Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Noc

27. 01. 2007
1
4
727
Autor
Hanča

Byla pozdní noc. Jak už u ní bývalo zvykem, třásla se zimou. Nic neobvyklého. Uvařila si velký hrnek čaje a sedla si do křesla. Zapálila svíčku a rozjímala nad kouřícím se čajem.

Měla toho za celý den dost. Byla ospalá, ale spát nemohla. Dnešní den byl velice únavný. A který nebyl? Usmála se. Tohle nechtěla. Nechtěla, aby musela něčeho litovat. Byla tma a jen ten plamínek ze svíčky osvětloval pokoj. Ve vedlejším pokoji chrápal chlap jako hora. Bylo mu jedno, že s ním není. Že mu utekla z postele. Spal a ani mu to nepřipadalo divné. To ona spát nemohla. Pokolikáté už se takhle v noci budila a koukala do tmy? Mockrát. Možná že o tom ani nevěděl. Nevěděla. Byla jí zima a tak si přitáhla deku blíž k tělu a dívala se na ten plamínek. Bylo to moc příjemné. Být na chvíli sama.

Noční oblohu osvětlovali hvězdy a měsíc se schoval někam za mraky. Za oknem tušila zahradu a slyšela šumět ořech. Někde zahoukala sova. Co tu dělá sova? Pomyslela si. Sova ve městě? Usmála se. Vzpomněla si na Harryho. Taky tam byly sovy. Svět kouzelníků a svět mudlů. Přála si být kouzelnicí. Umět vyčarovat úplně všechno, dokázala by si poradit se vším a všechno nenormální by bylo vlastně normální. Usmála se.

Vyčarovala by všem lidem hodně spokojenosti a zdraví, taky lásku a úsměv. A štěstí. Ale tohle asi ani ty kouzelníci neuměli. Představovala si lidi, které denně potkává a představovala si, jak by je proměnila a v co. Docela jí to pobavilo.

Suchar vypadal jako čaroděj, takže by mu stačilo dokouzlit špičatý noc a uši a žádné další úpravy by nepotřeboval. Další kolegyně – tak té už jen bradavici, blechu a koště a bylo by hotovo. Super, docela jí to šlo.

Upila z hrníčku. V co by se proměnila sama? Kdyby měla tu možnost, co by z ní bylo? Už blázním, říkala si. Ale sova jí připomněla, že třeba ne.

Bylo jí smutno. Studily jí nohy a čaj pomalu chladl a čas utíkal pomalu. Pustila si potichoučku rádio. Jenom slabě. V noci hráli moc hezky. Většinou takovou tu starou klasiku, někdy vážnou hudbu, někdy povídali pohádky, někdy to byli příběhy. … Každá noc byla jiná. A to se jí líbilo. Však z nočního vysílání toho už hodně vyslechla. Zrovna včera hráli meditační hudbu. Stejně jí neuspala.  Je to vlastně pořád stejné.

Dopila čaj a přemýšlela, zda se k němu má vrátit. Nevrátila. Nechala ho spát samotného. Až přijde na to, že tam není, buď jí najde, nebo už ho bude budit a on si ani nevšimne, že tam nebyla.

Přitáhla si deku blíž k tělu a schoulila se do křesla a zavřela oči. Třeba usne…. Poslouchala rádio a pozorovala svíčku. A za chvíli už spala.

Dneska to šlo rychle….

Dobrou noc.

 


4 názory

Ellen.Cigi
10. 02. 2007
Dát tip
Já bych spíš řekla, že to není o tom, zda ho má ráda nebo ne. Ale že byla tak dlouho sama, že si zvykla na to být oporou a partnerem sama sobě.A když je tu někdo další,...žije si svůj zaběhlý řád.

Hanča
04. 02. 2007
Dát tip
Moc díky :-))

NEVE
04. 02. 2007
Dát tip
Mě se ten způsob psaní líbí,Hanča má styl*

Jendula
27. 01. 2007
Dát tip
Hrubka, potvora, se vloudila. Nemáš ho ráda? Rozveď se. Máš ho ráda? Nepiš způsobem, který naznačuje, že ho ráda nemáš.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru