Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Rocky Balboa (Rocky VI)

Výběr: Vaud
24. 01. 2007
8
60
2427
Autor
Alojs

Rocky Balboa (Rocky Balboa) Typ filmu: Drama, sporotvní Země a rok: USA 2006 Režie: Sylvester Stallone Scénář: Sylvester Stallone Kamera: J. Clark Mathis Hudba: Bill Conti Hrají: Sylvester Stallone, Burt Young, Milo Ventimiglia, Geraldine Hughes, Tony Burton, James Frencis Kelly III ad. Verdikt: Komorní a příjemně nostalgická tečka.

Jen málokdy se mi stává, abych usedl k počítači, odklikal Word a nevěděl, jak zařadit rychlost. Tvůrčí strasti mě obvykle nepostihují na startovní čáře, ale až později – v průběhu vypichování, propírání a jen výjimečně v závěrečných minutách. Ještě do včerejška jsem pomyslný rozjezd považoval za snadno pokořitelnou bariéru. Ovšem až do včerejška. V případě Rockyho mě totiž zasáhla nečekaná krize.
 
Ačkoliv by se slušelo nastartovat něčím ve stylu „Těžko říci, proč se toto přihodilo…“ a vzápětí si nepochopitelně protiřečit vylíčením důvodů, tentokráte se spokojte s pouhým: „A není to nic překvapujícího.“ Šestý Rocky mě totiž (a proč si to nepřiznat) dostal. Navzdory popáté obkreslené šabloně… navzdory nikterak novátorskému hávu… no snad navzdory všemu skeptickému. 
 
V globálu (čili z ptačí perspektivy) se nesetkáváme s ničím novým. Máme tady známé postavy, typický jedničko-pětkovský rozjezd v mantinelech špinavé Philadelphie, nevyhnutelnou úvahu o návratu do ringu, tradiční a chytlavou hudbou podbarvený trénink, kde se zase zvedají řetězy, kde se opět vybíhají schody a kde se Rockyho trenér může náležitě vyřvat, a konečně toliko toužebně vyhlížený zápas mezi provazy. Přesto všechno (a nemyslete si, že jsem se nedivil) je to tentokrát o něčem jiném. Od pětky uplynulo předlouhých šestnáct let a stejná porce letokruhů  - nemýlím-li se -  uběhla i v životě Rockyho. Troufám si tvrdit, nebýt tak dlouhé pauzy mezi posledním a předposledním dílem, byla by mnou nakousnutá zajímavost tatam. To, co Balbou osvěžuje a pozvedává na hodnotu 7.6 (hodnocení na IMDb.com), jsou právě radikální změny v životě hrdinů a jejich momentální vyhlídky do budoucna.
 
 
Návštěva po takové době, byť do notoricky známých míst, je prostě příjemná. Rocky, i když smýšlí stále stejně a nezapře v sobě toho hodného prosťáčka odvedle, který se v každé druhé scéně schovává za onošený úšklebek a jenž by za vámi skočil i do žumpy, pakliže byste křičeli „Pomoc!“, je totiž časem ošlehaný, o něco málo moudřejší a hlavně – s minulostí slavného boxera je spjat jen prostřednictvím zarámovaných fotek ve své restauraci. Více či méně patrné změny postihly zcela logicky i ostatní postavy. Nezůstalo tak jen u ex-ex-ex…ex-šampióna v těžké váze, ale i u jeho (už) třicetiletého syna, který si své pracovní úspěchy/neúspěchy opodstatňuje slavným příjmením, a střídmě naloženého Pouliho. Samozřejmě, nejvíce se na snímku podepisuje (ne)vynucená eliminace Adriany.
 
Avšak záměrně. Nenadálé úmrtí Rockyho manželky má právě zde patřičné opodstatnění. Nebýt jej, nenacházel by se slavný boxer tam, kde se nachází (tj. v psychické hnilobě, v mysli se stále vraceje do minulosti, neprožívaje přitom důležitou současnost), a zcela určitě by nezamýšlel návrat do ringu a neriskoval tak na stará kolena zesměšnění.
 
Ne náhodou mě během projekce stíhal pocit, že Stallone natočil film o sobě (a doteď mě onen pocit rozleptává). Vždyť i on pořádně riskoval, když se na sklonku kariéry rozhodl natočit další sequel – kór ke zdánlivě zašněrované sérii. Podobně jako Rocky, který je ve snímku neustále odepisován, i dříve neomylný Sly podstoupil nerovný souboj s nepřízní přihlížejících (diváci se potulně usmívali a producent aby byl baterkou pohledán). Jak už to tak ale chodí - tolik se očekával propadák, až se ve výsledku zrodil poměrně uspokojivý počin. Stallone se dal náležitě do kupy, předem se smířil s tím, že neprotne cílovou pásku jako první, a nakonec se z toho všeho vylízal se vztyčenou hlavou.
 
A tak i když může leckdo z vás namítnout, že je to „pořád o tom samém - jen s několika vráskami na povrchu“ (obzvlášť, pokud zohledníte pomyslné rozestavení figurek na šachovnici), nejen tíha nostalgie vás v průběhu "aplikace" přiměje k přehodnocení. Stejně jako byla jednička o jedinečně šanci a „předem prohraném souboji“, dvojka o odvetě a pětka o nevydařené trenérské dráze, stejně tak šestka přináší něco, na co bychom v předešlých částech nenarazili. Zřetelné potlačení boxu jako takového, podrobnou pitvu Rockyho osobnosti a hlavně - příběh o člověku, který zapomněl žít a jenž chce alespoň na okamžik vzkřísit zašlou slávu dávných let. Rocky Balboa je tedy stejně tak boxerský jako palčáková rukavice ležící vedle zablácených sáněk. Netěšte se na žádný velkolepý souboj v duchu předchůdců, ani na obsáhlou tréninkovou montáž. Obojí zabírá jen nezbytné minimum stopáže.
 
 
Přestože se výše osazené odstavce příjemně pročítají, rozhodně to neznamená, že bych na šestce nevystopoval několik drobných, na výsledném verdiktu se výrazně nepodepisujících, chybiček. Ba naopak. Ono by se toho našlo mnoho. Ať už je to poněkud ukvapený a lehce odbytý přechod mezi dramatem boxerským a pouličním, závěrečné titulky, které jsou doprovázeny sestřihem ve stylu „Natoč to!“ (tahle série si zasluhuje nostalgické doťuknutí, nikoliv parodické vybíhání schodů), nebo snad televizně pojatý souboj v ringu, jenž jaksi neladí s předchozím (oldschoolově střiženým) materiálem.
 
Jak už ale bylo napsáno, nic z toho nemá takovou kadenci, aby to otřáslo s předem avizovaným verdiktem. Stallone povstal z popela a natočil snímek, který zkrátka nenudí.
 
Co z toho vyplývá? Překvapivě nic překvapivého. Rocky Balboa není nikterak převratnou náloží, která by stmelila jindy nestmelitelné masy diváků. Je to snímek natočený pro radost. Avšak nejenom pro radost jeho stvořitele, ale i pro potěšení jeho skalních přívrženců. Diváci, kteří si Rockyho dopřáli jen tehdy, pakliže se jim nechtělo spát a v televizi nedávali zrovna nic lepšího, budou zřejmě nevěřícně kroutit hlavou, ale upřímně… já jim to rozhořčení přeji.
70/100

60 názorů

Alojs
05. 02. 2007
Dát tip
budu se třást a přitom doufat, že jsem se nezmýlil. nicméně - zatáhnu do toho i ostatní (mrkni na www.moviezone.cz, popř. na www.csfd.cz). Hodnocení se v globálu pohybuje okolo 7/10, takže to snad žádné zklamání nebude. děkuju za tip i výběr, hlavně však za oslovení.

Vaud
04. 02. 2007
Dát tip
Alojs - suprová recenze! Asi bych se tomu filmu vyhnul, ale teď je to na Tobě - což je těžký osud každého recenzenta. Na Rockyho II jsme se dívali skoro celý oddíl karate u nás doma na videu ;-) To byly hezké časy! T+V

Alojs
25. 01. 2007
Dát tip
jsem překvapený, kolik dívek na Rockym ujíždí :) ahoj sid

sidonia
25. 01. 2007
Dát tip
jee supr ¨miluju rockyho.. a ramba...:)

Alojs
25. 01. 2007
Dát tip
svým způsobem tě chápu. stejně tak nechápu sám sebe, že se mi sport, který se mi v běžném životě nelíbí, v tomto filmu zamlouvá.

SENIOR
25. 01. 2007
Dát tip
Na takovou s prominutím kravinovinu, kde se dva bijí do pusy bych se nevydržel podvívat ani pět minut a hned by bylo nehodnoceno.

Alojs
25. 01. 2007
Dát tip
děkuju... není nic lepšího než se nostalgicky zapíchnout do časů, kdy to všechno bylo jinak. Rocky mi k tomuhle výletu hodně pomohl. Známá místa, známé tváře, minimalistické tvůrčí prostředky, hezká hudba a konec, jak má být.

Myna
25. 01. 2007
Dát tip
Alajs: děkuju za avi, určitě se skočím do kina mrknout, tvoje recenze mě jen přesvědčila, že do toho mám jít. Nejsem ortodoxní fanoušek Rockyho, ale mám ty filmy strašně ráda:o)

vifon
24. 01. 2007
Dát tip
cela SERIA ROCKYHO JE PECKA*

pozorovatel
24. 01. 2007
Dát tip
olala

Alojs
24. 01. 2007
Dát tip
snad to pojede. http://imdb.com/gallery/granitz/5550/SylvesterS_Charb_11859125_400.jpg.html jináč už se loučím a pouštím na Pc máti.

Alojs
24. 01. 2007
Dát tip
pošlu ti odkaz... moment

pozorovatel
24. 01. 2007
Dát tip
lundgren se změnil?? jinak Lví srdce!

Alojs
24. 01. 2007
Dát tip
tak dej potom vědět, co a jak :)

ceder_john
24. 01. 2007
Dát tip
já ne mi sme neměli video

Alojs
24. 01. 2007
Dát tip
já mu v prvním Tygrovi taky fandil. Což bylo tím, že jsem dřív viděl Univerzálního vojáka a Dvojitý úder...

ceder_john
24. 01. 2007
Dát tip
p: i v karate tigeroj jedničce?

Alojs
24. 01. 2007
Dát tip
ten ovšem zesračkovatěl ještě dřív než všichni jeho kolegové. P.S. doporučuju navštívit IMDb a podívat se na fotky z premiéry Rockyho Balboy. Sešla se tam celá "akční banda". A proč to říkám... Je tam i Lundgren a vůbec bych jej nepoznal. Změnil se k nepoznání. A to jsem ho taky dřív uctíval.

pozorovatel
24. 01. 2007
Dát tip
já dřív víc miloval van damma

Alojs
24. 01. 2007
Dát tip
rambo byl drsnej. jednoznačná droga mého pubertálního věku. ale když to teď opakovali, tak jsem se u toho dost nasmál (aniž bych tím potápěl film). Kde jinde se člověk dočká scény, kde se vyznává láska a takřka vteřinu po tom proběhnou krvelačná jatka? Jedno z nejkultovnějších béček všech dob.

ceder_john
24. 01. 2007
Dát tip
demolition man to je ten co ma za kamaráda tu mícu? taky bych si docela pořídil nějakou chlupatou kočku.. líbí p?

pozorovatel
24. 01. 2007
Dát tip
jo, dobrý, ale pořád to neni ono já hlavně vzpomínám na ramba.. teda až na ten konec kdy brečí a vypráví o střevech svých parťáků a co obsluhoval jsem angl. krále?

Alojs
24. 01. 2007
Dát tip
a co Demolition Man? Nebo Tango a Cash?

Alojs
24. 01. 2007
Dát tip
párkrát si vyběhnout zmrzlý haldový kopec, pověsit se na rozviklanou hrazdu a provést několik "běžným okem nepostřehnutelných" zdvihů za doprovodu ohlušujícího řevu, vypít půllitr rozklepnutých vajec, zaboxovat si do zmrzlého kuřete v mrazáku... a máš pravdu, cedere!

pozorovatel
24. 01. 2007
Dát tip
cedře, mně to nevadí, napiš ještě něco cliffhangera nějak nemám vůbec rád, na rockyho a hlavně na ramba prostě nemá stalone se mi nejvíc líbí, když moc nemluví

ceder_john
24. 01. 2007
Dát tip
myslíš, že budeš slavnější než rocky? hele venku napad sníh tak můžeš vyrazit na trénink, stromy padali před tejdnem..

Alojs
24. 01. 2007
Dát tip
čím déle bude trvat zdejší diskuse, tím bude větší návštěvnost... takže come on... trhnem rekord!

ceder_john
24. 01. 2007
Dát tip
nevím, sem dement, nech mě..

Alojs
24. 01. 2007
Dát tip
umřela postava. Tři roky zpátky, než se odehrává film. Na rakovinu prsu. A Rocky je tím ve filmu dost poznamenán. Asi bych to měl upřesnit...

StvN
24. 01. 2007
Dát tip
A s tou eliminací je to jak?

Alojs
24. 01. 2007
Dát tip
jen tak trochu mimo mísu. Zrovna v neděli jsem koukal na Cliffhangera a nostalgicky jsem vzpomínal na časy, kdy jsem na něm ulítával (dokonce jsem toho času miloval sníh). A samo sebou - ještě že to dávali v "dual zvuku". Dabing byl příšerný.

pozorovatel
24. 01. 2007
Dát tip
nepochopils stavbu věty a její možnosti nože mohou být i nástroje a jestli pak víš, jestli ještě žijou řekové..

ceder_john
24. 01. 2007
Dát tip
nože dělaj nožíři, né obráběči..

Alojs
24. 01. 2007
Dát tip
čau Stývne a díky za názor... sám jsem na Ramba zvědav, protože ten Rocky (díky toho, že je natočen ve stylu jedničky) mě zaujal. premiéra je u nás stanovena na začátek března. Jinak za ten názorový patos se omlouvám. Nebylo to schválně a vlastně za to ani nemůžu. To byl ten bezrukej.

StvN
24. 01. 2007
Dát tip
S tou smrtí jsem taky jaksi nepochopil, zda-li zemřela herečka nebo pouze postava. Recenze dobrá. Já se mu vůbec nedivim, že se vrací k Rockymu a k Rambovi. Nakonec je tu víc šablonek (007), které se točí stále dokola a stále se líbí.

pozorovatel
24. 01. 2007
Dát tip
každej sedmdesátník má psa, ty soustružníku kuchyňských nožů

ceder_john
24. 01. 2007
Dát tip
p: neboj sou mrtvý

ceder_john
24. 01. 2007
Dát tip
p:proč by měl mít psa ty literární teoretiku?

pozorovatel
24. 01. 2007
Dát tip
a v tom ringu jako boxuje jo?

pozorovatel
24. 01. 2007
Dát tip
c: nemám rád tyhle skandinávce

ceder_john
24. 01. 2007
Dát tip
a rocky jako sly de do ringu v tom filmu jo?

pozorovatel
24. 01. 2007
Dát tip
cedře, je to jenom film ve skutečnosti má psa a alojsi, mě tvůj názorovej patos osobně nezajímá, víš

Alojs
24. 01. 2007
Dát tip
synovi je třicet, maká ve firmě (šéf jej pořád sjíždí a upozorňuje jej na to, že dostal šanci jenom proto, že má příjmení Balboa) a otci se opět oddálil (stejně jako v pětce, kde se o to však zasloužil sám Rocky).

ceder_john
24. 01. 2007
Dát tip
to je z latinštiny to patos p..

ceder_john
24. 01. 2007
Dát tip
no a jak je to stím synem kua?

pozorovatel
24. 01. 2007
Dát tip
osobně názorový patos tě utahal? to si někam napíšu myslim, že to alojs jinak než osobně neumí a asi nevim, co je patos.. jako že to tahá z paty?

Alojs
24. 01. 2007
Dát tip
kluci, a každý deset kliků! sprostě se tady mluvit nebude, k*rva drááát

Notreal
24. 01. 2007
Dát tip
ja nevim nedocetl jsem to cele, protoze tolik osobne nazoroveho patosu me utahalo - muj osobni pohled a tak to na me zapusobilo sorry. na film samozrejme pujdu do kina jako pravy fanda :]

ceder_john
24. 01. 2007
Dát tip
p:č

pozorovatel
24. 01. 2007
Dát tip
j: pičo

ceder_john
24. 01. 2007
Dát tip
p:nedělej si tady reklamu kokote

pozorovatel
24. 01. 2007
Dát tip
no a? jágr hrál se zlomenym malíčkem

ceder_john
24. 01. 2007
Dát tip
má v tom filmu třicetiletýho syna a boxuje jo?

Rabb
24. 01. 2007
Dát tip
recenze very gut.. ..asi na to skočím do bijáku.

pozorovatel
24. 01. 2007
Dát tip
aha, to jsem nějak nepochopil, že umřela

pozorovatel
24. 01. 2007
Dát tip
"podstoupil nezávidění hodný souboj" hodný souboj?:)) přečti si to po sobě, máš tam pár chybek a rockyho miluju, vždycky ještě dva dny potom zvedám činky

Alojs
24. 01. 2007
Dát tip
vrátil se a má to šmrnc (překvapivě). Taky (což tě asi sejme z křesla) natáčí čtvrtého Ramba :) ... jinak Adriana "tam" není. Jak jsem psal, byla eliminována (umřela na rakovinu prsu). ... jináč díkes za názor

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru