Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Co si za peníze nekoupíš

08. 02. 2007
2
8
1882
Autor
Ellen.Cigi

Tak například mouchu:-)

            Ne, chtěla jsem tuto úvahu trochu odlehčit, protože následující řádky zrovna pozitivní nebudou.

            Jak již od pradávna víme, v dávné historii se platilo jinak,než dnes. Což znamená, že jestliže chtěl někdo krávu od souseda, nabídl mu pět slepic a 2 kozy. Samozřejmě všechno uvádím v příkladech, neboť já v té době nežila a popravdě – ani bych nechtěla. Být prodána nějakému bezzubému člověku za orné pole, mi jako milostné vyznání lásky nepřipadá:-)

            Ale o tohle vlastně ani nejde. Chtěla jsem tím jen naznačit, že dříve se teoreticky dalo prodat všechno. A tudíž i všechno nakoupit. Jen s jinými pravidly.

            V průběhu věků se vytvořila platidla, která fungovala na určitém území a to více méně vydrželo doteď. Jenže nyní jsme vývojově o něco dále.

Máme více možností.

Našli jsme způsob, jak léčit různé nemoci.

Existují nové druhy potravin.

I bydlení a hygiena jsou daleko lepší.

Avšak… to, že máme luxusně zařízený byt, skvělou práci s vysokými příjmy, velmi inteligentní děti a plno přátel neznamená, že si můžeme koupit vše, na co ukážeme.

Možná jsem svoji úvahu nezačala právě nejlepším způsobem, ale nevěděla jsem,jak jinak začít. Je lehké psát o tom, co zaplatíme. Ale přetěžké o tom, na co nemáme.

Ať chceme, či ne, existují věci, pocity a někde i morální zásady, které si nepřivlastníme. A je jedno kolik peněz nebo úsilí na to vynaložíme.

 

Naskytl se mi obrázek. Je na něm jedna rodina. Otec, matka a tři dcery. Za normálních okolností bychom mohli fotku označit nápisem typická rodinka. Ale vy tu fotku nevidíte. Nevíte, jak se tváří. Jak stojí. Co mají na sobě. Proto nemůžete tušit, že jedno dítě není tak zcela podle našich měřítek normální. Má totiž Downův syndrom.

A teď mi povězte – dá se za peníze koupit tomuto dítěti zdraví? To samé, co máme my? NEMŮŽE!

 

Nechci být velmi kritická, ale v naší společnosti obecně platí pravidlo, že peníze zmůžou vše. Ale kde je pravda?

 

„Miloval a miluji ji hluboce. Dal bych za ní život. Ale nešlo to.

Cítil jsem, jak mi její teplá krev stéká po rukou. Viděl jsem, jak se z ní vytrácí jiskřička životodárného moku. Její oči dostávaly skelný pohled. Na krku nešel nahmatat téměř žádný pulz.

Dal bych miliony, abych jí zachránil. A že je mám.

K čemu mi vlastně peníze jsou, když jedinému člověku, bez kterého si nedokážu budoucí chvíle představit, právě naposledy vydechl v mé náruči?

K NIČEMU!“

 

Ale na druhou stranu jim zase nemůžu křivdit. Díky nim existuje daleko větší pravděpodobnost, že člověk s rakovinou přežije. Že nádor na mozku se dá odstranit s pomocí nových přístrojů a kvalifikovaných doktorů.

A to je jen jeden úhel pohledu.

Můžu se taky otočit doleva a spatřím dětské domovy, které by bez peněz na jejich provoz nebyly. A nebo útulky pro bezdomovce.

Dejme tomu, že finančním prostředkům dám určitou váhu. Ale nezáleží jen na nich. Je tu i osobnostní faktor.

Je jen na nás, jak s nimi naložíme. Dobrý člověk pomáhá těm, kteří na zázraky nemají. Špatní lidé podplácejí, tunelují. Využívají své moci k získání ještě větší.

 

Když teď nad celou svojí prací přemýšlím a čtu ji po sobě, stále jsem nenalezla odpověď na zadané téma.

Ale kde vlastně ta pravda a odpověď je?

Vždyť i ten život si za pomoci peněz mohou někteří lidé koupit.

Též lásku – je sice pravda, že dost často pokryteckou a sobeckou, ale přece to druh  lásky je.

Určité zdravotní problémy se za pomoci finanční injekce dají zlikvidovat.

Co třeba úcta? Pravdomluvnost? Respekt? Zkuste to a za zády budete mít lidi, kteří vás podrazí při první možné příležitosti.

 

Obecně bych to tedy shrnula takto.

Existuje mnoho pohledů na danou věc a velmi mnoho odpovědí. Každá z nich je svým způsobem pravdivá. Ale na kolik procent, to musíme zvážit každý zvlášť.

Záleží také na závažnosti daného problému, či situace.

A v neposlední řadě – na nás – na lidech.

Neboť my uvádíme tohle všechno do oběhu.


8 názorů

Fairiella
10. 04. 2007
Dát tip
ale houby, že dřív jsme na tom byli jako lidstvo hůř! Naopak! Láska se za peníze koupit dá, ano, správně, ta sobecká - a existuje i jiný druh lásky? "Ale on mi přece nekupuje dárky, tak mě nemá rád/ tak to ona mi nedává dost času pro sebe, tak to mě nemá ráda a vadí mi..." Erich Fromm mluví o tom, že lidé shánějí protějšek podle toho, jak výhodný "osobní balíček" má - a když o tom přemýšlíš, není to pravda? Lidi se kupují nadále, ale pod zástěrkou určitých vlastností, které vyžadují, o což horší to je... Jinak, za peníze se toho dá koupit mnoho, rozhodně člověk, který má peníze, má větší šanci žít lepší život - už když uvážíme, že bohatým lidem se dpíše dostane bezpečí a zdraví než někoho, kdo žije celej život na ulici. Nevím, no... štěstí je krásná věc - ale prachy si za něj nekoupíš :) A co se týče formy - tak mi tam docela vadí vždycky takový ty "tvoje" vsuvky, jako že "teď jsem si to přečetla a musím říct" a tak - je to zbytečný psát, pokud to maj číst i jiní. Nejvíc se mi líbí ten nápad, že za peníze si nekoupíš třeba mouchu - za což ti nakonec vlastně ten tip dám :D

Ellen.Cigi
31. 03. 2007
Dát tip
vidíš a já se třeba vyskytuju jak ve společnosti bohatých - kde vidím a slyším jak tvrdí, že se dá koupit vše a všichni. Ale žiju i mezi střední a chudou třídou. A bohatí občas střízliví nejsou, neb jsou zaslepení právě penězmi. A ohledně tech klišé - vždyť v dnešní době i láska, věrnost a vlastní slovo nic neznamená. Toť můj názor.

nesúhlasím. 1.) každý čo i len trochu triezvo uvažujúci človek vie, že za peniaze sa dá kúpiť mnoho, ale nie všetko. 2.) nie všetko na svete je o klišé. Myslím, že mnohé témy sa dajú spracovať originálne (ale máš pravdu, téma čo sa dá kúpiť za peniaze ňou asi nie je). Proste mi tam chýbalo niečo, čo som ešte nepočul, nevidel.

Ellen.Cigi
31. 03. 2007
Dát tip
Díky za tvůj názor. Víš, na tohle téma se asi těžko dá najít něco jiného - nového. Obyčejně se totiž objevují 2 skupiny lidí - ti, co si myslí, že si za peníze můžeme koupit vše a druhá, která tvrdí, že žít se dá i s málem. Bylo to jen čistá úvaha na téma slohové práce do školy. A klišé? v dnešní době je svět jen o klišé.

Pomerne na nízkej úrovni, popravde mi to nedalo nič nové, nič na zamyslenie, bolo to len obyčajné konštatovanie mnohých klišé, ktoré všetci poznáme.

Ellen.Cigi
09. 02. 2007
Dát tip
já jsem tím pojmem myslela úplně něco jiného. Oproti pravěku a středověku jsem na jiné úrovni. A někteří lidé prožít život dokážou. Tohle nebyla kritika na to, jací jsme. Ale na to, že si neuvědomujeme, že ty doopravdy důležité věci si nekoupíme.

Zordon
09. 02. 2007
Dát tip
My jsme vývojově dál? Možná, žijeme déle, ale možná většinou takto získaného času, použijeme na to abychom si získávali čas další. Neumíme dobře prožít život, natožpak smrt. Kvantita nahradila kvalitu. V době kamenné pracovali lidé v průměru 25 hodin týdně...jsme skutečně vývojově dál?

Ostružina
08. 02. 2007
Dát tip
k tomu neni co dodat *

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru