Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Některé právní aspekty senzibilství

Výběr: a2a2a
16. 02. 2007
24
53
6126
Autor
Vaud

Myslel jsem, že senzibil jako zaměstnání neexistuje. Minulé dny mě přesvědčily o opaku. Dá se to někde studovat, nebo stačí, že se za senzibila prohlásím? Kolik musím předpovědět  událostí a s jakou přesností? Je na to nějaká komise? Případně žebříček úspěšnosti senzibilů? U kandidátů na svaté je počet a charakter zázraků jasně dán předpisem církve.  Ale co senzibil? Má na to Ministerstvo vnitra vlastní vyhlášku? Bude dostatečné, když uhodnu co bude k obědu, nebo jestli vyhraje Sparta? Jaký je rozdíl mezi senzibilem a úspěšným sázkařem? Jsou-li senzibilové oficiální profesí, mají též oficiální zákaz hrát hazard? Jestli ne, tak bych chtěl protestovat – my ostatní jsme tudíž ve značné nevýhodě. 

 

         Pokud profese senzibila neexistuje, pak je tu další aspekt. Předpoví-li senzibil falešný teroristický útok na letiště, jde o šíření poplašné zprávy? Jaký je pak rozdíl, když někdo zavolá do ředitelny, že ve škole je bomba? Je  nepostižitelný, když se prohlásí za senzibila? Stačí, když se ke svému podezření adresně přihlásí?  Může se bránit tím, že uhádl pohlaví nenarozených dětí u všech svých sestřenic nebo tím, že v hospodě říkal, že letos bude zima na draka? Stačí to, aby se kvalifikoval na senzibila? Vyfasuje škola transportér a dvaadvacet policistů ke své ochraně?  Je ochrana letiště důležitější než ochrana školy? Děsím se takových otázek!

 

         Senzibilové většinou sdělují špatné zprávy. Byli jste někdy u senzibila, který by vám řekl, že jste zcela zdrávi? Pak také neexistuje špatná zpráva, kterou by někdo nepředvídal. Jde o kategorii senzibil – katastrofikus. Určitě jste si všimnuli, že jsme přežili několik konců světa jen za posledních 10 let. A to je  předpovídala elita v kategorii věštců. Já osobně jsem celkem rád. Pokud patříte k těm, které nespolehlivost předpovědí roztrpčila, tak nezoufejte. Konec světa se určitě blíží a jednou nakonec přijde. Chcete-li se dozvědět pozitivní zprávy, pak jděte raději za kartářkou.

 

         Před léty jsem  jednu vědmu potkal. K mému překvapení mi řekla, že jsem nadaný senzibil. Přesněji senzibil-diagnostik. Moc  jsem nevěděl, jak se svou nově nabytou kvalifikací zacházet. Co kdyby se ředitelství nemocnice dozvědělo, že na kardiologii pracuje senzibil? Třeba by nám pak seškrtalo finance na nový ultrazvuk! Vždyť senzibil přístroj za několik miliónů nepotřebuje. Jinak se k celé situaci staví pojišťovna, která trvá na tom, abych si v případě provozování vlastní soukromé kardiologické praxe přístroj zakoupil. Co úřad, to jiný přístup k senzibilům.

 

Všimli jste si někdy, že se mezi lékaři senzibilové téměř nevyskytují? Já osobně žádného neznám. Tedy až na mne samotného. Zato znám senzibily topenáře, inženýry, bezdomovce nebo dozorce ve věznici. Ani u sebe si nejsem senzibilstvím jistý. Vím, že jsou lidé nemocní, protože jsem jich  kolem 30-40 tisíc již vyšetřil a řadu z nich léčil? To by byl pak senzibil skoro každý zkušenější lékař. Ale je tu druhý aspekt - dává mi označení za senzibila možnost beztrestně rušit fotbalové zápasy, mezikontinentální lety nebo zasedání parlamentu? Bude někdo zkoumat můj duševní stav nebo pouze příslušnost k vyvoleným? Jakou budoucnost vlastně předvídá vědma? Tu co se stane (pak je zbytečné tam posílat policii, protože k činu stejně dojde) nebo tu co by se stala, kdyby úřady či někdo jiný nezakročil? 

 

Lidská mysl je velmi složitá. Nechci aby předchozí řádky vyzněly jako  vysměch názorům jiných. Sám jsem zažil několik příhod, pro které nemám racionální vysvětlení. Ale to asi většina z nás. Paranormální jevy by neměly být výlučným vlastnictvím jedné politické strany. Čili vědmy nevolí pouze ODS a KDU-ČSL a agnostici ČSSD nebo KSČM. V případě, že se budou naše státní orgány řídit podle citlivých jedinců, pak je zde zajímavý precedens. Pokud se dohodneme, že lidé  vnímající paranormální jevy jsou schopni předvídat spolehlivě budoucnost,  určitě by pak bylo levnější je sestěhovat na jih od Prahy místo radaru.  Já osobně bych byl v této chvíli spíš pro radar.

 

         Celé je to asi jedno velké nedorozumění. Možná je v celém příběhu ještě jeden opomíjený aspekt. Všichni zúčastnění – senzibilka, úřady i policisté – jednali v dobré víře.  Ano, v dobré víře nás chránit. Ono je vždycky jednodušší nic nedělat. Byl jsem v Paříži i v Londýně a o pár hodin mě minuly teroristické útoky v hromadné dopravě. Možná příště takové štěstí mít nebudu. Ale budu rád, když tam budou včas policisté. Byť by je tam poslala kolegyně senzibilka.

 

 


53 názorů

Vaud
11. 09. 2009
Dát tip
:-) cos tam as jest

Robinia
10. 09. 2009
Dát tip
jj, fuzzy logika... :-) i když mezi námi, taky jsem přesvědčená, že někdy někdo něco...

Diana
10. 09. 2009
Dát tip
Ale teď vážně, Robi, já jsem přesvědčená, že člověk má všelijaké rozumem nepochopitelné schopnosti, že někdy vidí budoucnost, někdy má intuici, někdy může vyléčit vkládáním rukou - jádro pudla je v tom slově "někdy". Na co není s velkou pravděpodobností spolehnutí, co nelze zopakovat, to je skoro jakoby nebylo. Proto je praktičtější ten ultrazvuk, radar a dokonce i pravděpodobnostní výpočet, nežli taková schopnost.

Robinia
10. 09. 2009
Dát tip
Diano, tak to jsme dvě :-D

Diana
24. 03. 2009
Dát tip
Taky jsem senzibil. Předpovědi mi vycházejí na 99%. Kdykoliv na něco zapomenu, zasklím to nebo odfláknu, předvídám průser - a divme se, v 99% případů se tento dostaví! Živit se senzibilstvím však nehodlám, protože úředně to neexistuje. Bezvadné téma, bezvadně a vtipně pojaté. :-)))****

Vaud
12. 03. 2009
Dát tip
submisivni typy manzelu nekdy takove jednani dokonce vyzaduji ale ucitelka neni povolani, ale diagnoza :-)) z muzskych profesi se tomu blizi "inzenyr"

Vaud
12. 03. 2009
Dát tip
ja kolikrat vidim nejakyho cloveka, vim, ze ma treba velkou stitnou zlazu nebo nejakou nemoc - a pak bojuju sam se sebou, jestli mu to mam na chodniku nebo v samoobsluze zacit vysvetlovat

Vaud
12. 03. 2009
Dát tip
my nesmime ani naznacovat :-))

Vaud
12. 03. 2009
Dát tip
opravdu?

Vaud
12. 03. 2009
Dát tip
tohle je fejeton, kde mam snad jenom otazky :-)

Vaud
18. 12. 2008
Dát tip
Stando, jsem na cestach a ani nestiham dekovat za Tvou ctenarskou prizen!

Senzibil, stejně jako třeba soustružník, může vyprodukovat zmetek. Buhužel, přijde se na to mnohem později a následky bývají horší. Nedá se to reklamovat.

Vaud
09. 03. 2007
Dát tip
Alojs, díky za fundované kritiky! Bylo mi potěšením!

Alojs
09. 03. 2007
Dát tip
místy čistokrevná úvaha, jindy křížené s fejetonem (takže se nezapře tvé vtipné já (viz narážka na ultrazvuk)). často pokládáš otázky, často pokládáš vědomě vyhrocené otázky ohledně určité situace... i když ve výsledku převládají otázky nad vyvozenými odpověďmi, jako celek se mi to líbilo. četlo se to samo *

Vaud
05. 03. 2007
Dát tip
teď za mnou chodí lidi jako za senzibilem ;-), jestli mají letět letadlem nebo jestli spadne asi za to začnu vybírat prachy pokud to náhodou spadne, tak je asi málokdy chtějí zpátky...

no, veď ty si senzibil, tak si sa tomu vyhol...ale mal si tam poslať aj tých policajtov:D

levan
26. 02. 2007
Dát tip
ja som si myslela ze cesky rozumiem kazdemu slovu :) a teraz som zmatena, ze ci vyraz senzibil, si vynasiel ty, alebo ho mate v nejakom tom slovnku :) a fejtony rada, tak az budem menej ospala, si pridem pocitat este :) tento sa pacil, hoci sa v ceskych senzibilistoch nevyznam ,ale aj na slovensku ich mame hodne jeden slavnejsi od druheho :)

podezdívka
22. 02. 2007
Dát tip
Nejlepší je předpovídat budoucnost nekonkrétně, jen ve skrytých významech a tak, aby to znělo co nejvíc záhadně. Pak si do ní lze po letech dosadit cokoli. Třeba: "Nastane vláda velkého kříže" a všem se vybaví fašismus. A co když ten kříž měl být červený a mělo to znamenat nadvládu lékařů (pardon). Nebo to mělo třeba znamenat boom ve výstavbě obecních hřbitovů. Nebo se prostě jen Pepa Kříž, měřící 2 metry, měl stát šéfem evropského parlamentu. Ať tak či tak, ve všech případech by byla předpověď správná. Když já teď řeknu, že budoucnost naší republiky vidím hnědou, také nelze jednoznačně říct, jakým způsobem se tato moje věštba naplní..... Jinak dílko výborné a opět na TIP*

Vaud
22. 02. 2007
Dát tip
ahojda, díkes ;-)

pozorovatel
22. 02. 2007
Dát tip
super dobře rozpracovaný:))

Vaud
20. 02. 2007
Dát tip
díky ;-)))

Kytiii
20. 02. 2007
Dát tip
Tvé avi je vždy vyžádané... díky... přesně jsi vyjádříl to, o čem jsem přemýšlela... všechno okolo našeho teroristického mega vele útoku mě zajímá a znepokojuje zároveň... tip...

IVO
19. 02. 2007
Dát tip
Zajisté, všichni jednali v dobré víře a nejvíc pan ministr vnitra. Senzibil chyběl v New Yorku 10. září 2001 a netelefonoval ani panu Aznarovi 10. března 2004, že za pár dní přijde o premiérské křeslo. Cesty do pekel bývají vydlážděny - víte čím.

zelva
18. 02. 2007
Dát tip
tak tohle už je jiné kafco tohle už sa mi libí:-)))

a2a2a
17. 02. 2007
Dát tip
Michale s tou kategorií jsi udělal dobře, je to přesnější, zvláště pak, když jsi udělal i významné obsahové změny.

Vaud
17. 02. 2007
Dát tip
přepsal jsem to a změnil kategorii za nevyžádané avi se omlouvám Jirko díky za výběr!

Vaud
17. 02. 2007
Dát tip
Milly - ty vážně věříš na senzibily? Ono je teď dost moderní ;-) Vzhledem k tomu, že jsem prý taky senzibil tak si z toho legraci dělat můžu ;-) Poznám, kdo má jakou nemoc, ale náhodou je to i moje práce, tak nevím, do jaké míry jsem senzibil a nebo dobře trénovaný. Ale lidi, kteří medicíně moc nerozumí, si nechají nakukat kdeco.

Milly
17. 02. 2007
Dát tip
Hm.., mi přijde, že to až zbytečně zesměšňuješ... moje kamarádka poznala víckrát, z čeho bude zkoušená. věděla prostě otázku... a ... pak ji to začalo bejt nepříjemný vidět do budoucnosti, tak se to schválně odnaučila.. a takovejch lidí znám víc.. ne, vážně se mi nelíbí ten "sarkasmus"? a vidíš, když víš otázku zkoušky- tak jde o dobrou věc!

blok
16. 02. 2007
Dát tip
Neboj se smrti, ale toho, že nikdy nezačneš opravdu žít ! (Marcus Aurelius).._:-)*

Craerassy
16. 02. 2007
Dát tip
no pokud z tebe nebude senzibilní gynekolog, tak to ještě není tak hrozný.-)))) *

a2a2a
16. 02. 2007
Dát tip
To je jen začátek, počkej až jim budeš tu večeři vařit

Vaud
16. 02. 2007
Dát tip
Jirko - nerozčílil, jen pobavil. Naušnici sice nenosím, ale večeřel jsem s kámošem v číně ;-)

a2a2a
16. 02. 2007
Dát tip
Milý Michale, zdá se, že tě Langer docela rozčílil, zase na ty senzibyly tak nenadávej, Sibyla protokovala, že holky budou nosit kalhoty a kluci náušnice a žluté národy zaplaví Evropu. No, a vidíš. No, a o Langerovi už nebylo dlouho slyšet.

Markel
16. 02. 2007
Dát tip
líbilo, i když já nejsem takový skeptik, co se týče fenomenu, který nelze vidět, slyšet, změřit, úplně vysvětlit - T :-))) jsem holt duše důvěřivá, neb se mi občas i něco povedlo v oblasti nevysvětlitelna, např. jsem některým lidem našla, aniž bych se jich dotkla a aniž bych je před tím znala, kde je zrovna bolí, kde měli v těle operaci, kde mají anomálie atd., už to nedělám, dostala jsem tak nějak strach....

vesuvanka
16. 02. 2007
Dát tip
výborné :-))) TIP

Norsko
16. 02. 2007
Dát tip
výborné čtení, až na konec ... potřeboval by rozšířit :-)

Repulsion
16. 02. 2007
Dát tip
„Předpoví-li senzibil teroristický útok na letiště, jde o šíření poplašné zprávy? Tedy v případě, že se nic takového neuskuteční. Jaký je pak rozdíl, když někdo zavolá do ředitelny, že ve škole je bomba? Je nepostižitelný, když se prohlásí za senzibila?“ Přesně.

gemina
16. 02. 2007
Dát tip
Předpovídaj senzibilové budoucnost, nebo jenom katastrofy?

zelva
16. 02. 2007
Dát tip
toto mna nejak nezaujalo

Zbora
16. 02. 2007
Dát tip
Hezky si po večerech filosofuješ. Mimochodem...pokud se cítíš přetažený...a potřebuješ si odpočinout, dej to přečíst nejbližšímu psychiatrovi. (Budu Ti nosit řízky :o)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru