Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Pes, vodítko táhl po zemi za sebou

13. 12. 2006
13
12
3944
Autor
selviskhed

Když kladl toho chladného, šedivého, prosincového rána S. při cestě do školy jednu nohu před druhou, byl cele pohroužen do sebe a snažil se konečně smířit s tím, že za asi čtvrt hodiny nechá pro dobrou známku vpít do papíru věty: "K absolutní pravdě se můžeme blížit, ale nikdy ji nedosáhneme" a "Poznávání je tedy proces neukončený". Zjistil, že si za celou noc nepamatuje ani jeden okamžik, v kterém by si nebyl vědom sebe a své rozpačitosti v této věci, a tak usoudil, že je pravděpodobné, že vůbec nespal. Namísto snídaně vypil dva hrnky silného zeleného čaje, které ho měly, jak myslel, alespoň částečně uklidnit. Najíst se nemohl. Jen pomyslel na sebe, skloněného uprostřed třídy nad papírem, malujícího jednotlivá písmena slova "nedosáhneme" a zvedal se mu žaludek. "Doufám, že se ten 'philosophiae doctor' nejpozději na druhej den po tom, co tu zatracenou větu napsal, alespoň zapálil, jinak se sám usvědčil ze žvanilství, blbec" říkal si v nejhorším rozčilení. Vtom kolem něho proběhl jezevčík, vodítko táhl mezi nohama po zemi za sebou. Tento obraz ho tak zaujal, že mu dovolil, aby ho vyvedl ze svého přemýšlení a se zájmem se ohlédl za sebe. Neviděl ale nikoho, kdo by se psa snažil dohonit a na vodítku odvést domů. Otočil hlavu zpět do směru chůze a všiml si, že pes přichází na konec ulice, na křižovatce že se vydal do prava, kdežto S. se chystal vlevo. "Tak, a teď už ho nikdy neuvidím," pomyslel si, a zaplavil ho tak silný pocit smutku, že zavrávoral. Když se sám pomalu blížil ke křižovatce, vykoukla zpoza zdi rohového domu jezevčíkova hlava. Nejednou pocítil ohromné nadšení, jako by potkal velmi blízkého přítele, kterého dlouho neviděl a právě si vzpoměl, že se ho při posledním setkání zapoměl zeptat na jeho mínění ohledně určité důležité záležitosti, kterou celou tu dobu nebyl s to rozřešit. Rozbušilo se mu srdce a několika rychlými kroky došel až k psovi. Klekl si před jeho hlavu a hřbetem levé ruky ho hladil mezi ušima. Podíval se na jeho vlhký čumák a zjistil, že v něm vidí svůj vlastní odraz. Podíval se mu do očí a poznal, že je to jeho obličej, co se v nich odráží. Když pak pohledem přejel celé jeho několik desítek metrů dlouhé tělo s množstvím končetin a úplně vzadu si všiml vrtícího se ocasu, ucítil, jak mu po tváři stéká slza.


12 názorů

no to je super!

Teda!

Winter
04. 09. 2007
Dát tip
jej, tam je chyb pravopisných, jenže zároveň i vět nadmíru vyvedených, které, chlubíce se rozličnými formami archaismů, těší mysl čtenářovu podobně, jako mile vetknutá skoro úvaha na začátku. Jistý tip a nejistý ale přesto klub

selviskhed
08. 04. 2007
Dát tip
StvN: a přitom se zdá, že ten konec je jakási "silná stránka":) fungus2: díky že jsi si ji přečetl, ikdyž nevím jak moc je na tvé stupnici hodnocení "Povedená povídka" vysoko:D Meheš: díky příteli, jako vždy The_MaRtinečka: škoda že všichni ostatní přišli o požitek z měho skvostně-školáckého rukopisu;) Wee: díky, tím víc si hodnocení cením. Ganga: dík

Wee
19. 02. 2007
Dát tip
tedy já byla postupně více a více napjatá... jestli to byl záměr, tak se povedlo ,a závěr se taky vyšvih...uff..moc dobrý °°°°(P.S. Povídky čtu naprosto vyjímečně :-))

Vysoce vzrušující a edukativní počin, při jehož čtení jsem zažila spoustu excitivních experiencí...;) A pokud jako autor stojíš o hlubší kritiku, tak máš co? SMŮLU!!!;)

Meheš
14. 12. 2006
Dát tip
Závěr je pěkně vystupńovanej. A vpít do papíru věty je krásná formulace. Dva hrnky silného zeleného čaje pro uklidnění! Hezkej lék.

fungus2
13. 12. 2006
Dát tip
Povedená povídka

StvN
13. 12. 2006
Dát tip
Jo, tak konec mi unikl asi jako vodítko z pánovy ruky, ale jinak je mi text svým stylem sympatický.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru