Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Povídka se smutným koncem

08. 02. 2007
1
4
615
Autor
Hanča

Dlouho, opravdu dlouho mi trvalo, než jsem tohle mohla napsat. Odpusť.

 

Bylo nádherné úterní ráno, aspoň si myslela, že to bylo úterý. Nebo čtvrtek?

Krásné bezmráčkové červencové počasí přímo lákalo k letním radovánkám, počasí jim přálo a sluníčko už několik dní pálilo jako o závod. Pro ně, táborníky, to bylo přímo ideální. Děti i vedoucí se bavili a vše jim vycházelo, přesně tak, jak si plánovali. Byly to krásně strávené dny plné her, smíchu, úsměvu, vody a příjemného poledního lenošení ve stínu mohutných stromů. Prostě letní táborová idylka, jak má být.

Ale tohle všechno mělo trvat jenom krátce. První dny veselí záhy vystřídaly dny plné zoufalství, smutku, nejistoty a strachu. Aspoň tak to vnímala ona. Nebyla to její vina, přesto si ji kladla. Nedokázala se s tím smířit. Měla tomu zabránit, ale nemohla, nevěděla jak a pak už bylo pozdě. Příliš pozdě na to, aby se dal ten okamžik vrátit. Ten krátký okamžik, mžik a … Skočil do vody, na konci mola mu nohy podjely, a jak padal do vody, hlava byla první, kdo se dotknula vodní hladiny. A ke všemu tam byla mizerná hloubka. Štěstí pro ni bylo, že u toho nebyla a že to neviděla, jen později z fotek a z vyprávění se dozvěděla, jak přesně se to stalo. Byla zdravotnice, měla tam být a měla mu pomoct, ale nevěděla jak. Jen zaslechla křik a běžela k rybníku s mobilem v ruce a pak už jen volali vrtulník. Příliš pozdě na to, aby se dalo cokoliv změnit. Přestože všichni věřili v zázrak, nestal se. Už v ten okamžik věděli, že to s ním dopadne špatně. Cítil jenom hlavu a o rukách a nohách vůbec nevěděl. Co k tomu říct? Ten pocit zoufalství a beznaděje…

Odešla, musela pryč. Svolala zbytek dětí do jídelny a dala jim pastelky a papíry, ať si malují. Nechtělo se jí nic říkat. Oni to pochopily. Takhle ticho a v klidu ještě nebyly.

Vrtulník tu byl skoro hned. Naložili ho a odvezli okamžitě do Brna. Říkali, že to bude dobrý, že je to jen částečný ochrnutí, že bude žít. Uklidňovali jejich beznaděj. Marně. Všichni věděli, že jsou to jen slova do větru. Každý se snažil vtisknout do paměti ten usměvavý obličej a radostné chvíle, které spolu strávili. Proč se to jen muselo stát. Proč??

Po zbytek tábora s ní už nebylo nic. Nemohla spát, v noci se budila s křikem a pláčem, vraceli se jí věci z dětství, vracela se jí minulost a nemohla se s tím vyrovnat. Během těch zbývajících dní skoro nespala, jen tak se potácela po táboře, s myšlenkami úplně mimo. Voda jí do teď nahání strach. Ostatním dělala obrovské starosti, ale nedokázali jí pomoct. Jen tiše přihlíželi jejímu chování a nočnímu běhu. Několik kilometrů po silnici tam a zpět. Potřebovala to ze sebe dostat, ale nic nepomáhalo.

 

A jaký to mělo konec?

Léto uteklo a začalo září. Volali jí, že zemřel. Pohřeb bude v sobotu.

Ve vesnici zvonily zvony, velké, mohutné, a mezi nimi byl jasně slyšet i ten maličký s tak pronikavým zvukem, který se každému hluboce vrýval do srdce.

Ale změnit, změnit se již nic nedalo. Zbyly jen oči pro pláč…..

 


4 názory

Hanča
09. 02. 2007
Dát tip
Děkuju :-) Moc si toho vážím.

NEVE
09. 02. 2007
Dát tip
Pro mne je to silný příběh a určitě ve mě něco zanechal,jak už jsem psala Hani moc ráda tě čtu tak piš dál a třeba vytáhni ty staré věci ze šuplíku. Někdy povídky o kterých si myslíš,že jsou na nic můžou mít takovou odezvu,jakou bys nečekala. Máš ode mne Tip a přidávám těš mezi oblíbené autory.

Hanča
09. 02. 2007
Dát tip
Moc díky Marwe. Moc dobře si uvědomuju, co jsem napsala a taky vím, že ze mě nikdy žádný pisálek nebude a že moje psaní je jen takové vyjádření pocitů. Vlastně ani nevím, proč jsem zrovna tohle zveřejnila :-) Pravda je, že se to stalo. Nechtěla jsem (přesto se tak stalo) si zahrávat s city čtenářů. Jen jsem potřebovala vyjádřit, co zrovna cítím a konečně to formulovat a hlavně o tom mluvit, což se mi částečně povedlo. A víš, děkuju ti i za uvažování nad Tipem, ale abych pravdu řekla, jsou tu mnohem lepší díla (která by si tip zasloužila) a tohle je jen něco, co si ani tip nezaslouží. Je to jenom vyjádření mých pocitů, tohle nemá s literaturou nic společného. Ale moc si vážím tvých slov a kritiky :-) Děkuju moc.

marw
08. 02. 2007
Dát tip
jestli je to opravdu autentické, je to mimořádně smutný příběh... člověka z toho mrazí, ale "život je takovej, a jinej nebude, nežli mý tělo platnosti pozbude". takže jestli se ti to opravdu stalo, nezbývá než se s tím vyrovnat, a to musíš jedině ty sama... (dopředu se omlouvám jestli na tyhle keci nemáš náladu ;) druhá věc je, že to samo o sobě z toho nedělá literaturu, takže v tomhle ohledu je to jenom smutné vyprávění, trochu krutě hrající na soucit čtenářů... takže tip ti nedám, i když jsem o tom chvilku uvažoval.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru