Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Povídka měsíce

12. 01. 2007
1
22
4989
Autor
StvN
Jméno klubu MLHA,
jméno mé
a jména vás všech, kteří se zajímáte o prozaickou tvorbu,
jsou sice moc hezká jména, ale není to dost na to, aby se začalo něco dít.

V poslední době se vyrojilo poměrně dost nových povídkářů. Jeden by si řekl sláva, nebo hurá.

Ale není tomu tak.

Já sám jsem již starý a čtení dělá mému unavenému zraku potíže. Dokonce můj vlastní počítač začíná koktat, když na monitoru musí zobrazovat různorodá svérázně rozpačitá díla.

A proto

bych vás, kteří máte tak krásná jména, v souvislosti s Povídkou měsíce, již jsme před časem představili písmácké veřejnosti, a hlavně v souvislosti s přežitím povídky vůbec, vyzval ke čtení a kritizování povídek a též k pomoci při výběru povídek do soutěže Povídka měsíce. Výhody, které z této pomoci plynou jsou zřejmé.

Možná tu kdysi panovala rivalita mezi básníky a prozaiky, ale ty doby jsou pryč. Není totiž prozaiků. A proto, milí a drazí povídkáři, ukažte, že vás naučili nejen psát, ale také číst a vyjadřovat své názory a v neposlední řadě pomáhat v psaní svým kolegům. Oživme prózu na písmáku tím, že budeme číst, nikoli tím, že budeme chrlit mraky povídek.


- - - -


A teď vážně.

Sám nedokáži přečíst mnoho povídek, proto prosím ty, kteří mají zájem, aby mi pomohli s výběrem dobrých povídek do naší soutěže.

Dále prosím autory, kteří píší, aby též četli díla svých kolegů. Uvidíte, že i vás si posléze najde více čtenářů.

Dále prosím autory, kteří odmítají číst, aby se alespoň omezili ve vkládání děl. Opravdu stačí jedna povídka týdně. Uvědomte si, že když vložíte čtyři povídky v jeden den, tak se každé s velkou pravděpodobností dostane jedné čtvrtiny (když bude dobrá) pozornosti, než by se jí dostalo, kdyby byla sama.

22 názorů

marw
16. 01. 2007
Dát tip
StvN: jak říkám, nejsem tu zrovna denně... teda teď zrovna mám období že jo, ale z dlouhodobé zkušenosti vím že mi to dlouho nevydrží - každopádně se to snažím pročítat dle svých možností a snažit se budu dál :-).

MeTB
15. 01. 2007
Dát tip
Já se to tu poslední dobou snažím číst, ale pravda je, že víc věcí mě na tom odrazuje, než laká. (Většina autorů tu na kritiky neodpovídá, nadpoloviční většina z toho, co je prezentováno jako povídka, není vůbec povídka.) Jinak mám pocit, že nových prozaiků je tu docela dost, jenom dle mého píšou, no, když budu upřímný, vcelku hovadiny... Jo, líbil se mi autor CamperCZ, povídka Pokoj čislo 36 (sice na pokračování a zatím bez pokračování, ale i tak).

StvN
15. 01. 2007
Dát tip
A ty bys byl ochoten se čtením pomoci?

marw
15. 01. 2007
Dát tip
souhlasím na 100%... jsem tu jen občas a když už, čtu jenom povídky - na nic jiného ani nekouknu - a stejně jsou jich tu mraky.. shodou okolností jsem jich právě před chvilkou docela dost projel.. mrzí mě, když tam vidím věci, které mají 15 zobrazení a žádnou reakci - ale souhlasím s tím, že si za to mohou autoři sami, protože se omezují jen na chrlení svých produktů a nemají snahu reflektovat na tvorbu ostatních, čili poskytnout alespoň nějakou protislužbu...

StvN
15. 01. 2007
Dát tip
To je sice hezké Petře, ale buď jsi nepochopil ty mě, nebo já tebe.

mám podobný pocit, že próza to má na netu daleko těžší než kratší útvary - básně, miniatury ap. zcela jistě je to dáno i tím, že na netu nemáme jaksi "čas", trpělivost, výdrž a ochotu číst delší texty, na druhou stranu, když je dobrý prozaický text a ten se pozná zpravidla po prvních několika větách, tak i z toho monitoru se to nechá dolouskat také je pravda, že web písmák je tak trochu zahlcen básníky, a bezpochyby prozaici jsou v menšině, čím to? že by poezie stála méně úsilí, méně času při tvorbě, asi ne tak docela umění napsat dobrou prózu i báseň není vůbec jednoduché, většinou člověk musí popsat stohy listů a dobrat se iks nápadů než se cosi vykrastalizuje a objeví se "drahokam", který by stál za publikování i v tištěné podobě (tím nechci snižovat net, ale víte jak to myslím) ale prozaici, nevzdávejme to,a zároveň buďme na sebe tvrdí, s neústupnou sebereflexí a dívejme se na svá dílka s co možná největším odstupem, cizíma nezúčastněnýma očima a nenechávejme se unést vším tím, co z nás vypadne

Fouckault
14. 01. 2007
Dát tip
je to problém.. na netu jsou povídky bezpochyby menšinovej žánr, protože se na monitoru nedá fyziologicky souvisle číst.. útěchou prozaikům budiž že že v realitě je naopak menšinovým žánrem poezie, protože 98% čtenářů čte prózu zbytek vypadá asi tak: 1% jsou píšící básníci a zbytek jsou čtenáři básníků :-) držím netovépovídce palce, víc nemohu..

StvN
14. 01. 2007
Dát tip
Dík. Každé oko dobré.

Zly
14. 01. 2007
Dát tip
rád ti pomohu, pokud to bude jen trochu časově možné. ahojky

StvN
14. 01. 2007
Dát tip
Myslí, že MeTB v klubu už je, dyžtak se tam podívejte. Je to klub MLHA.

pozorovatel
13. 01. 2007
Dát tip
ne, myslel jsem to s ještě větším opovržením

Nicollette
13. 01. 2007
Dát tip
narvah: ostatně jiná povídka neni jak to myslíš? chtěl si říct - ostatně jiná povídka se mi ani nelíbí?

pozorovatel
13. 01. 2007
Dát tip
narvah: ostatně jiná povídka neni a v redakci prózisti nejsou? navrhuji založit si nové nicky a dělat nováčky hehe eh

Narvah
13. 01. 2007
Dát tip
já jsem nováček a připojuji se.. na povídku měsíce navrhuji tu poslední od MeTB

Nicollette
13. 01. 2007
Dát tip
nevim jak někoho donutit aby začal číst :) leda by mu to skýtalo nějaké výhody nebo by to dělal kvůli něčemu..... je to jako s dětma

pozorovatel
13. 01. 2007
Dát tip
asimilujem je cestou

StvN
13. 01. 2007
Dát tip
Ale jo, tvá pomoc je vždycky užitečná. Jenže by to chtělo i nějaké nováčky zahrnout do procesu.

pozorovatel
13. 01. 2007
Dát tip
tak nejdem

StvN
13. 01. 2007
Dát tip
Koukám, že je situace horší, než jsem si myslel. Mělo by se to tu zpoplatnit, takhle to evidentně nemá cenu.

pozorovatel
13. 01. 2007
Dát tip
jdem do toho

Nicollette
12. 01. 2007
Dát tip
jesli mužu něco doporučit Amigos - válečný povídky, humor a výborný detaily Šarlota.Alli - kratší próza brunnerka - povídky laděné do dívčích románů hanavka tavowska - obě, řekla bych, nadprůměr nebo přinejmenším zajímavé počtení

Nicollette
12. 01. 2007
Dát tip
to je dobře řečeno teď zas čtu povídky víc než předtim a někdy ti ty lidi třeba ani neodepíšou přesto že jim poradíš, napíšeš co maj blbě a tak nejde jen brát že jo, musí člověk i dávat jináč poslední dobou nic moc

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru