Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Dvakrát nevstoupíš do stejné řeky ???

13. 12. 2006
0
7
1111
Autor
P.E.T.E.
                                                                                   
 
 
 
Dvakrát nestoupíš do stejné řeky ?
 
 
 
            Včera jsem zabíjel a dnes mám výčitky svědomí. Ne nebojte se, ublížil jsem jen sám sobě. Byl jsem s kolegou po škole oslavit naše malé školní úspechy. Bohužel náš studijní úspech zdaleka neodpovídal počtu čárek na úctu . Osm Plzní udělá s organismem své a tak můžu přemítat, kolik jsem asi odsoudil mozkových buněk k záhubě .Bolí to ale odnesu co jsem si naložil. Už nikdy říkám si, a minimálně než na tuto událost zapomenu, budu napozoru před následky takových akcí. Ale co ta řeka? Vstoupím do ni, nevstoupím ? Každopádně nebude stejná .Určitě takových předsevzetí není konec a budou situace kdy nebudu   bezprostředně postižen bolavou zkušeností.          Abych se přiznal tak musím říci že citát mudrce z Efezu-Hérakleita mě až tak moc neoslovuje. Jeho citát ve mne evokuje pouze představu zkušenosti a nevim jestli právě to nám chtěl sdělit.
             Přesto zůstanu u zkušenosti ,protože to je podle mne takový klíč k dalším branám rozvoje osobnosti. Pro mne je každou vzácnou zkušeností, když mi člověk bez předsudků řekne, co má na srdci, o to víc, když jde o mou osobu. Vážím si toho, a cítím sounáležitost s takovou duší. Pravda, upřímnost a poznání sama sebe je pro mne skutečnou cestou životem. Bohužel pro mě, není každý   připraven přímat surovou pravdu, tím nejkratším a nejpřímějším způsobem ,který je pro mně tak přirozený. Je to pro mě výzva, vypořádat se s neomaleností svých interpretací, které často   dobré úmysly, mnění v domnělé urážky či výsměchy. Vím,je to běh na dlouhou trať . 
            Vstříc novým zkušenostem, které nám dovolí poznat další možnosti našich osobností-pokud nám to naše svědomí dovolí. Myslím, že zkušenosti vedoucí k poznání své osoby mají za následek uvědomění si sama sebe. Čím více takových zkušeností, tím víc si člověk věří že může ovlivnit skutečnosti kolem sebe a hlavně svůj osud. Věřím, že když si člověk řekne sám sobě, že opravdu něco chce a vysoustředí svou mysl na danou věc je schopen velkých věcí. Rád bych se k takovému stavu jednou přiblížil. Myslím že jedna z mnoha cest je třeba meditace v podobě jógy-vyčistit svou mysl od zbytečných a malicherných myšlenek, uklidnit celý organismus a dokázat se oprostit z hektického života kolem nás, tím dát prostor mysli aby se projevila v celé své síle.
            Možná jsem blízko, vím to, ale chci to opravdu ? Teď? Vždyť cesta není trnitá. No právě. Vše má svůj čas ,i zkušenosti jednou uzrajou a budou nám říkat jiné věci než právě teď. Snad je to ta řeka, která bude a nebude stejná. A my se můžem těšit až vstoupíme za mnoho let do té řeky ,--protože budem vědět.
 
 
                                                                                             
 
                                                                                                          P.E.T.E.

7 názorů

legere
15. 12. 2006
Dát tip
ten týpek je jenom jeden, není jich víc.

Nicollette
14. 12. 2006
Dát tip
že by šlo o zkušenosti? :o)

P.E.T.E.
14. 12. 2006
Dát tip
a já říkam že nebudeš protože ta řeka bude tak nepodobná té co znáš že si nebudeš vědět rady :) A JÁ ŘÍKÁM...co ty o tom asi můžeš vědět? to tvé zkušenosti ti teď napovídají co budou říkat mé ?? téda:)

Nicollette
13. 12. 2006
Dát tip
"vyčistit svou mysl od zbytečných a malicherných myšlenek" to znamená že "uvědomění si sama sebe" je ta z nejmalichernějších a nejmíň pravděpodobných myšlenek "A my se můžem těšit až vstoupíme za mnoho let do té řeky ,--protože budem vědět." a já říkam že nebudeš protože ta řeka bude tak nepodobná té co znáš že si nebudeš vědět rady :)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru