Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

..lhostejnost k budoucnosti

04. 12. 2006
13
23
1861
Autor
Rabb

Zvoní budík. Crrrrr. Pomalu se probouzím z hlubokého sna, na který rázem zapomínám, otevírám rozespalé oči a otravný nástroj zkázy smetu rukou na zem. Naposledy cinkne o podlahu a mlčí. Já stále ležím v posteli, uvažuju, jestli má vůbec cenu zvedat se na nohy a snažit se celý den dělat něco smysluplnýho. Očima pozoruju širokou prasklinu na stropě a zvažuju dnešní pro a proti.
  Nakonec se štěstím zvítězí PRO, odhodlám se, vstanu z postele, obleču si věci, co jsem měl už včera na sobě, a v polospánku přicházím se zalepenýma očima do koupelny. Rozsvítím světlo a pohlédnu na sebe do zrcadla. Schází nám tu kráska, příšero, říkám si a opláchnu si obličej studenou vodou. Ihned se cítím o kapku líp. Podívám se na zubní kartáček, dýchnu si do dlaně, přičichnu a usoudím, že dnes ústní hygiena není nutná. Zkontroluju hodinky na zápěstí (10 minut do odjezdu autobusu) zhasnu světlo a dlouhou chodbou projdu do kuchyně. Na stole leží vzkaz od matky a na něm dvě stovky; finanční příděl rodičů na dopravu do školy a zpět plus pár drobných na jídlo. Peníze strčím do kapsy, pohrdavě se podívám na vzkaz a namazaného chleba na kuchyňské lince (ó, jak starostlivé rodiče to mám) si ani nevšimnu. V předsíni si obuji boty, obleču si zimní bundu, do kapsy strčím klíče od domu, zamknu a odcházím čekat na zastávku.
  Je šest hodin ráno, je tma, pouliční lampy pomalu končí svou noční šichtu a s cigaretou v ruce si připadám jako poslední světluška na Zemi. Za pár minut se ke mně přidá další ranní ptáče, postaví se ke krajnici a netrpělivě vyčkává a třepe se zimou.
  Za pět minut dokouřím svou první ranní vzpruhu. Za pár chvil přijede autobus. Promrzlý cestující nastoupí do autobusu, pozdraví řidiče, zaplatí za jízdenku, poděkuje a sedne si na volné sedadlo.
  Autobus mizí v dáli a já stále stojím na stejném místě. Pozoruju, jak se ztrácí za zatáčkou a pak se vydám zpět směrem k domovu. Odemknu vstupní dveře, vyzuji obuv, v pokoji ze sebe shodím oblečení,a ulehám do postele.

V hlavě mi zní, že bych si měl přečíst matčino psaní a že bych měl právě teď podřimovat na zadním sedadle autobusu. Pomalu usínám a zvažuju dnešní pro a proti.


23 názorů

Alojs
08. 06. 2007
Dát tip
v jednoduchosti je "to zajímavé". tys dobře využil minimální nápad. ne každý jej ocení, já ano. napsáno bezproblémově. opakoval bych se. a já už i tak klišovatím :) *

Pan Bukkake
30. 05. 2007
Dát tip
Ale jo, ještě zvažuješ ty pro a proti :-). Jinak, když už je to takový kratší, stálo by za to vyladit trošičku text k větší dokonalosti :-)

houmles
24. 03. 2007
Dát tip
pekne ses nam napraskal, chlapce..

avox
11. 03. 2007
Dát tip
No prozradil jsi na sebe dost, že chodíš do koupelny už oblíknutý na den, nečistíš si zuby, a ještě kouříš, fuj, ale ta neúcta k rodičům... doufám, že je to všechno pouze autorská licence... ale tip ti nedám

zaujímavé...

.
08. 01. 2007
Dát tip
jo *

Ostružina
12. 12. 2006
Dát tip
Kéž by to šlo...takhle praktikovat každé ráno :o) neobyčejně obyčejné... *

Jolana19
06. 12. 2006
Dát tip
fantastický, lehký, přirozený, nenucený, jako když kočka projde kuchyní a každý kdo ji uvidí, tak vidí stejnou kočku a pohyby, ale představa a fantazie, no to je věc. Jednoduchá a jedinečná zároveň, líbí se mi, opravdu

Chiméra
05. 12. 2006
Dát tip
Stastny to clovek, ktery muze zamavat po ranu autobusu a vratit se dom :)...

vlastovka.
04. 12. 2006
Dát tip
Tys tam krásně zakomponoval věci typu "pouliční lampy pomalu končí svou noční šichtu", přestože je to jen takový všední pohled do všedního dne (pojatý nevšedně:) Dobré! *

Rabb
04. 12. 2006
Dát tip
kotty.. to je celý výmysl, přece.. :-) nebo ee? :-)

Honzyk
04. 12. 2006
Dát tip
..ze se nestydis takto psat o svych rodicich, kteri se o tebe staraji, ze?----ale budiky na miluju, paradoxne, ja sbiram je i...od ty doby, cpo jsem sel na volnou nohu mi tu jen tikaj, a je to prijemny, pripomina jen jemne, ne takle drasticky, ze bych, treba, moh neco udelat, cas plyne, ale zvoneni budiku hned po buchtickama se sodo moje nejsilenejsi vzpominky na skolu...sileny!))*

Rabb
04. 12. 2006
Dát tip
ťuťu ňuňu.. právě o tu lhostejnost jde.. chjó.. :-))

Deni
04. 12. 2006
Dát tip
nelíbí se mi obsah ... ranní hygiena nedostatečná , asi bych umřela ...

oleandr
04. 12. 2006
Dát tip
konec líbí

physis
04. 12. 2006
Dát tip
jo*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru