Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Nosaté království I - Nosaté království

09. 01. 2007
8
41
3203
Autor
martinez

Před asi dvěma lety mi došly klasické pohádky a začala jsem si je pro svou dceru vymýšlet...princezna Eliška má blonďaté vlnité vlásky a je modrooká... Teď se ale bojím, že je ta pohádka moc dlouhá a nikomu se nebude chtít číst ji celou :o(

 

...princ spící princeznu políbil a celé Šípkové království se pomalu začalo probouzet ze stoletého spánku. Probudila se i Růženka, poděkovala svému zachránci, vzala ho za ruku a vedla jej dolů po schodech ven z věže, ve které tak dlouho spala v zakletí. Na nádvoří ožili všichni sloužící i dvořané a v zámku král s královnou, kteří spali na svých trůnech. Všechno bylo zase jako dřív, do království se vrátil život i s radostí. A objevila se i láska. Růženka se do prince Vítka zamilovala na první pohled a on zase do ní. Tak král s královnou oznámili svatbu a začali s velikými přípravami. Vyjeli rychlí poslové se zprávou a pozváním ke královským rodičům prince Vítka a poštovní holubi roznesli spousty dalších pozvánek po celém Šípkovém království, i do sousedních zemí. Jen tu zlou sudičku, která před sto lety celé království zaklela do hlubokého spánku, samozřejmě zase nepozvali...
A ona se rozhodla, že to tak nenechá... Rozeslala své pomocníky do celého světa a všichni, lidé, zvířata, ptáci i ryby, měli jediný úkol: najít a přinést jí něco, co by celému království hodně uškodilo. Úkol to byl přetěžký, muselo to být něco, co by kouzlilo samo, protože ta zlá sudička už nad Šípkovým královstvím neměla žádnou moc, nemohla už použít své vlastní síly a schopnosti, protože její poslední kletbu zlomila láska. Všechna její kouzla a čáry byly navěky pryč.
Její pomocníci jí nosili všechno, co kde dostali, našli nebo ukradli: živou a mrtvou vodu, ale té bylo pro celé království málo, několik lahviček s jedem, ale ty by také nestačily, pár střípků ze zrcadla Ledové královny, ani ty sudičku nepotěšily, tři pytle blech a taky ukvílenou Meluzínu, začarovaný obušek a zlého vlka, brýle, co mohly každému zakalit zrak, kytky, po kterých se kýchá a pláče... bylo toho moc, ale na celé království to pořád ještě nestačilo.
Až jednou někdo přivezl fůru jablek, těch, co po nich narostou nosy, a zlá sudička dostala nápad : její pomocníci se museli dát do strouhání a ti, co nestrouhali, museli přichystat všechno potřebné pro napečení spousty voňavých, sladkých jablečných koláčků. No a pak se peklo...
Stihli to napéct tak akorát, svatba měla být už nazítří, tak toho sudička využila a koláčky rozeslala po celém království, na zámek jako dar od milujících poddaných, a všude jinde jako královskou výslužku. Koláčky tak voněly, že se po nich jen zaprášilo, zmizely ještě před svatební hostinou, dřív než se sjeli hosté ze všech okolních zemí, dřív než dorazili Vítkovi rodiče...
Ráno, když první kohouti začali kokrhat, se strhlo veliké pozdvižení: každý, kdo vstal a chtěl si umýt obličej, byl tuze překvapený, protože mu pořád něco velkého překáželo a kdo se podíval do zrcadla, ten hned viděl, co se stalo: všem narostly nosy, každému podle toho, kolik koláčků včera snědl. Našly by se tam nosy jako mrkev veliké, jako brambory baňaté, jako hrušky šišaté, jako okurky dlouhé, křivé i rovnější.... A na zámku to vypadalo stejně, nosy se zvětšily i králi a královně, i Růžence s Vítkem...
A jak to bylo dál? Svatba se konala, té lásce ani ty veliké nosy nevadily, jen hosté, co přijeli odjinud, se nejdříve trochu divili. Tomu království se pak začalo říkat Nosaté, z Vítka se stal král Nosál První a z Růženky byla královna Bambule Druhá (ta první byla její královská maminka...). A všichni v Nosatém království si žili tak šťastně a spokojeně, že ta zlá sudička málem pukla zlostí...

 

bude následovat  Nosaté království II - Knoflíček - dobrou noc!   :o)


41 názorů

martinez
23. 04. 2009
Dát tip
páč máš za sebou teprve první pětinu - to není konec :o)

:) na co ??:))

martinez
19. 12. 2007
Dát tip
šemíku! :oD

A chut na lukáš??:))

martinez
10. 12. 2007
Dát tip
to já dnes ani inteligent ani lukáš ani chuť na pivo :o)

ja nie inteligent... ja lukáš.. mat chut na pivo..:0

martinez
05. 12. 2007
Dát tip
sem věřilav tvou přirozenou inteligence... no a taky mám asi sklerózu... :o)

Neposlala si mi tie avi.. tak..nikdy nie je neskoro.. tak..:)

pupin
03. 12. 2007
Dát tip
najdu,jasný...ráda...ještě chvilu tu pobudu,ale dlouho né,sem dycky z prce hunavená,bo to moc prožívám a vůbec...

martinez
03. 12. 2007
Dát tip
druhej díl na zítra si tu najdeš sama? je jich celkem 5 - a dobrou teda, no, dyž seš uspaná, já možná po tulení eště dojdu :o)

pupin
03. 12. 2007
Dát tip
to se mi to bude hezky spát....dobrou

martinez
03. 12. 2007
Dát tip
chemiku, včil nevím esi sem ti poslala ty další avi? nebo sis to našel sám? nebo si to vzdal? :o) a eště jedno avi, pohádkový :o)

Ja som myslel že len jedno..a jedoolci.. som myslel ze by som sa to aj naucil..ale ked je toho viac.tak to uz asi nie:) no ked to vzslovi..t o uznanie..ak sa jej bude pacit..zaspi pri tom alebo tak.biudem ta informovat..tak mi teda posli avi na pokraacovania..ta ne?:) ja si to tu yajtra najdem..dikes.. uy idem..spat..ahoooj:)

martinez
29. 11. 2007
Dát tip
no to už si to přečet celý? ale jen tuhle první, že jo? no ale na to uznání od tvý malý si teda eště chvílu počkám :o) ale pecka, to hej :o)

:) ale si to sklbila.. a vytvorila.. a pekne.. mala bude rada..ked jej to precitam.a potom poviem ze je to od teba..ze to napisala Martinez:) a budes autor detskzch roypravok..v ociach mojej dcerz.. pecka nie?:)

martinez
29. 11. 2007
Dát tip
tak abys to našel až bude ten správnej čas :o) tohle je první část - pak sou eště 4 další, jedna za druhou hezky :o)

R.P.
10. 08. 2007
Dát tip
dobrú

martinez
10. 08. 2007
Dát tip
klídek, martinezka de spát - ráno učím, tak ať to není komedie :o) dobrou!

R.P.
10. 08. 2007
Dát tip
pomooooc, naštval som martinezku:)))

martinez
10. 08. 2007
Dát tip
tak za odměnu si to přečti kdy chceš... za trest bys musel včil :o)

R.P.
10. 08. 2007
Dát tip
Dakujem. neviem, či to budem čítať teraz v noci, alebo až zajtra, ale prečítam si to. a žiadny trest, ja to beriem ako odmenu:))

martinez
10. 08. 2007
Dát tip
avi pro R.Pého... za trest :o) toto je první kapitola, další už najdeš doufám sám :o)

martinez
02. 03. 2007
Dát tip
to su ráda že se ti to líbí... díky :o)

nonamebeast
02. 03. 2007
Dát tip
taktohle je skvělé, krásně se to čte a úplně slyším jak teprve krásně poslouchá--pěkné a--a už du na další pohádku:-)

martinez
12. 02. 2007
Dát tip
aha - tak jen Nosaté království je v názvu...

martinez
08. 02. 2007
Dát tip
já už se náhodou k tobě chystala - zkomplikovalo mi to že nejseš vidět :o) a taky ukládám dítko - tak vydrrrrrrrrrrrrrrrrrrž! dveře rozhodně nezavírej... :o)

Alojs
08. 02. 2007
Dát tip
martinez, u mě jsou dveře taky otevřené :) i když... ne všechna dílka mám očištěná od deformací vzniklých při updatu písmáka. na další díly jdu hned, slast rovněž nevynechám. lítám ze strany na stranu... uuuf

martinez
08. 02. 2007
Dát tip
Lojzíku, dá se přece zvětšovat... já to vidím v pohodě - a monitor mám teda stoletej... ale zrak teda musíš mít podrážděnej fest! takový věci v mojí pohádce!!! posílala jsem tě k nejmenší miniatuře a tys zaparkoval tu... no máš cos chtěl... tak odvážně na další díly! :o))

Alojs
08. 02. 2007
Dát tip
moc pěkně se to četlo (a pohádky já můžu). sice mám trošku podrážděný zrak (na začátku jsem místo sloužící četl souložící, a jinde jsem opět viděl věci jiné), ale to byla chyba a nikoliv tvá. možná příště větší font! :) jinak tipoň

martinez
12. 01. 2007
Dát tip
no jo - ale včil musíš číst eště 4 pokračování!?!

Háber
10. 01. 2007
Dát tip
no z toho Tvojho raťafákova, asi

martinez
10. 01. 2007
Dát tip
a už vieš? ;o)

Háber
10. 01. 2007
Dát tip
a ja že odkiaľ to pochádzam:)

martinez
10. 01. 2007
Dát tip
já vím - taky dlouhý dílka nečtu... jen občas... ale když už to mám sepsaný... doufám že pak dočteš i ty další 3 - bude jich celkem 5! a díky :o)

martinez
10. 01. 2007
Dát tip
jééé, ty čteš pohádky?! neboj... přituhuje asi v 3. a nejstrašidelnější je myslím 4. - a 5. má šťastný konec... myslíš že to zvládneš? :o) a díky!

V tom království byli malí jedlíci , když se kouknu do zrcadla je mi jasné že pár koláčků poslali i do říše lidí. Ale teď už díky tobě vím , že nic není ztracené a já právě teď žijí šťastně a spokojeně, ...jen s obavami čekám na druhý díl.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru