Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Profesionální žena (Obraz moderní ženy současné Evropy)

08. 02. 2007
2
12
1128
Autor
Ellen.Cigi

Celá staletí, ne-li tisíciletí byly ženy utlačovány. Neměly svá práva a měly určeno, co musí a smějí. Což v praktickém životě znamenalo, že jejich náplní života a veškerého času byla starost o manžela, děti a domov. Taková neplacená pomocná ruka, bez níž by nic nefungovalo.

            Jak plynul čas, měnily se nejen podmínky pro život, ale i možnosti. Ženě už nestačila role, kterou jí vytvořil muž a začala bojovat za svá práva.

            A tak… v dnešní době mohou ženy téměř všechno. I když, ne každý muž, či firma to uzná.

            Pojem profesionální žena je individuální. Každý si pod tím může představit něco jiného. Avšak troufám nazvat dnešní standart robotem.

            Ne, nevtipkuji, právě naopak. Dnešní společnost klade na ženy přehnané nároky. Dělá z nich něco, co nejsou.

            Jestli chcete úžasnou manželku, starostlivou matku, bezchybnou zaměstnankyni, jděte k Japoncům a zjistěte, zda jejich poslední umělá inteligence náhodou nesplňuje vaše požadavky.

            Takovéto ženy prostě neexistují. Buď jsou to dívky, které se rozhodnou mít raději spokojenou domácnost. A nebo ženy, prahnoucí po vyšším postavení a uznání. Ty ovšem pracují tak dlouho, že kolikrát ztratí možnost mít děti.

            Na nás není určovat ideál perfektní ženy. Spíš bychom měli obdivovat všechny. Protože v dnešní době mají i muži problém zvládat své úkoly.

            Takže, já radím… Važme si žen, co se rozhodnou svůj život zasvětit domácnosti, protože výchova dětí a dobré zázemí bude vždycky důležité. Obdivujme ty ženy, které se snaží zvládnout rodinu a práci. A nelitujme ty, které svůj život zasvětily kariéře. Bylo to jejich rozhodnutí.

            I když, nemůžu si pomoct. Jestli někdy budu mít manžela a děti, obětuji jim celé své srdce. Společně s manželem chci vytvářet harmonické prostředí pro vývoj našich potomků. Pro děti se budu snažit být nejen matkou, ale i kamarádkou.

            Samozřejmě, že si najdu povolání. Ale takové, které by moji rodinu neomezovalo.

            Možná jsem ze staré školy, ale co má být?...


12 názorů

Ellen.Cigi
13. 03. 2007
Dát tip
protože těm řve televize taky?:-) Jo jo,představy jsou pěkné věci, ale ještě si i já budu muset chvíli počkat. Než se někdo takový najde, kdo by se mnou chtěl mít děti a já s ním strávit život. Bože, teď to zní jak od Lanczový.

Lucass
13. 03. 2007
Dát tip
Aha, tak pokud si zažila pravý opak toho, co by sis přála, tak tě plně chápu. Já bych chtěl mít tak 2 děti zhruba v 25. To mi připadá ideální. Zase na druhou stranu- ty budeš taková ta parádní mladá mamka, která dětem bude rozumět a to taky není k zahození:-) Upřímně- takoví rodiče potom mají pro ty své ratolesti MNOHEM více pochopení. Vidím to u nás doma- mamka si myslí, že všemu rozumí, že bje duchem mladá, ale pro některé věci nemá pochopení. Takové ty rodičovské kecy typu-§ ztlum to rádio, bolí mě hlava, TV řve,... atd. Což se mladým rodičům asi nestává:-))

Ellen.Cigi
12. 03. 2007
Dát tip
Jo,je mi 19 a dost lidem se můj věk zdá příliš malý. Ale zkus si představit že vyrůstáš celý život v rodině, co rodina vlastně ani není. Drží ji pohromadě jen peníze a společné přijmení. City se neprojevují, i když někde možná jsou. 19 let si hraju na něco, co nejsem. Zkouším trpělivost lidí kolem sebe. Překračuju svoje hranice bezpečí a normality. Pokouším osud. Tohle by mi prostě dalo smysl. I když teď to asi zní divně. Víš, věkově je mi sice jen tolik, ale tím, co jsem si zkusila, bych přidala o pár desítek let navíc. A partner? Kéž by nějaký byl. Nebo spíš, kéž by se rozhodl pro mě.

Lucass
12. 03. 2007
Dát tip
Pokud je správná informace o tvém věku, tak 19 je až moc brzo, ne? Co na to říká partner? Vždycky jsou potřeba 2:-)

Ellen.Cigi
12. 03. 2007
Dát tip
Mě odmalička táta vedl ke kariéře a perspektivní budoucnosti. V posledních několika měsících se otáčím nazpět a přemýšlím nad tím, k čemu mi to všechno bylo. Mě osobně by kariéra zabila. Potřebuju zázemí a je to divný, ale ve svém věku bych ráda dítě. Netvrdím, že by to bylo lehké. Ale podle mě má pak život větší smysl. Viděla jsem dost lidí,kteří měli kolem sebe spousty lidí během dne, ale neměli partnera a rodinu. Někdo říká, že žili plnohodnotným životem, že kolem sebe měli vždycky někoho. Ale,...když přišli domů a našli studenou prázdnou postel a chybělo jim pohlazení, přítomnost někoho jiného...vážně žili skvělý život?

Lucass
11. 03. 2007
Dát tip
Já s tebou docela souhlasím, je to zajímavá polemika a diskuze na úrovni. Je mi 21, myslím, že na podovné řeči mám dostatek času, ale dyž se zamyslím a podívám kolem sebe, tak vidím spoustu známých, kteří jsou již od 18-20 matky či otci. Hm?

Ellen.Cigi
11. 03. 2007
Dát tip
víš,v dnešním světě je právě problém ohledně peněz.Lidé, i rodiče se ženou za penězi v touze zabezpečit rodinu, v domnění,že se budou mít lépe. Ale jaksi tím pádem chybí dětem pocit rodiny,ta emocionální stránka. Víš, když se chce,dá se žít dobře i s malým platem.A to vím proto, že mám nejen přátele z jiných společenských a finančních skupin,ale taky rodiče,který má každý jinačí platové podmínky a přesto ten, kdo má míň, je šťastnější.

Lucass
10. 03. 2007
Dát tip
Teď jsme to nedávno řešili s přítelkyní- udělav VŠ, zabydlet s ev práci a mít děti nebo dodělat výšku a mít děti. Chybí poté profesní růst. A která by chtěla být ve 35 matkou? To už mi připadá brutálně pozdě. ALE! Kdy je ten správný čas mít děti? Hmm? Na to asi neexistuje jednoznačná odpověď. Já si ymslím, že je lepší být mladou matkou. Peníze jsou potřeba a je otázka, zdali ten muž vydělá tolik, aby se rodina měla dobře????

Ellen.Cigi
13. 02. 2007
Dát tip
Ano, peníze jsou v dnešní době hodně důležitá věc. Ale kdo říká, že by lidé nemohli být spokojení s relativním dostatkem. Proč se snažit o víc, když nám mezítím mezi prsty utečou daleko důležitější věci? Ano, práce nás i může bavit, dokonce nám může být i životem, ale stejně nakonec budeme na smrtelné posteli ležet a litovat se, že jsme si nikoho blízkého neudrželi a nic důležitého na světě nenechlali. Toť můj názor

Hanča
12. 02. 2007
Dát tip
Profesionální žena.... Dva rozpory dnešní doby: rodina x kariéra. Souhlasím s tebou, taky bych chtěla být spíš matkou než kariéristkou, ale bohužel, peníze jsou potřeba a tak v některých sitacích moc na výběr není a kariéra zvítězí. Osobně bych ale brala spíš tu roli matky :-)

Ostružina
08. 02. 2007
Dát tip
:o) jó *

Jendula
08. 02. 2007
Dát tip
Víš, co chceš. (standard)*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru