Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jen přimhouřit oči

22. 01. 2007
3
6
1051
Autor
Metztli

Do šedivých skel nočního autobusu se opírají oranžová světla pouličních lamp. Stačí jen přimhouřit oči a z obyčejných světel se stávají hvězdičky, krásné a zářící. Nemůžu ale pořád chodit s přimhouřenýma očima. Dítě uvnitř mě dupe nožičkama do země a křičí :"Proč ne? Proč to nejde?" Vždyť je to tak snadné, jen přimhouřit oči a z pokroucené větve je roh jednmorožce, ze skříně je palác a z hraček jsou milí sloužící. Vše hned vypadá úplně jinak - lidé se usmívají, bez zášti a zlých úmyslů, místo chrčení motorů se ozývá řehtání koní a klapot jejich kopyt o zámeckou dlažbu.

Proč to nejde? Proč ne?

Je mi z toho tolik smutno, chci se vrátit zpět, chci znovu spatřit ježibabu v zákoutí, chci znovu snít o princi, chci vidět hvězdy a veselé lidi.

Pojď má drahá, vrátíme se...

Kam? Kam se vrátím? Do dětství? To ale zmizelo. Do pohádky? Tam pro mě není místo - nemám se kam vrátit, ani kam jít dál. Stojím na místě, uvízla jsem v čase - tohle není můj svět, nemůže být. Chce se mi plakat, ale už nemám slzy, chce se mi křičet, ale nemám hlas - uvězněná v myšlenkách a těle, které není moje, ve světě, který neznám a nechápu. Nezbývá mi nic jiného, než dohrát hru...

Hru?

Hru života, tu hru kterou hraju s okolím. To že ze sebe dělám normální obyčejnou holku, která sní o vysoké škole a o úspěchu. Jen málo lidí vidělo část té ustrašené dušičky uvězněné uvnitř vesmíru, který je malý, ale podivuhodně obrovský, ve vesmíru, kde se brzy utopím.

Chytím tě za ruku a společně budeme snít sny, jež nemizí. Budeme spolu žít v pohádce, svět okolo je přeci jen obyčejná noční můra, která tě tlačí ve spánku. Zavřeme oči před realitou, lidi jsou jen kulisy pro snový horor, neboj, brzy se probudíš a zjistíš, že vše se obrací. Nic není jak si myslíš. Podej mi svou ruku, dvě duše, které jsou jednou osobou, se spojí - budeme silnější.

A pamatuj : Sny ani duše neumírají

6 názorů

Oldjerry
23. 01. 2007
Dát tip
Rozumím... takhle zoufale bych se chtěl vrátit do doby, kdy mi bylo čtyřicet let. Snad bych se nedopustil tak hloupých chyb, snad bych víc cenil čas, který mám vyměřen, protože dnes už ho nedohoním.... Zpracování mohlo být lepší, ale to časem přijde, budeš-li dále psát. Fandím ti - vydrž §

martinez
23. 01. 2007
Dát tip
Sny ani duše neumírají *

Metztli
23. 01. 2007
Dát tip
děkuji :) akorát netuším do čeho to mám yasadit.. Byl to výlev školní deprese a melancholie, bylo to zavolání o pomoc z posledních sil

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru