat probděné noci ve společnosti blízkých, vzdálených i neznámých jedinců, dětí, andělů, starců, přítelkyň a přítelů, psů, prostitutek, veksláků, nočních chodců a tramvají snažících se probdít do dalšího modravého rána líně se vznášejícího nad ponurým betonovým městem plným odpadků kutálejících se po ulicích a snažících se vzbudit lítost sdružováním se do obrovských kop a vytékáním z popelnic na chodníky a následným pronásledováním výše zmíněných nočních individuí bloudících setmělými kanály plnými nepředstavitelných fantastických tvorů s pohádkovými vlastnostmi a nechutně odpornými krysami se svítícíma očima snažícíma se dohlédnout na další nové modravé ráno lepkavě se vznášející nad nevzhledným betonovým městem překypujícím dýmem a exhalacemi plechových motorizovaných odosobněných krabic plných znuděných a rozespalých lidí mžourajících skrze namrzlá a zamlžená skla na kousek asfaltové džungle snažící se utéci jim až na samý okraj světa a ještě kousek dál do světa překypujícího osamělými dušemi brouzdajícími se v meziprostoru nesmrtelna a vzpomínajícími na překrásné modravé ráno lehounce se vznášející nad ponurým betonovým světem jejich hmotnějších bývalých známých se právě proměnilo v dopoledne.

4 názory

warman
19. 05. 2008
Dát tip
...ale pořád je to okamžik...

warman
19. 05. 2008
Dát tip
No...ale to by pak ztratilo smysl.Ráno je okamžik a v jednom jediném okamžiku se tohle všechno děje. Uznávám, že jsem tím porušil zaběhnuté pravidlo, že kratší věty dávaj trochu větší spád, ale byl to záměr. Ráno není rozkouskovaný na tisíce úhlednejch hromádek, který můžeš prozkoumávat jednu po druhý. Ráno je vcelku. Přesně tak, jak jsem ho napsal.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru