Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Genius noci

27. 12. 2006
2
10
662
Autor
Myšelle

(O) Šarlotě - druhé dámě mého života...

 Povím vám příběh o snech, smůle, talentu, nerozhodnosti, penězích a touze; příběh skutečného života opravdové dívky. Povím vám příběh a doufám, že dopadne dobře.

Jmenuje se Šarlota a právě sedí naproti mně.

Zbožňuji jméno Šarlota. Pochází z keltštiny. (pozn.: od Keltů obývajících území dnešní Velké Británie) Charlotta je tedy typicky britské jméno a já se cítím jako Britka, ovšem narodila jsem se v Čechách a miluji češtinu jako jazyk. V češtině se mi dobře vyjadřuje; je mnohotvárná, rozmanitá a dobře se v ní učí chemie, a proto Šarlota s Š.“ 

Vstoupila do učebny a všem se dívala zpříma do očí – to je děsilo. Báli se jí – jejího pohledu prorážejícího stěny, výrazu tváře kamenného bojovníka.

Posadila se do poslední lavice u okna a stále držela hlavu pevně nahoře. Pozorovala je. Zkoumala. Bez jediného slova jim vyrvala duše z těla a rozpitvala je na miniaturní kousíčky. A oni namísto toho, aby užasle poklekli, schovali své udivené tváře pod masku Pohrdání.

Byli velmi mladí a ještě neztratili šanci utéct z toho vražedného kolotoče, ale byli příliš mladí, aby si to uvědomili. Žili v domnění, že Svět tančí všude kolem nich, čímž – ne vlastní vinou – udupali jeho poslední jiskřičky a začali pomalu umírat.

Šarlota to viděla křičet hluboko v jejich očích, ovšem oni to odmítali pochopit, a tak ji donutili sklouzávat dolů z králičího chlupu stále níž a níž. Když byla zhruba v polovině cesty k zemi, dosáhla na mou ruku. Společnými – z větší části jejími – silami jsme pak dokázali udržovat výšku konstantní alespoň na chvíli. Ostatní se na nás zezdola dívali, ale zanedlouho je už bolelo za krkem a odvrátili zrak dolů na své nohy. To my opět vzhlédly vzhůru ke hvězdám, a jak se naše náčrtníkové papíry zaplňovaly, zdály se být pořád blíž. 

„Ten tvůj anděl má úplně blbě nohy.“

„Ta tvoje Číňanka taky.“

„Nemel,“ uzavřela vzájemnou kritiku Šarlota.

„Máš úkol na matiku?“

„Ne, ale vymyslela jsem nový božský šaty!“začala něco lovit v lavici.

„Mezi těma zlomkama se úžasně vyjímaj,“ prohlásila jsem nad Šarlotiným sešitem z matematiky.


„To je sice strašně hezký, ale to tě neuživí,“ upřímně se z nového Šarlotina výtvoru radovala paní profesorka Tothová.

„A jak to víte?“ reagovala jsem celkem logicky.

Mlčenlivé ticho. Jako obvykle.

Protože hvězdy sídlí velmi vysoko, let k nim není jednoduchý a přímočarý. V nebi poletuje spousta andělů, kteří vás vždy budou chtít poslat zpět dolů. Vstup přes jejich brány si musíte pořádně zasloužit – udělat všechny zkoušky, vyplnit spousty formulářů – podrobit se pravidlům. Andělé jsou sobci. Andělé nevědí o čem mluví. Andělům nevěřte; mají sklon podceňovat – a stejně tak lidé. Nevěřte ani sobě. Věřte svým vizím.

My jim věřily. Žily jsme něčím, co se ani neobtěžovalo existovat. A jak by taky mohlo? Vábení Čubky Štěstěny nezabíralo a procházky po lese, utrácení dosud nezískaných peněz a stavění chrámů z představ ještě nikdy k ničemu opravdovému nevedlo. Dům musí mít dobré základy, ale ony samotné přece stavbu netvoří.

Šla dál. Brodila se trnovou zahradou a rozdírala si nohy do krve. Pak se svalila na zem s rukama rozpaženýma. Trny se jí zaryly do těla. Červené kapky zanechaly nesmazatelnou připomínku na její bílé noční košili. Barva jejího těla začala pomalu splývat s okolím – ztratila se mezi těmi červenými růžemi… Jen oči uprostřed nehnutého toku červeně z nevinných lidí se neodvracely od nebe. Doufaly.

A ta naděje se ukládala na papíry rozházené všude po bytě. Šaty kreslené z bázně.

 

Snad tehdy začala psát. Když sama sebe zradila už na prvním stupínku vedoucímu ke slávě a spáse – při zkouškách na výtvarnou školu selhaly ruce, odvrátil se zrak a skončila naděje. Zbyla touha, ale i ta slábla. Nepřestala kreslit a vždycky věděla, – nikdy tu jistotu doopravdy neztratila – že to je její osud. Viděla v duchu své fotky v módních časopisech, vyhlédla si školu v Londýně, jenž se stal jejím pravým domovem. Uvědomila si, že její 15tiletá dovolená v České republice už přeskočila všechny hranice únosnosti a snila vztah s Tomášem (o němž je možno přečíst si v díle Ráda poslouchám Beethovena od autora jménem Sarlota.Alli). Nastal čas zoufalství, stohů popsaných papírů, utváření osobnosti a lásky.



10 názorů

Proč mám pocit, že už spolu komunikujeme jen přes písmák? Nojono on mi to nikdo nevěří....

Myšelle
25. 01. 2007
Dát tip
ne,nechceš...a ty to víš, v tomhle jsme na tom bohužel stejně...

Hovno splnily! Teď přece chcu deti a manžela a bílej dům a psa.... Vlastně ne - radši kočku. Šťestí je stav mysli - bohužel.

Myšelle
22. 01. 2007
Dát tip
Šarlotě už se všechny sny splnily...bohužel příliš brzy na to,aby ji to udělalo šťastnou...

Luke_bunda
22. 01. 2007
Dát tip
Úžásná čeština a slovní zásoba, doufám, že Šarlotě se nakonec alespoň některé z jejích snů splní.

Myšelle
28. 12. 2006
Dát tip
další část přijde...alespoň doufám

Myšelle
28. 12. 2006
Dát tip
kdybych napsala "tvářila se,jak prdel v tunelu",mohla bych to rovnou nechat napsat tebe - to jsou tvoje slova...stačí,že půlka toho jsou tvoje citáty;-) Já jsem ta petická polovina naší dvojice:-) Jinak díky za tipa

noci - moci - moči

Člověče, z tohodle nám vždycky pocit, že žiju něco neuvěřitelně poetickýho.... "Pohled rozrážející stěny..." ha ha - stačilo by: "Tvářila se jako prdel v tunelu a do do dvaceti sekund dokázala všechny obrátit proti sobě...." Kdo by to byl řek že píšeš o takový krávě jako jsem já? Za to zasloužíš tipa :-)

ála
27. 12. 2006
Dát tip
hezký. A dál? Chtěla bych ještě kousek dál...:-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru