Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

kapsle

02. 01. 2007
2
6
684
Autor
Ajuschka

pokus

Ležela jsem v posteli a hlavou se mi honily vzpomínky na Franka. Těžko bych tady někoho podobného mohla poznat. Náš příběh byl sice jako vystřižený z červené knihovny, ale kdo by vlastně nechtěl něco takového prožít?

Před rokem, když jsem s Magdou odjela do Richmondu studovat ekologii, jsem si konečně, poprvé ve svém životě přestala připadat jako malé neschopné dítě. Osamostatnila jsem se.

Zamávala jsem domovu z letadla a naivně si myslela, že je to jednou pro vždy.

Jenomže teď jsem byla zpátky, válela se ve vlastní posteli a v ruce žmoulala zmačkaný dopis od Franka.

Zpočátku mi chodily každý týden. Psal, že se těší až se znovu setkáme a že na mě bude čekat napořád. Nikdy jsem nebyla tak šťastná jako tehdy, předtím, než se smrtí mého otce naše plány zhroutily. Najednou nebyl čas, peníze, ani chuť sbalit si věci a odjet daleko odtud a svou matku nechat na pokraji kolapsu doma samotnou. V dopisech mě ujišťoval, že to všechno chápe, ale časem byla frekvence jeho vzkazů čím dál tím nižší. Naposled se ozval před třemi měsíci. Sice mě Magda neustále přesvědčovala, že to ještě nic neznamená, ale já věděla své. Tohle je konec.

Zazvonil telefon.

Otřela jsem si oči vlhké od slz a zvedla sluchátko.

„Ahoj mami,“ pozdravila jsem bezvýrazně. Sotva jsem jí přes vzlyky rozuměla. Co táta zemřel už sice uplynul skoro rok a některé věci se změnily, ale mámu přece jenom občas přepadla deprese. Slíbila jsem tedy že přijdu a zavěsila.

Venku už byla tma. Při zemi poletovalo uschlé listí a pořád jsem si musela odhrnovat vlasy z obličeje, protože mi je rozfoukal vítr. Po ulicích nikdo nechodil, jako by byla půlnoc, přitom… Vyhrnula jsem si rukáv abych se podívala na hodinky. Tři odpoledne? Usoudila jsem, že si budu muset nechat vyměnit baterii.

Pomalu jsem se šourala dál. Na rohu Štefánikovy ulice jsem se zastavila a rozhlédla. Nemohlo být víc, než devět večer a přitom jsem pořád nepotkala ani jednoho z těch nadšených sportovců, co si každodenním večerním během dávají do těla, ani jednoho postaršího pejskaře. Najednou nade mnou zablikala lampa a oranžové světlo ozařující mi tvář zhaslo.

Potichu jsem zaklela a přidala do kroku.

Než jsem dorazila k cíli, začal foukat ještě větší vítr. Konečně jsem ale zaštrachala v tašce, vytáhla klíče od matčina bytu, odemkla a zabouchla se uvnitř.

„Jsem tady!“ zavolala jsem.

Nikdo mi neodpověděl.

„Mami?“

Nic.

Zašmátrala jsem po vypínači, ale světlo se nerozsvítilo. Vypadl snad proud?

Plížila jsem se bytem až ke dveřím do ložnice. Že by usnula? Opatrně jsem je otevřela a znovu se pokusila rozsvítit. Tentokrát jsem byla úspěšnější, místnost zalilo světlo a na chvíli mě oslepilo.

Jen co jsem otevřela oči, vyjekla jsem leknutím a zakopla o noční stolek u postele.

V matčině posteli ležela cizí ženská.

„Kde je máma?“

Na chvíli jsem měla pocit, že ta bába dostane infarkt.

Můj projev zděšení nad tím, že moje matka ve svém bytě není a místo ní se jí v posteli rozvaluje někdo jiný, nebyl nic proti jejímu. Zaječela, do ruky vzala baterku ležící na stolku, začala mi svítit do obličeje a vyhrožovat že zavolá policii.

Nic jsem nechápala.

Když se ale sápala po telefonu, usoudila jsem, že bude nejlepší odtamtud vypadnout a vydala  se úprkem pryč.

Lampa na rohu Štefánikovy ulice svítila a pod ní stála nějaká holka a nehýbala se.

Chtěla jsem ji obejít, ale když jsem přišla blíž, všimla jsem si, že je to Magda.

Oddechla jsem si. Alespoň někdo známý.

„Ahoj Magdi. Nebudeš věřit co se mi stalo.“

Magda se na mě podívala nepřítomným pohledem.

Jakoby mě nepoznala.

Rozbušilo se mi srdce. „Co je sakra?“ chytila jsem ji za ramena a zatřásla jsem s ní.

Ostře moje ruce setřásla. „Nechte mě být.“

Pak se trhaným krokem odplížila pryč jako stín.

A lampa na rohu Štefánikovy ulice zhasla.

Stála jsem tam jako opařená a dívala se za ní. Nespletla jsem si jí s někým? Byla to opravdu ona? Napadla mě dokonce i myšlenka, že si mohla něco šlehnout, ale okamžitě jsem ji zavrhla. Tohle by Magda neudělala. Určitě to nebyla ona.

Vykročila jsem směrem ke svému bytu a všimla si, že se rozednívá. Přece noc nemohla uběhnout tak rychle, vždyť jsem sotva přešla cestu, kterou jindy zvládám během půl hodinky. Se srdcem až v krku jsem se pokoušela strefit se klíčem do zámku, ale moje snaha vyplývala naprázdno.

Nepasoval...

 

„Slečno Drápelová, co jste v noci dělala?“ zeptal se mě podivný chlapík s kloboukem na hlavě, když jsem byla ráno na stanici oznámit, co se stalo s mou mámou.

„Večer mi máma volala, slíbila jsem jí že přijdu. Ale ve svém bytě nebyla.“

„Na jakou adresu jste šla?“

„Štefánikova 67,“ odpověděla jsem.

„Jak jste se dostala do bytu?“

„Odemkla jsem dveře,“ oznámila jsem mu ironicky. Tvářil se, jako by čekal, že odpovím, že jsem je vykopla.

„Čím?“

„Klíčem.“

„Slečno Drápelová, já tady nejsem pro legraci.“

„Právě jsem vám chtěla říct to samé.“

„Můžete mi ten klíč ukázat?“

„Jistě,“ zaštrachala jsem v tašce. K mému překvapení tam nebyl. „Musela jsem ho někde ztratit.“

„Co jste dělala předtím?“

„Byla jsem doma,“ odpověděla jsem popravdě.

„Nečetla jste si náhodou zase dopisy od svého přítele z Richmondu?“

Už jsem chtěla odpovědět že ano, ale najednou ve mně hrklo. Jak tohle k čertu ví?

„Slečno Drápelová sáhněte si do kapsy. Ne, myslím do kapsy u kalhot.“

Nic z toho jsem nechápala. Kde je moje matka? Co se to stalo s Magdou? Se všemi??

„No tak, podívejte se do té kapsy.“

Sáhla jsem do kalhot a vytáhla plato červených a plato modrých pilulek. U červených dvě kapsle chyběly.

„To není moje, někdo mi to sem musel dát,“ obhajovala jsem se, protože jsem všemu přestávala rozumět úplně. Jak se tyhle prášky mohli dostat ke mně do kapsy? A jak o tom tenhle chlap mohl vědět?

Nedíval se na mě moc důvěřivě.

Nejspíš si myslel že jsem se zfetovala a nepoznala vlastní matku.

„Prokristapána to není moje!“

„Kolikrát vám mám říkat, slečno Drápelová že navečer si máte brát tu modrou?“

 

 


6 názorů

Narvah
17. 01. 2007
Dát tip
a proč záměrně? buď je a nebo není, jestli mi rozumíš

Ajuschka
17. 01. 2007
Dát tip
tohle je prostě teďka můj styl, chci jen vyvolat otázky na které se dá najít několik variant odpovědí v možná až moc rozvinutém začátku (což je můj chabej pokus o navození uvěřitelný atmosféry :o)) to je všechno ten můj konec by vlastně měl roztříštit celý příběh na kousky, protože se tím z něho stává jiný (který tu ale záměrně není) jinak díky za kritiku

Narvah
16. 01. 2007
Dát tip
no, hele, pilulky nejsou moc originální - bylo to v matrixu.. ale nevadí.. dobrý je vědět, jestli když to takhle zamotáš, jestli to taky umíš rozplíst. protože jestli to sama neumíš, tak to jde nakonec v niveč. nic to neznamená. nesporně máš výpravný talent a vyvolat napětí ti taky jde, ale to není všechno. vyvolat napětí a všechno zamotat a pomotat a pak z toho vybruslit způsobem, který je naoko reálný, to není ono. chce to vědět, proč to tak je. v tom je smysl povídky. vyvolat na konci otázky. nechat člověka přemýšlet. u tebe tohle chybí. protože není nad čím přemýšlet. je to jako když sklaádá leporelo a poslední díl přilepíš k prvnímu. drží to jenom lepidlem. :)

fungus2
02. 01. 2007
Dát tip
Dobré čtení.

Ajuschka
02. 01. 2007
Dát tip
díky :o) k těm připomínkám - asi tě moc nepotěším protože to aby si čtenář nakonec položil ty otázky co sis položil ty bylo účelem

Jendula
02. 01. 2007
Dát tip
Tohle je perfektní. Sice se ti tam vloudilo několik gramatických chybek, ale jinak je příběh napsán velmi šikovně a hlavně věrohodně. Do poslední chvíle jsem věřil, že je to skutečnost (anebo to opravdu skutečnost je?). Dialogy jsou svižné, vše ostatní je napsáno bez zbytečného balastu, na který někteří (všichni) začínající autoři trpí (včetně mé maličkosti). Pointa je i přes nadpis, který mluví za vše, nečekaná. Možná by bylo dobré přidat ještě několik větiček a celou věc trochu lépe objasnit (popravdě přítomnost různobarevných tabletek v kapse je přinejmenším spekulativní). Brala (jsi) je protože se s ní (tebou) rozešel přítel? Nebo nikdy žádný nebyl? Nebo (jsi) trpěla jinou duševní chorobou a musela (jsi) brát nějaké léky? A proč hrdinka nepoznala matku? A byla to vůbec její matka? Styl je čistý a příběh zajímavý, ale několik málo zásahů, aby i hlupec jako já pochopil, oč jde, bych ještě udělal.* Tip je s výhradou. Očekávám, že mých připomínek bude vyslechnuto.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru