Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Kouzlo Vánoc

24. 12. 2006
4
12
1531
Autor
Siss

Přání k Vánocům vám všem a hlavně Jenn

Až, můj drahý příteli,
Dnes večer
Bílá vločka z nebe padne k zemi
A dítě zvedne oči rozzářený,
Věz, že tohle je cíl Vánoc.
Že důležitější než brát,
Je dávat radost.
 
Možná, že ta slova zní hloupě, omšele a každodenně…
Není to vina má.
Není to vina ničí a je to vina všech.
Kouzlo Vánoc zahnal náš shon a spěch.
Věřím však, že to jde změnit.
Prosím, věř také,
Příteli.
 
Až dnes večer budou na stole hořet plameny svíček,
Až na nebi budou zářit tisíce hvězd,
A k zemi budou padat spousty vloček,
Vzpomeň si, že nikdo není sám,
Ať je, kde je.
A že každé,
I to nejchladnější srdce,
Si ve skrytu duše přeje,
Aby se kouzlo Vánoc vrátilo.
 
Spojí-li se celý svět,
Tak přijde.
 
 
Tak co?
Už přišlo?

12 názorů

elfka_Sea
26. 12. 2006
Dát tip
a2a2a: ne neomouvej se. Jsem ráda, že víš, co Vánoce znamenají, že na ně máš názor..a že jsme si to tak pěkně napsali... krásný zbytek svátký a klidný vstup do nového rokuá :))

a2a2a
26. 12. 2006
Dát tip
elfka, musím se omluvit, četl jsem vaše kritiky zběžně a tak nějak mi vyzněly, ale i tak jsem vnímal pozitivně váš stesk, že by to nemělo být jen o Vánocích. Samozřejmě, že máš v mnohém pravdu, je to hodně o dětech, a když už je člověk s dospělými dětmi, pak i ozpytování, samotě, vzpomínkách, různě. Děkuji ti, že jsi se ozvala.

elfka_Sea
26. 12. 2006
Dát tip
a2a2a: spíš jsem se snažila vyjádřit, jak je to smutné, že to mnozí umí jen o Vánocích... samozřejmě.. pro mě je kouzlo Vánoc v něčem maličko jiném... je o dětech.. a pro děti, tedy z mého pohledu v této době hlavně. Nejde o klišé..stalo se trendem tento výraz používat...že prý láska-páska, vlásky-vrásky.. já říkám: No a co..každý nějak začíná a jako klišé mi to nepřipadá... :)

a2a2a
26. 12. 2006
Dát tip
j.nick, máš pravdu, reagoval jsem spíše na převládající náladu těchto kritik, a tobě děkuji za upřímnost, a nemám jinou možnost, než vyjádřit naději, že až budeš třeba ( já vlastně nevím, zda už náhodou nejsi ) více pánem vlastního osudu, že to bude třeba lepší. Upřímně ti to přeji, stejně jako ty sám.

j. nick
26. 12. 2006
Dát tip
a2a2a: nemůžu mít v této myšlence nepravdu, neboť sem se k ní vůbec nevyjádřil:), nemyslim si, že je pokrytecký dávat si o Vánocích dárky, i když trochu pokrytecká mi přijde ta vánoční "pohoda", jasně že ne všude, někde to funguje, ale u nás doma je ta přetvářka cejtit docela dost... proto sem rád, že mi tohle dílko trochu připomnělo takový ty opravdový Vánoce, na který už si skoro ani nepamatuju.

a2a2a
26. 12. 2006
Dát tip
jak bych si pál, abys měl pravdu, a jak věřím, s jakým srdíčkem jsi to psala, ale bohužel, o Vánocích samota tíží mnohm víc, a ten, kdo je sám,je sám o to víc, navzdory našim přáním. Ale elfka, Notreal,j.nick a Honzyk, nemáte docela pravdu v myšlence, že dávat jen o Vánocích je pokrytectví, protože i tady platí - raději alespoň někdy než nikdy, a vždy je naděje, že kdo se cítí popostrčen alespoň o Vánocích, vstoupí třeba konečně na ten pomyslný most k nám. A krom toho, myslím si, že jakkoliv tzv. "klišovitě" je tento text psán, je psán v dobré vůli, a to by se nemělo přehlížet. Přitom rozumím tomu vašemu ušlechtilému přání, že bychomse měli chovat stejně i ve všední dny.

Ony vůbec ty vánoční báseň svádí k užití nedměrného množství klišé. Tato báseň není vyjímkou. Ale musím, říct, že se mi líbí. Je milá a melodická. Ale na tip to není (kvůli těm klišoidům).

elfka_Sea
25. 12. 2006
Dát tip
Je to tak... Souhlasím tady tak trochu s každým, kdo napsal kritiku. Kouzlo Vánoc se nemůže vrátit protože ho ničí moc okolních vlivů...a ten, kdo neumí obdravot v jakýkoliv den v roce, sotva postřehne nějaké kouzlo Vánoc..a ten, kdo to umí, je vlastně nepotřebuje... když se tak tento rok dívám kolem sebe, hodně lidem tento čas spíše ubližuje....stesk, samota, deprese, melancholie, výčitky... Možná je to čas hlubšího uvědomění, zastavení se a poděkování... možná je čas, udělat si čas....ale ten kdo chce, si ho udělá a bez výmluv. Na stranu druhou, právě kvůli tomu, kolik je dnes spěchu a shonu jsou Vánoce tak výjimečné... pro svůj čas, klid a možnost zastavení, ale ... není to trochu málo? Vidíš..krásně jsem se zamyslela a tak díky za tvé Kouzlo Vánoc.....*t

Notreal
25. 12. 2006
Dát tip
naivni - ctenarovi nicnedavajici vyplod ale duvod proc to take tak negativne hodnotim je subjektivni, protoze osobne Vanoce moc rad nemam, prave pro tyhle ptakoviny typu : " je cas prestat brat a davat radost" . Prijde mi to vylozene hnusne to delat jen o Vanocich . To je jen letme TObe nejspis nicnedavajici poznamka :) Hezky Svatky

Honzyk
24. 12. 2006
Dát tip
---neprislo...tady do toho zahonku, myslim: ...ani nemuze - po techto, ac vanocnich, banalnim sprejem nastrikanym hadrikem setrenych schodech, totiz nemuzu jiti, neb rozbil bych si hubu spise...))

j. nick
24. 12. 2006
Dát tip
jasně, je to klišé, nenašel sem tam nic novýho, ale na druhou stranu, proč by jenom nový mělo bejt dobrý, žejo:) v tomhle dílku je to, o čem vánoce sou, neni tam nic navíc a nic tomu nechybí, navíc se mě právě proti mý vůli zmocnila ňáká vánoční nálada a sem trochu naměkko nebo co, chci bejt zase malym klukem, co věří na ježiška a má rád vánoce, chjo...*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru