Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Bástevník

25. 04. 2001
0
1
879
Autor
Polárník

Pavel Eisner Cestina poklepem a poslechem Nakl. Jaroslav Podrouzek Praha 1948 str. 16 knihovnicke cislo v knihovnach USA PG4628.E36

Slovo bástevník nenajdete ani v obrovitem THesauru linguae bohemicae, az jednou vyjde peci Akademie. Nebot slova bástevník neni, t.j. nevyskytuje se ani ve starych, ani v mladsich pisemnych pamatkach jazyka ceskeho a nenajde se ani v mluve hovorove, obcovaci, narecni. Slovo bástevník je muj vymysl, ma kreace slvoni; je prozatim jen soucasti nasi rodinne hantyrky doma, a verejnost o nem jeste nevi.
Ja vsak bych chtel, aby vedela, aby se ho ujala, aby se ujalo v ni; aby co nejvic lidi vtelilo bástevníka pasivne i aktivne do sveho vyraziva a osobniho slovniku.
Kdo je to bástevník? Je to lyrik jalovy, mdly, nežárny', zoufale zbytecny. Debutoval, nejaky spoluchudak mu verejne potvrdil, zese nekam propaluje, ze se neceho dopina, dobira, ze se nejak ocistuje, precistuje, pocistuje - a z toho pak ten nestastnik zije az do buhvikolikatych mnogajaljetin, těže co nejvydatneji z nasi botokudske povercivosti lyromanske, z te ze vsech ouct nejouctovatejsi oucy ke vsemu, co je dano do versu (opak, klasicky a nade vse vymluvny opak situace francouzske, anglicke, americke!!!). Nic neni, nic nevi, nic neumi, nikdy z neho nic nebude -: ale je to, povazte a podrzte se, básník! Ja vsak rikam, ze slovo básník v takovych pripadech nestaci. Nevystihuje fakt tvorecku, kteri jsou bezdeky narodni skodlivinou, nebot perennuje jimi nase povera o lyrice, literature, umeni. Rikejte akzdemu takovemu bástevník. Rikejte to tak casto, az slovo bástevník prec jen dostane heslo v Thesauru linguae bohemicae. Vase deti, vasi vnukove vam budou vdecni, ze jste vynalezli persky prasek slova na dvoji odrudu lyrikastru^: a)hochstaplerčíky, b) hnupy. Z nichz druha je hojnejsi a virulentnejsi.

1 názor

suva
30. 04. 2001
Dát tip
medu plné plástve já budu psát bástve :c)

Pája
26. 04. 2001
Dát tip
jsem bástevník díky ;-))))))))))))))))

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru