Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

lední medvěd všeuměl

16. 12. 2006
0
4
2679
Autor
ELEMELEM

o ledních medvědech se říká, že jsou pěkně zákeřní a že vůbec neumí jezdit na lyžích... tato báseň pojednává o ledním medvědovi, který umí skoro všechno - sáňkovat, lyžovat s lyžáky a stavit sněhuláky... a navíc má ještě ktomu všemu pěkně huňatý kožich...

ráno staví sněhuláky
odpoledne lyžuje
na tlapách velké lyžáky
občas taky sáňkuje


zima tomu mědvědovi ale vůbec není
protože má huňatý kožich
a je celý lední

4 názory

Jendula
16. 12. 2006
Dát tip
Říkanka nedrží rytmus. To je třeba doladit a byť se mi líbí sebevíce, musím ti to vytknout. Rytmus (shodný počet slabik rýmujících se strof, správně umístěný přízvuk atd.) je na říkance pro děti velmi důležitý. Dospělák si ho umí přizpůsobit, "udrží rytmus", přestože počet slabik shodný není, takže básnička mnohdy působí lépe, než kdyby rytmus držela, ale děti tohle neumí. Básnička, která nedrží rytmus, je pravděpodobně nezaujme, protože se špatně pamatuje. Jinak je ale velmi dobrá. Roztomilá a hravá, tedy přesně taková, jaká má být. Je to trochu - vlastně docela něco jiného, než to, co tu běžně čtu. Všichni chtějí být proslulými básníky a tak chrlí metráky opentlených a všelijak napulírovaných slov v očekávání kladných ohlasů, pokud možno v podobě desítek tipů. Nic proti, naopak (koneckonců jsem jedním z nich, takže si teď tak trochu kálím do vlastního hnízda). Ale koho tady napadlo psát říkanky pro děti? Řekl bych, že jsi jediný. Držíš prim a toho se drž. Pokračuj v tom, ale hlavně: pozor na rytmus ;-)

legere
16. 12. 2006
Dát tip
Pokud to spadá do kategorie Písmáci dementním dětem do 3 let...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru