Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jak to bylo doopravdy 1

28. 01. 2007
0
2
1261
Autor
Lucass

ČR do EU? Aneb Jak to doopravdy bylo…

 

         Když se podíváme kolem sebe, uvidíme spoustu situací či nejrůznějších skutků, o kterých máme mylné představy. Jednou večer mě napadlo, že by se konečně měl najít někdo, kdo uvede dané situace na pravou míru. Koho mám na mysli? Svoji maličkost. :-) Není snad lepší téma pro začátek, nežli vstup ČR do EU? Neošívejte se, nepůjde v ŽÁDNÉM případě o suché omílání již známých faktů.

Nuže, posuňme se v čase zpět a uvidíme skutečnost:

           Každým dnem se přibližuje ono datum. Osudný den, respektive dny, kdy se rozhodne o našem bytí či nebytí. Abychom věděli, jak se jeví Česká republika vlivným osobnostem v Bruselu, pozvali jsme si do naší tradiční debaty ,,Ve dvanáct už je hic!“ generálního tajemníka EU pana Gerharda Kurfensheho.

,,Gutten tag,“ zahajuje moderátor.

,,Doprý den. Na mě klídně můšete mlufit šésky. Já znát faši řeč.“ (Pro lepší autenticitu jsem zanechal všechny vyřčené věty v takovém znění, v jakém byly proneseny. Omluvte tedy zhoršenou kvalitu. pozn. autora) 

,,Nuže dobrá. Pane Kurfenshe, má EU proti ČR nějaké výhrady?“ zeptal se moderátor.

,,Čechišen pípl být dóbrá lidi, ale vy, faš narod fšechno smrfit.“

,,A co například?“ zeptal se moderátor, který teprve nyní pochopil, že muzačíná horká chvilka.

,,Vy dávat špatná pšíklad pro vaše děti. Vaše pochádka.“ řekl pan Kurfenshen, přičemž se na moderátora osopil, jako kdyby právě nebohý zaměstnanec komerční televize býval v mládí sběratelem lidové slovesnosti.

,,Pochádka o cholčičce, která pošád chodit f čerfeném.“ Pronesl pan Gerhard opovržení hodným tónem a ve tváři se mu objevil škodolibý úsměv.

,,Co je na ní špatně? To že dává špatný příklad našim dětěem?“

Pan Gerhard se nasupil, takže vypadal jako parní lokomotiva, která má každou chvíli vyjet. ,, F té pochádka být vlk a ten sešrat nebochá bapiška a cholšiška. Vy potom na vlk poslat myslifec a on chudák vlk zasčelit nebo schodit do studny. Tady chned fíce problém. Za prfé- vlk být predátor a masožrafec. To snamenat, že vlk muset jíst a lofit. Koho jinécho vlk lovit, když není srnka nebo kolouch? Bapiška být nejblíš. Děti ve škole učit, že vlk být nebezpečná tvor a vy ho nechat běšet volně. Když vy vědět, že vlk být velká nenasyta, proč ho tedy nesavšít do ZOO? Vy národ jeden po-ša-cha-nááá….“

         Moderátor se snaží okamžitě reagovat, brzy však začne litovat. ,Mluviti stříbro, mlčeti zlato´, pomyslí si. ,,Ale vždyť je to jenom pohádka a v ní všechno dobře dopadne. Nikdo nezemře. Babička i její vnučka vyskáčou z břicha a …“

         ,,No práfě! Vy někdy fidět, že já třeba sníst konserfa a potom já rosšesat bžicho a konserfa celá?“

         ,,No alespoň byste si nemusel kupovat další konzervy,“ hledal moderátor pozitiva.

         ,,To je špatný pšíklad pro faše děti. Oni nevědět, co se uvnitš dít. Babička mít v bžiše malá garsonka? No nic, další problém. Karkulka sbírat po cestě kytiška pro bapiška. To nemochla koupit v květinášství?“ 

         Po těchto sloves byl bruselský velvyslanec vzhledově velmi podobný býkovi na Coridě, proto se dramaturgie rozhodla program ukončit. Alespoň bude moci nedělní Žvást něco rozebírat.

 

Nyní už víte celou pravdu, jak to doopravdy bylo. Český lid na truc celému světu rozhodl. Referendum se ukázalo být jako správná volba. Ať celá Evropa pozná sílu českého národa.

 

Lukáš Najsar

 

Pozn. autora: Doporučuji článek číst nahlas a pečlivě artikulovat. Nechť všichni kolem vás ví, Jak to doopravdy bylo

2 názory

Jade
16. 02. 2007
Dát tip
souhlas se souhlasem s pravidly. (ani nevim proc) ctu uz asi ctvrty text v kategorii fejeton od tohoto autora a vazne nevim, na zaklade ceho svoje texty do teto kategorie radi...

No fejeton by měl obsahovat vtip, ale myslím, že tady se to moc nepodařilo. Navíc si fejeton představuju povětšinou trochu jinak.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru