Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Naděje

05. 12. 2006
5
18
1880
Autor
Pohodar Tom

Příroda je největší inspirací

Bažina,
pustá země ticha.
Mlha,
vše halí šedivým příkrovem.
Stromy,
mrtví svědkové doby, která pominula.
Země,
zahalená pohřebním rubášem starého listí.
Zmar a smrt,
a mezi tím vším drobný, zářivý kvítek.

18 názorů

Pohodar Tom
26. 10. 2007
Dát tip
Neboj Avox, já se netrápím ničím, ale jen mě zajímalo, jestli dokážu to, co jiní. Nakonec z toho ale vzniklo něco trochu jiného.

avox
05. 08. 2007
Dát tip
Když něco musíš říct, tak to říkej a netrap se stylem, je pěkná i s tou melancholií :-)) proč už nepíšeš, vidět přece umíš */

Pohodar Tom
17. 01. 2007
Dát tip
Jsem rád, že jsem Ti s ním udělal radost. To víš, smutek a beznaděj - to není styl mého srdce.

Pohodar Tom
07. 12. 2006
Dát tip
Vida, podoba stromu byla jen takový okamžitý bleskový nápad - a zaujalo to víc, než báseň samotná.

Pohodar Tom
07. 12. 2006
Dát tip
Etno, tak to jsi můj člověk...

Fouckault
06. 12. 2006
Dát tip
hezky s grafikou..

etna
06. 12. 2006
Dát tip
je moc krásná!* přírodu tu já ráda:)

Pohodar Tom
06. 12. 2006
Dát tip
Martinez, tahle má báseň byla inspirována přírodou - a to jedním konkrétním místem. Okolí rybníka Kačáku u nás ve Vrchlabí je téměř ze všech stran pěkně upravené, protože slouží jako koupaliště a kemp - ale jedna strana je zarostlá rákosím, jsou tam mokřiny, spousta mrtvých, všelijak pokřivených stromů... a když tam člověk jde, někdy pocítí melancholii. Já tam byl na jaře fotografovat rádobyumělecké obrázky... a udělalo mi radost, když jsem tam našel první jarní kvítek, který prorazil vrstvu starého listí. Včera jsem si na to vzpomněl... a trochu jsem si zabásnil stylem, který není mému srdci příliš blízký.

Pohodar Tom
06. 12. 2006
Dát tip
Rebecco, je to zajímavý nápad s tím autorským čtením, ale Praha je pro mě dost z ruky a navíc by můj přednes asi za moc nestál, protože bych byl z tolika lidí asi dost nervózní.

Pohodar Tom
06. 12. 2006
Dát tip
Rebecco, moc děkuji za tip, od Tebe si ho obzvlášť vážím, protože jako redaktor Písmáka čteš určitě velikou spoustu básní a tak - narozdíl ode mne - dokážeš poznat, jaká báseň je dobrá a jaká ne. Máš pravdu, má báseň opravdu měla vypadat jako strom - jednak proto, že byla inspirována přírodou - a jednak proto, aby tak trochu upozornila na mou báseň Poslední zpověď vánočního stromu, se kterou jsem chtěl oslovit co nejvíce lidí. Nic neříkajících abstrakcí je tu opravdu většina - a proto tady málokdy najdu básně mého srdce.

martinez
05. 12. 2006
Dát tip
ponurý a smutný je rozdíl... ještě žes tam nechal vyrůst ten drobný, zářivý kvítek... :o)

Pohodar Tom
05. 12. 2006
Dát tip
Ahoj Rebecco, díky za tip, ale hrůzostrašná poezie asi nebude úplně poezií mého srdce. Zjistil jsem ale, že většina nejoblíbenějších básní tady na Písmákovi jsou smutné volné verše - a tak mne napadlo vyzkoušet, jestli bych také takové dokázal vymyslet.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru