Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

vysněná přání.. na Šakvickém nádraží..

Výběr: rebecca13
08. 01. 2007
19
32
1184
Autor
Rabb

.

.

Pavel postával na rohu nádražní budovy a kouřil Startku bez filtru - bylo mu třiatřicet a už dvacet zůstával věrný značce. Pozoroval netrpělivě přešlapující cestující u výstražné žluté linky na třetím nástupišti Šakvického nádraží a přitom poslouchal mechanický ženský hlas z ampliónů, který ohlašoval blížící se vlak ze směru Havlíčkův Brod, Brno.
  Den jako přes kopírák. Klasický všední ráno.

Sekaný hlas zmlkl a přesně v 7:05 se stalo něco podivného. Chlap, na kterého se Pavel zrovna díval, během jediného mrknutí oka zmizel. Prostě se vypařil. Skutečně se to stalo?, přesvědčoval se. Není přece blázen. Žádný halucinace se nekonají, ne, nic takovýho není možný.
  Podíval se znovu směrem k nástupišti a opět mrkl. Stalo se to znovu. Tentokrát zmizela asi pětatřicetiletá paní v kabátě s elegantním fialovým kloboučkem na hlavě. Zůstala po ní jen kožená kabelka a igelitová taška Tesco. Vzápětí ji následovali další tři, ani mrknout Pavel nemusel. Rozplynuli se mu přímo před očima. V jeden okamžik je viděl a za chvíli nebyli.
  Mizeli jeden po druhém a Pavla napadlo, jestli v tom náhodou nemá prsty a jen tak nevymazává lidi ze světa. Možná se u něj projevil šestý smysl superhrdiny. Už jako malý chlapec si představoval, jak s modrou pláštěnkou a originálním znakem na hrudi honí lupiče a gengstry, ctí zákon a potírá bezpráví. Hezká dětská představa, ale realita tak růžově nevypadala. Namísto pomoci lidem měnil minulost; měnil historii. S nadějí, že se mu to všechno zdá zavřel oči a zhluboka se nadechl. Chvíli tápal ve tmě za víčky a pak oči zase otevřel. Na nástupišti už nestál vůbec nikdo. Asi se něco posralo, prolítlo Pavlovi hlavou a snažil se uspořádat si nejnovější pocity a dojmy.

Minutové ručičce hodin nad vchodem do čekárny trval skok z minuty na minutu stále déle a déle. Koloběh události se zpomaloval až ustal úplně. Vítr nevál. Pohupující se koruny stromů zůstaly nehybně trčet k nebi. Ptáci viseli na obloze jako přišpendlení. Vzdálený pálavský kopec se ztrácel v mlze.
Jakoby na ovladači někdo stisknul pauzu.
  Ručička s námahou nakonec dokázala přeskočit na osmičku. Pavel si stále nedokázat udělat vlastní názor na právě probíhající situaci. Všechno se udávalo v hrozném shonu. Neprostupná hustá mlha se hnala na steč metr po metru až narazila na první perón a s chutí se do něj zakousla.
Pavlovo srdce zběsile bušilo. Dvacet metrů a schlamstne i jeho. Stál zkoprnělý. Žádná snaha o útěk.
  Obklopila ho bílá tma, zavřel oči a naposledy se nadechl.

Očekávaný konec se nekonal. Nezmizel. Jakýmsi zázrakem zůstal mezi živými, ale nacházel se někde úplně jinde. Syčící lokomotivy vystřídala půvabná zasněžená krajina, ve vzduchu vonělo jehličí. Stál na čerstvém prašanu vedle cedule s neonovým nápisem "Sněžka, Ježíškova dílna" a kochal se tou nádhernou scenérií.
  Z okouzlení jej vytrhl radostný smích. Otočil se za hlasem a uviděl všechny ty lidi z nádraží. Nikdo nechyběl, byl rád, že nezavinil žádnou tragédii, jak se původně domníval. Žena v kabátě tam byla taky. Všichni tančili kolem vysokého vánočního stromu se spoustou ozdob a poblikávajícími řetězy. Radovali se jako mále děti nezkažené opravdovým světem. Rozbalovali obrovské dárky, trhali balící papír. Ale najednou přestali. Spustili ruce k tělu a podívali se směrem k Pavlovi. Tohle je určitě převlečený peklo, pomyslel si, ale z omylu jej vymanil upřímný aplaus. Každý mu, nikoho nevyjímaje, tleskal. "Děkujeme ti, Ježíšku!," volali na něj, "já věděl, že existuješ," volal další. Ale Pavel věděl, že jemu ta slova nepatří.

  Podíval se na oblohu - měla krásně azurovou barvu a na severní straně někdo do jediného mráčku široko daleko vepsal větu: umíš létat, hrdino. Vyzkoušej to.
 
Pavel tomu věřil. A vzlétl. Hrdina.
  Děkuju ti, Ježíšku.


32 názorů

avox
11. 03. 2007
Dát tip
Četlo se mi to hezky a člověk si musí věřit, když chce něco dokázat, to zasazení do vánočního času, proč ne, takže */

Rabb
11. 03. 2007
Dát tip
hop! hop! a letíííííí! :-)

Alojs
11. 03. 2007
Dát tip
hmmmm... zajímavé. překvapil jsi mě. na druhou stranu... vlastně ani ne. dobře napsané, konec vskutku nečekaný a tak trochu mi připomněl Matrix, kde nám Neo taky vzlétnul do oblak. *

Najmladšia
05. 03. 2007
Dát tip
nemal Pavel schizofreniu?...odhliadnuc od toho:-)*

viera je veľmi zvláštna vec a nedá sa popísať... ďakujem, že toto malo pozitívny koniec, teraz som niečo také potrebovala;) *

tristes
27. 01. 2007
Dát tip
no..já už díla skoro vůbec nekomentuju..toto.. byla výjimka asi bych byla houby platná, ale díky až vzniknete, přídu se podívat

Chiméra
23. 01. 2007
Dát tip
Jeee, taky bych nekdy takhle chtela zmizet...puf...do krasna...libive...***

Rabb
17. 01. 2007
Dát tip
Scampe, Kinga už fakt moc nečtu.. poslední dobou vůbec.. asi bych měl, co? :-))

Rabb
17. 01. 2007
Dát tip
rebb, sice nefim, co to pofídáš o liště a neviditelných, ale mooc děkuju za výběr.. takovýho "ocenění" si vážím.. kuju.

Rabb
17. 01. 2007
Dát tip
Mio, co konkrétně?

Rabb
17. 01. 2007
Dát tip
kytiii, povídka se zkládá ze dvou nálad.. ..a mrzí mne, když někomu nepasují do sebe. A jak si představuješ povídku? Co téhle chybí?

Kytiii
14. 01. 2007
Dát tip
začátek zajímavej, ale ten konec... neumím moc kritizovat, ale tahle povídka se mi nelíbila... asi proto, že s povídkou neměla moc společnýho... taková mystifikace na omleté téma... nezlob se...

Honzyk
08. 01. 2007
Dát tip
..nejaky povopraveny, zejo...?-----ale s puvodnim po dni tezko srovnavat, tedy co napsal jsem, napsal..:))

fungus2
08. 01. 2007
Dát tip
Dobré čtení.

pozorovatel
08. 01. 2007
Dát tip
*

tristes
08. 01. 2007
Dát tip
hel jak tak koukám..sem dala tip něčemu úplně jinýmu..! sakra..sou psycha (ale tak jako v klidu)

StvN
08. 01. 2007
Dát tip
To už je lepší. Akorát si to ještě přečti, máš tam pár překlepů.

solomon
08. 01. 2007
Dát tip
hmmm takže i ježíšek má na stromečku ty kýčovitý blikající řetězy jo....hmhmm Tohle je určitě převlečený peklo, pomyslel si...skvělá věta...často mě napadá když se tak procházim... a tak neni to špatně napsaný...jenom třeba takový ty momenty jako ...Ale nejdnou přestali. Spustili ruce k tělu a podívali se směrem k Pavlovi...sou tak nějak nedokonalý.......dá se dělat jenom jedno...psát

tristes
08. 01. 2007
Dát tip
práce je sprosté slovo

Rabb
08. 01. 2007
Dát tip
Ještě jsem k tomu něco připsal. Vůbec to nemá nic společnýho s původním nápadem, ale celkem to tam sedí. Snad se mi, StvNe, podařila pointa. A Tri, snad ti zakončení bude líbit. každopádně vás chci poprosit, jestli byste neobětovali těch pár minut a výplod si nepřečetli znovu. Odvážlivcům děkuji. I za případné připomínky.. ..čest práci, soudruzi.. ..a dík.

tristes
08. 01. 2007
Dát tip
hele: "nic takovýho není možné. "- to je divné. buď takového nebo možný. takhle to zní divně.. osobně by se mi víc líbil ten konec tajemnější..teda ne že by takhle nebyl..ale aby zrovna všichni umřeli zmizením :o) no a ještě.. nejdřív to bylo všechno nekonečné..(ručička s námahou přeskočila..) a pak je to děsně rychlý..jako chápu že se to dalo do pohybu všecko, ale nějak mě ten přechod zarazil přes tady to se mi líbí až zas pojedu vlakem, budu mrkat jestli někdo nemizí :o) je to dobře popsané (proto tip!) no asi moc plácám nebo co :o) nemám den, tak to ber jako polehčující okolnost pro mě

StvN
08. 01. 2007
Dát tip
Možná byla chyba, že jsem čekal pointu. Píšeš dobře, co se slohu týče, ale ten nápad je jaksi nedotažený.

obluda
08. 01. 2007
Dát tip
podla mna nefajcil startku, ale minimalne crack

Honzyk
08. 01. 2007
Dát tip
..dobrej zacatek..:) ...kdybych nebyl na lidech zavislej...nekdy bych je strilel-)...slusne vyjadrenej Pavluv udiv...jo, dokud se nestane tobe, neuveris..-)---a pak uz 0 ...jen mi nejak vadi ta az jeho nevidana pasivita....a moc...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru