Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Zátiší

08. 02. 2007
0
5
890
Autor
schizotik

Roztočil jsem kolotoč, mě se neptej. ,,Bůh ví proč!"

Stojí stůl pod stromem uprostřed zahrady,
zůstal po včerejším pikniku opuštěn.
Na stole miska a v ní čtyři jahody.
Láhev se šampaňským vypěněným.

Z pečiva drobečky v ošatce zůstaly,
na, květy zdobeném, ubrousku z papíru.
Pavouci na stromě sítě své utkaly,
pod stolem krčí se obaly od sýru.

Hladová krysa se před zraky mihla.
Přišla se nakrmit z posledních zbytků.
Nikdy se nezjeví neznámá víla,
která tu nechala ve váze kytku.

Za stromem kolotoč opuštěn bez dětí,
točí se jenom když počasí bouří.
Neptej se bůh ví proč nikdo sem neletí,
z vyhaslé udírny ještě se kouří.

Zafoukal vítr a větve se houpají.
Na desku od stolu přistálo listí.
Sluneční paprsky na podnos padají,
na kterém prasátka tančí a piští.

Malíř se raduje dílo je hotové,
posledním tahem své snažení ukončí,
krásné je umění, umění takové,
které tě přívalem emocí roztočí.


5 názorů

schizotik
10. 02. 2007
Dát tip
Armand: Děkuji, jsem rád že jsi mě upozornil na chyby... Na každém díle se musí pracovat... Základ je myšlenka která vznikla aby si člověk v díle něco našel, druhý krok je forma, která se musí pilovat, aby dílo bylo v konečném výsledku srozumitelné a bez chyb... Já jsem typ člověka, kterého nezajímá forma ani styl ani žánr... Jde mi pouze o hodnotu myšlenky jako takové... Básně jsou o krok dopředu před mluveným slovem co se týče myšlenky... Aji city nebo nálada se dají pomocí básní mnohem lépe vyjádřit... a ten, kdo si umí najít ty hodnoty, které má každá báseň, každý obraz, každá píseň ať už ve stylu punk nebo hip-hop každé umělecké dílo, ať už je forma nebo styl odpudivá, když člověk prohlédne drsnou skořápku, růžovou hmotu, nemo páchnoucí hadry... vevnitř může najít něco krásnýho, něco co se nedá objevit rozumem, ale srdcem... forma a styl je jen způsob podání, který pro mě nemá tu pravou hodnotu... A pro lidi jako jsem já... pro takový lidi píšu... nepotřebuji, aby se moje dílo líbilo, kašlu na to... kdyby jeden jediný člověk řekl: ,,tady jsem něco našel" tak jsem spokojený... Senior mi přijde jako přesný opak, už se s ním nebudu zabývat... V podstatě jsem měl pouze v úmyslu na sebe upozornit a Senior mi přihrál, za což mu děkuji...

SENIOR
09. 02. 2007
Dát tip
Jako šéfredaktor bys snad mohl rozumět i trochu složitejší češtině, ale dobrá, pro jednou se to pokusím přeložit jakoby do jednoduštiny i kdyz mi není třikrát vlastní. Takže: básěn je cele založeností odkázána jen na popis melancholična popoutního nepořádku tečka. To by vůbec nevadilo, protože tu ona smutnoklauní nosnost jakoby mohla být ale atmosfera je vypilovaná do ladnotvaružádoucna jen místy a onde zase cílově disharmonní tečka. dale mnou byla vyjádřena doměnka, že mohlo být jednotlivych obrazů kvantitně méne za profitu kvality, popřípadně zařadit i jinoprvnost než zaměření na atmosféru. (I kdyz mimo tyto vysvětliky popravde raději by mnou byl viděn dotažen původní záměr.) Jinak komentář autora se mi komentovat nechtělo, protže metafora se musí tvořit jakoby a né jen jakoby prohlásit hlodavce za metaforno zapomětlivé paměti. Nesmysl. Je to jednoduché že. Musim být trpělivý i s šéfredakcí. Už jsem mohl napsat pět kritik místo tohoto.

Armand
09. 02. 2007
Dát tip
SENIOR: upřímně, se moc nevyznám v tom cos autorovi chtěl doporučit a nedivím se že se autor brání (vysvětlením). věta: "Jiank je tam pokusů o toto zbytečně moc na jejich úkor kvalit nebo výskytu i jinych prvků." mi připomíná repliku z "Ivánku, kamaráde" a já ji vůbec, ale vůbec nerozumím. A to bych ti jako redaktorovi rád (jakože rozuměl). :)) schizotik: nechat kritikovi právo promluvit aniž bys obhajoval své psaní, je pokročilejší forma komunikace a vyžaduje sebevědomí. :) Myslím, že to nemusíš obhajovat. Rýmované je to rytmicky dobře, ale nedotaženost je v kvalitě rýmů a veršů, v určité nevyzrálosti formy, obratů. Taky se podívej, vždy po vložení, jak tvé dílo vypadá, jestli tam není nějaký "bug" jako v první strofě a jestli to máš gramaticky dobře (pavouci utkaly?). No jinak přeju hodně básnické múzy do budoucna a nadhled... na svými básněmi i kritiky redaktorů :)

schizotik
08. 02. 2007
Dát tip
Pane senior, je to o tom, že to co se stalo se už nikdy nevrátí a zbydou jenom drobné odkazy a vzpomínky, které uměleci zachycují ve svém díle =(obaly od sýrů, drobečky, jahody, vypěněné šampaňské)... pavouci na stromě utkali sítě = strom, stůl, kolotoč = (člověk) zůstaly opuštění... pavoučí sítě jsou deprese které přináší samota... A krysa je metafora paměti, která zapomíná... ty zbytky které sežere jsou vzpomínky co zanikají... A víla, která se nezjeví, ale nechala kytku ve váze je láska která žije dál, ale už se nikdy nevrátí... kolotoč zůstane opuštěný (děti vyrostou a odejdou) Padající listí na stůl z uschlého stromu je hlína hozená do hrobu a tančící a pištící prasátka jsou hosté a dědici na pohřební hostině... Nechtěl jsem prozrazovat myšlenku, ale musel jsem udělat něco pro svoji obhajobu...

SENIOR
08. 02. 2007
Dát tip
Prostě tam nechali nepořádek. Pouhá některost lepších náznaků atmosféry nezna´ mezí. Jiank je tam pokusů o toto zbytečně moc na jejich úkor kvalit nebo výskytu i jinych prvků. Za to povedenější 4.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru