Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Stařec a párek

Výběr: Print
21. 12. 2006
11
23
2179
Autor
OREL

Na stěžni židle seděl sám

A prázdný stůl byl jeho oceán

Talířek s párkem záchranný byl člun

On porci života z něj žvýkal rozvážně

 

Ten starý kapitán snad někdy lhal

Však kapsy plné pravdy měl

Holými prsty chytal rybky mastnoty

Pod sluncem žárovky se hřál

 

Od větru rychlíků měl ošlehanou tvář

V šedinách trpělivost čekáren

Mlčky si se svým párkem povídal

Zbytečná slova topil ve vousech

 

Když projedl se ke konci

Za obzor stolu pohlédl a věděl

že všechno má svůj začátek i konec

Tak jako párek


23 názorů

jH
23. 06. 2010
Dát tip
hehe *

Vojtek
22. 12. 2006
Dát tip
*!

leenai
22. 12. 2006
Dát tip
fílozofíé

Honzyk
21. 12. 2006
Dát tip
...třeba jo.)

OREL
21. 12. 2006
Dát tip
Tohle jsem psal v hospodě na Žižkově kde ten vousáč opravdu seděl sám u stolu a jedl párek a ani si nedal nic k pití tak jsem mu k tomu párku poručil pivo. Třeba je to ten samý kterýho znáš.

Honzyk
21. 12. 2006
Dát tip
..jasny..)

a2a2a
21. 12. 2006
Dát tip
Honzyku, to je hodně dobře,když tě tato báseň tolik oslovila. Kdyby mi někdo něcotakového napsal pod mou věc, určitě bych měl velikou radost, a je to jistě víc než volný, nevolný. Ostatně, myslím, že jsem byl v hodnocení objektivní a zmínil jsem i rozhodující pozitiva.

Honzyk
21. 12. 2006
Dát tip
..autor promine, vrativ se z trafiky, prekvapko poslano..)) to: dadik..DD

dadik
21. 12. 2006
Dát tip
stařec a moře

dadik
21. 12. 2006
Dát tip
dobrá.. .)*

Honzyk
21. 12. 2006
Dát tip
...no, ja bych se s tim, a2a2 , az tak nebabral, s tou drsnou, a pritom neznou reci "z chodniku" - a nenimral se v tom...tady proste je a rika nam: tak co? A ja rikam...:"Ahoj"...treba, zejo... ...treba bych ty basnicce rek neco jinyho,kdybych ji jinde potkal, ale urcite by na mne zapusobila tak, jak jsem napsal... cejtim, ze mne se dotyka, ze mne nekam strka, ze mi rika i veci stokrat omlety, ale nejak jinak, ze typizace, myslim toho pana (a tisicu dalsich podobnych, ktery sedi sami na steznich zidli) jak prase, pozoruju ho(je)... muzu si po precteni ale take pustit takovej film v hlave, zejo...a to je pro mne mnohem dulezitejsi, nez "volny", "vazany" - prece ani zivot neni dycky , zni nadnesene, ale je tak, byt nabizi se "vazany"... prekvapi nahle, ze "smiseny"...? Moc...mne alespon ano...(jak zpiva Hudba Praha "At tak ci nebo tak, vsecko je naopak...o))) - a pak si rikam, sakra sakra, vono to neni na svete tak jednoduchy, koukej na pana, co by sis vo nem myslel ty asi?...pro mne takova obycejna, avsak osudova basen, nebojim se rici, kdyz uz tedy odpovidam na tve avizo...---:)...a dalsi tichou postou posilam...)))

a2a2a
21. 12. 2006
Dát tip
Báseň prezentuješ jako volné verše, ale přitom první dvě sloky se nabízí spíše jako verš vázaný, přičemž každá z nich jinak. To samo o sobě ruší, poněvadž to báseň nasměřuje, přičemž ve druhé sloce je ten rým už jiný, a ve třetí už není vůbec. Ta třetí sloka je posledním řádkem navíc hodně z rytmu, podobně poslední, která je tím začátkem a koncem zbytečně dopovězena. Tolik výhrady k formě. Jinou záležitostí je ovšem obsah i námět. S tím se mohu snadno ztotožnit, a dokonce se mi líbí obraznost v prvních dvou slokách. Obsah a jeho nápadité zpracování považuji za sebe jako velmi důležité atributy.

Sarrah
21. 12. 2006
Dát tip
Opravdu skvělé*

Print
21. 12. 2006
Dát tip
Mám chuť si s tebou připít:-) Skvělé!!*

Honzyk
21. 12. 2006
Dát tip
avi ... palino...ale prave konec...parek, zacatek a konec...to prirovnani z toho, myslim teda ja, dela "bum"..)...

Honzyk
21. 12. 2006
Dát tip
...to je mimoradnej text...!!!*** ja takovy dedky mam rad, tady na Zizkove taky jeden takovej podobnej teda...a s nim se da i mlcet, u stolu. ..ja jen, pro vesti spad, protoze zaslouzi si, dal "jen" prazdny stul jeho ocean...bez "a", sponu "byl" taky hodil pryc v prvni strofe...protoze pak to druhy BYL( clun) dostane, myslim, velky grady...

Jiřička
21. 12. 2006
Dát tip
V šedinách trpělivost čekáren... t*

SENIOR
21. 12. 2006
Dát tip
Ybztečná slova topil ve vousech, není to takové pitomno jak se to jakoby snaží namluvit. Nenchám se jakobz ošálit a hodnotím opatrným tipem, i když je kvalita (v rozunmé míře) proměnlivá. Snad to byl jakoby záměr onoho zivotního mořehoupava. Znam. nehodn. (ale tip)

Druhý díl bude, předpokládám, "Pivo a moře"... :)

palino8
21. 12. 2006
Dát tip
ten koniec u mňa vyznieva troška obyčajne... ale*

Norsko
21. 12. 2006
Dát tip
tři sou dobrý

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru